Yrittäjien välisillä asiakirjoilla vältetään ristiriitatilanteita

07.09.2021

romain dancre doplSDELX7E unsplashOsakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat keinoja välttää riskejä, jotka realisoituvat, jos omistajien välille syntyy ristiriitoja, muistutti asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan toisessa osassa Yrittäjien väliset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.

– Jo pelkästään korona on osoittanut, että mitä vaan voi tapahtua ja että yrittäjän on hyvä ennakoida asioita, Sundback muistutti.

Osakassopimus ja yhtiöjärjestys osakeyhtiöissä

Osakassopimus ei ole pakollinen, mutta sitä tarvitaan aina, jos yrityksessä on omistajia enemmän kuin yksi. Osakassopimuksella sovitaan pelisäännöistä konfliktien välttämiseksi.

– Osakassopimuksella sovitaan esimerkiksi, miten yrityksen johtaminen käytännössä hoidetaan, miten yrityksen rahoitus järjestetään sekä miten voitonjaon kanssa toimitaan. Esimerkiksi tasan puoliksi omistetun yrityksen päätöksenteossa voidaan joutua pattitilanteeseen, jos siitä ei ole osakassopimuksella sovittu.

Sundback muistutti myös, että osakassopimukseen on tärkeää kirjata seikkoja koskien kilpailukieltoa, salassapitovelvollisuutta, voitonjakoa sekä palkkausta ja muita etuuksia.

– On myös tärkeää varmistaa toiminnan jatkuvuus siinä tilanteessa, jos yksi tai useampi osakas jättää yhtiön.

Yhtiöjärjestys on pakollinen kaikille osakeyhtiöille ja se on myös julkinen asiakirja. Siksi Sundback muistuttaakin, että osakassopimuksella on syytä sopia sellaisista asioista, joita ei halua julkisesti yhtiöjärjestyksessä kertoa.

– On syytä laatia toimiva yhtiöjärjestys jo yrityksen perustamisen yhteydessä, sillä sen muuttaminen jälkikäteen maksaa.

Yhtiösopimus henkilöyhtiöissä

Yhtiösopimus puolestaan koskee henkilöyhtiöitä eli avoimia ja kommandiittiyhtiöitä ja se on edellytys niiden rekisteröinnille. Yhtiösopimus on siis tehtävä kolmen kuukauden sisällä perustamisesta, muutoin yrityksen rekisteröinti raukeaa.

– Myös yhtiösopimus on yhtiöjärjestyksen tavoin julkinen asiakirja ja sisältää pitkälti samoja elementtejä. Yhtiösopimuksessa on erityisesti huomioitava yhtiömiesten henkilökohtainen vastuu yhtiön veloista, säännöt yksityisnostojen tekemiseen sekä päätöksenteko ja työnjako, Sundback luettelee.

Osakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat yritysten tärkeimpiä asiakirjoja, ja kannattaakin aina kääntyä asiantuntijan puoleen niitä laatiessa.

– Näihin asiakirjoihin ei kannata käyttää mitään perusmallia, sillä jokaisen yrityksen tilanne on erilainen. Kauttamme pääsee maksuttomaan yrittäjäkatsastukseen, jolloin voimme käydä läpi näitä asiakirjoja, Sundback päättää.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Dermoshopille valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021

25.09.2021 | Uutiset
Vahva Dermosil-brändi ja verkkokauppa ovat Dermoshopin menestyksen kivijalat. Yritys lanseerasi ensimmäisen version verkkokaupasta jo 25 vuotta sitten.
Lue lisää

Kestävä Pohjanmaa-hanke mukana Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla maanantaina 27.9.

21.09.2021 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke on mukana Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla maanantaina 27.9. Maakunnan yhteisellä tapahtumaviikolla matkailualan parissa työskenteleville tarjotaan erinomainen tilaisuus kuulla muun muassa Miksi toiminta kestävän matkailun periaatteiden mukaan on yhä tärkeämpää sekä Sustainable Travel Finland (STF) vastuullisen matkailun ohjelman merkityksestä kilpailukeinona
Lue lisää

Gårds Smak Startian vuoden 2021 uusyrittäjä Vaasanseudulla

20.09.2021 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vöyriläisyritys Gårds Smak Oy:n vuoden 2021 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla.
Lue lisää

Koko Suomi voi nyt äänestää maailman onnellisinta ihmistä

15.09.2021 | Uutiset
Toimittaja Maria Veitola vieraili elokuussa Vaasan seudulla syventyäkseen maailman onnellisimman paikan onnellisuuteen. Veitola tapasi etsintäkuulutuksen kautta löydetyt kolme vaasanseutulaista, jotka ovat ehdolla maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. Vierailuista kootun Maria & maailman onnellisimmat -videosarjan perusteella jokainen voi äänestää kolmikosta mielestään onnellisinta.
Lue lisää

Energy Academy kokoaa Vaasan seudun kärkiyritykset ja korkeakoulut ainutlaatuiseen yhteistyöhön

13.09.2021 | Uutiset
Pohjoismaiden energiapääkaupungissa Vaasassa on kasvava energiaklusteri, ja uutiset akkuteollisuusalueen kehityksestä vahvistavat seudun hyviä tulevaisuuden näkymiä. Uudella korkeakoulujen ja yritysten yhteisellä Energy Academy -toimintamallilla lisätään entisestään alueen vetovoimaa opiskelijoille ja valmistuneille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.09.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Erämaa ja luonto työpaikkana

08.09.2021 | Uutiset
Puolitoista vuotta sitten maailma muuttui, ja moni joutui yllättäen kohtaamaan uuden ja erilaisen arjen. Niinpä keväällä 2020 metsä ja luonto olivat ratkaisevassa roolissa monen suomalaisen hyvinvoinnissa, ja kiinnostus ulkoiluharrastukseen on kasvanut edelleen siitä lähtien. Erä- ja tunturiopas Fred Södergran oli vuotta aiemmin perustanut oman yrityksen, ja nyt hän odottaa innolla pääsevänsä laajentamaan liiketoimintaansa ja ratsastamaan sen suuren ulkoilukiinnostuksen aallonharjalla, joka...
Lue lisää

Yrittäjien välisillä asiakirjoilla vältetään ristiriitatilanteita

07.09.2021 | Uutiset
Osakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat keinoja välttää riskejä, jotka realisoituvat, jos omistajien välille syntyy ristiriitoja, muistutti asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan toisessa osassa Yrittäjien väliset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää