Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020

GoranGöran Östberg

CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.

Projektipäällikkö Göran Östberg VASEKista toivotti osallistujat tervetulleiksi sekä paikan päällä että etänä.

– CERM-hankkeen tavoitteena on kehittää tiekarttaa kiertotalouden edistämiseksi ja vastuullisuustyön tueksi. Edessä on isot haasteet, mutta tavoitteenamme olla maailman parhaita seutuja kiertotalouden saralla, Östberg kertoi.

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Eero Yrjö-Koskinen muistutti kuulijoita, että vastuullisuus on uusi megatrendi. Hänen mukaansa ilmastotoimiin kannattaa ryhtyä, sillä jo 70 prosenttia asiakkaista pitää ympäristö- ja ilmastoasioita tärkeinä. Ilmastotavoitteisiin pyrkiminen tuo myös suoraa säästöä energia-, polttoaine- ja materiaalikustannusten laskiessa.

– Yhä useammin myös tarjouspyyntöjen ehtona on tieto yrityksen hiilijalanjäljestä. On siis hyvä varautua muuttuvaan toimintaympäristöön, sillä edelläkävijät menestyvät yleensä parhaiten. Yrityksille on myös suora imagoetu, että ne voivat viestiä päästövähennyksiin sitoutumisestaan ja hyödyntää ilmastotunnusta markkinoinnissaan, Yrjö-Koskinen luetteli.

– Kaikkia muutoksia yrityksissä ei kuitenkaan tarvitse tehdä kerralla, vaan toimenpiteet kannattaa jakaa niihin, jotka voidaan helposti toteuttaa vaikka heti ja niihin, jotka vaativat investointeja ja jotka toteutetaan tietyn aikavälin puitteissa.

IMG 0647Seminaarin järjestäjät. Edessä Göran Östbert, Tomas Knuts, Rasmus Hautala, takana Angelique Irjala ja Stefan Malm.

Eurooppaparlamentaarikko Nils Torvalds muistutti videoidussa puheenvuorossaan, että hyvinvointivaltio on rakennettu fossiilisten polttoaineiden pohjalta. Muutoksen tekeminen ei siis ole helppoa, mutta se kuuluu meille kaikille, eikä vain isoille yrityksille. Koko maailma on siirtymässä elämään eri tavalla, ja muutoksen etujoukoissa kannattaa olla, sillä se antaa suuren kilpailuedun tulevaisuutta varten.

Christina Gestrin, Svenska Finlands Folkting kertoi Agenda 2030 -ohjelmasta ja muistutti, että siinä ei ole kyse vain ympäristöstä vaan myös sosiaalisesta, taloudellisesta ja kulttuurisesta kestävyydestä. Gestrin pitää kuntien roolia merkittävänä ja muistuttaa, että kunnissa on mietittävä, miten kuntaa halutaan kehittää ja samalla huomioida kestävyysvaatimukset. Kunnilta edellytetään järjestelmänmuutosta, jos halutaan olla ilmastoneutraali.

– Kuntien kannattaa jakaa toisilleen hyviä esimerkkejä ja osaamista ja tehdä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

Tutkija Maira Babri, Handelshögskolan vid Örebro universitet valotti puheenvuorossaan, kuinka yritys- tai viranomaistasolla voidaan ymmärtää ja uudistaa käytännön kiertotaloustyötä.

– Meillä on Pohjoismaissa jo paljon osaamista resurssitehokkuudesta ja kierrätyksestä, ja tämä osaaminen on otettava ylpeydellä mukaan, kun kehitetään kiertotaloutta. Käytännössä painotetaan edelleen paljon kierrätystä, ja jotta voidaan päästä uudelleenkäyttöön, tarvitaan uusia hinnoittelumalleja, uusia logistiikkaketjuja ja uudenlaista asiakaskäyttäytymistä.

– Kiertotalous asettaa materiaalin kaiken keskustaan, ja materiaalintuntemus ja materiaalivirtojen tuntemus on tärkeintä, Babri jatkoi.

Vaasan keskussairaalaan materiaalikoordinaattori Stefan Vehkoja esitteli tapahtumakulkua, jonka seurauksena muodostui merkittävä paikallinen yhteistyökuvio, kun Orapac ryhtyi koronakriisin alkuvaiheissa valmistamaan kipeästi tarvittuja visiirejä Vaasan sairaanhoitopiirin ja muun Suomen terveydenhuollon tarpeisiin.

– Oli mahtavaa olla mukana olla vaikuttamassa johonkin näin hienoon ja tärkeään asiaan – olla mukana pelastamassa suomalaista terveydenhuoltoa näillä visiireillä, Vehkoja tunnusti.

Ost1Hans-Alexander Öst, Vaasan Sähkö

Seminaarin ohjelmassa oli myös case-esimerkkejä, joita esittelivät kehitysjohtaja Hans-Alexander Öst Vaasan Sähköltä, R&D-johtaja Mats Sundell KWH Mirkalta ja toimitusjohtaja Fredric Tidström Orapacilta.

– Teemme uudet investointimme nimenomaan uusiutuvaan energiantuotantoon ja haluamme olla ensimmäisten joukossa selvittämässä, miten fossiiliset polttoaineet korvataan. Meillä on uutena tuotteena kaukolämpö ilmastotakuulla, sillä sille on nyt kysyntää. Asiakkaat pyytävät täysin hiilineutraaleja vaihtoehtoja, Öst kertoi.

Sundell kertoi, että Mirkalla on tehty kestävyyteen tähtäävää kehitystyötä jo kauan, mutta aiemmin siitä ei ole osattu kertoa kunnolla.

– Nyt koko yrityksen arvot, visio ja missio on käyty läpi ja tuotu kestävyys niihin mukaan. Haluamme olla markkinoiden kestävin vaihtoehto.

Tidström kertoi, että Orapac pyrkii ylläpitämään kestävää tuotantoa:

– Pyrimme käyttämään mahdollisimman vähän materiaaleja ja pidämme kovaa investointivauhtia yllä. Kapasiteetin nostaminen tuo uusia mahdollisuuksia tuottaa fiksummin. On paljon sellaista pientä, mitä yritys voi tehdä ilman suuria kustannuksia, mutta kuitenkin vaikuttaa samalla yrityksen hiilijalanjälkeen.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Yrittäjillä kuitenkin uskoa tulevaan – vaikeasta tilanteesta huolimatta

26.10.2020 | Uutiset
Keväällä Suomeen iskenyt koronakriisi on vaikuttanut kaikkiin yrityksiin jollain lailla. Monet yritykset ovat joutuneet suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, valtaosa yrityksistä sinnittelee eteenpäin, osa yrityksistä on hyötynyt koronasta, jotkut yritykset kriisi on pakottanut etsimään uusia mahdollisuuksia ja kehittämään toimintaa. Eniten iskua ovat ottaneet palvelualat, erityisesti matkailu- ja ravintola-ala.
Lue lisää

EnergyVaasa Talks -webinaareissa esitellään energiateknologian teemoja koko vuoden 2021

22.10.2020 | Uutiset
Kansainvälisen energia-alan huipputapahtuma EnergyWeekin järjestäjät käynnistävät tammikuussa 2021 uuden energia-alan webinaarisarjan EnergyVaasa Talks. Webinaarisarja ulottuu koko vuoden 2021 ajalle, ja webinaarien teemat liittyvät laajasti energiateknologiaan.
Lue lisää

Tarkkana yrityshakemistojen kanssa – Tiedä mihin sitoudut

20.10.2020 | Uutiset
Erilaisten sopimusten tekeminen kuuluu olennaisesti yrittäjän arkeen. Sopimusasioissa on oltava kuitenkin aina tarkkana, ettei jälkikäteen tule ikäviä yllätyksiä. Älä ikinä sovi mitään suullisesti tai puhelimitse, vaan pyydä aina vähintään sähköpostitse myyjän tarjous ja lupaa vastata siihen kirjallisesti tai sähköpostitse.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

20.10.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kassan pohja häämöttää, miten korjata tilanne? – Yritysneuvojan 10 neuvoa

15.10.2020 | Uutiset
Erityisesti tämän kevään poikkeusolosuhteet ovat vieneet monen yrityksen vaikeuksiin, mutta vastaavanlainen tilanne voi käydä yritykselle myös niin sanotusti normaaliolosuhteissa. Jos kassan pohja häämöttää ja yrityksellä on likvidiongelmia, mitkä ovat parhaat keinot korjata tilanne?
Lue lisää

Kiinnostus moottoreihin yhdistää – sivubisneksestä perheyritykseksi

12.10.2020 | Uutiset
Se, että Molpen kylästä löytyi jo ennestään neljä muuta autokorjaamoa ei pelottanut Niklas Sjödahlia. Hän otti kaksi vuotta sitten ratkaisevan askeleen ja siirtyi vakituisesta työpaikasta ja sivutoimiyrittäjyydestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi mekaanikkona, peltiseppänä ja maalarina. Nykyään NT-Service on perheyritys, joka työllistää Niklaksen itsensä lisäksi myös kolme muuta työntekijää.
Lue lisää

Vaasan ensimmäinen modernin ajan puukerrostalo nousee Melaniemelle

08.10.2020 | Uutiset
Puusta on rakennettu taloja jo vuosisatoja, mutta CLT-tekniikka (cross-laminated timber, ristiinliimattu massiivipuu) on muuttanut puurakentamisen pelikenttää pysyvästi. Kestävät ja ympäristöystävälliset puurakennukset tekevät tuloaan myös Vaasan seudulle, ja seudun ensimmäinen puukerrostalo, Vaasan Viherlehto, on parhaillaan nousemassa Melaniemelle. Sen rakennuttamisesta vastaa Lakea.
Lue lisää

Omistajanvaihdosneuvonta ei hiljentynyt täysin edes korona-aikana

07.10.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvonta joutui koronan vuoksi uudelleenorganisoimaan yrityspalvelupalettiaan ja keskittyi auttamaan yrityksiä koronapandemian aiheuttamien taloudellisten ongelmien kanssa. Samalla perustamis- ja omistajanvaihdosneuvonnan asiakasmäärät pienenivät hetkellisesti. – Koko kevään ja kesän ajan kuitenkin edistettiin jo käynnissä olevia omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosesseja.
Lue lisää