Vöyrillä jalostetaan ekologista koivunmahlaa vientiin

02.10.2019

Arctic Birch 3Kim Finne ja Samuel Granholm perustivat Arctic Birchin kolme vuotta sitten, ja nyt yritys on maailman suurin koivunmahlan tuottaja melkein puolen miljoonan litran vuotuisella tuotannolla.

Suomalaisen luonnon oma energiajuoma

Maailman puhtain vesi ja ilma ovat kaksi tärkeää myyntiargumenttia Arctic Birchille – vöyriläisyritykselle, joka on globaali pioneeri ja maailman suurin koivunmahlan viejä. Yrityksen perustajat Samuel Granholm ja Kim Finne ovat niiden kolmen vuoden aikana, joina ovat rakentaneet tuotemerkkiä, voineet todeta, että jo pelkästään tieto siitä, että tuote on suomalainen luo lisäarvoa kansainvälisillä markkinoilla.

Lähes puoli miljoonaa litraa koivunmahlaa on valutettu ja jalostettu yrityksessä tämän vuoden aikana, ja tavoitteena on kasvattaa määrää vuosittain aina miljoonaan litraan saakka. Yli 90 prosenttia menee vientiin sekä Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Aasiaan, viimeksi mainittu tärkeimpänä kohdealueena.

– Eri juomien tuottamisen lisäksi toimimme alihankkijana kosmetiikkayrityksille, jotka käyttävät koivunmahlaa tuotannossaan, Granholm ja Finne kertovat.

Arctic Birch 5Koivunmahlaa myydään ja viedään erikokoisissa pakkauksissa loppuasiakkaasta riippuen. Lähes 95 prosenttia tuotannosta menee vientiin, ja tärkeimpänä markkina-alueena on nyt Aasia.

Koivunmahlaa myydään erikokoisissa pakkauksissa aina loppuasiakkaasta riippuen. Mahla on peräisin paikallisista, luomusertifioiduista metsistä, joita on yhteensä 3 500 hehtaaria runsaalla 120 eri maanomistajalla. Tuotantohuippu osuu huhti-toukokuuhun, jolloin yritys työllistää noin neljän viikon ajan lähes 300 henkilöä.

– Sesongin ulkopuolella meillä on itsemme lisäksi kaksi työntekijää, lisää Finne, joka itse työskentelee lähinnä tuotemerkin kehittämisen ja myynnin parissa.

Arctic Birch 7Koivunmahlaa kuvataan luonnon omaksi energiajuomaksi, jota on valutettu Suomessa ainakin 1600-luvulta lähtien. Mahlaa käytetään myös kosmetiikkateollisuudessa, jossa Arctic Birch toimii usean valmistajan alihankkijana. Koivunmahlan koko vuosituotanto valutetaan muutaman viikon aikana keväällä, kun luonto herää jälleen eloon ja mahla alkaa virrata puissa. Näiden viikkojen aikana yrtyksellä on jopa 300 henkeä töissä.

Maailmalla koivunmahla luokitellaan kasvivedeksi aivan kuten kookosvesi, mutta se vaatii kuitenkin usein selvennystä.

– Thaimaassa kukaan ei tiedä mikä koivu on, Finne kertoo. Meidän puhdas pohjavetemme ja puhdas ilma ovat tärkeitä myyntiargumentteja, ja jo pelkästään tieto siitä, että tuote on suomalainen, antaa lisäarvoa.

Arctic Birch perustettiin vuonna 2016, mutta jo useita vuosia aiemmin tuotantoa oli pienemmässä mittakaavassa kummankin omistajan omien yritysten kautta. Kun tuotanto kasvoi, tarvittiin suuremmat tilat ja yritys hankki Valion vanhan kiinteistön Kaitsorista, josta löytyy lähes 10 000 m2 lattiapinta-alaa. Tiloista löytyy yrityksen laboratorio, tuotantolinja ja varasto. Yritys yrittää nyt löytää kiinteistöön myös lisää elämää eli uusia vuokralaisia.

– Täällä on paljon mahdollisuuksia, Granholm toteaa. Tilat on hyväksytty elintarviketuotantoon, meillä on suuri keittiö, kokoustilat, toimisto- ja tuotantotilat sekä varasto. Erillisessä rakennuksessa on myös mahdollista harjoittaa metalli-, puu- tai muun alan teollisuutta, hän lisää.

Arctic Birch 9Yritys toimii omassa kiinteistössään Kaitsorissa, jonne on rakennettu sekä laboratorio, tuotantotilat että varasto.

Kiinteistönomistajana yritys on vähitellen kunnostanut tilojaan, ja investointitukea onkin haettu sekä laitteisiin, tuotekehitykseen että kansainvälistymishankkeeseen.

– Olemme kääntyneet VASEKin yritysneuvojan puoleen saadaksemme paremmin uskottavuutta hakemuksiimme. He ovat kokeneita ja tietävät miten laskelmat tulee tehdä, Granholm toteaa.

– OIemme erittäin kiitollisia sitä, että meillä on kumppani, jonka puoleen kääntyä tällaisissa asioissa, Finne lisää.

Yritysneuvoja Olav Nylund VASEKilta toteaa, että kyseessä on ollut erittäin kattavat hakemukset, joihin on sisältynyt paljon tietoa.

– Olemme istuneet yhdessä monia tunteja ja laatineet hakemuksia ELY-keskuksen myöntämien hankerahojen saamiseksi, mutta työ on myös tuottanut tulosta, Nylund päättää.

Arctic Birch 11Yrityksen kiinteistössä Kaitsorissa Vöyrillä on suuret tilat, jotka soveltuvat erilaiseen tuotantoon, niin elintarvike- kuin puu- tai metalliteollisuuteenkin, toimistotiloiksi ja niin edelleen. Tavoitteena on saada lisää eloa kiinteistöön ja löytää useampia vuokralaisia.

Tekstit: Anna Sand / bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Arctic Birch
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi matkailualalla

29.11.2021 | Uutiset
26 yrittäjää ympäri Pohjanmaata kokoontui 18.11. infotilaisuuteen, jonka aiheena oli Mitä on kestävä ja vastuullinen matkailun kehittäminen?
Lue lisää

Rekrytointi ja työsuhdeasiat hoidettava asiallisesti ja avoimesti

22.11.2021 | Uutiset
Asianajotoimisto DKCO:n asiantuntijat Nathalie Myrskog, Aki Aapio ja Sofia Saarikko tarjoilivat VASEKin ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.11. yrittäjille rautaisannoksen tietoa rekrytoinnista ja työsopimusasioista.
Lue lisää

Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021 | Uutiset
Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.
Lue lisää

Neuvottelut GigaVaasa-alueen tonteista jatkuvat

12.11.2021 | Uutiset
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Lue lisää

TET-harjoittelu näyttää työelämän erilaiset mahdollisuudet – TET-oppilaan ajatuksia

12.11.2021 | Uutiset
Hei, olen TET-harjoittelijana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKissa tällä viikolla.
Lue lisää

Arjen onnellisuutta – työntekijöiden onnellisuus tärkeää myös yrityksille

11.11.2021 | Uutiset
Miten työllä ja onnellisuudella voi saavuttaa menestystä? Tätä pohdittiin torstaina 4.11. Johtajuuden seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Vaasan yliopiston Executive Education, Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Tilaisuus houkutteli vaasalaisen yritysmaailman edustajiaa sekä paikan päälle Wasa Innovation Centeriin että etäyhteyksien päähän.
Lue lisää

Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021 | Uutiset
On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

08.11.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin tammi–syyskuussa 150 uutta yritystä, 6 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.
Lue lisää