Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022

Tapio ja vesivahinko 3Suutarin lapsella oli kengät: LähiTapiolalla oli vakuutukset kunnossa vesivahingon sattuessa

Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:

– Tarpeet ovat aika lailla yhteneväisiä; yrittäjät vakuuttavat omaisuutta, esimerkiksi koneita tai laitteita, mutta tietysti myös yrityksen toimintaa. On myös tyypillistä, että joudutaan ottamaan alkuvaiheessa luottoa aloitusinvestointien tekemiseksi. Yrittäjä voi rahoittaa hankintojaan LähiTapiolan rahoitusyhtiön kautta. Tärkein on kuitenkin henkilö itse. Jos on velkaa, perhettä ja omaisuutta, niin on syytä ottaa riskihenkivakuutus. Lisäksi yrittäjän tulee huolehtia riittävästä eläketurvasta eli YEL pitää olla kunnossa, koska se sidotaan tänä päivänä sosiaaliturvaan.

Startian yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan aloittavan yrittäjän yllättää kaikkein useimmin se, miten monenlaisia vakuutuksia tarvitaan ja että yrittäjä on vastuussa myös itsensä vakuuttamisesta.

Mäkelä arvelee, että vakuutusyhtiöiden vertailu on luonnollisesti helpointa fyysisen omaisuuden kuten auton kautta. Näin ollen aloittava yrittäjä saattaa helposti keskittyä siihen liikaa. Mäkelän mukaan kaikkein tärkein on kuitenkin voimassa oleva henkivakuutus, jotta voidaan suojata omat läheiset suuren riskin realisoituessa.

Tänä päivänä otettava huomioon myös kyberturvallisuus ja etätyöt

Pakollisten yrittäjän eläkevakuutus- ja työtapaturmavakuutuksien lisäksi on monia muitakin vakuutuksia. Mikä määrittää sen, minkälaisia vakuutuksia kannattaa ottaa? Mihin kaikkeen kannattaa varautua? Yrityksen toimiala vaikuttaa näihin valintoihin.

LähiTapiolasta kerrotaan, että esimerkiksi tuotantoyrityksistä puhuttaessa on äärimmäisen tärkeää, että toiminnan keskeytyksen varalta – esimerkiksi suuren vesivahingon sattuessa – keskeytysvakuutukset ovat kunnossa.

Lisäksi kaikkien yritysten tulisi tänä päivänä huomioida kyberturvallisuus ja ottaa kybervakuutus, ettei toiminta olisi liian haavoittuvaista, koska iso osa toiminnasta voi olla riippuvaista tietoliikenneyhteyksien toiminnasta. Palvelunestohyökkäykset voivat aiheuttaa yritykselle hankalia tilanteita.

– Vakuutus korvaa tällaisen tilanteen purkamiseen liittyvät kulut ja annamme apua yhteistyökumppaniemme avulla, Tapio Mäkelä kertoo.

Lisäksi Mäkelä muistuttaa, että jos yrityksellä on henkilöstöä, kannattaa vapaa-ajan vakuutus kytkeä työtapaturmavakuutukseen, koska etätöissä on vaikeaa määrittää, onko mahdollinen vahinko työtapaturma vai ei.

tiski 1 vanha vakuutusasiakirja rajattuVakuutusten tärkeys ymmärrettiin jo vuonna 1901: vanha vakuutusasiakirja LähiTapiolan vastaanotossa

Ota yhteyttä ennen toiminnan aloittamista

Missä vaiheessa vakuutukset kannattaa ja pitää laittaa kuntoon?

– Työtapaturmavakuutus pitää olla kunnossa siitä hetkestä alkaen, kun työt alkavat. Yleensä uudet yrittäjät tulevat ennen yritystoiminnan aloittamista hakemaan tarjouksia vakuutusyhtiöistä ja selventämään itselleen, mitä heillä pitää olla kunnossa toiminnan alkaessa. Monesti oma, tuttu yhtiö henkilökohtaisten vakuutusten osalta on se, mihin suunnataan, kertoo Mäkelä.

Yritysasiakkaat haluavat yleensä jutella kasvokkain yhteyshenkilöidensä kanssa ja arvostavat sitä, että korvauspalvelu on paikallinen. Pohjanmaalla on kymmenen paikallista LähiTapiolan toimistoa, joista tavoittaa henkilöstön myös yrityksen oman, sisäisen puhelunpalvelun kautta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää