Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021

DSC4007 rajattu2

Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.

Hitachi Energyn Juha Alopaeus (kuvassa yllä) muistutti, että esimerkiksi tuulivoimalatyömaalle siirrettävä vetykonttiratkaisu ja sähkökaivinkoneet olisi ympäristölle parempi vaihtoehto kuin tuulivoimalan rakentaminen dieselpolttoaineen voimin.

DSC4024

Olli-Pekka Aalto (kuvassa yllä) Danfossilta kertoi yrityksessä käynnissä olevista vetyprojekteista ja siitä, kuinka vetymarkkinat jatkavat kasvuaan. Projektien tehot kasvavat nopeasti ja pian tullaan jo 250 MW:n ja gigawatinkin suuruisiin projekteihin. Hän myös painotti, että tarvitaan paljon tuotekehitystä, että pystytään pysymään näillä kasvavilla markkinoilla mukana.

DSC4046Kaisa Penttilä ja Joakim Berg

WasaGroupin Joakim Berg kertoi WasaGroupin tavoitteista rakentaa päästövapaita rakennuksia ja myös hyödyntää vain päästöttömiä kuljetuksia. Rakentamisesta tulee yli 35 % kaikista hiilidioksidipäästöistä, joten rakentamisella todella on merkitystä ympäristölle. Kivihakaan suunnitteilla oleva Kivikiila olisi WasaGroupin ensimmäinen pilottiprojekti, joka liitettäisiin konttipohjaiseen vetyjärjestelmään, jota voidaan myöhemmin skaalata suuremmaksi rakennuksen koon perusteella. Berg itse arvioi, että vedyn varastointiin ja sen suuruuteen liittyvät säädökset voivat tuoda haasteita projektin edetessä.

DSC4056

Berndt Schalin (kuvassa yllä) Flexensiltä kertoi Ahvenanmaalla käynnissä olevista suunnitelmista sähköistää liikkumista. Esimerkiksi yli tunnin kestäviä matkoja kulkevien saaristolauttojen matkat onnistuisivat vedyn voimalla. Kolmen-neljän tunnin mittaisille matkoille vetysäiliöt aluksella taas olisivat liian raskaat.

H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen projektinvetäjä Kaisa Penttilä avasi tilaisuuden lopuksi keskustelun siitä, miten voidaan yhdessä olla edistämässä vetytalouden kehittymistä ja sen myötä alueen vihreää siirtymää ja hiilineutraaliustavoitteita. Keskustelua ekosysteemin haasteista ja kehittymismahdollisuuksista käytiin vilkkaasti.

Regulaatio ja lupa-asiat nousivat haasteiden listalla korkealle, ja vinkkinä annettiinkin, että jotta luvituksesta saadaan sujuvaa ja oikeudenmukaista niin kaavojen ja maankäytön suunnittelunkin kohdalla, vaaditaan virkamiesten osallistamista riittävän aikaisessa vaiheessa prosessia. Myös osaamisen jakamista pidettiin tärkeänä, sillä se vähentää väärinymmärryksiä. Keskusteluissa kaivattiin myös selkeää tietoa eri vetyprojekteista ja sitä, kuka työtä koordinoi ja johtaa.

Vedyn hyödyntämiseen liittyvä workshop järjestetään seuraavan kerran tammi-helmikuussa 2022, joten H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen sivut kannattaa ottaa seurantaan.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Joulunajan aukioloaikamme

28.11.2022 | Uutiset
Poikkeavat aukioloaikamme joulu- ja tammikuussa:
Lue lisää

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää