Vuoden yrittäjäpalkinnot on jaettu Korsnäsissä

17.06.2020

Mats Österberg Korsnäs Glas

Vuoden yrittäjä-palkinto meni tänä vuonna perheyritys Korsnäs Glasservicelle, jonka yrittäjänä toimii Mats Österberg.

Yritys on toiminut vuodesta 1991, jolloin toiminta alkoi kirkonkylällä silloisen Westin kaupan autotallissa. Muutamaa vuotta myöhemmin yritys muutti halliin Korsnäs handelslagin taakse, ja nykyiselle paikalleen Kronbackenille siirryttiin 1995, kun ensimmäinen halli valmistui. Hallia on sittemmin laajennettu, ja nykyään yrityksellä on hieman yli 300 m² lämmintä tilaa käytössään.

– Mutta täällä on aivan liian ahdasta. Valitettavasti tontti on liian pieni eikä sille ole mahdollista rakentaa lisää. Joten jos aiomme kasvaa, pitää meidän rakentaa toiselle, ehkä näkyvämmälle paikalle, jossa on myös laajentumismahdollisuuksia, Österberg toteaa

Mats Österberg on työskennellyt lasin parissa koko elämänsä. Heti peruskoulun jälkeen hän aloitti työskentelyn Botnia Glasilla Pirttikylässä. Sitten hän jatkoi toisessa lasialan yrityksessä Närpiössä, kunnes perusti oman yrityksen Korsnäsiin 1991. Hän aloitti ikkunalasien korjaamisella ja myöhemmin eristyslasien valmistamisen.

Juuri nyt eniten työllistävät lasitetut ulkotilat ja terassit. Korsnäs Glasservice tarjoaa täyden palvelun paketit mittojen mukaan tilatuista liukuovista ja lasiseinistä toimituksineen ja asennuksineen.

Yritys työllisti pitkään ainoastaan Matsin itsensä, mutta vuodesta 2013 lähtien myös poika Mathias on ollut mukana toiminnassa. Tästä kesästä lähtien myös toinen poika Robin on ollut mukana yrityksen töissä. Vaimo Carina Österberg on mukana toimistopuolella ja hoitaa yrityksen laskutuksen ja maksut.

Vuoden nuoret yrittäjät Korsnäsissä 2019

Korsnäsin Yrittäjät palkitsevat vuoden nuorina yrittäjinä 2019 kaksi yrittäjää, jotka ovat panostaneet perinteiseen elinkeinoon, joka ei enää oikein houkuttele nuorempia. Molemmat yrittäjät ovat päättäneet panostaa päätoimiseen rannikkokalastukseen. On harvinaista, että nykypäivän Pohjanmaalta yhdestä ja samasta kylästä löytyy kaksi nuorempaa päätoimista kalastajaa. Ja molempien päätöksellä ryhtyä kalastajiksi on samanlainen tausta.

Tommy Nystrand

Tommy Nystrand (F:ma Tommy Nystrand) on toiminut päätoimisena kalastajana vuodesta 2008. Hän kouluttautui talonrakentajaksi ja työskenteli ensin sillä alalla muutaman vuoden. Mutta kalastus houkutteli enemmän ja enemmän, ja vuonna 2008 hän päätti panostaa täysillä kalastukseen.

Hän on aina viihtynyt merellä ja kalastus on verissä. Isoisä Edgar Nystrand oli kalastaja koko elämänsä, joten häneltä Tommy on oppinut paljon. Päätös ryhtyä kalastajaksi ei lopulta ollut kovinkaan vaikea.

– Kalastajana ja yksinyrittäjänä saa päättää itse omasta työajastaan ja saa työskennellä, kun tarve vaatii ja kun täytyy tehdä jotain muuta, silloin voi tehdä jotain muuta.

Pääasiassa saaliina on ahventa ja siikaa, mutta lohirysiäkin Tommy laskee silloin, kun se on luvallista. Kalat perataan ja myydään ostajille. Polar Filé Finland Nämpnäsistä ostaa suurimman osan saaliista. Osa roskakaloista ja perkeet päätyvät Molpe frysille.

Johan Sjöberg

Johan Sjöberg (F:ma Johan Sjöberg) on ollut kokoaikainen kalastaja vuodesta 2003. Hän kiinnostui kalastuksesta jo nuorena ja on kalastanut 13–14-vuotiaasta.

Hän kouluttautui ensin talonrakentajaksi ja ehti työskennellä alalla muutaman vuoden. Monen vuoden ajan hän lähti merelle jokaisen työpäivän jälkeen, mutta se kävi pidemmän päälle liian raskaaksi. Vuonna 2003 hän päätti panostaa kalastukseen täysillä. Hän kalastaa nykyisin yksin, mutta aluksi hän kalasti yhdessä isoisänsä Sigfrid Granqvistin kanssa.

Johan kalastaa lähinnä ahventa ja siikaa, määrät jakaantuvat vuositasolla suunnilleen 50-50. Hän tapaa myös laskea muutamia haukirysiä keväisin.

Työtä on joka päivälle vuoden ympäri:

– Silloin kun ei kalasta, on tehtävänä huoltoa ja korjauksia, Johan lisää.

Rannikkokalastus on Johanilta tietoinen valinta ja sitä hän tulee jatkamaan loppuelämänsä.

– Viihdyn merellä ja pidän siitä, että saan itse päättää ajankäytöstäni. Mikään ei ole parempaa kuin se, hän päättää.

 

Teksti ja kuvat: Kenth Nedergård
Suomennos: VASEK‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.
Lue lisää

Lisää käytännönläheisyyttä kiertotalouden kehittämiseen

02.12.2020 | Uutiset
Pohjanmaa kuuluu Suomen kiertotalouden pioneereihin. Nyt maakunnassa laaditaan käytännönläheistä tiekarttaa kiertotalouden kehittämiseksi.
Lue lisää

FysioX -yrittäjiä yhdistävät yhteiset arvot ja visiot – Konkreettinen asiakaspolku menestyskonseptin

01.12.2020 | Uutiset
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
Lue lisää

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää