Uudet tilastoluvut osoittavat: EnergyVaasa-klusterin kasvu jatkuu

03.09.2019

EV kuvituskuvaKesän 2019 aikana EnergyVaasa-energiaklusterin toimijat ovat kartoittaneet uudelleen Pohjoismaiden merkittävimmän energiaklusterin tilastotietoja ja saaneet tulokseksi klusterin uudet avainluvut. Luvut näyttävät, että maailmalla vallalla oleva suuri kysyntä energiatehokkaille tuotteille ja cleantechille on vaikuttanut positiivisesti myös EnergyVaasaan.

Jatkossa EnergyVaasasta on syytä muistaa seuraavat avainluvut:

  • EnergyVaasaan kuuluu 160 yritystä
  • Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on vuosittain 5 miljardia euroa
  • Viennin osuus liikevaihdosta on yli 80 prosenttia
  • Yrityksissä on yhteensä 12 000 työntekijää
  • Tutkimukseen ja kehitykseen käytetään vuosittain 200 miljoonaa euroa
  • EnergyVaasan alueelle on suunnitteilla vuoden 2025 loppuun mennessä uusia investointeja energiateknologiainfrastruktuuriin noin 1,2 miljardin euron arvosta

– Melkoinen määrä uusia lukuja, eikö totta? Näitä saan nyt itsekin opiskella, ennen kuin uudet luvut tulevat selkärangasta, EnergyVaasan Communication & Brand Manager Kristoffer Jansson hymyilee ja jatkaa:

– Joka kohdassa kasvua on tullut. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto, EnergyVaasaan luettavien yritysten määrä sekä niiden työtekijämäärät ovat kaikki kasvaneet noin kymmenen prosenttia muutaman vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

Yhtenä esimerkkinä Jansson mainitsee VEOn, joka on kasvanut muutamassa vuodessa reilun 300 henkilön yrityksestä 450 henkilön yritykseksi ja liikevaihdoltaan yli 100 miljoonaan euroon. Lisäksi VEO työllistää kymmeniä alalla toimivia alihankkijoita projektitoimituksissaan.

Uusina yrityksinä EnergyVaasaan ovat mukaan tulleet muun muassa Geyser Batteries, Woima Corporation, Jukolux, Solartech Wasa ja monia muita. Näillä ja muilla EnergyVaasan yrityksillä on yhteisenä tekijänä se, että vähintään yli puolet liikevaihdosta liittyy energiateknologiaan. Monet yrityksistä ovat jo syntyessään kansainvälisiä ja lähtevät heti kansainvälisille markkinoille.

VEO:n markkinointi- ja myyntijohtaja Visa Yliluoma on luonnollisesti tyytyväinen VEOn kasvuun, mutta kiittelee kasvusta myös EnergyVaasa-klusteria ja siinä tehtyä yhteistyötä:

– Klusterin yritykset kilpailevat keskenään, mikä ruokkii kasvua. Mutta myös yhteistyötä tehdään monella eri saralla, pienet ja isot yritykset tarvitsevat toisiaan. Energia-alan yrityskiihdyttämö EnergySpin on nyt toiminut muutaman vuoden ja synnyttänyt klusteriin uusia mielenkiintoisia yrityksiä, Yliluoma toteaa.

VEO on mukana kumppanina EnergySpin-kiihdyttämössä.

– EnergyVaasa-energiaklusterin valmistamat teknologiatuotteet ovat siitä erikoisia, että ne koskettavat jokaista ihmistä, mutta eivät kuitenkaan välttämättä näy heidän arjessaan. Pienimmät tuotteet ovat usein vain selkärepun kokoisia. Ja näitä tuotteita löytyy peräti maailman jokaisen maan sähköverkosta, Jansson kertoo.

Uudet EnergyVaasa-luvut on kerätty yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Yritykset ovat muun muassa ilmoittaneet uusista kumppaneistaan. Näistä kaikista yrityksistä on tiedusteltu avainluvut.

EnergyVaasan avainluvut, esitys

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää