VASEKin hallitus haki strategiapäivänä yhteistä linjaa koko seudun elvyttämiseen

23.09.2020

119676838 3952257394801351 6154558627048476213 o rajattuTimo Aro, MDI piti alustuksen VASEKin hallitukselle ja henkilökunnalle.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin hallitus piti strategiakokouksensa perjantaina 18.9. ja keskusteli niin koko yhtiön strategiasta kuin Vaasan seudun ja koko Pohjanmaan selviytymissuunnitelmastakin.

Vaasan seudun tunnusluvut paremmat kuin mainekuva

Strategiapäivän alustuksena seitsemän kunnan omistaman kehitysyhtiön hallitus sekä henkilökunta saivat kuulla MDI:n johtavan asiantuntijan Timo Aron alustuksen Vaasan seudun positiosta alueiden välisessä kilpailussa.

Aron mukaan Vaasan seutu on useilla ”kovan elinvoiman” tunnusluvuilla koko maan kärkijoukkoa tai keskitason yläpuolella. Kovalla elinvoimalla hän tarkoittaa kasvuun liittyviä tekijöitä, jotka ovat mitattavissa ja vertailtavissa.

Hänen mukaansa seudun haasteet liittyvät ensisijaisesti väestö- ja vetovoimadynamiikkaan sekä pitovoimaan. Vaasan seudulla on vahva riippuvuussuhde globaaleihin arvo- ja toimitusketjuihin, mikä heijastuu seudun kehitykseen. Seudun osaamisintensiivisyys luo vahvan perustan jatkuvalle uusiutumiselle.

– Vaasan seudun kovan elinvoiman tunnusluvut ovat moninkertaisesti paremmat kuin seudun tunnettuus ja mainekuva ovat alueen ulkopuolella, Aro muistutti.

Miten Vaasan seutua elvytetään koronakriisin jälkeen?

VASEK on ollut mukana yhdessä Pohjanmaan liiton ja muiden sidosryhmien kanssa työstämässä Pohjanmaan selviytymissuunnitelmaa, joka pohjautuu Suomen kansalliseen elpymissuunnitelmaan. Kyseessä on koko Suomen osalta noin 2,5 miljardin euron paketti, ja luonnollisesti tästä halutaan merkittävä osa Vaasan seudulle ja Pohjanmaalle.

– Emme jää nyt vain tuleen makaamaan, vaan mietitään yhdessä seudullisesti tulevaisuuden mahdollisuuksia myös koronan jälkeen. Kuten Aro esityksessään näytti, on teollisuuden jalostusarvo Pohjanmaalla korkein, joten sama logiikka toiminee elvytyspaketissakin. Eli tällä alueella pystytään jalostamaan yhdestä elvytyspakettieurosta viisi euroa, VASEKin hallituksen puheenjohtaja Tomas Häyry muistutti.

Toimitusjohtaja Stefan Råback on samoilla linjoilla myös EU:n hankerahoituksen kannalta:

– On aluepoliittisesti tärkeää, että saamme EU-rahoitusta seudulle, sillä tällä seudulla pystytään tuottamaan sijoitetulla rahalla lisäarvoa koko Suomelle. Vaasan seudun yrityksillä on valmistelussa paljon kehitys- ja investointihankkeita, ja niiden sekä uusien etablointien edistämiseen täytyy saada kilpailukykyiset rahoitusratkaisut.

Kehitysjohtaja Riitta Björkenheim muistutti elvytyspakettiin liittyvistä reunaehdoista:

– Kun seudulle halutaan elvytysrahoja, tarvitaan konkreettisia hankkeita. Hankkeiden kypsyys on tärkeää, suunnitelmien pitää olla valmiina ja erityisesti infra-rakentamisessa pitää olla ns. lapio maahan -valmius eli toteuttamiseen pystyttävä heti. Tekemisen on oltava myös yhteistä, paljon puhutaan ylimaakunnallisuudesta ja kansainvälisyydestä eli meillä pitää olla kavereita ja meidän on pystyttävä tekemään yhteistyösopimuksia.

Björkenheim myös muistutti, että ympäristövaikutukset on huomioitava ja että seudun on pystyttävä löytämään aidosti kärsineet toimialat ja tunnistettava myös alat, joissa on merkittäviä kasvun mahdollisuuksia ja työllisyysvaikutuksia.

Kehitysyhtiön hallitus kävi vilkkaan keskustelun yhtiön kolmeen painopisteeseen eli yrityspalveluihin, aluekehitykseen ja seutumarkkinointiin keskittyvien alustusten jälkeen. Yhteistä suuntaa löydettiin muun muassa hiilineutraaliustavoitteista, jotka voisivat Carbon Neutral Vaasa 202x -tavoitteesta laajeta olemaan Carbon Neutral Vaasa Region, kun kaikki kunnat lähtevät tähän mukaan.

Keskusteluissa ideoitiin saman tien useita hiilineutraaliuteen tähtääviä kehittämiskokonaisuuksia liittyen muun muassa liikkumiseen, etätyöskentelyyn ja yhteyksiin, rakentamiseen ja kuntarakentamiseen, hankintoihin ja energiaratkaisuihin.

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää