Yksinyrittäjätukea haettu vilkkaasti – puutteelliset hakemukset hidastavat käsittelyä

27.04.2020

Yksinyrittäjätuen haku Vaasan seudun yksinyrittäjille avattiin 20.4. Ensimmäisen viikon aikana VASEK vastaanotti yli 130 hakemusta. Ensimmäisen viikon aikana yli 70 hakijaa sai myönteisen päätöksen hakemukseensa.

Kuntien omistama Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ottaa omistajakuntiensa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isokyrö) puolesta vastaan yksinyrittäjien hakemukset. VASEKin yritysneuvojat käsittelevät hakemukset työ- ja elinkeinoministeriön (myöhemmin TEM) asettamien kriteerien mukaisesti ja antavat niistä lausuntonsa kunnille. Kunnat tekevät päätöksen tuen maksamisesta ja hoitavat myös tuen maksatuksen.

– Ehdimme ensimmäisen viikon aikana käsitellä lähes kaikki meille saapuneet hakemukset. Harmillisesti kuitenkin perjantaina melkein 40 hakemuksen käsittely jäi kesken, koska hakijoilta jouduttiin pyytämään tarvittavia liitteitä tai tiedustelemaan tarkemmin koronan vaikutuksista liikevaihtoon, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

– Ohjeistuksestamme huolimatta monen hakemuksesta puuttui verovelkatodistus. Aika monessa hakemuksessa tilinpäätös tai tiliotteet eivät riittävän selkeästi osoittaneet, että liikevaihto olisi pudonnut TEMin asettamien kriteerien mukaiset 30 prosenttia 16.3. jälkeen, Virkama listaa ja muistuttaa:

– Ei kannata hätäillä hakemuksen lähettämisen kanssa, mikäli hakemus ei täytä TEMin asettamia kriteerejä. Jos liikevaihto ei ole vielä laskenut, voi hyvin odottaa hakemuksen kanssa ja lähettää vasta sitten, kun tämä lasku on selvästi nähtävissä.

Jonkin verran hakemuksia eksyi myös väärään paikkaan, ja saapuneissa hakemuksissa oli yrittäjiä, joille oikeampi tuki olisi ELY-keskuksen myöntämä koronarahoitus. Lisäksi hakijoista muutama ei ollut päätoiminen yrittäjä, kuten TEM edellyttää.

– Yrittäjän on toimittava päätoimisena yrittäjänä eikä hänellä saa olla muuta tuloa, kuten eläke- tai palkkatuloa työsuhteesta. Päätoiminen yrittäjyys on määritelty siten, että hakijan tulee olla joko YEL-vakuutettu tai osoittaa vähintään 20 000 euron yrittäjätulo tai laskutus, Virkama viittaa TEMin ohjeistukseen.

Ensimmäisen hakuviikon aikana myös tuen maksaminen eteni kunnissa:

– Olemme tähän mennessä myöntäneet tuen jo 58 yrittäjälle. Päätöksiä tehdään VASEKin valmistelun pohjalta päivittäin, myös tukia tullaan saamaan maksuun joka päivä, Vaasan kaupungin talous- ja strategiajohtaja Miia Äkkinen kertoo.

Muihin Vaasan seudun kuntiin osoitettuja hakemuksia on tullut hieman vähemmän kuin Vaasaan.

– Saimme ensimmäisen viikon aikana päätettäväksi vain yksittäisiä hakemuksia eli neljä kappaletta. Hyväksytyn päätöksen hakemukseensa saaneet yrittäjät saavat tuen tililleen noin kahden tai kolmen päivän kuluessa, Vöyrin kunnan hallintojohtaja Markku Niskala kertoo.

– Hakemuksia tuli koko viikon rauhallisessa tahdissa, mitään ruuhkaa ei ehtinyt syntyä. Saa nähdä jatkuuko tahti samanlaisena, vai tuleeko joku hakemussuma myöhemmässä vaiheessa, Virkama pohtii.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää