Vain yhteistyöllä maapallo voidaan jättää tuleville sukupolville

31.05.2022

DSC6935 2Noin 50 henkilön delegaatio Groningenista, Alankomaista vieraili Vaasassa 19.5. Delegaatioon kuului alueellisia ministereitä, Groningenin kaupunginjohtaja, eri yritysten toimitusjohtajia sekä muita johtavissa tehtävissä olevia. Groningenin provinssin ja Groningenin kunnan järjestämä vierailu toteutettiin yhdessä suomalaisten kumppanien ja Alankomaiden Suomen Suurlähetystön kanssa ja sen tarkoituksena on tehostaa maiden välistä yhteistyötä erityisesti uusiutuvan energian, liikenteen ja koulutuksen saralla.

Delegaatio vieraili matkallaan myös Göteborgissa, Tukholmassa, Helsingissä ja Luulajassa. Vaasan vierailun isäntinä toimivat Vaasan kaupunki, Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan Kauppakamari, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK sekä Teknologiakeskus Merinova. Vierailupäivän ohjelmassa oli teemoittain käydyt keskustelut sekä yritysvierailuja.

DSC6651Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry

DSC6673Groningenin kaupunginjohtaja Koen Schuiling

Aamupäivän ohjelma järjestettiin Vaasan Hankenilla, jossa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn ja Groningenin kaupunginjohtaja Koen Schuilingin tervehdyspuheenvuorojen jälkeen kuultiin Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlinin (kuvassa alla) puheenvuoro, jossa hän valotti vihreää siirtymää Suomen näkökulmasta sekä Vaasassa tehtyä EnergySampo-työtä.

DSC6743

– Haasteet eli ilmaston lämpeneminen ja energian hinnan kohoaminen ovat kaikille tuttuja ja energiamarkkinat muutoinkin muuttuvat nopeasti. Työskentelemällä yhdessä EnergySampo -ekosysteemissä voimme tehdä yhteistyötä järjestelmätasolla eikä vain yksittäisillä osa-alueilla. Myös T&K-työtä voimme tehdä yhdessä ja saada aikaan globaalin tason pilotteja. Mikään yhtiö ei ratkaise näitä ongelmia yksin, Damlin muistutti.

Patrick Cnubben puolestaan esitteli Groningen Hydrogen Valley -mallia integroidusta vetytaloudesta, joka auttaa askeleissa kohti täysin vetyyn perustuvaa yhteiskuntaa. Toisiinsa yhteydessä olevia vetylaaksoja perustetaan ympäri Eurooppaa ja myös pohjoismaista etsitään sopivia kumppaneita.

Teemakeskusteluissa Matti Malkamäen, Hycamite johdolla keskusteltiin vedystä ja hiilidioksidin talteenotosta ja niiden hyötykäytöstä sekä energiajärjestelmissä että teollisuudessa. Samalla vieraille esiteltiin alueellisia pilotteja. Vetytoimialan todettiin kehittyvän tällä hetkellä niin nopeasti, että mikäli uskaltaa silmäänsä räpäyttää välillä, on jo auttamatta myöhässä kehityksestä. Suomalaisten ja pohjoismaisten toimijoiden olisi tärkeä näkyä paremmin eurooppalaisella areenalla, ja yhteistyö esimerkiksi Groningenin vetylaakson kanssa voi avata uusia mahdollisuuksia tähän.

DSC6867Nordic Battery Belt -teemaryhmä keskustelemassa

VASEKin kehitysjohtaja Riitta Björkenheim johti keskusteluryhmää, jonka aiheena oli Nordic Battery Belt eli energian varastointi ja akkuteollisuuden kehittäminen Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Vieraille esiteltiin myös Kokkola Industrial Parkia ja GigaVaasa-aluetta. ”Jos emme nyt ihan kyyneliin asti liikuttuneet, niin olemme erittäin vaikuttuneita tekemästänne työstä akkuarvoketjun rakentamisen parissa. Työhän ei ole enää millään alkumatkalla”, kuului Groningenin edustajien kommentti.

Niin ikään VASEKilta oli kolmannen ryhmän vetäjänä logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén, jonka aiheena oli liikkumisen vihreät vaihtoehdot. Ryhmässä esiteltiin ja keskusteltiin Merenkurkun alueen liikkumismuotoja ja niistä saatuja parhaita käytäntöjä. Groningenin delegaation edustajat esittelivät digitaalista liikkumisen kehittämistä ja näkivät hiilineutraalin liikkumisen saralla lukuisia yhteistyömahdollisuuksia, useita ihan konkreettisiakin. Myös sähkölentoala ja sen tuoma mullistus seudulliseen ja rajat ylittävään yhteistyöhön oli keskusteluissa. ”Tekniikka tai sen puute ei enää estä vihreää siirtymää, mutta on tärkeää, että tekniikan kehittymistä tuetaan poliittisesti ja taloudellisesti. Lait ja säännöt eivät saisi hankaloittaa kehitystä”, keskusteluissa todettiin.

Neljännessä ryhmässä aiheena oli henkinen pääoma eli osaajien kilpailu, koulutus ja osaamisen yhdistäminen, yhteistyö sekä asiantuntemuksen jakaminen. Pohjanmaan Kauppakamarin johtaja Mikael Hallbäckin johdolla ryhmässä todettiin, että alueiden – sekä Groningenin että Pohjanmaan – ajatukset elinikäisestä oppimisesta ja oppimiskulttuurin muutoksista olivat hyvin saman suuntaisia, molemmilla oli jopa Energy Academy toimintaa alueillaan. Teemaryhmässä ehdittiinkin jo pohtia yhteistyön seuraavia askeleita ja sopia vastavierailuita.

Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Mats Brandt johdatteli oman teemaryhmänsä keskustelemaan kansainvälisistä ja alueellisista yhteistyömahdollisuuksista ja siitä, miten voidaan hyödyntää toisten kokemuksia rajat ylittävästä yhteistyöstä. Groningen-delegaation jäsenille avautui sekä koko vierailun että käytyjen keskustelujen aikana Uumajan ja Vaasan alueiden tekemän yhteistyön luonnollisuus, sillä kaupungit jakavat yhteisen Merenkurkun – meren, rantojen ja luonnon – lisäksi sataman ja myös strategisen tason yhteistyötä ollaan käynnistämässä.

DSC6884

Teemakeskustelujen ja lounaan jälkeen delegaation vierailu jatkui vierailulla Wärtsilän Smart Energy Hubissa, jonka jälkeen jatkettiin bussien kyydissä Palosaaren kampukselle, Citecille ja Runsoriin sekä GigaVaasa-alueelle, Westenergylle ja Danfossille.

Sekä järjestävät tahot että delegaatiot olivat erittäin tyytyväisiä päivään, käytyihin keskusteluihin ja verkostoitumiseen. Kaisa Penttilä Hankenilta ja Triinu Varblane Merinovalta sekä muu järjestelytiimi sai vuolaat kiitokset onnistuneista järjestelyistä. Energiasiirtymän ja tulevaisuuden haasteiden selättämiseksi tarvitaan yhteistyötä, halua käydä keskusteluja ja ottaa askeleita eteenpäin, askeleita poispäin fossiilisista energiamuodoista.

”Meidän tavoitteemme on jättää maapallo tuleville sukupolville, mikään vähempi ei riitä”, todettiin keskustelujen päätteeksi. Kukaan ei ollut eri mieltä.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää