Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022

romain dancre doplSDELX7E unsplash

Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.

Työsuhdeasiat kuntoon

Harkkila muistutti, että vaikka myös suullinen työsopimus on pätevä, on kirjallinen sopimus aina parempi.

– Varisinkin, kun työsuhteen alussa pitää kuitenkin antaa kirjallinen selvitys työsuhteen keskeisimmistä ehdoista, jolloin on kätevämpää ottaa nämä asiat suoraan kirjalliseen sopimukseen.

Sopimukseen voi myös ottaa mukaan yrityksen edun mukaisia ehtoja esimerkiksi koeajasta, salassapidosta ja kilpailukiellosta.

– Mikäli asioista ei ole työsopimuksessa sovittu, noudatetaan vain työsopimuslain perusmääräyksiä.

Työsopimus on aina voimassa toistaiseksi, jos muuta ei ole sovittu. Määräaikaiselle työsopimukselle on aina oltava peruste määräaikaisuudelle, esimerkiksi sijaisuus.

Lain mukaan salassapitomääräys pätee pääsääntöisesti vain työsuhteen aikana.

– On sovittava erikseen, jos salassapitovelvollisuus jatkuu myös työsuhteen päättymisen jälkeen.

Jos halutaan rajoittaa työntekijän mahdollisuutta harjoittaa kilpailevaa toimintaa, on kilpailukieltosopimukselle oltava painava syy. Vuoden 2022 alussa tuli voimaan lakiuudistus, jossa määrätään muun muassa pakollisesta korvauksesta myös alle 6 kuukauden kilpailukieltosopimuksissa.

– On siis syytä tämän siirtymävuoden 2022 aikana päivittää työsopimukset, jos niissä on mukana kilpailukielto, Sundback muistuttaa.

Huomioi kuluttajan vahva suoja asiakassopimuksissa

Yrityksen ja yritysasiakkaiden välisissä sopimuksissa on hyvin pitkälle menevä sopimusvapaus, mutta kuluttajan ja yrityksen välisissä sopimuksissa on syytä huomioida kuluttajan vahva suoja.

– Yleiset sopimusehdot eivät ole suoraan sovellettavissa, vaan ne täytyy liittää osaksi yrityksen sopimuksia asiakkaiden kanssa. Yleiset sopimusehdot ovat kuitenkin hyvin käteviä, koska silloin ei tarvitse samoista asioista sopia erikseen jokaisessa sopimuksessa. Monilla aloilla on myös omia vakioehtoja käytössä, joihin kannattaa myös tutustua, Harkkila kertoo.

– Yleisten sopimusehtojen lisäksi kannattaa aina tehdä tarkempia sopimuksia, jossa sovitaan tietyn sopimussuhteen yksityiskohdista, tarkentaa Sundback. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti myytäessä palveluja.

Asiantuntijat muistuttivat, että kuluttajakaupassa pakollinen tilausvahvistus on todiste sitovasta sopimuksesta ja laista löytyy sen sisältövaatimukset.

– Myös B2B-kaupassa tilausvahvistus on hyvä olla, Harkkila toteaa.

Käytä tarvittaessa asiantuntijaa avuksesi

Yritykset tekevät usein myös erilaisia yhteistyösopimuksia, kuten esimerkiksi alihankintasopimuksia, salassapitosopimuksia tai franchise-sopimuksia.

– Sopimuksissa on tärkeä aina määritellä mikä on se oikea suoritus eli mitä sovitaan ja milloin se toimitetaan. Lisäksi sopimuksesta on hyvä käydä ilmi, miten vastuut sopimusketjussa jakautuvat. On tärkeää huolehtia siitä, että kaikissa sopimussuhteissa suojataan yrityssalaisuudet. Yrityssalaisuuksista voi myös sopia erillisessä salassapitosopimuksessa, Sundback painottaa.

Sundbackin ja Harkkilan viesti on selkeä:

– Käytä asiantuntija-apua, jotta yrityksesi sopimukset ovat juuri sinun alaasi ja sinun yrityksesi tarpeisiin sopivia.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää