Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020

0009574r

Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Uusyrityskeskus Startia, Vaasan Yrittäjät ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät järjestävät 11.2. infoillan ”Parempi katsoa kuin katua”, jonka teemoina ovat yrittäjän lainopilliset sudenkuopat ja niiden välttäminen sekä yrittäjän oman elämän tärkeät asiakirjat.

Lakimies Teresa Laine-Puhakainen KPMG:ltä luennoi yrittäjän testamentista ja muista asiakirjoista kuten avioehdosta ja edunvalvontavaltuutuksesta:

– Elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Jos jotain tapahtuu, esimerkiksi tulee vakava sairastuminen tai päädytään avioeroon, sillä voi olla suuriakin vaikutuksia yksityiselämän lisäksi myös yrityksen toimintaan. Eikä näitä asiakirjoja voi tehdä enää sitten, kun jotain on jo tapahtunut, Laine-Puhakainen muistuttaa.

DKCO:n asianajaja Nathalie Myrskog ja lakimies Jonna Hagström puolestaan nostavat tapetille tilanteet, joissa yrittäjä voi toiminnassaan joutua vaikeuksiin, mikäli ei ole laittanut tarvittavia asiakirjoja asianmukaiseen kuntoon.

– Osakassopimus on aivan ehdoton ja välttämätön, jottei yrityksen toiminta mahdollisissa ongelmatilanteissa halvaannu, Myrskog kertoo. Osakassopimus voi estää osakkaan siirtymisen kilpailevan yrityksen työntekijäksi vieden asiakkaat mukanaan, tai tuoda ratkaisun tilanteeseen, jossa osakas on menettänyt kiinnostuksensa yrityksen toimintaan tai jossa erimielisyydet estävät toiminnan kehityksen.

– Kannattaa myös muistaa, että hyvällä tarjouspohjalla ja selkeällä tilausvahvistuksella voi päästä pitkälle. Mutta mitä suurempi taloudellinen intressi on, tai mitä suurempi ja vakavampi riski on, sitä tärkeämpi on myös panostaa täydelliseen sopimukseen. Jokainen yritys on erilainen, joten sopimukset on käytävä ajatuksella läpi, Hagström toteaa.

Yrittäjän tulisi siis aina ennalta varautua tilanteisiin, joissa sukset menevät ristiin toisen sopimusosapuolen kanssa, sekä tiedostaa, mihin alun perin sitoutuu.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalvelupäällikkö Kjell Nydahl on työssään tehnyt monta vuotta yhteistyötä lakitoimistojen kanssa:

– Meidän asiakkaillemme on tarjolla Lakimiehen sparrausapu -palvelu. Eli kannattaa tulla 11.2. Valloniaan kuulolle ja miettiä tarkasti mitä omalle yritykselle tapahtuisi, jos itselle sattuisi jotain tai eteen tulisi ikävä ristiriitatilanne. Sen jälkeen yhteys meihin, niin ohjaamme sopivan lakiasiantuntijan pakeille, ensimmäinen tunnin konsultaatio on maksuton, Nydahl opastaa.

– Näissä asioissa ei kannata säästellä. Se vasta kalliiksi tuleekin, jos joutuu käräjöimään sopimusriitoja, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi muistuttaa.

Lue lisää 11.2. järjestettävästä infoillasta Parempi katsoa kuin katua – yrittäjä, laita asiakirjasi kuntoon!
Ilmoittaudu viimeistään 7.2.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää