Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020

HERO kuva web aanesta FIN

Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 

Blinkka, Lifti tai Vindi – asukkailla on valta päättää, millä edellä mainituista nimistä Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan uusi alueellinen joukkoliikenne aloittaa toimintansa vuonna 2022. Kolme nimeä seulottiin ratkaisevaan äänestykseen yli 600 ehdotuksen joukosta. Nimikilpailun finalistit valitsi asiantuntijaraati, joka ilahtui isosta urakastaan. 

– Olimme todella iloisesti yllättyneitä ehdotusten määrästä. Joukossa oli jonkin verran samoja ehdotuksia, mutta enimmäkseen erilaisia ja oivaltavia. Vaasan seudun asukkaat ovat selvästi hyviä tässä, kehuu Vaasan kaupungin markkinointiasiantuntija Eevamaria Paasikari.  

Asukkaiden huumorintajusta kielivät ehdotukset, kuten Körökörö, Josse ja Tillimakaroni. Valitettavasti ne eivät täyttäneet vaatimuksia, joita nimelle on asetettu. Nimen on oltava tarttuva ja iskevä, mutta käyttökelpoisuutta on arvioitava myös laajemmin. 

– Pohdimme pitkään, mitkä ehdotukset istuvat alueen kulttuuriin, paikallisiin kieliin sekä puheeseen. Osittain valintaan vaikutti myös se, kuinka paljon ehdotettu nimi on muussa käytössä tai onko nimen verkkosivu vapaa, Paasikari selvittää. 

Nimikilpailu nosti joukkoliikenteen puheenaiheeksi 

Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan yhteistä joukkoliikennettä kehitetään ja brändätään asukkaita osallistaen, jotta he samalla pysähtyisivät pohtimaan asenteitaan ja arvojaan. Alku vaikuttaa erittäin lupaavalta. 

– Nimikilpailu on otettu myönteisesti vastaan. Se on saanut ihmiset arvioimaan paikallista joukkoliikennettä erilaisesta näkökulmasta. Asukkaat ovat miettineet, millä nimellä sitä haluaisivat kutsua, toteaa Vaasan kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Anastassia Backlund

– On hyvä, että keskustelu joukkoliikenteestä on herättänyt myös erilaisia tunteita ja reaktioita – yhtä lailla iloa, vihaa kuin vakavaa pohdintaakin. Asia on selvästi tärkeä ja ajankohtainen. Keskusteluun on noussut myös käsityksiä ja kokemuksia joukkoliikenteestä. Uuden toimijan on tarkoitus uudistaa myös toimintatapoja. Suurin uudistus on tietysti linjastot, Backlund tähdentää. 

Gustaf Westerholm Mustasaaren kunnan viestinnästä kertoo keskustelun olevan vilkasta etenkin sosiaalisessa mediassa. 

– Se on yksi brändäystyön tavoitteista, että suunnitteilla oleva alueellinen joukkoliikenne nousee puheenaiheeksi. Vain siten saamme asukkaat aidosti innostettua mukaan yhteiseen kehitystyöhön, Westerholm sanoo. 

Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan Autottomana päivänä 

Suosikkiaan joukkoliikenteen nimeksi voi äänestää Vaasan kaupungin verkkosivuilla 14.–17.9.2020. Kolmikosta eniten ääniä saanut nimi julkistetaan Liikkujan viikolla Autottomana päivänä 22.9.2020. Asukkaiden toivotaan tarttuvan innolla vallan kahvaan ja äänestävän suosikkinsa puolesta. 

– Ennen äänestystä kannattaa miettiä, mikä kolmesta ehdotuksesta herättää eniten myönteistä tunnelmaa, mikä tuntuu puhuttaessa luontevalta ja mikä saa tuntemaan ylpeyttä joukkoliikenteestämme, evästää Paasikari. 

Autottomana päivänä kerrotaan myös kolmen arvontapalkinnon voittajat. Kaikkien niiden kesken, jotka jättivät nimiehdotuksen sekä yhteystietonsa, arvotaan bussimatkat vuodeksi, puoleksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi. 

– Vaikka oma ehdokas ei päässyt finaaliin, olemme todella kiitollisia kaikista ehdotuksista, Paasikari toteaa.

Lisätietoa ja mahdollisuus osallistua äänestykseen: Vaasan seudun joukkoliikenneuudistus 2022 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Haemme tiedottaja-kääntäjää määräaikaiseen työsuhteeseen (sijaisuus)

12.05.2021 | Uutiset
Hallitset suomen, ruotsin ja englannin kielet ja sinulla on kokemusta eri tekstilajien kääntämisestä. Työajastasi noin puolet menee käännös- ja kielenhuoltotehtäviin, pääosin suomi-ruotsi, mutta myös ruotsi-suomi ja suomi-englanti. Osallistut VASEKin ja Vaasan seudun viestinnän toteutukseen, joten toivomme, että kirjoitat sujuvasti niin tiedotteita, verkkotekstejä kuin artikkeleitakin.
Lue lisää

Nuoria kuunnellen – Vetovoimaa ja pitovoimaa etsimässä

07.05.2021 | Uutiset
Vaasa on katukuvaltaan nuorekas, sillä kaupunki on väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin opiskelukaupunki. Peräti joka viides vastaantulija kadulla on korkeakouluopiskelija. – Kun lisää yhtälöön vielä 160 yrityksen kansainvälisen energiateknologiaklusterin ja jatkuvan osaajapulan, ei tarvitse ihmetellä miksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemämme seutumarkkinointityön yhtenä tärkeimmistä tavoitteista lähitulevaisuudessa on vaikuttaa erityisesti nuorten jäämiseen Vaasan seudulle myös opiskelujen jälkeen, markkinointipäällikkö Mari Kattelus kertoo.
Lue lisää

Yrittäjyysinto kasvanut - 56 % kasvu Startian avulla perustettujen yritysten määrässä

06.05.2021 | Uutiset
Uusien yritysten perustaminen Uusyrityskeskusten kautta on ollut odotettua vilkkaampaa jo viime kesästä lähtien. Tämän vuoden tammi-maaliskuun aikana Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta uusia yrityksiä perustettiin yhteensä 64, kun viime vuoden vastaava lukema oli 41. Kasvua perustettujen yritysten määrässä oli siis huimat 56 prosenttia.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

06.05.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

06.05.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä – kolme onnellisinta saavat kylään Maria Veitolan

05.05.2021 | Uutiset
Maailman onnellisimmaksi kaupungiksi tähtäävä Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä tehdäkseen tunnetuksi onnellisen elämän saloja. Tutkimusmatkalle on kutsuttu mukaan myös mediapersoona Maria Veitola, joka syventyy Vaasalle toimittamassaan videosarjassa ehdokkaiden elämäntarinoihin ja onnen elementteihin.
Lue lisää

Kotieläintila tarjoaa viihtyisää ajanviettoa eläinten kanssa

04.05.2021 | Uutiset
Jokainen, joka on joskus viettänyt aikaa eläinten kanssa, tietää, miten palkitsevaa ja rauhoittavaa se voi olla. Anna Salmi perheineen ylläpitää Södra Vallgrundissa kotieläintila Aava Kertun Kotitilaa, jossa vietetään aikaa eläinten kanssa niitä sekä luontoa suuresti kunnioittaen.
Lue lisää

Rahoitusta kahdelle uudelle, koko Merenkurkun alueelle tärkeälle hankkeelle

30.04.2021 | Uutiset
Merenkurkun alueen laaja yhteistyökumppanuus on saanut Merenkurkun neuvoston johdolla rahoitusta kahdelle tärkeälle hankkeelle, jotka ovat erittäin ajankohtaisia viimeaikaisen loistouutisen johdosta.
Lue lisää