Yrittäjillä kuitenkin uskoa tulevaan – vaikeasta tilanteesta huolimatta

26.10.2020

T005420 webKeväällä Suomeen iskenyt koronakriisi on vaikuttanut kaikkiin yrityksiin jollain lailla. Monet yritykset ovat joutuneet suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, valtaosa yrityksistä sinnittelee eteenpäin, osa yrityksistä on hyötynyt koronasta, jotkut yritykset kriisi on pakottanut etsimään uusia mahdollisuuksia ja kehittämään toimintaa. Eniten iskua ovat ottaneet palvelualat, erityisesti matkailu- ja ravintola-ala.

Yritysneuvoja Antti Alasaari tapaa viikoittain yrityksiä, jotka tuskailevat vaikeaa tilannettaan:

– Hyvä neuvo yrityksen haasteissa on tarttua niihin nopeasti, ennen kuin ne kumuloituvat. Yksi keino voisi olla liiketoimintasuunnitelman pariin palaaminen. Oman yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa voisi tarkastella sillä silmällä, että onko sitä toteutettu, kuten on alun perin suunniteltu? Vai onko jotain jäänyt tekemättä? Kannattaa myös pohtia, olisiko syytä tässä vaiheessa muuttaa kurssia, Alasaari neuvoo ja jatkaa:

– Meidän kauttamme saat käyttösi nettipohjaisen Lissu-liiketoimintasuunnitelmaohjelman. Me yritysneuvojat voimme tarkastella sitä kautta suunnitelmaasi ja antaa neuvoja sen kehittämiseen.

Alasaari kannustaa yrittäjiä keskittymään voivottelemisen sijaan asioihin, joihin voi vaikuttaa:

– Ota aktiivisesti roolia tilanteen parantamisessa ja ota yhteyttä vaikkapa meidän yritysneuvontaan. Voidaan yhdessä tarkastella mitä uusia mahdollisuuksia koronatilanne voisi yrityksellesi tuoda tai miten se voi tuoda uutta asetelmaa kilpailutilanteeseen.

Hänen mukaansa yrittäjät ovat keskimäärin sitoutuneita ja luottavat itseensä ja toimintaansa.

–  Siitä huolimatta joskus pitää uskaltaa katsoa peiliin. Jos konsepti ei toimi, niin pitää uskaltaa muuttua ennen kuin on liian myöhäistä.

Keväällä VASEKin yrityspalveluissa autettiin yrittäjiä hakemaan koronayritystukia. Nyt tukihaut ovat päättyneet ja on siirrytty auttamaan tukien maksatushakemusten tekemisessä.

– Kesän alussa neuvonnan aiheena oli usein huono taloustilanne ja kassan riittävyys. Nyt kun toinen aalto rantautui Vaasan seudulle näin voimakkaasti, on yrityksillä jo ennestään pieni kassa, ja tilanne voi yhtäkkiä olla todella hankala. Ikäviä konkurssitilanteita on kuitenkin ollut yllättävän vähän, vaikka monilla yrityksillä on verovelkaa, mitä pidän aina vähän huonona merkkinä, Alasaari toteaa.

– Siinä tilanteessa pitää tehdä maksusuunnitelma ja pitäytyä siinä. Pitää myös aina selvittää mistä verovelan kertyminen johtuu. Aika usein syynä on ylisuuret yksityisnostot. Elinkeinonharjoittajan velkajärjestelyjä ei ole vielä juurikaan ollut, vaikka sitä vähän ennakolta pelättiin. Maksuaikaa on yleensä saatavissa hyvin, joten velkajärjestelyyn ei ole tarvinnut turvautua. Ole rohkeasti meihin yhteydessä, niin katsotaan miten voisimme auttaa!

Uusyrityskeskus Startiassa on syksyllä ollut yllättävänkin paljon uusia asiakkaita.

– Luo toivoa tulevaan, kun alkavilla yrittäjillä näyttää olevan luottamusta huomiseen. Nyt onkin hyvä aika miettiä ja suunnitella huolellisesti tulevaa liiketoimintaa. Tällä hetkellähän vielä on voimassa starttirahakauden pidennys jopa 18 kuukauteen saakka, jos starttirahaa hakee ennen joulukuun loppua, Alasaari muistuttaa.

Myös jo toimivat yritykset luottavat tulevaan, ja kehitystoimenpiteitä on paljon suunnitteilla:

– Perustamistuen lisäksi on paljon haettu kehittämistukea sekä tukea investointeihin. Kaikki kehittäminen yrityksissä ei ole vain koronatilanteen aikaansaamaa kehittämistä, Alasaari kertoo.

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää