Yrityksen muutto säästää yrittäjän aikaa perheen hyväksi

28.09.2021

Raakateippi 2Mika Lemmetti on pyörittänyt reilut kaksi vuotta suunnittelu- ja mainostoimisto Raakateippiä. Hän on erikoistunut ajoneuvojen teippauksiin, ja syyskuussa hän siirsi yrityksensä Seinäjoelta kotikuntaansa Laihialle.

Yrittäjä Mika Lemmetti on pendelöinyt usean vuoden ajan töihin Seinäjoelle, jossa hän työskenteli ensin mainostoimistossa ja sitten perusti oman yrityksen samalle alalle. ”Muu elämä”, kuten hän itse asian ilmaisee, on aina ollut Laihialla, ja syyskuussa hän valvoi yrityksensä muuttoa samalle paikkakunnalle. Kaikissa yrityksen risteyskohdissa VASEK on ollut tukena — niin tälläkin kertaa.

Mika Lemmetti on pyörittänyt muutaman vuoden ajan suunnittelu- ja mainostoimisto Raakateippiä, joka on sijainnut Seinäjoella sen perustamisesta lähtien.

– Nykyään useimmat asiakasyhteydet luodaan ja niitä ylläpidetään sähköpostitse ja puhelimitse, ja fyysisiä myymäläkäyntejä tehdään entistä vähemmän. Koska asiakkaani ovat myös ympäri maata, sillä ei siis ollut enää niin suurta roolia, missä liiketoimintani fyysisesti sijaitsee, ja helpottaakseni elämääni muuten päätin keväällä siirtää yrityksen kotipaikkakunnalleni Laihialle, hän kertoo.

VASEKin yritysneuvoja Antti Alasaari, joka oli jo aiemmin avustanut Lemmettiä erilaisissa tilanteissa, löysi Laihialta Hallitieltä sopivan toimitilan. Lemmetti sai onnekseen mahdollisuuden suunnitella tilat uudelleen niin, että ne remontoitiin juuri hänen toimintaansa varten.

– Säästän työmatkoissa nyt kahdeksan tuntia viikossa, ja sillä on suuri merkitys etenkin perhe-elämälle.

Raakateippi 4Lemmetti tarjoaa asiakkailleen kokonaisratkaisuja, jotka sisältävät kaiken suunnittelusta ja muotoilusta tuotantoon ja teippaukseen.

Lemmetti on yksi niistä, jotka tekivät harrastuksestaan ammattinsa. Viisitoista vuotta sitten hän kiinnostui graafisesta suunnittelusta ja oppi hallitsemaan eri tarkoituksiin olevia erilaisia piirustusohjelmia.

– Suunnittelen vain tietokoneella enkä koskaan käytä kynää, hän selventää.

Hän teki yrityslogoja, verkkosivuja ja erilaisia teippaustensuunnittelutöitä, ja erikoistui erityisesti ralliautojen design-teippauksiin. Suorittaessaan IT-tradenomiopintoja ammattikorkeakoulussa hän sai työharjoittelupaikan mainostoimistosta ja jäi sille tielle.

– Mainosalalla oma portfolio on huomattavasti tärkeämpi kuin tutkinto, enkä ole koskaan joutunut katumaan koulutuksen keskeyttämistä, hän toteaa.

Mainostoimistotyön kautta Lemmetti rakensi oman asiakasverkostonsa ja pian hän teki päätöksen ryhtyä yrittäjäksi.

– Isäni on ollut yrittäjä 30 vuotta, joten ajatus ei ollut minulle lainkaan vieras, ja sain tukea myös kotoa, hän lisää.

Raakateippi 5Yrityksen tarjontaan kuuluvat myös mainos- ja profiilivaatteet. Mika toivoo, että paikalliset yritykset löytävät hänet uudesta osoitteesta Hallitieltä.

Jotta asiakkaille voitaisiin tarjota kokonaisvaltaista palvelua suunnittelusta aina tuotantoon ja teippaukseen, tarvittiin kuitenkin lisää resursseja ja perustamalla Raakateippi-yrityksen yhdessä kahden kumppanin kanssa hän pystyi laajentamaan yritystä täydellä tuotantolinjalla.

Puolen vuoden jälkeen Lemmetti päätti ostaa yhtiön toiset osakkaat ulos ja nykyään hän on Raakateipin ainoa omistaja.

– Käytän alihankkijoiden ja yhteistyökumppaneiden apua tarpeen mukaan, osittain myös tilapäisiä työntekijöitä.

Yksinyrittäjänä hän arvostaa VASEKin tarjoamia palveluita ja yritysneuvojansa erilaisissa tilanteissa antamaa tukea.

–  Alasaari on ollut luotettava kumppani alusta lähtien — on sitten kyse starttirahahakemuksesta, osakassopimusten laatimisesta ja niiden purkamisesta ja nyt myös asianmukaisen liiketilan etsimisestä. Kun olet yksin, sinulla on tuhat muuta asiaa mihin keskittyä ja olen kiitollinen, että on joku, joka voi sitten auttaa tällaisissa asioissa, hän päättää.

 

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää