Vuoden yrittäjäpalkinnot on jaettu Korsnäsissä

17.06.2020

Mats Österberg Korsnäs Glas

Vuoden yrittäjä-palkinto meni tänä vuonna perheyritys Korsnäs Glasservicelle, jonka yrittäjänä toimii Mats Österberg.

Yritys on toiminut vuodesta 1991, jolloin toiminta alkoi kirkonkylällä silloisen Westin kaupan autotallissa. Muutamaa vuotta myöhemmin yritys muutti halliin Korsnäs handelslagin taakse, ja nykyiselle paikalleen Kronbackenille siirryttiin 1995, kun ensimmäinen halli valmistui. Hallia on sittemmin laajennettu, ja nykyään yrityksellä on hieman yli 300 m² lämmintä tilaa käytössään.

– Mutta täällä on aivan liian ahdasta. Valitettavasti tontti on liian pieni eikä sille ole mahdollista rakentaa lisää. Joten jos aiomme kasvaa, pitää meidän rakentaa toiselle, ehkä näkyvämmälle paikalle, jossa on myös laajentumismahdollisuuksia, Österberg toteaa

Mats Österberg on työskennellyt lasin parissa koko elämänsä. Heti peruskoulun jälkeen hän aloitti työskentelyn Botnia Glasilla Pirttikylässä. Sitten hän jatkoi toisessa lasialan yrityksessä Närpiössä, kunnes perusti oman yrityksen Korsnäsiin 1991. Hän aloitti ikkunalasien korjaamisella ja myöhemmin eristyslasien valmistamisen.

Juuri nyt eniten työllistävät lasitetut ulkotilat ja terassit. Korsnäs Glasservice tarjoaa täyden palvelun paketit mittojen mukaan tilatuista liukuovista ja lasiseinistä toimituksineen ja asennuksineen.

Yritys työllisti pitkään ainoastaan Matsin itsensä, mutta vuodesta 2013 lähtien myös poika Mathias on ollut mukana toiminnassa. Tästä kesästä lähtien myös toinen poika Robin on ollut mukana yrityksen töissä. Vaimo Carina Österberg on mukana toimistopuolella ja hoitaa yrityksen laskutuksen ja maksut.

Vuoden nuoret yrittäjät Korsnäsissä 2019

Korsnäsin Yrittäjät palkitsevat vuoden nuorina yrittäjinä 2019 kaksi yrittäjää, jotka ovat panostaneet perinteiseen elinkeinoon, joka ei enää oikein houkuttele nuorempia. Molemmat yrittäjät ovat päättäneet panostaa päätoimiseen rannikkokalastukseen. On harvinaista, että nykypäivän Pohjanmaalta yhdestä ja samasta kylästä löytyy kaksi nuorempaa päätoimista kalastajaa. Ja molempien päätöksellä ryhtyä kalastajiksi on samanlainen tausta.

Tommy Nystrand

Tommy Nystrand (F:ma Tommy Nystrand) on toiminut päätoimisena kalastajana vuodesta 2008. Hän kouluttautui talonrakentajaksi ja työskenteli ensin sillä alalla muutaman vuoden. Mutta kalastus houkutteli enemmän ja enemmän, ja vuonna 2008 hän päätti panostaa täysillä kalastukseen.

Hän on aina viihtynyt merellä ja kalastus on verissä. Isoisä Edgar Nystrand oli kalastaja koko elämänsä, joten häneltä Tommy on oppinut paljon. Päätös ryhtyä kalastajaksi ei lopulta ollut kovinkaan vaikea.

– Kalastajana ja yksinyrittäjänä saa päättää itse omasta työajastaan ja saa työskennellä, kun tarve vaatii ja kun täytyy tehdä jotain muuta, silloin voi tehdä jotain muuta.

Pääasiassa saaliina on ahventa ja siikaa, mutta lohirysiäkin Tommy laskee silloin, kun se on luvallista. Kalat perataan ja myydään ostajille. Polar Filé Finland Nämpnäsistä ostaa suurimman osan saaliista. Osa roskakaloista ja perkeet päätyvät Molpe frysille.

Johan Sjöberg

Johan Sjöberg (F:ma Johan Sjöberg) on ollut kokoaikainen kalastaja vuodesta 2003. Hän kiinnostui kalastuksesta jo nuorena ja on kalastanut 13–14-vuotiaasta.

Hän kouluttautui ensin talonrakentajaksi ja ehti työskennellä alalla muutaman vuoden. Monen vuoden ajan hän lähti merelle jokaisen työpäivän jälkeen, mutta se kävi pidemmän päälle liian raskaaksi. Vuonna 2003 hän päätti panostaa kalastukseen täysillä. Hän kalastaa nykyisin yksin, mutta aluksi hän kalasti yhdessä isoisänsä Sigfrid Granqvistin kanssa.

Johan kalastaa lähinnä ahventa ja siikaa, määrät jakaantuvat vuositasolla suunnilleen 50-50. Hän tapaa myös laskea muutamia haukirysiä keväisin.

Työtä on joka päivälle vuoden ympäri:

– Silloin kun ei kalasta, on tehtävänä huoltoa ja korjauksia, Johan lisää.

Rannikkokalastus on Johanilta tietoinen valinta ja sitä hän tulee jatkamaan loppuelämänsä.

– Viihdyn merellä ja pidän siitä, että saan itse päättää ajankäytöstäni. Mikään ei ole parempaa kuin se, hän päättää.

 

Teksti ja kuvat: Kenth Nedergård
Suomennos: VASEK‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

01.10.2020 | Uutiset
HAKU ON PÄÄTTYNYT! Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää