Vaasa kuudenneksi yrittäjäystävällisin kunta Suomessa

21.02.2022

yrittajatutkimus

Vaasa sijoittui yrityspäättäjille suunnatussa Kuntien imago 2021 -tutkimuksessa kokonaisvaikutelmaltaan kuudenneksi TOP 10 -kuntien listalla. Vaasan saama arvio on kohentunut merkittävästi viime vuodesta ja suositteluhalukkuus on lisääntynyt enemmän kuin millään muulla kunnalla. Vaasan saama suositteluindeksi NPS oli tutkimuksen mukaan neljänneksi paras. Taloustutkimuksen vuosittain järjestettävään kyselyyn vastaavat kuntien elinkeinoelämän edustajat kuten toimitusjohtajat, talousjohtajat ja yrityksien edustajat.

Vaasa sijoittui kokonaisvaikutelmaltaan kaikkien kuntien vertailussa kuudenneksi, mutta yli 50 000 asukkaan kaupungeista kolmanneksi. Kaupungin imagoon yritysnäkökulmasta liittyvistä yksittäisistä teemoista korkealle nousivat esimerkiksi kunnan markkinointi, kunnan ja yritysten välinen yhteistyö, innovaatioiden tukeminen sekä elinvoimaisuuden vahvistaminen. Vaasa sijoittui jopa 13 eri kohdassa viiden parhaan kunnan joukkoon. Arvioitaessa työvoiman saatavuutta, yrityksille tiedottamista sekä keskuksen kaupallisia palveluita Vaasa ylsi kymmenen parhaan joukkoon.

Vastaajia pyydettiin antamaan arvionsa niiden kuntien osalta, joissa heillä on liiketoimintaa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 727 vastaajaa Suomen 36 suurimmasta kunnasta tai kaupungista.

– Tulosten perusteella voidaan sanoa, että mitä tiiviimpi yhteys yrityksellä on Vaasan kaupunkiin, sitä myönteisemmin sitä arvioidaan. Kriittisimpiä ovat ne yritykset, jotka eivät ole lainkaan tekemisissä Vaasan kaupungin kanssa yritykseensä liittyvissä asioissa, Taloustutkimuksen Senior Insight Manager Timo Myllymäki selittää.

Valtakunnan kärkitasolla

Väittämissä myönteisimmin Vaasaa arvioitiin yrittäjämyönteisyydessä ja elinvoimaisuuden vahvistamisessa. Suurimpina kehityskohteina nähtiin kaupungin liikenteellinen sijainti ja yhteydet sekä kuntien välinen yhteistyö. Vaasan tulos on keskimääräistä kuntaa/kaupunkia parempi kaikissa muissa väittämissä paitsi liikenteellinen sijainti ja yhteydet.

– On hienoa nähdä, että pitkäjänteinen kehitystyö yrittäjyyden helpottamiseksi tuottaa tulosta. Tavoitteenamme on Vaasa, jossa yrittäminen olisi helppoa ja yrittäjien arki sujuvaa. Kokoonnumme säännöllisesti Vaasan Yrittäjien edustajien kanssa keskustelemaan ja asetamme yhdessä vuosikohtaiset tavoitteet. Näiden tutkimustulosten avulla myös pystymme paremmin pureutumaan ja kohdistamaan toimenpiteitä niihin asioihin, joissa toivotaan erityisesti parannuksia, sanoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

VASEK on Vaasan seudun kuntien omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka pääomistaja on Vaasan kaupunki. VASEKin päätehtäviä ovat yrityspalvelujen tuottaminen, elinkeinoihin ja yrittämiseen liittyvät kehityshankkeet sekä seudun markkinointi. VASEKilta saa maksutonta neuvontaa ja tukea yrityksen kaikissa elinkaaren vaiheissa.

– Kuntien elinkeinoyhtiönä haluamme edistää yritysten ja yrittäjien yhteistyötä kuntasektorin kanssa. Siksi teimme aloitteen tämän tutkimuksen hankkimiseksi, joka laajan sisältönsä kautta toimii ajankohtaisena mittarina asioiden sujuvuudesta yritysten näkökulmasta ja antaa hyvän pohjan kehitystoimien suuntaamiselle jatkossa. Tulokset osoittavat Vaasan osalta hienoa kehitystä viime vuosien aikana ja nyt olemme jo aivan valtakunnan kärkitasolla, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.

Kuntabarometrikysely auki yrittäjille

Tällä hetkellä on käynnissä myös Suomen Yrittäjien Kuntabarometri-kysely, joka on suunnattu kaikille yrittäjille.

– On hyvä, että näitä tutkimuksia tehdään aina silloin tällöin. Kuntien imago 2021 –tutkimus antaa osviittaa siitä, millaisia vetovoimatekijöitä ja kehityskohteita Vaasalla on yrityspäättäjien näkökulmasta. Suomen Yrittäjien Kuntabarometrin avulla jokainen yrittäjä saa tuoda oman näkemyksensä esiin omaan kuntaansa liittyen. Näiden tulosten avulla pystymme arvioimaan niin epäonnistumisia kuin onnistumisia yhä syväluotaavammin, joten toivomme, että mahdollisimman moni yrittäjä vastaisi Kuntabarometriin. Haluamme toki saada yrittäjiltä myös henkilökohtaista palautetta siitä, mitä voimme kaupungin yrittäjäystävällisyydessä kehittää, Vaasan Yrittäjien toiminnanjohtaja Mari Pohjanniemi-Kivi tiivistää.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää