Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020

Omistajanvaihdos arvonmaaritys 600px

Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.

– Yrityksen arvo riippuu yrityksen ominaisuuksien lisäksi ympäröivästä maailmasta, ostajasta ja lukuisista muista seikoista näihin liittyen, Ahlskog huomauttaa.

Yrityksen arvonmäärityksessä huomioidaan muun muassa sen ansaintakapasiteetti, tulevat kassavirrat, yrityksen varat, käyttöpääoma ja rahoituksen tarve, yrityksen aineeton pääoma, työntekijöiden osaaminen ja pätevyys, toimiala sekä markkinat ja kilpailijat.

Arvonmääritys voidaan tehdä substanssiarvon, tuottoarvon tai käyvän arvon mukaan.

Hautalan mukaan substanssiarvo on helppo arvostusmenetelmä:

– Kyseessä on velattoman varallisuuden arvo, eli yrityksen varoista vähennetään velat viimeisimmän taseen perusteella. Substanssiarvo on usein yrityksen minimihinta. Tuottoarvo puolestaan perustuu yrityksen tulevaan tuottavuuteen. Käypä arvo määritetään substanssiarvon ja tuottoarvon avulla.

Hautala muistuttaa, että yrityksen lopullinen hinta riippuu kuitenkin siitä, miten luovutus tapahtuu.

– Luovutetaanko osakkeet tai osuudet taikka yritystoiminta ja varasto kokonaan vai vain osittain? Samoin miten yrityksen vaihto-omaisuus, käyttöomaisuus, aineettomat oikeudet tai sopimukset sovitaan siirtyvän uudelle omistajalle, kokonaan vai vain osittain?

– Hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus. Ja sanotaankin, että yrityksestä tekee arvokkaan se tulevaisuus, joka kyetään saavuttamaan yrityksen avulla, Hautala toteaa.

Sekä Ahlskog että Hautala muistuttavat aloittamaan omistajanvaihdoksen suunnittelun ajoissa. Muun muassa yritysmuoto vaikuttaa yrityksen arvoon.

– Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi myydä vain liiketoiminnan, joten järkevää ja selkeää olisi vaihtaa yritysmuoto osakeyhtiöksi ennen yrityksen myymistä, Ahlskog muistuttaa.

Toinen webinaari avausOmistajanvaihdosasiantuntijat Anthony Hannus (Kristiinankaupungin elinkeinokeskus), Kari Myllymäki (Concordia) ja Kjell Nydahl (VASEK) toivottivat osallistujat tervetulleiksi webinaariin.

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää