Uuden ohjeistuksen myötä yksinyrittäjätuki mahdollinen myös eläketuloja saaville

04.05.2020

Työ- ja elinkeinoministeriö on tarkentanut yksinyrittäjien koronatukeen liittyvää ohjeistustaan. Kunnat voivat uuden 30.4.2020 annetun ohjeistuksen mukaan myöntää tukea myös eläketuloja saaville yksinyrittäjille. Eläketulot eivät vaikuta yrittäjän päätoimisuuteen eivätkä ole enää este tuen myöntämiselle, jos muut ehdot täyttyvät.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, joka ottaa omistajakuntiensa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia, Isokyrö) puolesta vastaan yksinyrittäjätukihakemukset, on käsitellyt tähän mennessä lähes 140 hakemusta. Kunnat tekevät päätökset tuen myöntämisestä ja huolehtivat myös sen maksamisesta. Seudun kunnissa kielteisiä päätöksiä on tehty yhteensä vain hieman yli kymmenen.

– Jokaista hakemusta on tarkasteltu kaikkien TEMin asettamien kriteerien mukaisesti. Kaikki hakemukset, joissa hylkäävän päätöksen syynä on ollut hakijan saamat eläketulot, tullaan käsittelemään uudelleen ja antamaan uusi lausunto kuntiin päätöksentekoa varten, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

– Mikäli hakija on jo saanut kunnalta ilmoituksen hakemuksensa hylkäämisestä ja syynä on ollut hakijan saamat eläketulot, kannattaa hakijan olla yhteydessä omaan kuntaansa. Kunnat pyytävät meiltä sitten hakemuksen uudelleen käsittelyä, jonka jälkeen kunta voi tehdä hakemuksesta uuden päätöksen, Virkama kertoo.

Mustasaaren kunnan kehittämisjohtaja Mikael Alaviitala pahoittelee muuttuneista ohjeistuksesta yrittäjille mahdollisesti aiheutunutta lisävaivaa:

– On aina harmillista, että ohjeet muuttuvat jo haun ollessa käynnissä, mutta yrittäjän etuhan tämä toivottu muutos kuitenkin on. Korjaamme jo tehdyt päätökset tämän uuden ohjeistuksen mukaisesti. Mustasaarelaisilta yksinyrittäjiltä ei ole vielä tullut kovin runsaasti hakemuksia, mutta ehkä nyt kun huhtikuun kirjanpito valmistuu, alkaa hakemuksia tulla enemmänkin, Alaviitala pohtii.

Virkama on samoilla linjoilla:

– Varmasti nyt huhtikuun kirjanpidon myötä yhä useampi yksinyrittäjä voi selvästi osoittaa, että yrityksen tulot ovat laskeneet TEMin edellyttämät 30 prosenttia ja siten edellytykset hakea tukea täyttyvät.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 30.4.2020

Ohjeet yksinyrittäjätuen hakemiseen ja hakulomake VASEKin sivuilla

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

28.09.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää