Yrityksen kassakriisissä myyminen on tärkeintä

04.12.2020

Kassa tyhjana kuvituskuva

VASEKin 1.12. ja 2.12. järjestämissä webinaareissa keskityttiin pienyritysten kassanhallintaan. Tämän vuoden poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen taloudellisiin vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa. Asiantuntijat Niina Asujamaa Viiconilta ja Kjell Ahläng Convidosta antoivat yrittäjille parhaat neuvonsa niin lyhytaikaisten kuin pitkäaikaistenkin kassakriisien varalta.

Asujamaa muistutti, että mikäli tosiaan kassan pohja alkaa häämöttää, ollaan korjaavien liikkeiden kanssa ehkä jo myöhässä:

– Jos liikevaihto tai tuotteiden ja palveluiden kysyntä laskee, on selvitettävä, miten näiden kuoppien yli päästään. Mitään taikakeinoja ei ole olemassa, vaan kaikkein tärkeintä on huolellinen taloudenhoito, hän painotti.

Asiantuntijat kannustivat kaikkia yrittäjiä huolehtimaan myyntisaamisista ja pyrkimään saamaan rahat mahdollisimman nopeasti eli laskutusta on hoidettava päivittäin. Myös laskurahoitus tai laskujen myyminen rahoitusyhtiölle voi olla ratkaisu.

– Laskuluottorahoituksen käyttämisessä ei ole mitään hävettävää. Tehokas perintä on yksi tärkeimmistä kassanhallinnan keinoista, Asujamaa totesi.

Yrityksessä on hyvä miettiä valmiiksi, kuinka pian maksumuistutukset lähetetään ja kuinka monta niitä lähetetään ennen kuin saatavat laitetaan perintään. Asiakkaalle on myös selvästi ilmoitettava, että palvelujen tai tuotteiden toimittaminen keskeytetään, mikäli laskuja on erääntyneenä.

Yrityksessä on luonnollisesti oltava käytäntönä maksaa laskut aina eräpäiväjärjestyksessä eräpäivänä, mutta tiukassa tilanteessa on syytä neuvotella maksuajoista, ja erityisesti pitkäaikaisten kumppaneiden kanssa se yleensä onnistuukin.

– Liiketoiminnan kannalta kriittisimmät maksut on hoidettava ajallaan. Näihin kuuluu palkat, verot sekä TYEL-maksut. Veroista on mahdollista tehdä verottajan kanssa maksusuunnitelma Omaverossa. Ja tässä suunnitelmassa on ehdottomasti pysyttävä, muuten järjestely raukeaa, Ahläng muistutti ja jatkoi:

– Erityisesti palkat on aina pyrittävä maksamaan ajoissa, sillä maksamattomat palkat laskevat työn laatua ja motivaatiota. Huonoimmassa tilanteessa yrityksen tärkeät työntekijät lähtevät muualle.

Yrittäjän on myös tärkeä tuntea oman yritystoimintansa kustannusrakenne, kilpailutettava esimerkiksi vakuutukset ja muut sopimukset säännöllisesti ja harkittava tarkoin mitä palveluja kannattaa ostaa ja mitä voisi tehdä itse. Myös kassabudjetin laatimisesta on apua, ja siinä voi oma tilitoimisto tai VASEKin yritysneuvojat auttaa.

– Myös ylisuurta varastoa on pyrittävä myymään nopeasti, jotta kassaan saadaan rahaa. Mutta ei pidä kuitenkaan myydä tappiolla eikä antaa ylisuuria alennuksia, Ahläng painotti.

– Myyntiä on kuitenkin oltava koko ajan. Ja jos ihan kaikesta alkaa säästää, näivettyy koko liiketoiminta. Vain myynti tuo kassaan rahaa, Asujamaa ja Ahläng muistuttivat.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää