Yrittäjän vastuuta yrityksen taloudesta ei voi ulkoistaa – tilitoimisto on kullanarvoinen apu

04.10.2021

pexels mikhail nilov 8297080

Parhaimmillaan tilitoimisto on yrittäjälle ja etenkin uudelle yrittäjälle kullanarvoinen apu. Tilitoimisto voi hoitaa muun muassa yrityksen kirjanpidon ja muita taloushallinnollisia tehtäviä, joten ei ole yhdentekevää, minkä tilitoimiston yritykselleen valitsee. Monet tilitoimistot tarjoavat muitakin palveluja kuin pelkkiä taloushallinnollisia palveluja. Yritysneuvojamme vinkkaavat tässä jutussa, mitä tilitoimiston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

– Kaikki tilitoimistot pystyvät hoitamaan yrityksen kirjanpidon yritysmuodosta ja alasta riippumatta. Täytyy kuitenkin muistaa, että kirjanpito on sitä monimutkaisempaa mitä suurempi yritys on kyseessä, huomauttaa yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars.

Valitse tilitoimisto yrityksen tarpeiden perusteella

Omaksi tilitoimistoksi kannattaa valita sellainen yritys, jonka kirjanpitäjän kanssa kemiat kohtaavat ja jossa ymmärretään kyseessä olevaa yritystoimintaa. Tilitoimiston koolla ei ole juurikaan merkitystä, vaikka erikokoisilla tilitoimistoilla onkin omat etunsa. Pienestä tilitoimistosta voi saada henkilökohtaisempaa palvelua, kun taas isolla toimistolla voi olla enemmän resursseja esimerkiksi lisäpalvelujen ja työkalujen suhteen.

Tilitoimistoa valitessa kannattaa miettiä omia ja yrityksen tarpeita – tarvitseeko esimerkiksi digitaalisia työkaluja tai pilvipalveluita yrityksen talousasioiden jatkuvaan seuraamiseen? Halutaanko hoitaa asiakkaiden laskutus itse, vai hoitaako tilitoimisto sen? Riittääkö pelkän lakisääteisen kirjanpidon hoitaminen, vai kaipaako tilitoimistolta lisäpalveluja, kuten rahoitus- tai hallintopalveluita tai talousneuvontaa?

– Monipuoliset palvelut ja ohjelmat nostavat hintalappua, mutta kirjanpidon ulkoistaminen kannattaa ajatella ensisijaisesti sijoituksena menoerän sijaan. Esimerkiksi sähköinen kirjanpito ja mahdollisuus jatkuvaan seurantaan pienentävät ikävien yllätysten mahdollisuutta, toteaa Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

– On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että vastuutaan oman yrityksensä asioista ei voi ulkoistaa tilitoimistolle. Tilitoimisto hoitaa lakisääteiset verot ja maksut, mutta numeroita täytyy osata lukea myös itse. Yrittäjä esimerkiksi allekirjoittaa tilinpäätöksen ja vastaa sen oikeudellisuudesta, joten yrittäjän tulee itsekin olla kiinnostunut taloudesta, Virkama jatkaa.

Kirjanpito kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle

– Monet kirjanpitoon liittyvistä asioista on ikään kuin taustapeiliin katsomista – käsitellään asioita, jotka ovat jo tapahtuneet. Hyvä kirjanpitäjä osaa kuitenkin myös ennakoida ja arvioida tulevaisuudennäkymiä. Parhaassa tapauksessa yrittäjä voi yhdessä kirjanpitäjän kanssa tehdä erilaisia ennusteita ja saada tältä arvokkaita neuvoja, Räihä-Pundars toteaa.

Jokaisen yrityksen on lain mukaan huolehdittava kirjanpidosta, ja riippumatta siitä, millainen yritys on kyseessä, kirjanpito on suositeltavaa ulkoistaa ammattilaiselle. Yksinkertaista ja pienimuotoista toimintaa harjoittava yrittäjä voi pärjätä yksinkin, mutta kaikki kirjanpitoon käytetty aika on pois muulta yritykseen liittyvältä toiminnalta tai vapaa-ajalta.

– Suurin hyöty kirjanpidon ulkoistamisessa on se, että yrittäjä voi käyttää aikansa omaan bisnekseensä – voi vaikka parantaa palveluja, tuotteita tai myyntiä tai etsiä uusia asiakkaita. Kaikki se aika, minkä laittaa kirjanpitoon, on pois yrityksen kehittämisestä, Virkama muistuttaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Onnistunut yrityskauppa tuo isommat lihakset

19.10.2021 | Uutiset
Tänä keväänä insinööritoimisto ja alihankintayritys Esko Group siirtyi osaksi Scansoloa, ja puoli vuotta yrityskaupan tekemisen jälkeen käytännön työ fuusion toimeenpanossa on nyt täydessä vauhdissa. Useita palapelin paloja piti loksahdella paikoilleen ennen kuin kauppakirjat saatiin allekirjoitettua. Toimitusjohtaja Markku Rinnasto myöntääkin suoraan, että ilman VASEKin apua prosessi olisi ollut huomattavasti haastavampi.
Lue lisää

Yritykset uskovat lentomatkustuksen elpyvän – tarvetta useammille yhteyksille

19.10.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari toteuttivat lokakuussa lentokyselyn, joka lähetettiin noin 600 yritykselle Vaasan seudulla. Myös Vaasan Yrittäjät lähettivät kyselyn jäsenyrityksilleen. Kyselyyn saatiin vastaukset 207 yrityksestä Vaasan seudulta.
Lue lisää

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusia jäseniä VASEKin hallitukseen

14.10.2021 | Uutiset
VASEKin ylimääräinen yhtiökokous pidettiin 11.10. yhtiön omistajakuntien pyynnöstä. Omistajakunnat halusivat kuntavaalien jälkeen päivittää edustajiaan seudullisen kehitysyhtiön hallituksessa.
Lue lisää

Kestävästä johtajuudesta hyötyvät kaikki: työntekijä, työnantaja ja lopulta itse työ

14.10.2021 | Uutiset
Future Cleantech Solutions -hankkeen webinaarissa 7.10.2021 käsiteltiin kestävää johtajuutta muuttuvassa maailmassa luennoitsija, muutosjohtaja ja kouluttaja Ulrika Sedinin johdolla. Webinaarin moderaattorina toimi Future Cleantech Solutionsin kansainvälisen liiketoiminnan kehittäjä Jon Moraeus. Kiinnostus oli Merenkurkun molemmilla puolilla suurta; tilaisuuteen ilmoittautui yli 300 osallistujaa sekä Ruotsista että Suomesta.
Lue lisää

Vaasan seudulla on satoja avoimia työpaikkoja – yritykset houkuttelevat yhdessä osaajia

13.10.2021 | Uutiset
Kuusi Vaasan seudun yritystä ja organisaatiota sekä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Vaasan kaupunki panostavat yhteiseen rekrytointikampanjaan osaavan työvoiman saamiseksi seudulle. Mukana kampanjassa ovat Hitachi Energy, Mirka, Vaasan keskussairaala, Wapice, VEO ja Wärtsilä.
Lue lisää

Seuraava EnergyWeek maaliskuussa 2022

12.10.2021 | Uutiset
Pohjoismaiden merkittävin kansainvälinen energia-alan verkostoitumis- ja myyntitapahtuma EnergyWeek toteutuu jälleen 21.–25.3.2022, tällä kertaa viisipäiväisenä aiemman neljän sijaan. Rekisteröityminen tapahtumaan aukeaa ensi vuoden alussa, ja tapahtumaan on jo varmistettu lähes 200 näytteilleasettajaa. Tapahtumaan odotetaan edellisten EnergyWeek-tapahtumien tapaan tuhansia kävijöitä, ja vieraita ja puhujia odotetaan saapuvaksi yli 20 maasta.
Lue lisää

Kotihoidosta oman pesulan omistajaksi

05.10.2021 | Uutiset
Hiljattain rakennetusta hallista Isostakyröstä löydämme Katri Soisalon parhaillaan syöttämässä mattoja matonpesukoneeseen, joka myös on täysin uusi. Katri on vasta hiljattain, useiden kuukausien valmistelun jälkeen, päässyt käyntiin yrityksensä Yty-Pyykkärit kanssa.
Lue lisää

Yrittäjän vastuuta yrityksen taloudesta ei voi ulkoistaa – tilitoimisto on kullanarvoinen apu

04.10.2021 | Uutiset
Parhaimmillaan tilitoimisto on yrittäjälle ja etenkin uudelle yrittäjälle kullanarvoinen apu. Tilitoimisto voi hoitaa muun muassa yrityksen kirjanpidon ja muita taloushallinnollisia tehtäviä, joten ei ole yhdentekevää, minkä tilitoimiston yritykselleen valitsee. Monet tilitoimistot tarjoavat muitakin palveluja kuin pelkkiä taloushallinnollisia palveluja. Yritysneuvojamme vinkkaavat tässä jutussa, mitä tilitoimiston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.
Lue lisää