Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021

DSC4007 rajattu2

Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.

Hitachi Energyn Juha Alopaeus (kuvassa yllä) muistutti, että esimerkiksi tuulivoimalatyömaalle siirrettävä vetykonttiratkaisu ja sähkökaivinkoneet olisi ympäristölle parempi vaihtoehto kuin tuulivoimalan rakentaminen dieselpolttoaineen voimin.

DSC4024

Olli-Pekka Aalto (kuvassa yllä) Danfossilta kertoi yrityksessä käynnissä olevista vetyprojekteista ja siitä, kuinka vetymarkkinat jatkavat kasvuaan. Projektien tehot kasvavat nopeasti ja pian tullaan jo 250 MW:n ja gigawatinkin suuruisiin projekteihin. Hän myös painotti, että tarvitaan paljon tuotekehitystä, että pystytään pysymään näillä kasvavilla markkinoilla mukana.

DSC4046Kaisa Penttilä ja Joakim Berg

WasaGroupin Joakim Berg kertoi WasaGroupin tavoitteista rakentaa päästövapaita rakennuksia ja myös hyödyntää vain päästöttömiä kuljetuksia. Rakentamisesta tulee yli 35 % kaikista hiilidioksidipäästöistä, joten rakentamisella todella on merkitystä ympäristölle. Kivihakaan suunnitteilla oleva Kivikiila olisi WasaGroupin ensimmäinen pilottiprojekti, joka liitettäisiin konttipohjaiseen vetyjärjestelmään, jota voidaan myöhemmin skaalata suuremmaksi rakennuksen koon perusteella. Berg itse arvioi, että vedyn varastointiin ja sen suuruuteen liittyvät säädökset voivat tuoda haasteita projektin edetessä.

DSC4056

Berndt Schalin (kuvassa yllä) Flexensiltä kertoi Ahvenanmaalla käynnissä olevista suunnitelmista sähköistää liikkumista. Esimerkiksi yli tunnin kestäviä matkoja kulkevien saaristolauttojen matkat onnistuisivat vedyn voimalla. Kolmen-neljän tunnin mittaisille matkoille vetysäiliöt aluksella taas olisivat liian raskaat.

H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen projektinvetäjä Kaisa Penttilä avasi tilaisuuden lopuksi keskustelun siitä, miten voidaan yhdessä olla edistämässä vetytalouden kehittymistä ja sen myötä alueen vihreää siirtymää ja hiilineutraaliustavoitteita. Keskustelua ekosysteemin haasteista ja kehittymismahdollisuuksista käytiin vilkkaasti.

Regulaatio ja lupa-asiat nousivat haasteiden listalla korkealle, ja vinkkinä annettiinkin, että jotta luvituksesta saadaan sujuvaa ja oikeudenmukaista niin kaavojen ja maankäytön suunnittelunkin kohdalla, vaaditaan virkamiesten osallistamista riittävän aikaisessa vaiheessa prosessia. Myös osaamisen jakamista pidettiin tärkeänä, sillä se vähentää väärinymmärryksiä. Keskusteluissa kaivattiin myös selkeää tietoa eri vetyprojekteista ja sitä, kuka työtä koordinoi ja johtaa.

Vedyn hyödyntämiseen liittyvä workshop järjestetään seuraavan kerran tammi-helmikuussa 2022, joten H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen sivut kannattaa ottaa seurantaan.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää