Yrittäjän vastuuta yrityksen taloudesta ei voi ulkoistaa – tilitoimisto on kullanarvoinen apu

04.10.2021

pexels mikhail nilov 8297080

Parhaimmillaan tilitoimisto on yrittäjälle ja etenkin uudelle yrittäjälle kullanarvoinen apu. Tilitoimisto voi hoitaa muun muassa yrityksen kirjanpidon ja muita taloushallinnollisia tehtäviä, joten ei ole yhdentekevää, minkä tilitoimiston yritykselleen valitsee. Monet tilitoimistot tarjoavat muitakin palveluja kuin pelkkiä taloushallinnollisia palveluja. Yritysneuvojamme vinkkaavat tässä jutussa, mitä tilitoimiston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

– Kaikki tilitoimistot pystyvät hoitamaan yrityksen kirjanpidon yritysmuodosta ja alasta riippumatta. Täytyy kuitenkin muistaa, että kirjanpito on sitä monimutkaisempaa mitä suurempi yritys on kyseessä, huomauttaa yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars.

Valitse tilitoimisto yrityksen tarpeiden perusteella

Omaksi tilitoimistoksi kannattaa valita sellainen yritys, jonka kirjanpitäjän kanssa kemiat kohtaavat ja jossa ymmärretään kyseessä olevaa yritystoimintaa. Tilitoimiston koolla ei ole juurikaan merkitystä, vaikka erikokoisilla tilitoimistoilla onkin omat etunsa. Pienestä tilitoimistosta voi saada henkilökohtaisempaa palvelua, kun taas isolla toimistolla voi olla enemmän resursseja esimerkiksi lisäpalvelujen ja työkalujen suhteen.

Tilitoimistoa valitessa kannattaa miettiä omia ja yrityksen tarpeita – tarvitseeko esimerkiksi digitaalisia työkaluja tai pilvipalveluita yrityksen talousasioiden jatkuvaan seuraamiseen? Halutaanko hoitaa asiakkaiden laskutus itse, vai hoitaako tilitoimisto sen? Riittääkö pelkän lakisääteisen kirjanpidon hoitaminen, vai kaipaako tilitoimistolta lisäpalveluja, kuten rahoitus- tai hallintopalveluita tai talousneuvontaa?

– Monipuoliset palvelut ja ohjelmat nostavat hintalappua, mutta kirjanpidon ulkoistaminen kannattaa ajatella ensisijaisesti sijoituksena menoerän sijaan. Esimerkiksi sähköinen kirjanpito ja mahdollisuus jatkuvaan seurantaan pienentävät ikävien yllätysten mahdollisuutta, toteaa Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

– On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että vastuutaan oman yrityksensä asioista ei voi ulkoistaa tilitoimistolle. Tilitoimisto hoitaa lakisääteiset verot ja maksut, mutta numeroita täytyy osata lukea myös itse. Yrittäjä esimerkiksi allekirjoittaa tilinpäätöksen ja vastaa sen oikeudellisuudesta, joten yrittäjän tulee itsekin olla kiinnostunut taloudesta, Virkama jatkaa.

Kirjanpito kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle

– Monet kirjanpitoon liittyvistä asioista on ikään kuin taustapeiliin katsomista – käsitellään asioita, jotka ovat jo tapahtuneet. Hyvä kirjanpitäjä osaa kuitenkin myös ennakoida ja arvioida tulevaisuudennäkymiä. Parhaassa tapauksessa yrittäjä voi yhdessä kirjanpitäjän kanssa tehdä erilaisia ennusteita ja saada tältä arvokkaita neuvoja, Räihä-Pundars toteaa.

Jokaisen yrityksen on lain mukaan huolehdittava kirjanpidosta, ja riippumatta siitä, millainen yritys on kyseessä, kirjanpito on suositeltavaa ulkoistaa ammattilaiselle. Yksinkertaista ja pienimuotoista toimintaa harjoittava yrittäjä voi pärjätä yksinkin, mutta kaikki kirjanpitoon käytetty aika on pois muulta yritykseen liittyvältä toiminnalta tai vapaa-ajalta.

– Suurin hyöty kirjanpidon ulkoistamisessa on se, että yrittäjä voi käyttää aikansa omaan bisnekseensä – voi vaikka parantaa palveluja, tuotteita tai myyntiä tai etsiä uusia asiakkaita. Kaikki se aika, minkä laittaa kirjanpitoon, on pois yrityksen kehittämisestä, Virkama muistuttaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Joulunajan aukioloaikamme

28.11.2022 | Uutiset
Poikkeavat aukioloaikamme joulu- ja tammikuussa:
Lue lisää

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää