Vuoden yrittäjäpalkinnot on jaettu Korsnäsissä

17.06.2020

Mats Österberg Korsnäs Glas

Vuoden yrittäjä-palkinto meni tänä vuonna perheyritys Korsnäs Glasservicelle, jonka yrittäjänä toimii Mats Österberg.

Yritys on toiminut vuodesta 1991, jolloin toiminta alkoi kirkonkylällä silloisen Westin kaupan autotallissa. Muutamaa vuotta myöhemmin yritys muutti halliin Korsnäs handelslagin taakse, ja nykyiselle paikalleen Kronbackenille siirryttiin 1995, kun ensimmäinen halli valmistui. Hallia on sittemmin laajennettu, ja nykyään yrityksellä on hieman yli 300 m² lämmintä tilaa käytössään.

– Mutta täällä on aivan liian ahdasta. Valitettavasti tontti on liian pieni eikä sille ole mahdollista rakentaa lisää. Joten jos aiomme kasvaa, pitää meidän rakentaa toiselle, ehkä näkyvämmälle paikalle, jossa on myös laajentumismahdollisuuksia, Österberg toteaa

Mats Österberg on työskennellyt lasin parissa koko elämänsä. Heti peruskoulun jälkeen hän aloitti työskentelyn Botnia Glasilla Pirttikylässä. Sitten hän jatkoi toisessa lasialan yrityksessä Närpiössä, kunnes perusti oman yrityksen Korsnäsiin 1991. Hän aloitti ikkunalasien korjaamisella ja myöhemmin eristyslasien valmistamisen.

Juuri nyt eniten työllistävät lasitetut ulkotilat ja terassit. Korsnäs Glasservice tarjoaa täyden palvelun paketit mittojen mukaan tilatuista liukuovista ja lasiseinistä toimituksineen ja asennuksineen.

Yritys työllisti pitkään ainoastaan Matsin itsensä, mutta vuodesta 2013 lähtien myös poika Mathias on ollut mukana toiminnassa. Tästä kesästä lähtien myös toinen poika Robin on ollut mukana yrityksen töissä. Vaimo Carina Österberg on mukana toimistopuolella ja hoitaa yrityksen laskutuksen ja maksut.

Vuoden nuoret yrittäjät Korsnäsissä 2019

Korsnäsin Yrittäjät palkitsevat vuoden nuorina yrittäjinä 2019 kaksi yrittäjää, jotka ovat panostaneet perinteiseen elinkeinoon, joka ei enää oikein houkuttele nuorempia. Molemmat yrittäjät ovat päättäneet panostaa päätoimiseen rannikkokalastukseen. On harvinaista, että nykypäivän Pohjanmaalta yhdestä ja samasta kylästä löytyy kaksi nuorempaa päätoimista kalastajaa. Ja molempien päätöksellä ryhtyä kalastajiksi on samanlainen tausta.

Tommy Nystrand

Tommy Nystrand (F:ma Tommy Nystrand) on toiminut päätoimisena kalastajana vuodesta 2008. Hän kouluttautui talonrakentajaksi ja työskenteli ensin sillä alalla muutaman vuoden. Mutta kalastus houkutteli enemmän ja enemmän, ja vuonna 2008 hän päätti panostaa täysillä kalastukseen.

Hän on aina viihtynyt merellä ja kalastus on verissä. Isoisä Edgar Nystrand oli kalastaja koko elämänsä, joten häneltä Tommy on oppinut paljon. Päätös ryhtyä kalastajaksi ei lopulta ollut kovinkaan vaikea.

– Kalastajana ja yksinyrittäjänä saa päättää itse omasta työajastaan ja saa työskennellä, kun tarve vaatii ja kun täytyy tehdä jotain muuta, silloin voi tehdä jotain muuta.

Pääasiassa saaliina on ahventa ja siikaa, mutta lohirysiäkin Tommy laskee silloin, kun se on luvallista. Kalat perataan ja myydään ostajille. Polar Filé Finland Nämpnäsistä ostaa suurimman osan saaliista. Osa roskakaloista ja perkeet päätyvät Molpe frysille.

Johan Sjöberg

Johan Sjöberg (F:ma Johan Sjöberg) on ollut kokoaikainen kalastaja vuodesta 2003. Hän kiinnostui kalastuksesta jo nuorena ja on kalastanut 13–14-vuotiaasta.

Hän kouluttautui ensin talonrakentajaksi ja ehti työskennellä alalla muutaman vuoden. Monen vuoden ajan hän lähti merelle jokaisen työpäivän jälkeen, mutta se kävi pidemmän päälle liian raskaaksi. Vuonna 2003 hän päätti panostaa kalastukseen täysillä. Hän kalastaa nykyisin yksin, mutta aluksi hän kalasti yhdessä isoisänsä Sigfrid Granqvistin kanssa.

Johan kalastaa lähinnä ahventa ja siikaa, määrät jakaantuvat vuositasolla suunnilleen 50-50. Hän tapaa myös laskea muutamia haukirysiä keväisin.

Työtä on joka päivälle vuoden ympäri:

– Silloin kun ei kalasta, on tehtävänä huoltoa ja korjauksia, Johan lisää.

Rannikkokalastus on Johanilta tietoinen valinta ja sitä hän tulee jatkamaan loppuelämänsä.

– Viihdyn merellä ja pidän siitä, että saan itse päättää ajankäytöstäni. Mikään ei ole parempaa kuin se, hän päättää.

 

Teksti ja kuvat: Kenth Nedergård
Suomennos: VASEK‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

24.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää

Uudenlainen tilausvene tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä merellä

17.06.2020 | Uutiset
Aivan näinä päivinä käynnistyy Molpessa West Coast Rib Charterin toiminta. Sen kotisatamasta on ulkosaaristoon vain 15 minuutin venematka ja luvassa on aivan uudenlaista elämyksellistä chartervenetoimintaa.
Lue lisää