Uuden ohjeistuksen myötä yksinyrittäjätuki mahdollinen myös eläketuloja saaville

04.05.2020

Työ- ja elinkeinoministeriö on tarkentanut yksinyrittäjien koronatukeen liittyvää ohjeistustaan. Kunnat voivat uuden 30.4.2020 annetun ohjeistuksen mukaan myöntää tukea myös eläketuloja saaville yksinyrittäjille. Eläketulot eivät vaikuta yrittäjän päätoimisuuteen eivätkä ole enää este tuen myöntämiselle, jos muut ehdot täyttyvät.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, joka ottaa omistajakuntiensa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia, Isokyrö) puolesta vastaan yksinyrittäjätukihakemukset, on käsitellyt tähän mennessä lähes 140 hakemusta. Kunnat tekevät päätökset tuen myöntämisestä ja huolehtivat myös sen maksamisesta. Seudun kunnissa kielteisiä päätöksiä on tehty yhteensä vain hieman yli kymmenen.

– Jokaista hakemusta on tarkasteltu kaikkien TEMin asettamien kriteerien mukaisesti. Kaikki hakemukset, joissa hylkäävän päätöksen syynä on ollut hakijan saamat eläketulot, tullaan käsittelemään uudelleen ja antamaan uusi lausunto kuntiin päätöksentekoa varten, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

– Mikäli hakija on jo saanut kunnalta ilmoituksen hakemuksensa hylkäämisestä ja syynä on ollut hakijan saamat eläketulot, kannattaa hakijan olla yhteydessä omaan kuntaansa. Kunnat pyytävät meiltä sitten hakemuksen uudelleen käsittelyä, jonka jälkeen kunta voi tehdä hakemuksesta uuden päätöksen, Virkama kertoo.

Mustasaaren kunnan kehittämisjohtaja Mikael Alaviitala pahoittelee muuttuneista ohjeistuksesta yrittäjille mahdollisesti aiheutunutta lisävaivaa:

– On aina harmillista, että ohjeet muuttuvat jo haun ollessa käynnissä, mutta yrittäjän etuhan tämä toivottu muutos kuitenkin on. Korjaamme jo tehdyt päätökset tämän uuden ohjeistuksen mukaisesti. Mustasaarelaisilta yksinyrittäjiltä ei ole vielä tullut kovin runsaasti hakemuksia, mutta ehkä nyt kun huhtikuun kirjanpito valmistuu, alkaa hakemuksia tulla enemmänkin, Alaviitala pohtii.

Virkama on samoilla linjoilla:

– Varmasti nyt huhtikuun kirjanpidon myötä yhä useampi yksinyrittäjä voi selvästi osoittaa, että yrityksen tulot ovat laskeneet TEMin edellyttämät 30 prosenttia ja siten edellytykset hakea tukea täyttyvät.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 30.4.2020

Ohjeet yksinyrittäjätuen hakemiseen ja hakulomake VASEKin sivuilla

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

24.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää

Uudenlainen tilausvene tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä merellä

17.06.2020 | Uutiset
Aivan näinä päivinä käynnistyy Molpessa West Coast Rib Charterin toiminta. Sen kotisatamasta on ulkosaaristoon vain 15 minuutin venematka ja luvassa on aivan uudenlaista elämyksellistä chartervenetoimintaa.
Lue lisää