Yrittäjäasennetta on vaalittava

26.09.2019

Yrityskyla Viikki 18 Iiro RautiainenOmatoimisuus, määrätietoisuus, omistautuminen, ratkaisukeskeisyys ja rohkeus ovat kaikki ominaisuuksia, joita edellytetään yrittäjiltä, mutta samalla ne ovat ominaisuuksia, joita usein myös odotetaan lapsilta ja nuorilta, ja heitä tuetaan, jotta he omaksuisivat tällaisia ominaisuuksia. Ominaisuudet voisi myös kiteyttää yhdeksi sanaksi: yrittäjäasenne.

Yrittäjäasenne on erilaisten määritelmien mukaan aika monenlaista: kiinnostuneisuutta muista ihmisistä ja muiden osaamisesta, verkostoitumista ja luotettavuutta, paineensietokykyä, uskallusta kokeilla, erehtyä ja oppia, uudistumishalua ja tervettä kyseenalaistamista, vastuuntuntoa ja asioihin tarttumista. Kaikki nämä ominaisuudet ovat hyödyksi ja eduksi lapsille ja nuorille koulu- ja opiskelupolun aikana, työelämän eri tehtävissä toimiville kuin myös yrittäjille. Yrittäjyys on siis asennetta, jota on vaalittava ihan varhaislapsuudesta lähtien.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja sen osana toimiva Uusyrityskeskus Startia ovat yrittäjän tukena yrityksen koko elinkaaren ajan, perustamisesta yrityksen myymiseen tai lakkauttamiseen asti. Tavoitteenamme ovat elinvoimaiset ja kannattavat yritykset, jotka osaltaan tuovat elinvoimaisuutta koko seudulle. Erilaisilla maksuttomilla, luottamuksellisilla ja matalan kynnyksen yrityspalveluilla haluamme huolehtia seudun yrityksistä.

Haluamme yritysten lisäksi vaalia myös yrittäjäasennetta ja yrittäjyyskasvatusta Vaasan seudulla. Tuemme ja rahoitamme yrittäjyyskasvatusta lasten ja nuorten koko koulupolun mitalta: sen alkupäässä on Yrityskylä Pohjanmaa, jonka toiminnan rahoittajana olemme olleet aivan sen alkuvaiheista saakka, ja loppupäässä korkeakouluopiskelijoiden Vaasa Entrepreneurship Society VES.

Tänä syksynä ensimmäistä kertaa VASEK ja Startia ovat mukana Yrityskylässä, toimipisteen sijaintina Yrityskylän kaupungintalo. Yrityskylä-päivään tuleva 6-luokkalainen voi saada tehtäväkseen yritysneuvojan roolin ja olla tukemassa muita Yrityskylän yrityksiä ja yrittäjäksi aikovia. Projektipäällikkö saa valita seudullisen kehittämishankkeen ja sen kautta oppia miten seutua ja sen toimintaolosuhteita kehittämällä voidaan eri tavoin vaikuttaa yritysten menestymisen mahdollisuuksiin.

Yrityskylän toiminta on erittäin tärkeä osa lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatusta. Toivomme, että nuoret oppivat yrittäjämäisen asenteen ja pohtivat yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona urapolullaan. Yrityksen perustaminen on helppoa, mutta yrittäminen ja siinä onnistuminen ei aina mene mutkitta. Oikea asenne kuitenkin auttaa kasvamaan yrittäjänä.

Odotan mielenkiinnolla oppilaiden tervehdyksiä Yrityskylän VASEK & Startia -toimistosta. Ehkä joskus edessäni Startian perustamisneuvonnassa istuu asiakas, joka on toiminut tehtävässäni Yrityskylässä!

Tommi Virkama[contact_information,name="",id=null,details=Name-Phone-MemberPhoto]

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tarkkana yrityshakemistojen kanssa – Tiedä mihin sitoudut

20.10.2020 | Uutiset
Erilaisten sopimusten tekeminen kuuluu olennaisesti yrittäjän arkeen. Sopimusasioissa on oltava kuitenkin aina tarkkana, ettei jälkikäteen tule ikäviä yllätyksiä. Älä ikinä sovi mitään suullisesti tai puhelimitse, vaan pyydä aina vähintään sähköpostitse myyjän tarjous ja lupaa vastata siihen kirjallisesti tai sähköpostitse.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

20.10.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kassan pohja häämöttää, miten korjata tilanne? – Yritysneuvojan 10 neuvoa

15.10.2020 | Uutiset
Erityisesti tämän kevään poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa. Jos kassan pohja häämöttää ja yrityksellä on likvidiongelmia, mitkä ovat parhaat keinot korjata tilanne?
Lue lisää

Kiinnostus moottoreihin yhdistää – sivubisneksestä perheyritykseksi

12.10.2020 | Uutiset
Se, että Molpen kylästä löytyi jo ennestään neljä muuta autokorjaamoa ei pelottanut Niklas Sjödahlia. Hän otti kaksi vuotta sitten ratkaisevan askeleen ja siirtyi vakituisesta työpaikasta ja sivutoimiyrittäjyydestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi mekaanikkona, peltiseppänä ja maalarina. Nykyään NT-Service on perheyritys, joka työllistää Niklaksen itsensä lisäksi myös kolme muuta työntekijää.
Lue lisää

Vaasan ensimmäinen modernin ajan puukerrostalo nousee Melaniemelle

08.10.2020 | Uutiset
Puusta on rakennettu taloja jo vuosisatoja, mutta CLT-tekniikka (cross-laminated timber, ristiinliimattu massiivipuu) on muuttanut puurakentamisen pelikenttää pysyvästi. Kestävät ja ympäristöystävälliset puurakennukset tekevät tuloaan myös Vaasan seudulle, ja seudun ensimmäinen puukerrostalo, Vaasan Viherlehto, on parhaillaan nousemassa Melaniemelle. Sen rakennuttamisesta vastaa Lakea.
Lue lisää

Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvonta joutui koronan vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti. – Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja.
Lue lisää

VASEK ja Startia siirtyvät tilapäisesti palvelemaan etäyhteyksin

05.10.2020 | Uutiset
VASEK ja Uusyrityskeskus Startia siirtyvät varotoimenpiteenä maanantaista 5.10. lähtien palvelemaan asiakkaitaan ainoastaan etäyhteyksin. Kaikki jo sovitut tapaamiset ja kokoukset siirretään etäpalavereiksi.
Lue lisää

Vaasan sairaanhoitopiirissä epidemia kiihtyy edelleen – Yrittäjä, tutustu uusiin suosituksiin

04.10.2020 | Uutiset
Toivomuksena on, että kauppojen ja muiden yleisten tilojen omistajat ja palveluiden tarjoajat edellyttävät työsuojelullisista syistä henkilöstöltään ja asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä. Lisäksi tulee varmistaa, että kaikissa tilanteissa noudatetaan 1–2 metrin turvavälejä.
Lue lisää