Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022

pexels fauxels 3184292

Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.

Tammi-syyskuussa Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiakasneuvonnassa oli yhteensä 781 asiakaskäyntiä. Startian yritysneuvonnan palveluita käytti 415 uutta asiakasta (2021: 628). Startian avulla uusia yrityksiä syntyi 143 (2021: 150) eli yli edellisten kymmenen vuoden keskiarvon.

– Yrityksen perustamisaktiivisuudessa näkyy nyt todennäköisesti se, että koronan aiheuttamien lomautusten jälkeen on taas päästy palaamaan työmarkkinoille. Yrityksen perustaminen ei ehkä enää ollut yhtä tärkeä vaihtoehto omalle työllistymiselle kuin koronan aikana, kun monella alalla kärsitään työvoimapulasta. Lisäksi yleinen markkinaepävarmuus voi vaikuttaa uusyritysperustantaan, pohtii Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.

Startian johtaja Tommi Virkaman mukaan paikalliset luvut noudattavat koko maan trendiä.

– Kuten muuallakin Suomessa, myös meidän neuvontaamme käytetään useammin kuin aiemmin, mikä näkyy asiakastapaamisten kasvussa. Asiakkaiden on entistä helpompaa ottaa yhteyttä esimerkiksi netin kautta tai puhelimitse, joten asiakaskontaktien määrä nousee tätäkin kautta. Yrityksiä on perustettu lähes samaan tahtiin kuin viime vuonna, sanoo Virkama.

Neuvonnassa panostetaan myös omistajanvaihdosten edistämiseen


Suomen Uusyrityskeskukset ovat mukana Omistajanvaihdosfoorumin toiminnassa. Tavoitteena on, että yhä useampi yrittäjyyttä suunnitteleva ottaa yrityksen tai sen liiketoiminnan ostamisen yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi aloittaa oma yrittäjätaipaleensa.

– Vinkkaamme usein Startian asiakkaille, että yrittäjänä voi aloittaa myös ostamalla jo toiminnassa olevan yrityksen. Näin voi välttyä monilta alkuvaiheen haasteilta. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoillamme on listoillaan yli 60 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa. Varaa aika perustamisneuvontaan ja kerro, jos toimivan yrityksen ostaminenkin voisi olla vaihtoehto, kehottaa Virkama.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää