Uudistunut kirjanpitolaki helpottaa hallintoa

17.06.2016

kirjanpitaja 600pxSuomen kirjanpitolakia uudistettiin monella tavalla vuoden 2016 alussa. Uudistettua kirjanpitolakia ja kirjanpitoasetusta on noudatettava 1.1.2016 alkaen tai sen jälkeen alkavilla tilikausilla. Merkittävimmät muutokset uudessa laissa koskevat erityisesti sähköistä taloushallintoa ja kirjanpitoaineiston säilyttämistä sekä arkistointia.

Uudistuksessa hallinnollisia rasitteita pyritään vähentämään ja pienyrityksen määrittelyrajoja nostettiin merkittävästi.

– Pien- ja mikroyrityksiä koskeva asetus onkin merkittävä, sillä suuri osa Suomen yrityksistä on juuri näitä pienempien kokoluokkien yrityksiä, toteaa yritysneuvoja Sari Saarikoski.

kirjapitolaki2 600pxKirjanpitovelvolliset jaetaan siis neljään kokoluokkaan. Uutena luotiin uusi mikroyritysten luokka, joka saa erityisiä helpotuksia tilinpäätösten osalta. Muutokset vaikuttavat myös siihen, mitä tietoja eri luokkiin kuuluvien yritysten on tilinpäätöksissään esitettävä. Pakollisia liitetietoja on rajattu pieniltä yrityksiltä. Suuryrityksiltä vaaditaan toimintakertomus ja rahoituslaskelma, keskikokoisilta vain toimintakertomus.

Uudistuksen myötä useilta liikkeen- ja ammatinharjoittajilta poistui tilinpäätösvelvoite. Myös pienkonsernien konsernitilinpäätökset muuttuivat vapaaehtoisiksi. Tilinpäätös täytyy laatia, jos kaksi mikroyritysten raja-arvoa ylittyy.

– Tilinpäätöksen vapaaehtoinen laatiminen on kuitenkin käytännössä hyödyllistä, sillä vero- ja muut viranomaisilmoitukset sekä useat viranomaiset edellyttävät lupia haettaessa tilinpäätöstasoista tietoa, toteaa yritysneuvoja Mikael Hallbäck.

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja on uuden lain mukaan velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa, jos tilintarkastusvelvollisuuden raja-arvoista vähintään kaksi on ylittynyt päättyneeltä ja sitä edeltävältä tilikaudelta. Raja-arvot ovat taseen loppusumma 100 000 euroa, liikevaihto 200 000 euroa ja keskimäärin kolme henkilöä palveluksessa.

kirjapitolaki1 600pxTasekirja-nimikkeestä on luovuttu kokonaan. Uudessa laissa on käytössä käsite ”luettelo kirjanpitoaineistosta ja tilinpäätös”. Myös paperimuotoisen tasekirjan vaatimus jäi pois, sillä uudessa laissa ei enää tehdä eroa paperisen tai sähköisen aineiston välillä. Aineistoa voidaan sekä tilikauden aikana että tilinpäätöksen jälkeen säilyttää myös sähköisessä muodossa. Paperinen kirjanpito täytyy yhä olla arkistoituna Suomessa. Sähköinen aineisto voi fyysisesti sijaita missä tahansa, mutta aineistoon on oltava pääsy Suomesta käsin ilman suurta viivettä.

Pien- ja mikroyritykset voivat käyttää lyhyempää tuloslaskelmakaavaa, jossa esitetään vain bruttotulos eli mm. liikevaihtoa sekä materiaaleja ja palveluita ei tarvitse esittää enää omina erinään. Liikevaihto määritellään myös eri tavalla. Se on tuotteiden ja palveluiden myynnistä saadut tuotot, josta on vähennetty myönnetyt alennukset, alv sekä muut välittömästi myynnin määrään perustuvat verot. Varsinainen toiminta jää siis pois, esimerkiksi vuokratuotot ja käyttöomaisuuden myynti. Satunnaisia tuottoja ja kuluja ei enää esitetä tuloslaskelmassa erikseen, vaan ne ilmoitetaan liiketoiminnan muina tuottoina tai kuluina.

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

[contact_member,name=Mikael Hallbäck,id=12,details=Name]

 

Lähteet

Kirjanpitolaki uudistuu

Miten yritykset määritellään eri luokkiin?



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää