Susanna presenting 600pxVaasan kaupungin kehitysjohtaja Susanna Slotte-Kock avasi tilaisuudet Vaasan viestillä.

Ensimmäinen vaasalaiseen energiateknologiaan perustuva kiinalais-suomalainen tapahtuma International Clean-tech & Energy Week järjestettiin Pekingissä 13.–21.5.2017. Tapahtuma oli jatkoa lokakuussa 2016 Pekingissä pidetylle ensimmäiselle Road Show´lle, ja nyt tavoitteena oli siirtää Vaasa EnergyWeekin hyvä henki myös Kiinan pääkaupunkiin.

Suomesta tapahtumaan osallistuivat Wapice, Subsea, Noveteks, Aalto-yliopisto, Weeefinder, Mincor Oy ja yhteisellä Road Show-esityksellä pohjalaisyritykset Arcteq, Citec ja Skaala.

Wapice 600pxWapicen Olli Snellman kertoo IoT-ratkaisuista.

– Kiina kehittää ja etsii aktiivisesti energiatehokkaita ja ympäristöä säästäviä ratkaisuja kaikille teollisuuden aloille. Vaasan energiaklusteri tunnetaan jo hyvin Pekingin e-Town-teknologiakeskuksessa, jota voidaan myös pitää yritysklusterina, VASEKin Senior Business Advisor Lasse Pohjala kertoo. – Tämän toiminnan tavoitteena on luoda vaasalaisille yrityksille mahdollisuus aloittaa liiketoiminta Kiinassa tarjoamalla yhteys pekingiläisiin yrityksiin ja yliopistoihin siten, että käytettävissä on paikallinen tuki toiminalle niin Suomessa kuin Kiinassakin, yhden yrityksen kautta. Vaasassa tämän tuen tarjoaa Fortune High Oy.

Pohjalan mukaan kumppaneiden kautta voidaan tavoittaa pelkästään Pekingissä 16 000 yritystä.

– Jos siis vaasalaisyritys ilmaisee kiinnostuksensa Pekingia kohtaan, tästä joukosta haetaan yritykselle sopiva kumppani. Esimerkkeinä klusterin yrityksistä mainittakoon Goldwind, maailman kolmanneksi suurin tuulivoimayhtiö ja IoT-alalta Tellhow, nämä molemmat esittäytyivät tilaisuudessa vaasalaisryhmälle. Suomalaisyrityksille oli järjestetty kahdenkeskisiä tapaamisia varsinkin näiden kahden yrityksen kanssa.

Wu Kai Goldwind 600pxMr Wu Kai, Goldwinin hallituksen jäsen, kertoo Kiinan suurimmasta tuulivoimayrityksestä.

Matkalla luotiin yhteistyölle käytännön edellytyksiä:

– Jo kesällä 2016 allekirjoitettiin aiesopimus pohjoismaisen teknologiasiirtokeskuksen perustamisesta Vaasaan ja toukokuun tilaisuudessa avattiin ovet kiinalais-suomalaiselle teknologiakeskukselle Pekingin e-Townissa. Teknologiakeskuksesta tulee syntymään tulevaisuuden tukikohta suomalaisyrityksille Pekingissä. Kontakteja ja käytettävissä olevia tiloja voidaan hyödyntää vaikkapa Pop-up-tyyppisissä konttoreissa, Pohjala kertoo.

International Clean-tech & Energy Weekillä saatiin näkyvyyttä Vaasalle ja seudun yrityksille. Toki tilaisuus oli yksi monien joukossa: yritysten välisen yhteistyön rakentaminen on jatkuvaa. VASEKin Kiinaan suuntaava toiminta ei rajoitu ainoastaan Suomeen, sillä tähän ensimmäistä kertaa Kiinassa järjestettyyn EnergyWeek-tapahtumaan kutsuttiin mukaan myös Cleantech Kvarken -hankkeen toiminnassa mukana olevia ruotsalaisyrityksiä.

kadunylitys 600pxValmistaudutaanpa kadun ylitykseen... Välillä liikuttiin myös jalan Pekingin vilinässä.

 

Lasse Pohjala
Lasse Pohjala
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
Sijoittautuminen ja kansainvälistyminen; Tontit ja toimitilat

 

 

Intrerreg BA FI RGB

 

 
 

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle