Yksinyrittäjätuki haettavissa – VASEK vastaanottaa hakemukset Vaasan seudulla

20.04.2020

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea koronavirustilanteessa yrityksensä kotikunnasta. Tuen suuruus on 2 000 euroa ja se on kertaluontoinen. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Yksinyrittäjien korona-avustuksen tarkoituksena on saada yksinyrittäjien toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle pandemian aikana ja sen jälkeen. Avustusta voidaan maksaa 16.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja voimassa vain pandemiasta johtuvan akuutin maksuvalmiuskriisin hoitamiseksi. Sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK kuntien omistamana kehitysyhtiönä vastaa jäsenkuntiensa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isokyrö) yksinyrittäjien hakemusten vastaanottamisesta ja niiden käsittelystä. VASEK myös tekee hakemusten kriteerien täyttymisen perusteella päätösesitykset kunnille. Kuntien tehtävään nimeämät viranhaltijat tekevät lopulliset tukipäätökset, ja tuen maksatus yrittäjille tapahtuu yrityksen kotikunnan mukaisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriö toimitti 17.4. lopulliset ohjeet ja hakulomakkeen myös ruotsiksi. Seudun kunnanjohtajien kokous päätti yhteisestä menettelytavasta hakuprosessin suhteen myöskin 17.4. ja haku päästiin avaamaan tänään.

– Halusimme seutumme molemmille kieliryhmille tasavertaisen kohtelun ja avasimme haun vasta, kun lomake ja siihen liittyvä ohjeistus oli saatavissa myös ruotsiksi. Odotamme vielä englanninkielistä ohjemateriaalia, lomake englanniksi löytyy jo nyt, yksinyrittäjätuesta VASEKilla vastaava uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

– Ohjeistus oli jo viikonlopun ajan yrittäjien saatavilla, sillä halusimme, että ohjeisiin ja kriteereihin tutustutaan huolellisesti ennen hakemista. Nyt alkavassa hakemusruuhkassa puutteellisesti täytetyt hakemukset hidastavat tuen saamista merkittävästi. Eli neuvomme kaikille on lukea ohjeet hyvin, kerätä ensin kaikki tarvittavat liitteet ja vasta sitten täyttää hakemus, Virkama neuvoo.

Ohjeet hakemiseen ja linkki hakulomakkeelle

VASEK on varannut merkittävästi resursseja hakemusten käsittelyyn:

– Kaikkiaan kahdeksan henkilöä käsittelee päivittäin tukihakemuksia, heistä kaksi täysipäiväisesti, muut muiden yritysneuvontatehtävien ohessa. Autamme jatkuvasti yrityksiä myös muiden tukien, kuten ELY-keskusten tai Business Finlandin tukien hakemisessa. Teemme kaikkemme, että jokainen apua tarvitseva yritys saa vastauksen kysymyksiinsä tai päätöksen hakemukseensa mahdollisimman pian. Luonnollisesti työtämme helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti, jos yritykset tutustuvat kaikkiin ohjeisiin huolellisesti, toimitusjohtaja Stefan Råback painottaa.

VASEKin kautta on tähän mennessä lähes 300 yritystä saanut apua ja neuvoja tilanteeseensa sekä erilaisiin tukihakemuksiin liittyen koronakriisin aikana.

– Yrittäjän ei kannata jäädä yksin huoliensa kanssa. Yhteydenotto meille, niin lähdetään selvittämään mitä voidaan tehdä ja mitä tukia hakea, Virkama päättää.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

24.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää

Uudenlainen tilausvene tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä merellä

17.06.2020 | Uutiset
Aivan näinä päivinä käynnistyy Molpessa West Coast Rib Charterin toiminta. Sen kotisatamasta on ulkosaaristoon vain 15 minuutin venematka ja luvassa on aivan uudenlaista elämyksellistä chartervenetoimintaa.
Lue lisää