Yksinyrittäjätuki oli tulkkausyrittäjälle toivon kipinä

13.08.2020
Ari Paziri.Ari Paziri tekee runsaasti töitä ja hänellä on jatkuva tarve kehittää itseään sekä oppia uutta.

Ari Paziri on käytännössä aina töissä. Hän on yksinyrittäjä ja toimii viranomaistulkkina, mikä tarkoittaa, että hänellä on linjat auki päivittäin 24/7. Hän kuvailee työtänsä vaativaksi, mutta mielenkiintoiseksi.

– Minulle voidaan soittaa esimerkiksi sairaalalta, poliisi- tai rajavartiolaitoskelta mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ja pyytää tulkkausapua. Minun on siis aina oltava valmiina tekemään töitä, Paziri selittää.

Paziri on alun perin kotoisin Iranin Kurdistanista ja hän on asunut Suomessa vuodesta 2000, eli jo 20 vuoden ajan. Hän tulkkaa kaikkia kurdin kielimuotoja sekä persiaa, mutta on myös tulkannut aikoinaan turkkia.

– Lähdin Iranista Irakiin 14-vuotiaana. Irakissa suoritin sairaanhoitajakoulutuksen ja toimin siellä sissijoukkojen lääkintämiehenä. Sieltä lähdin Turkkiin, missä asuin pari vuotta ja toimin tulkkina Irakista ja Iranista tulleille pakolaisille. Ne olivat ensimmäisiä tulkkaushommia mitä tein. Suomessa tulkeille oli hyvin töitä tarjolla, joten pääsin taas hyödyntämään kielitaitoani, Paziri kertoo.

YK myönsi Pazirille pakolaisstatuksen vuonna 2000, jolloin hän pääsi kiintiöpakolaisena Suomeen. Hän oppi suomen kielen nopeasti 10 kuukautta kestäneellä suomenkielenkurssilla.

– Minulla on aina ollut voimakas tarve ja halu kehittää itseäni sekä oppia uutta. Suomessa olen kouluttautunut lähihoitajaksi, ammattitulkiksi, sovittelijaksi ja media-assistentiksi. Olen myös suorittanut asepalveluksen Suomessa ja parhaillaan teen iltakoulutuksena rakennusalan perustutkintoa, Paziri listaa.

Paziri aloitti tulkkaushommat Pohjanmaan tulkkikeskuksessa vuonna 2003. Silloin hän teki vielä hoitoalan töitä tulkkauksen ohella. Tulkkauksesta tuli hänen päätoiminen työnsä vuonna 2009, ja nyt hänelle on kertynyt yli 10 vuotta yksinyrittäjänä. Koronakriisi toi kuitenkin kokeneelle yrittäjälle uusia haasteita.

– Noin 70 prosenttia tulkkauksista peruttiin koronakriisin alkaessa. Päänvaivaa tuotti se, miten ottaisimme yhteyttä asiakkaisiin. Pikkuhiljaa siirryimme etätulkkaukseen, joka on johtanut siihen, että nykyään tulkkaukset hoituvat suurimmaksi osaksi puhelin- tai videoyhteyden kautta. Kesäkuun alussa homma alkoi rullata lähes normaalisti, mutta keväällä tilanne oli erittäin heikko töiden osalta ja tuloni laskivat reippaasti, Paziri muistelee.

Paziri haki muuttuneen taloudellisen tilanteen takia yksinyrittäjätukea VASEKin kautta. Hän kertoo käyttäneensä hänelle myönnetyn 2 000 euron tukisumman erilaisten laskujen ja lainojen maksamiseen.

– Yksinyrittäjätuki toimi minulle toivon kipinänä vaikeassa tilanteessa. Taloudellinen tuki auttoi minua jaksamaan, enkä halunnut antaa periksi. Olen ollut pitkään yrittäjänä, joten olisi ollut harmillista lopettaa, hän miettii.

Varsinaista lomaa Paziri ei kesäisin juurikaan pidä, vaan nauttii vapaa-ajasta silloin, kun sitä sattuu olemaan.

– Yrittäjänä ja työni luonteen takia minulla on harvoin lomaa. Tämä vuosi oli kuitenkin poikkeuksellinen, ja olen saanut nauttia vapaa-ajasta enemmän, kun tulkkauksia on ollut niukemmin, Paziri kertoo.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

14.09.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää

Berny’s-ravintolan yrittäjät iloisia hyvästä kesästä raskaan kevään jälkeen

02.09.2020 | Uutiset
Puoli vuotta on kulunut siitä, kun koronapandemia iski Suomeen ja koko maa eristäytyi. Lukuisat yrittäjät joutuivat hetkessä sulkemaan toimintansa. Heidän mukanaan myös Tommy Pellas ja Patricia Nedergård, jotka kolme vuotta sitten ryhtyivät yrittäjiksi ravintola Berny’ssä Raippaluodon sillan kupeessa.
Lue lisää

Kevyesti yrittäjäksi tai yrittäjämäiseen toimintaan

31.08.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia kokosi 27.8. kevytyrittämisen ja laskutuspalvelujen asiantuntijat linjoille ja kutsui myös yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta kiinnostuneet ruudun ääreen. Tunnin webinaarin aikana he saivat kuulla, mitä eroja eri palveluilla on ja miten helposti oikein voikaan aloittaa yrittäjänä tai yrittäjämäisen toiminnan.
Lue lisää

Kilpailu - Siivoa rantasi ja voita palkintoja!

26.08.2020 | Uutiset
Järjestämme yhdessä Siisti Biitsi – Snygg Beach -ohjelman kanssa roskienkeräyskilpailun Pohjanmaalla vähentääksemme roskia ja muovijätettä meressä ja kauniissa pohjalaisessa saaristossamme.
Lue lisää