Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022

Tapio ja vesivahinko 3Suutarin lapsella oli kengät: LähiTapiolalla oli vakuutukset kunnossa vesivahingon sattuessa

Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:

– Tarpeet ovat aika lailla yhteneväisiä; yrittäjät vakuuttavat omaisuutta, esimerkiksi koneita tai laitteita, mutta tietysti myös yrityksen toimintaa. On myös tyypillistä, että joudutaan ottamaan alkuvaiheessa luottoa aloitusinvestointien tekemiseksi. Yrittäjä voi rahoittaa hankintojaan LähiTapiolan rahoitusyhtiön kautta. Tärkein on kuitenkin henkilö itse. Jos on velkaa, perhettä ja omaisuutta, niin on syytä ottaa riskihenkivakuutus. Lisäksi yrittäjän tulee huolehtia riittävästä eläketurvasta eli YEL pitää olla kunnossa, koska se sidotaan tänä päivänä sosiaaliturvaan.

Startian yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan aloittavan yrittäjän yllättää kaikkein useimmin se, miten monenlaisia vakuutuksia tarvitaan ja että yrittäjä on vastuussa myös itsensä vakuuttamisesta.

Mäkelä arvelee, että vakuutusyhtiöiden vertailu on luonnollisesti helpointa fyysisen omaisuuden kuten auton kautta. Näin ollen aloittava yrittäjä saattaa helposti keskittyä siihen liikaa. Mäkelän mukaan kaikkein tärkein on kuitenkin voimassa oleva henkivakuutus, jotta voidaan suojata omat läheiset suuren riskin realisoituessa.

Tänä päivänä otettava huomioon myös kyberturvallisuus ja etätyöt

Pakollisten yrittäjän eläkevakuutus- ja työtapaturmavakuutuksien lisäksi on monia muitakin vakuutuksia. Mikä määrittää sen, minkälaisia vakuutuksia kannattaa ottaa? Mihin kaikkeen kannattaa varautua? Yrityksen toimiala vaikuttaa näihin valintoihin.

LähiTapiolasta kerrotaan, että esimerkiksi tuotantoyrityksistä puhuttaessa on äärimmäisen tärkeää, että toiminnan keskeytyksen varalta – esimerkiksi suuren vesivahingon sattuessa – keskeytysvakuutukset ovat kunnossa.

Lisäksi kaikkien yritysten tulisi tänä päivänä huomioida kyberturvallisuus ja ottaa kybervakuutus, ettei toiminta olisi liian haavoittuvaista, koska iso osa toiminnasta voi olla riippuvaista tietoliikenneyhteyksien toiminnasta. Palvelunestohyökkäykset voivat aiheuttaa yritykselle hankalia tilanteita.

– Vakuutus korvaa tällaisen tilanteen purkamiseen liittyvät kulut ja annamme apua yhteistyökumppaniemme avulla, Tapio Mäkelä kertoo.

Lisäksi Mäkelä muistuttaa, että jos yrityksellä on henkilöstöä, kannattaa vapaa-ajan vakuutus kytkeä työtapaturmavakuutukseen, koska etätöissä on vaikeaa määrittää, onko mahdollinen vahinko työtapaturma vai ei.

tiski 1 vanha vakuutusasiakirja rajattuVakuutusten tärkeys ymmärrettiin jo vuonna 1901: vanha vakuutusasiakirja LähiTapiolan vastaanotossa

Ota yhteyttä ennen toiminnan aloittamista

Missä vaiheessa vakuutukset kannattaa ja pitää laittaa kuntoon?

– Työtapaturmavakuutus pitää olla kunnossa siitä hetkestä alkaen, kun työt alkavat. Yleensä uudet yrittäjät tulevat ennen yritystoiminnan aloittamista hakemaan tarjouksia vakuutusyhtiöistä ja selventämään itselleen, mitä heillä pitää olla kunnossa toiminnan alkaessa. Monesti oma, tuttu yhtiö henkilökohtaisten vakuutusten osalta on se, mihin suunnataan, kertoo Mäkelä.

Yritysasiakkaat haluavat yleensä jutella kasvokkain yhteyshenkilöidensä kanssa ja arvostavat sitä, että korvauspalvelu on paikallinen. Pohjanmaalla on kymmenen paikallista LähiTapiolan toimistoa, joista tavoittaa henkilöstön myös yrityksen oman, sisäisen puhelunpalvelun kautta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää