Vuoden yrittäjäpalkinnot on jaettu Korsnäsissä

17.06.2020

Mats Österberg Korsnäs Glas

Vuoden yrittäjä-palkinto meni tänä vuonna perheyritys Korsnäs Glasservicelle, jonka yrittäjänä toimii Mats Österberg.

Yritys on toiminut vuodesta 1991, jolloin toiminta alkoi kirkonkylällä silloisen Westin kaupan autotallissa. Muutamaa vuotta myöhemmin yritys muutti halliin Korsnäs handelslagin taakse, ja nykyiselle paikalleen Kronbackenille siirryttiin 1995, kun ensimmäinen halli valmistui. Hallia on sittemmin laajennettu, ja nykyään yrityksellä on hieman yli 300 m² lämmintä tilaa käytössään.

– Mutta täällä on aivan liian ahdasta. Valitettavasti tontti on liian pieni eikä sille ole mahdollista rakentaa lisää. Joten jos aiomme kasvaa, pitää meidän rakentaa toiselle, ehkä näkyvämmälle paikalle, jossa on myös laajentumismahdollisuuksia, Österberg toteaa

Mats Österberg on työskennellyt lasin parissa koko elämänsä. Heti peruskoulun jälkeen hän aloitti työskentelyn Botnia Glasilla Pirttikylässä. Sitten hän jatkoi toisessa lasialan yrityksessä Närpiössä, kunnes perusti oman yrityksen Korsnäsiin 1991. Hän aloitti ikkunalasien korjaamisella ja myöhemmin eristyslasien valmistamisen.

Juuri nyt eniten työllistävät lasitetut ulkotilat ja terassit. Korsnäs Glasservice tarjoaa täyden palvelun paketit mittojen mukaan tilatuista liukuovista ja lasiseinistä toimituksineen ja asennuksineen.

Yritys työllisti pitkään ainoastaan Matsin itsensä, mutta vuodesta 2013 lähtien myös poika Mathias on ollut mukana toiminnassa. Tästä kesästä lähtien myös toinen poika Robin on ollut mukana yrityksen töissä. Vaimo Carina Österberg on mukana toimistopuolella ja hoitaa yrityksen laskutuksen ja maksut.

Vuoden nuoret yrittäjät Korsnäsissä 2019

Korsnäsin Yrittäjät palkitsevat vuoden nuorina yrittäjinä 2019 kaksi yrittäjää, jotka ovat panostaneet perinteiseen elinkeinoon, joka ei enää oikein houkuttele nuorempia. Molemmat yrittäjät ovat päättäneet panostaa päätoimiseen rannikkokalastukseen. On harvinaista, että nykypäivän Pohjanmaalta yhdestä ja samasta kylästä löytyy kaksi nuorempaa päätoimista kalastajaa. Ja molempien päätöksellä ryhtyä kalastajiksi on samanlainen tausta.

Tommy Nystrand

Tommy Nystrand (F:ma Tommy Nystrand) on toiminut päätoimisena kalastajana vuodesta 2008. Hän kouluttautui talonrakentajaksi ja työskenteli ensin sillä alalla muutaman vuoden. Mutta kalastus houkutteli enemmän ja enemmän, ja vuonna 2008 hän päätti panostaa täysillä kalastukseen.

Hän on aina viihtynyt merellä ja kalastus on verissä. Isoisä Edgar Nystrand oli kalastaja koko elämänsä, joten häneltä Tommy on oppinut paljon. Päätös ryhtyä kalastajaksi ei lopulta ollut kovinkaan vaikea.

– Kalastajana ja yksinyrittäjänä saa päättää itse omasta työajastaan ja saa työskennellä, kun tarve vaatii ja kun täytyy tehdä jotain muuta, silloin voi tehdä jotain muuta.

Pääasiassa saaliina on ahventa ja siikaa, mutta lohirysiäkin Tommy laskee silloin, kun se on luvallista. Kalat perataan ja myydään ostajille. Polar Filé Finland Nämpnäsistä ostaa suurimman osan saaliista. Osa roskakaloista ja perkeet päätyvät Molpe frysille.

Johan Sjöberg

Johan Sjöberg (F:ma Johan Sjöberg) on ollut kokoaikainen kalastaja vuodesta 2003. Hän kiinnostui kalastuksesta jo nuorena ja on kalastanut 13–14-vuotiaasta.

Hän kouluttautui ensin talonrakentajaksi ja ehti työskennellä alalla muutaman vuoden. Monen vuoden ajan hän lähti merelle jokaisen työpäivän jälkeen, mutta se kävi pidemmän päälle liian raskaaksi. Vuonna 2003 hän päätti panostaa kalastukseen täysillä. Hän kalastaa nykyisin yksin, mutta aluksi hän kalasti yhdessä isoisänsä Sigfrid Granqvistin kanssa.

Johan kalastaa lähinnä ahventa ja siikaa, määrät jakaantuvat vuositasolla suunnilleen 50-50. Hän tapaa myös laskea muutamia haukirysiä keväisin.

Työtä on joka päivälle vuoden ympäri:

– Silloin kun ei kalasta, on tehtävänä huoltoa ja korjauksia, Johan lisää.

Rannikkokalastus on Johanilta tietoinen valinta ja sitä hän tulee jatkamaan loppuelämänsä.

– Viihdyn merellä ja pidän siitä, että saan itse päättää ajankäytöstäni. Mikään ei ole parempaa kuin se, hän päättää.

 

Teksti ja kuvat: Kenth Nedergård
Suomennos: VASEK



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää