Uudet tilastoluvut osoittavat: EnergyVaasa-klusterin kasvu jatkuu

03.09.2019

EV kuvituskuvaKesän 2019 aikana EnergyVaasa-energiaklusterin toimijat ovat kartoittaneet uudelleen Pohjoismaiden merkittävimmän energiaklusterin tilastotietoja ja saaneet tulokseksi klusterin uudet avainluvut. Luvut näyttävät, että maailmalla vallalla oleva suuri kysyntä energiatehokkaille tuotteille ja cleantechille on vaikuttanut positiivisesti myös EnergyVaasaan.

Jatkossa EnergyVaasasta on syytä muistaa seuraavat avainluvut:

  • EnergyVaasaan kuuluu 160 yritystä
  • Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on vuosittain 5 miljardia euroa
  • Viennin osuus liikevaihdosta on yli 80 prosenttia
  • Yrityksissä on yhteensä 12 000 työntekijää
  • Tutkimukseen ja kehitykseen käytetään vuosittain 200 miljoonaa euroa
  • EnergyVaasan alueelle on suunnitteilla vuoden 2025 loppuun mennessä uusia investointeja energiateknologiainfrastruktuuriin noin 1,2 miljardin euron arvosta

– Melkoinen määrä uusia lukuja, eikö totta? Näitä saan nyt itsekin opiskella, ennen kuin uudet luvut tulevat selkärangasta, EnergyVaasan Communication & Brand Manager Kristoffer Jansson hymyilee ja jatkaa:

– Joka kohdassa kasvua on tullut. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto, EnergyVaasaan luettavien yritysten määrä sekä niiden työtekijämäärät ovat kaikki kasvaneet noin kymmenen prosenttia muutaman vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

Yhtenä esimerkkinä Jansson mainitsee VEOn, joka on kasvanut muutamassa vuodessa reilun 300 henkilön yrityksestä 450 henkilön yritykseksi ja liikevaihdoltaan yli 100 miljoonaan euroon. Lisäksi VEO työllistää kymmeniä alalla toimivia alihankkijoita projektitoimituksissaan.

Uusina yrityksinä EnergyVaasaan ovat mukaan tulleet muun muassa Geyser Batteries, Woima Corporation, Jukolux, Solartech Wasa ja monia muita. Näillä ja muilla EnergyVaasan yrityksillä on yhteisenä tekijänä se, että vähintään yli puolet liikevaihdosta liittyy energiateknologiaan. Monet yrityksistä ovat jo syntyessään kansainvälisiä ja lähtevät heti kansainvälisille markkinoille.

VEO:n markkinointi- ja myyntijohtaja Visa Yliluoma on luonnollisesti tyytyväinen VEOn kasvuun, mutta kiittelee kasvusta myös EnergyVaasa-klusteria ja siinä tehtyä yhteistyötä:

– Klusterin yritykset kilpailevat keskenään, mikä ruokkii kasvua. Mutta myös yhteistyötä tehdään monella eri saralla, pienet ja isot yritykset tarvitsevat toisiaan. Energia-alan yrityskiihdyttämö EnergySpin on nyt toiminut muutaman vuoden ja synnyttänyt klusteriin uusia mielenkiintoisia yrityksiä, Yliluoma toteaa.

VEO on mukana kumppanina EnergySpin-kiihdyttämössä.

– EnergyVaasa-energiaklusterin valmistamat teknologiatuotteet ovat siitä erikoisia, että ne koskettavat jokaista ihmistä, mutta eivät kuitenkaan välttämättä näy heidän arjessaan. Pienimmät tuotteet ovat usein vain selkärepun kokoisia. Ja näitä tuotteita löytyy peräti maailman jokaisen maan sähköverkosta, Jansson kertoo.

Uudet EnergyVaasa-luvut on kerätty yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Yritykset ovat muun muassa ilmoittaneet uusista kumppaneistaan. Näistä kaikista yrityksistä on tiedusteltu avainluvut.

EnergyVaasan avainluvut, esitys

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Uutiset
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Lue lisää

Riima Oy hoitaa markkinointiviestinnän yrittäjähenkisellä otteella

16.01.2020 | Uutiset
Vuonna 2016 perustettu Riima Oy on täyden palvelun mainostoimisto. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu kaikkea, mitä yritys tai organisaatio voi markkinointiviestinnän saralla tarvita: painotuotteet, digitaalisen markkinoinnin tuotteet ja verkkosivut sekä brändi- ja strategiasuunnittelu. Riima liittyi loppuvuodesta 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon, ja tarjoaa markkinointipalveluita aloittaville yrityksille suunnattuina paketteina.
Lue lisää

VASEK siirtyy käyttämään Vaasan seudun tapahtumakalenteria

15.01.2020 | Uutiset
VASEKilla on jo usean vuoden ajan ollut kotisivuillaan tapahtumakalenteri, jonne on kerätty VASEKin omien tilaisuuksien lisäksi muita seudulla tapahtuvia seminaareja, kursseja ja koulutuksia, infotilaisuuksia, messuja sekä muita erilaisia yrittäjiä, liike-elämää ja seudun organisaatioita kiinnostavia tilaisuuksia. Nyt oman tapahtumakalenterin ylläpitäminen on kuitenkin jäänyt tarpeettomaksi, sillä Vaasan seudun verkkopalvelun uusittu, entistä toimivampi ja kattavampi tapahtumakalenteri tarjoaa tehokkaan kanavan myös yrittäjiä ja työelämää...
Lue lisää

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Uutiset
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Lue lisää

Haemme korkeakouluharjoittelijaa kevääksi ja kesäksi 2020 viestinnän eri tehtäviin

10.01.2020 | Uutiset
Tarvitsemme sinun apuasi energia-alan huipputapahtuman EnergyWeek 2020 järjestelytehtävissä sekä EnergyVaasan viestintään eri kanavissa. Toimit EnergyVaasan Communications & Brand Managerin apuna ja tuotat some-sisältöjä, markkinointimateriaalia sekä tiedotteita ja markkinointitekstejä.
Lue lisää

Julia auttaa yritysasiakkaitaan sanomaan KYLLÄ

07.01.2020 | Uutiset
Oma yritys oli Julia Olinille kaukainen ja epärealistinen haave, kunnes hän eräänä päivänä päätti piipahtaa Uusyrityskeskus Startiassa. Yhtäkkiä kaikki kävi todella nopeasti, ja YES Communications-yrityksestä tuli totta. Käynnistysvaihe meni yli odotusten, ja Julia näkeekin, että hänen tarjoamilleen palveluille on selkeästi tarvetta.
Lue lisää

Millaista tukea yrityksesi tarvitsee energia- ja ilmastotyöhön? Vastaa kyselyyn!

03.01.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki kartoittaa kyselyn avulla alueen pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä ja kokemuksia energia- ja ilmastotyölle kunnilta saadusta tuesta.
Lue lisää

Muutos VASEKin ja Startian aukioloaikoihin

02.01.2020 | Uutiset
Toimistomme on auki arkisin klo 8.00–16.00. Klo 11.15–12.00 olemme auki rajoitetusti. Mikäli olemme kaikki asiakastapaamisissa, kokouksissa tai lounaalla, tavoitat meidät puhelimitse.
Lue lisää