Uusia yrityksiä perustettiin yhtä paljon kuin ennen koronaa

11.02.2022

Myös Vaasan seudulla etätyöt houkuttelivat harkitsemaan yrittäjyyttä

pexels ekaterina bolovtsova 6312174Suomen uusyrityskeskusten kautta perustettiin vuoden 2021 aikana lähes yhtä paljon yrityksiä kuin ennen koronaa vuonna 2019. Koronan käynnistämä työelämän murros näkyi Uusyrityskeskusten asiakaskunnassa rohkeutena toteuttaa pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita sekä haluna päättää itse työntekemisen tavoista. Vaasan seudulla Uusyrityskeskus Startian 30-vuotisjuhlavuotta edelsi peräti 29 prosentin kasvu asiakasmäärässä vuonna 2021. Perustettujen yritysten määrä (196) ylitti aikaisempien vuosien keskiarvon.

– Sivutoiminen yrittäjyys houkuttelee nyt etenkin kotona työskenteleviä. Kevytyrittäjänä ilman Y-tunnusta tai sivutoimiyrittäjyyden kautta voi kokeilla yrittämistä matalalla kynnyksellä. Moni aloittava yrittäjä valitsee tämän tien. Ilman Y-tunnusta yritykset eivät tosin näy tilastoissamme perustettuina yrityksinä, mutta näkyvät asiakaskontaktien määrässä, kertoo Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.  
 
Startian perustamisneuvonnassa kävi viime vuoden aikana alkavia yrittäjiä 170 kpl enemmän, kuin vuonna 2020.  (2021: 753 ja 2020: 583). Myös asiakaskontaktien määrässä oli kasvua. Tapaamisia, videoneuvotteluja, puheluita ja sähköposteja oli yhteensä 1 213 kpl (2020: 1 029 kpl). 
 
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) toimitusjohtaja Susanna Kallama kertoo, että etätyöt ovat myötävaikuttaneet yrittäjyyden houkuttelevuuteen myös valtakunnallisesti.

– Yritysneuvojamme havaitsivat, että etätyösuosituksen jälkeen palkkatyössä olleet eivät välttämättä olleetkaan innostuneita palaamaan työpaikalle. Kun oli totuttu tekemään työtä itsenäisemmin kotoa tai vaikka mökiltä käsin, niin yrittäjän vapaus alkoi kiinnostaa uudella tavalla. Etätyöt houkuttelivat yrittäjyyteen, kertoo Kallama. 

  • Lue lisää Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä SUKin Uusyrittäjyyskatsauksesta. Mukana on myös Vaasan seudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettu yritys Yty-Pyykkärit Oy, joka rekisteröitiin toukokuussa 2021. 

Hyvät neuvot nyt aiempaa suuremmassa arvossa


Viime vuoden aikana perustettiin Suomen uusyrityskeskusten kautta yhteensä 6 908 uutta yritystä, mikä on jopa 16 prosenttia edellisvuotta enemmän. Uudet yritykset perustettiin poikkeusolojen keskelle, mikä pakotti alkavia yrittäjiä tekemään huolellisen pohjatyön.

– Monet pandemia-aikana syntyneet uudet yritykset ovat mahdollisesti tavallista kestävämpiä, koska niiden kannattavuus ja toimintatavat on täytynyt selvittää ja suunnitella erityisen tarkasti. Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen neuvonnan arvo on tullut tässä ajassa esiin aivan uudella tavalla. Toivottavasti yritysneuvonnan arvostus jatkuu ja sen resursseja vahvistetaan, sillä neuvonnan avulla luodaan yrityksille tutkitusti tavallista pidempiä elinkaaria, Kallama toteaa.

Virkama on Kallaman kanssa samaa mieltä koronatilanteen vaikutuksesta uusiin yrityksiin.  
– Ennen yrityksen perustamista pitää aina tehdä pohjatyöt kunnolla, mutta erityisesti nykyisessä maailmantilanteessa se on entistä tärkeämpää. Me haluamme auttaa alkavia yrittäjiä laatimaan riittävät suunnitelmat ja laskelmat, joten ota meihin ehdottomasti yhteyttä, kun harkitset yrityksen perustamista.  
 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää