Yrittäjän vastuuta yrityksen taloudesta ei voi ulkoistaa – tilitoimisto on kullanarvoinen apu

04.10.2021

pexels mikhail nilov 8297080

Parhaimmillaan tilitoimisto on yrittäjälle ja etenkin uudelle yrittäjälle kullanarvoinen apu. Tilitoimisto voi hoitaa muun muassa yrityksen kirjanpidon ja muita taloushallinnollisia tehtäviä, joten ei ole yhdentekevää, minkä tilitoimiston yritykselleen valitsee. Monet tilitoimistot tarjoavat muitakin palveluja kuin pelkkiä taloushallinnollisia palveluja. Yritysneuvojamme vinkkaavat tässä jutussa, mitä tilitoimiston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

– Kaikki tilitoimistot pystyvät hoitamaan yrityksen kirjanpidon yritysmuodosta ja alasta riippumatta. Täytyy kuitenkin muistaa, että kirjanpito on sitä monimutkaisempaa mitä suurempi yritys on kyseessä, huomauttaa yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars.

Valitse tilitoimisto yrityksen tarpeiden perusteella

Omaksi tilitoimistoksi kannattaa valita sellainen yritys, jonka kirjanpitäjän kanssa kemiat kohtaavat ja jossa ymmärretään kyseessä olevaa yritystoimintaa. Tilitoimiston koolla ei ole juurikaan merkitystä, vaikka erikokoisilla tilitoimistoilla onkin omat etunsa. Pienestä tilitoimistosta voi saada henkilökohtaisempaa palvelua, kun taas isolla toimistolla voi olla enemmän resursseja esimerkiksi lisäpalvelujen ja työkalujen suhteen.

Tilitoimistoa valitessa kannattaa miettiä omia ja yrityksen tarpeita – tarvitseeko esimerkiksi digitaalisia työkaluja tai pilvipalveluita yrityksen talousasioiden jatkuvaan seuraamiseen? Halutaanko hoitaa asiakkaiden laskutus itse, vai hoitaako tilitoimisto sen? Riittääkö pelkän lakisääteisen kirjanpidon hoitaminen, vai kaipaako tilitoimistolta lisäpalveluja, kuten rahoitus- tai hallintopalveluita tai talousneuvontaa?

– Monipuoliset palvelut ja ohjelmat nostavat hintalappua, mutta kirjanpidon ulkoistaminen kannattaa ajatella ensisijaisesti sijoituksena menoerän sijaan. Esimerkiksi sähköinen kirjanpito ja mahdollisuus jatkuvaan seurantaan pienentävät ikävien yllätysten mahdollisuutta, toteaa Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

– On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että vastuutaan oman yrityksensä asioista ei voi ulkoistaa tilitoimistolle. Tilitoimisto hoitaa lakisääteiset verot ja maksut, mutta numeroita täytyy osata lukea myös itse. Yrittäjä esimerkiksi allekirjoittaa tilinpäätöksen ja vastaa sen oikeudellisuudesta, joten yrittäjän tulee itsekin olla kiinnostunut taloudesta, Virkama jatkaa.

Kirjanpito kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle

– Monet kirjanpitoon liittyvistä asioista on ikään kuin taustapeiliin katsomista – käsitellään asioita, jotka ovat jo tapahtuneet. Hyvä kirjanpitäjä osaa kuitenkin myös ennakoida ja arvioida tulevaisuudennäkymiä. Parhaassa tapauksessa yrittäjä voi yhdessä kirjanpitäjän kanssa tehdä erilaisia ennusteita ja saada tältä arvokkaita neuvoja, Räihä-Pundars toteaa.

Jokaisen yrityksen on lain mukaan huolehdittava kirjanpidosta, ja riippumatta siitä, millainen yritys on kyseessä, kirjanpito on suositeltavaa ulkoistaa ammattilaiselle. Yksinkertaista ja pienimuotoista toimintaa harjoittava yrittäjä voi pärjätä yksinkin, mutta kaikki kirjanpitoon käytetty aika on pois muulta yritykseen liittyvältä toiminnalta tai vapaa-ajalta.

– Suurin hyöty kirjanpidon ulkoistamisessa on se, että yrittäjä voi käyttää aikansa omaan bisnekseensä – voi vaikka parantaa palveluja, tuotteita tai myyntiä tai etsiä uusia asiakkaita. Kaikki se aika, minkä laittaa kirjanpitoon, on pois yrityksen kehittämisestä, Virkama muistuttaa.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää