Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020

HERO kuva web aanesta FIN

Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 

Blinkka, Lifti tai Vindi – asukkailla on valta päättää, millä edellä mainituista nimistä Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan uusi alueellinen joukkoliikenne aloittaa toimintansa vuonna 2022. Kolme nimeä seulottiin ratkaisevaan äänestykseen yli 600 ehdotuksen joukosta. Nimikilpailun finalistit valitsi asiantuntijaraati, joka ilahtui isosta urakastaan. 

– Olimme todella iloisesti yllättyneitä ehdotusten määrästä. Joukossa oli jonkin verran samoja ehdotuksia, mutta enimmäkseen erilaisia ja oivaltavia. Vaasan seudun asukkaat ovat selvästi hyviä tässä, kehuu Vaasan kaupungin markkinointiasiantuntija Eevamaria Paasikari.  

Asukkaiden huumorintajusta kielivät ehdotukset, kuten Körökörö, Josse ja Tillimakaroni. Valitettavasti ne eivät täyttäneet vaatimuksia, joita nimelle on asetettu. Nimen on oltava tarttuva ja iskevä, mutta käyttökelpoisuutta on arvioitava myös laajemmin. 

– Pohdimme pitkään, mitkä ehdotukset istuvat alueen kulttuuriin, paikallisiin kieliin sekä puheeseen. Osittain valintaan vaikutti myös se, kuinka paljon ehdotettu nimi on muussa käytössä tai onko nimen verkkosivu vapaa, Paasikari selvittää. 

Nimikilpailu nosti joukkoliikenteen puheenaiheeksi 

Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan yhteistä joukkoliikennettä kehitetään ja brändätään asukkaita osallistaen, jotta he samalla pysähtyisivät pohtimaan asenteitaan ja arvojaan. Alku vaikuttaa erittäin lupaavalta. 

– Nimikilpailu on otettu myönteisesti vastaan. Se on saanut ihmiset arvioimaan paikallista joukkoliikennettä erilaisesta näkökulmasta. Asukkaat ovat miettineet, millä nimellä sitä haluaisivat kutsua, toteaa Vaasan kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Anastassia Backlund

– On hyvä, että keskustelu joukkoliikenteestä on herättänyt myös erilaisia tunteita ja reaktioita – yhtä lailla iloa, vihaa kuin vakavaa pohdintaakin. Asia on selvästi tärkeä ja ajankohtainen. Keskusteluun on noussut myös käsityksiä ja kokemuksia joukkoliikenteestä. Uuden toimijan on tarkoitus uudistaa myös toimintatapoja. Suurin uudistus on tietysti linjastot, Backlund tähdentää. 

Gustaf Westerholm Mustasaaren kunnan viestinnästä kertoo keskustelun olevan vilkasta etenkin sosiaalisessa mediassa. 

– Se on yksi brändäystyön tavoitteista, että suunnitteilla oleva alueellinen joukkoliikenne nousee puheenaiheeksi. Vain siten saamme asukkaat aidosti innostettua mukaan yhteiseen kehitystyöhön, Westerholm sanoo. 

Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan Autottomana päivänä 

Suosikkiaan joukkoliikenteen nimeksi voi äänestää Vaasan kaupungin verkkosivuilla 14.–17.9.2020. Kolmikosta eniten ääniä saanut nimi julkistetaan Liikkujan viikolla Autottomana päivänä 22.9.2020. Asukkaiden toivotaan tarttuvan innolla vallan kahvaan ja äänestävän suosikkinsa puolesta. 

– Ennen äänestystä kannattaa miettiä, mikä kolmesta ehdotuksesta herättää eniten myönteistä tunnelmaa, mikä tuntuu puhuttaessa luontevalta ja mikä saa tuntemaan ylpeyttä joukkoliikenteestämme, evästää Paasikari. 

Autottomana päivänä kerrotaan myös kolmen arvontapalkinnon voittajat. Kaikkien niiden kesken, jotka jättivät nimiehdotuksen sekä yhteystietonsa, arvotaan bussimatkat vuodeksi, puoleksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi. 

– Vaikka oma ehdokas ei päässyt finaaliin, olemme todella kiitollisia kaikista ehdotuksista, Paasikari toteaa.

Lisätietoa ja mahdollisuus osallistua äänestykseen: Vaasan seudun joukkoliikenneuudistus 2022 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

14.09.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää

Berny’s-ravintolan yrittäjät iloisia hyvästä kesästä raskaan kevään jälkeen

02.09.2020 | Uutiset
Puoli vuotta on kulunut siitä, kun koronapandemia iski Suomeen ja koko maa eristäytyi. Lukuisat yrittäjät joutuivat hetkessä sulkemaan toimintansa. Heidän mukanaan myös Tommy Pellas ja Patricia Nedergård, jotka kolme vuotta sitten ryhtyivät yrittäjiksi ravintola Berny’ssä Raippaluodon sillan kupeessa.
Lue lisää

Kevyesti yrittäjäksi tai yrittäjämäiseen toimintaan

31.08.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia kokosi 27.8. kevytyrittämisen ja laskutuspalvelujen asiantuntijat linjoille ja kutsui myös yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta kiinnostuneet ruudun ääreen. Tunnin webinaarin aikana he saivat kuulla, mitä eroja eri palveluilla on ja miten helposti oikein voikaan aloittaa yrittäjänä tai yrittäjämäisen toiminnan.
Lue lisää

Kilpailu - Siivoa rantasi ja voita palkintoja!

26.08.2020 | Uutiset
Järjestämme yhdessä Siisti Biitsi – Snygg Beach -ohjelman kanssa roskienkeräyskilpailun Pohjanmaalla vähentääksemme roskia ja muovijätettä meressä ja kauniissa pohjalaisessa saaristossamme.
Lue lisää