Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020

Omistajanvaihdos arvonmaaritys 600px

Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.

– Yrityksen arvo riippuu yrityksen ominaisuuksien lisäksi ympäröivästä maailmasta, ostajasta ja lukuisista muista seikoista näihin liittyen, Ahlskog huomauttaa.

Yrityksen arvonmäärityksessä huomioidaan muun muassa sen ansaintakapasiteetti, tulevat kassavirrat, yrityksen varat, käyttöpääoma ja rahoituksen tarve, yrityksen aineeton pääoma, työntekijöiden osaaminen ja pätevyys, toimiala sekä markkinat ja kilpailijat.

Arvonmääritys voidaan tehdä substanssiarvon, tuottoarvon tai käyvän arvon mukaan.

Hautalan mukaan substanssiarvo on helppo arvostusmenetelmä:

– Kyseessä on velattoman varallisuuden arvo, eli yrityksen varoista vähennetään velat viimeisimmän taseen perusteella. Substanssiarvo on usein yrityksen minimihinta. Tuottoarvo puolestaan perustuu yrityksen tulevaan tuottavuuteen. Käypä arvo määritetään substanssiarvon ja tuottoarvon avulla.

Hautala muistuttaa, että yrityksen lopullinen hinta riippuu kuitenkin siitä, miten luovutus tapahtuu.

– Luovutetaanko osakkeet tai osuudet taikka yritystoiminta ja varasto kokonaan vai vain osittain? Samoin miten yrityksen vaihto-omaisuus, käyttöomaisuus, aineettomat oikeudet tai sopimukset sovitaan siirtyvän uudelle omistajalle, kokonaan vai vain osittain?

– Hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus. Ja sanotaankin, että yrityksestä tekee arvokkaan se tulevaisuus, joka kyetään saavuttamaan yrityksen avulla, Hautala toteaa.

Sekä Ahlskog että Hautala muistuttavat aloittamaan omistajanvaihdoksen suunnittelun ajoissa. Muun muassa yritysmuoto vaikuttaa yrityksen arvoon.

– Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi myydä vain liiketoiminnan, joten järkevää ja selkeää olisi vaihtaa yritysmuoto osakeyhtiöksi ennen yrityksen myymistä, Ahlskog muistuttaa.

Toinen webinaari avausOmistajanvaihdosasiantuntijat Anthony Hannus (Kristiinankaupungin elinkeinokeskus), Kari Myllymäki (Concordia) ja Kjell Nydahl (VASEK) toivottivat osallistujat tervetulleiksi webinaariin.

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää

Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021 | Uutiset
Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.
Lue lisää