Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020

0009574r

Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Uusyrityskeskus Startia, Vaasan Yrittäjät ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät järjestävät 11.2. infoillan ”Parempi katsoa kuin katua”, jonka teemoina ovat yrittäjän lainopilliset sudenkuopat ja niiden välttäminen sekä yrittäjän oman elämän tärkeät asiakirjat.

Lakimies Teresa Laine-Puhakainen KPMG:ltä luennoi yrittäjän testamentista ja muista asiakirjoista kuten avioehdosta ja edunvalvontavaltuutuksesta:

– Elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Jos jotain tapahtuu, esimerkiksi tulee vakava sairastuminen tai päädytään avioeroon, sillä voi olla suuriakin vaikutuksia yksityiselämän lisäksi myös yrityksen toimintaan. Eikä näitä asiakirjoja voi tehdä enää sitten, kun jotain on jo tapahtunut, Laine-Puhakainen muistuttaa.

DKCO:n asianajaja Nathalie Myrskog ja lakimies Jonna Hagström puolestaan nostavat tapetille tilanteet, joissa yrittäjä voi toiminnassaan joutua vaikeuksiin, mikäli ei ole laittanut tarvittavia asiakirjoja asianmukaiseen kuntoon.

– Osakassopimus on aivan ehdoton ja välttämätön, jottei yrityksen toiminta mahdollisissa ongelmatilanteissa halvaannu, Myrskog kertoo. Osakassopimus voi estää osakkaan siirtymisen kilpailevan yrityksen työntekijäksi vieden asiakkaat mukanaan, tai tuoda ratkaisun tilanteeseen, jossa osakas on menettänyt kiinnostuksensa yrityksen toimintaan tai jossa erimielisyydet estävät toiminnan kehityksen.

– Kannattaa myös muistaa, että hyvällä tarjouspohjalla ja selkeällä tilausvahvistuksella voi päästä pitkälle. Mutta mitä suurempi taloudellinen intressi on, tai mitä suurempi ja vakavampi riski on, sitä tärkeämpi on myös panostaa täydelliseen sopimukseen. Jokainen yritys on erilainen, joten sopimukset on käytävä ajatuksella läpi, Hagström toteaa.

Yrittäjän tulisi siis aina ennalta varautua tilanteisiin, joissa sukset menevät ristiin toisen sopimusosapuolen kanssa, sekä tiedostaa, mihin alun perin sitoutuu.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalvelupäällikkö Kjell Nydahl on työssään tehnyt monta vuotta yhteistyötä lakitoimistojen kanssa:

– Meidän asiakkaillemme on tarjolla Lakimiehen sparrausapu -palvelu. Eli kannattaa tulla 11.2. Valloniaan kuulolle ja miettiä tarkasti mitä omalle yritykselle tapahtuisi, jos itselle sattuisi jotain tai eteen tulisi ikävä ristiriitatilanne. Sen jälkeen yhteys meihin, niin ohjaamme sopivan lakiasiantuntijan pakeille, ensimmäinen tunnin konsultaatio on maksuton, Nydahl opastaa.

– Näissä asioissa ei kannata säästellä. Se vasta kalliiksi tuleekin, jos joutuu käräjöimään sopimusriitoja, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi muistuttaa.

Lue lisää 11.2. järjestettävästä infoillasta Parempi katsoa kuin katua – yrittäjä, laita asiakirjasi kuntoon!
Ilmoittaudu viimeistään 7.2.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

09.04.2020 | Uutiset
Yksinyrittäjät voivat hakea tukea koronavirustilanteessa. Tukea voi hakea yrityksen YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta. Yksinyrittäjätuen hakulomake ja siihen liittyvät ohjeet julkaistaan mahdollisimman pian tällä sivulla.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.04.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten auttamiseksi työskennellään väsymättä

08.04.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvojien työpäivät ovat viime viikkojen aikana täyttyneet yhteydenotoista koronatilanteeseen liittyen. Yli 170 yritystä on jo saanut apua tilanteeseensa.
Lue lisää

Korona-ajan palvelusi vaasa.fi -sivustolle

08.04.2020 | Uutiset
Onko kaupassasi tai liikkeessäsi jokin sellainen palvelu, jota haluat tarjota korona-aikana ihmisten arjen helpottamiseksi?
Lue lisää

VASEKin yhtiökokouksessa henkilövalintoja – poikkeuksellisesti etänä

07.04.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 7.4.2020 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kenneth Dalkvist VASEKin uusi yritysneuvoja

06.04.2020 | Uutiset
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Lue lisää

Hyvin laadittu suunnitelma parantaa mahdollisuuksia saada starttirahaa

02.04.2020 | Uutiset
Yrittäjäksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut koskaan ollut vöyriläisen Annelie Svensin suunnitelmissa. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, ja nyt hän on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kampaamo ja kauneushoitola Beauty Officea eikä ole vielä ehtinyt edes 30 vuotta täyttää.
Lue lisää

Noogan tavoitteena on asiakkaan arjen parantaminen

31.03.2020 | Uutiset
Palkanlaskenta, kirjanpito, talousneuvonta, järjestelmä- ja konsulttipalvelut tai vaikkapa osa-aikainen talousjohtaja – muun muassa kaikkea tätä Nooga tarjoaa asiakkailleen. Vuoden 2019 lopussa yhtiö liittyi Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon pystyäkseen entistä paremmin tavoittamaan Vaasan seudun yrityksiä.
Lue lisää