Yrittäjien välisillä asiakirjoilla vältetään ristiriitatilanteita

07.09.2021

romain dancre doplSDELX7E unsplashOsakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat keinoja välttää riskejä, jotka realisoituvat, jos omistajien välille syntyy ristiriitoja, muistutti asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan toisessa osassa Yrittäjien väliset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.

– Jo pelkästään korona on osoittanut, että mitä vaan voi tapahtua ja että yrittäjän on hyvä ennakoida asioita, Sundback muistutti.

Osakassopimus ja yhtiöjärjestys osakeyhtiöissä

Osakassopimus ei ole pakollinen, mutta sitä tarvitaan aina, jos yrityksessä on omistajia enemmän kuin yksi. Osakassopimuksella sovitaan pelisäännöistä konfliktien välttämiseksi.

– Osakassopimuksella sovitaan esimerkiksi, miten yrityksen johtaminen käytännössä hoidetaan, miten yrityksen rahoitus järjestetään sekä miten voitonjaon kanssa toimitaan. Esimerkiksi tasan puoliksi omistetun yrityksen päätöksenteossa voidaan joutua pattitilanteeseen, jos siitä ei ole osakassopimuksella sovittu.

Sundback muistutti myös, että osakassopimukseen on tärkeää kirjata seikkoja koskien kilpailukieltoa, salassapitovelvollisuutta, voitonjakoa sekä palkkausta ja muita etuuksia.

– On myös tärkeää varmistaa toiminnan jatkuvuus siinä tilanteessa, jos yksi tai useampi osakas jättää yhtiön.

Yhtiöjärjestys on pakollinen kaikille osakeyhtiöille ja se on myös julkinen asiakirja. Siksi Sundback muistuttaakin, että osakassopimuksella on syytä sopia sellaisista asioista, joita ei halua julkisesti yhtiöjärjestyksessä kertoa.

– On syytä laatia toimiva yhtiöjärjestys jo yrityksen perustamisen yhteydessä, sillä sen muuttaminen jälkikäteen maksaa.

Yhtiösopimus henkilöyhtiöissä

Yhtiösopimus puolestaan koskee henkilöyhtiöitä eli avoimia ja kommandiittiyhtiöitä ja se on edellytys niiden rekisteröinnille. Yhtiösopimus on siis tehtävä kolmen kuukauden sisällä perustamisesta, muutoin yrityksen rekisteröinti raukeaa.

– Myös yhtiösopimus on yhtiöjärjestyksen tavoin julkinen asiakirja ja sisältää pitkälti samoja elementtejä. Yhtiösopimuksessa on erityisesti huomioitava yhtiömiesten henkilökohtainen vastuu yhtiön veloista, säännöt yksityisnostojen tekemiseen sekä päätöksenteko ja työnjako, Sundback luettelee.

Osakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat yritysten tärkeimpiä asiakirjoja, ja kannattaakin aina kääntyä asiantuntijan puoleen niitä laatiessa.

– Näihin asiakirjoihin ei kannata käyttää mitään perusmallia, sillä jokaisen yrityksen tilanne on erilainen. Kauttamme pääsee maksuttomaan yrittäjäkatsastukseen, jolloin voimme käydä läpi näitä asiakirjoja, Sundback päättää.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää