Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021

DSC4007 rajattu2

Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.

Hitachi Energyn Juha Alopaeus (kuvassa yllä) muistutti, että esimerkiksi tuulivoimalatyömaalle siirrettävä vetykonttiratkaisu ja sähkökaivinkoneet olisi ympäristölle parempi vaihtoehto kuin tuulivoimalan rakentaminen dieselpolttoaineen voimin.

DSC4024

Olli-Pekka Aalto (kuvassa yllä) Danfossilta kertoi yrityksessä käynnissä olevista vetyprojekteista ja siitä, kuinka vetymarkkinat jatkavat kasvuaan. Projektien tehot kasvavat nopeasti ja pian tullaan jo 250 MW:n ja gigawatinkin suuruisiin projekteihin. Hän myös painotti, että tarvitaan paljon tuotekehitystä, että pystytään pysymään näillä kasvavilla markkinoilla mukana.

DSC4046Kaisa Penttilä ja Joakim Berg

WasaGroupin Joakim Berg kertoi WasaGroupin tavoitteista rakentaa päästövapaita rakennuksia ja myös hyödyntää vain päästöttömiä kuljetuksia. Rakentamisesta tulee yli 35 % kaikista hiilidioksidipäästöistä, joten rakentamisella todella on merkitystä ympäristölle. Kivihakaan suunnitteilla oleva Kivikiila olisi WasaGroupin ensimmäinen pilottiprojekti, joka liitettäisiin konttipohjaiseen vetyjärjestelmään, jota voidaan myöhemmin skaalata suuremmaksi rakennuksen koon perusteella. Berg itse arvioi, että vedyn varastointiin ja sen suuruuteen liittyvät säädökset voivat tuoda haasteita projektin edetessä.

DSC4056

Berndt Schalin (kuvassa yllä) Flexensiltä kertoi Ahvenanmaalla käynnissä olevista suunnitelmista sähköistää liikkumista. Esimerkiksi yli tunnin kestäviä matkoja kulkevien saaristolauttojen matkat onnistuisivat vedyn voimalla. Kolmen-neljän tunnin mittaisille matkoille vetysäiliöt aluksella taas olisivat liian raskaat.

H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen projektinvetäjä Kaisa Penttilä avasi tilaisuuden lopuksi keskustelun siitä, miten voidaan yhdessä olla edistämässä vetytalouden kehittymistä ja sen myötä alueen vihreää siirtymää ja hiilineutraaliustavoitteita. Keskustelua ekosysteemin haasteista ja kehittymismahdollisuuksista käytiin vilkkaasti.

Regulaatio ja lupa-asiat nousivat haasteiden listalla korkealle, ja vinkkinä annettiinkin, että jotta luvituksesta saadaan sujuvaa ja oikeudenmukaista niin kaavojen ja maankäytön suunnittelunkin kohdalla, vaaditaan virkamiesten osallistamista riittävän aikaisessa vaiheessa prosessia. Myös osaamisen jakamista pidettiin tärkeänä, sillä se vähentää väärinymmärryksiä. Keskusteluissa kaivattiin myös selkeää tietoa eri vetyprojekteista ja sitä, kuka työtä koordinoi ja johtaa.

Vedyn hyödyntämiseen liittyvä workshop järjestetään seuraavan kerran tammi-helmikuussa 2022, joten H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen sivut kannattaa ottaa seurantaan.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää