Yrittäjien välisillä asiakirjoilla vältetään ristiriitatilanteita

07.09.2021

romain dancre doplSDELX7E unsplashOsakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat keinoja välttää riskejä, jotka realisoituvat, jos omistajien välille syntyy ristiriitoja, muistutti asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan toisessa osassa Yrittäjien väliset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.

– Jo pelkästään korona on osoittanut, että mitä vaan voi tapahtua ja että yrittäjän on hyvä ennakoida asioita, Sundback muistutti.

Osakassopimus ja yhtiöjärjestys osakeyhtiöissä

Osakassopimus ei ole pakollinen, mutta sitä tarvitaan aina, jos yrityksessä on omistajia enemmän kuin yksi. Osakassopimuksella sovitaan pelisäännöistä konfliktien välttämiseksi.

– Osakassopimuksella sovitaan esimerkiksi, miten yrityksen johtaminen käytännössä hoidetaan, miten yrityksen rahoitus järjestetään sekä miten voitonjaon kanssa toimitaan. Esimerkiksi tasan puoliksi omistetun yrityksen päätöksenteossa voidaan joutua pattitilanteeseen, jos siitä ei ole osakassopimuksella sovittu.

Sundback muistutti myös, että osakassopimukseen on tärkeää kirjata seikkoja koskien kilpailukieltoa, salassapitovelvollisuutta, voitonjakoa sekä palkkausta ja muita etuuksia.

– On myös tärkeää varmistaa toiminnan jatkuvuus siinä tilanteessa, jos yksi tai useampi osakas jättää yhtiön.

Yhtiöjärjestys on pakollinen kaikille osakeyhtiöille ja se on myös julkinen asiakirja. Siksi Sundback muistuttaakin, että osakassopimuksella on syytä sopia sellaisista asioista, joita ei halua julkisesti yhtiöjärjestyksessä kertoa.

– On syytä laatia toimiva yhtiöjärjestys jo yrityksen perustamisen yhteydessä, sillä sen muuttaminen jälkikäteen maksaa.

Yhtiösopimus henkilöyhtiöissä

Yhtiösopimus puolestaan koskee henkilöyhtiöitä eli avoimia ja kommandiittiyhtiöitä ja se on edellytys niiden rekisteröinnille. Yhtiösopimus on siis tehtävä kolmen kuukauden sisällä perustamisesta, muutoin yrityksen rekisteröinti raukeaa.

– Myös yhtiösopimus on yhtiöjärjestyksen tavoin julkinen asiakirja ja sisältää pitkälti samoja elementtejä. Yhtiösopimuksessa on erityisesti huomioitava yhtiömiesten henkilökohtainen vastuu yhtiön veloista, säännöt yksityisnostojen tekemiseen sekä päätöksenteko ja työnjako, Sundback luettelee.

Osakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat yritysten tärkeimpiä asiakirjoja, ja kannattaakin aina kääntyä asiantuntijan puoleen niitä laatiessa.

– Näihin asiakirjoihin ei kannata käyttää mitään perusmallia, sillä jokaisen yrityksen tilanne on erilainen. Kauttamme pääsee maksuttomaan yrittäjäkatsastukseen, jolloin voimme käydä läpi näitä asiakirjoja, Sundback päättää.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää