Unelma omasta verstaasta toteutui

05.02.2019

Mekanix 4 www

Luupin alla: Mekanix

Niclas Elenius tiesi jo varhain, että haluaa työskennellä metallin parissa. Ajatus omasta yrityksestä oli mielessä jo opintojen päättyessä, mutta tuolloin 90-luvun alussa oli laskusuhdanne eikä aika ollut oikea. Nyt 25 vuotta myöhemmin kaikki palaset ovat loksahdelleet paikoilleen, ja Niclas panostaa täysillä unelmaansa toteuttamiseksi.

Niclaksesta tuli yrittäjä oikeastaan jo 2012, mutta silloin vain sivutoimisesti. Hyvä maine teki tehtävänsä, ja vähitellen asiakkaiden määrä kasvoi. Lopulta metalliverstaasta tuli hänen kokopäivätyönsä, ja viime vuonna toiminta siirtyi vastarakennettuihin ja tarkoituksenmukaisiin tiloihin Oravaisten teollisuusalueelle.

Mekanix 1 www

Niclas Elenius perusti oman metallialan yrityksen 2012. Nykylään Mekanix toimii juuri valmistuneissa tiloissa Oravaisten teollisuusalueella ja valmistaa räätälöityjä metallituotteita teollisuudelle ja eri urakoitsijoille seudulla.

– Ilman VASEKilta ja yritysneuvoja Olav Nylundilta saamaani apua istuisin luultavasti edelleen miettimässä asiaa, Niclas hymyilee.

Jo ammattikoulun jälkeen hän sai töitä uusikaarlepyyläisestä metallialan yrityksestä, mutta suoritettuaan varusmiespalvelun ja laman lyötyä päälle, hän työllistyi toviksi turkisalalle.

– Sain myöhemmin töitä Mirkalta tuotannossa ja siellä olinkin 11 vuotta, Niclas kertoo.

Kiinnostus metallia kohtaan oli jäljellä, ja hän hankki ajan myötä melkoisen joukon omia työkaluja – sorvin, hitsauslaitteet ja muuta. Aika pian hän anoi siirtoa Mirkan verstaalle, jossa hänestä tuli myöhemmin myös työnjohtaja.

– Se ei ehkä kuitenkaan ollut sitä mitä halusin. Kaipasin saada kehittää ja työskennellä konkreettisemmin metallin parissa, ja siksi hakeuduin eteenpäin. Työskentelin sen jälkeen muun muassa varaston esimiehenä ja kaivinkoneen ja kuorma-auton kuljettajana ja samanaikaisesti perustin oman yrityksen.

Niclas tarttui erilaisiin mekaanisiin toimeksiantoihin, mutta alussa suurin osa töistä oli erilaisia ajoneuvohuoltoja.

– Hankin entistä enemmän työstökoneita ja sain aiempaa suurempia asiakkaita teollisuudesta. Lopulta pystyin jättämään huoltotyöt sivuun ja keskittymään siihen, mitä oikeasti halusin tehdä, Niclas jatkaa.

Mekanix 7 wwwUudessa hallissa työt käyvät sujuvasti. Niclas on investoinut uusiin koneisiin, muun muassa CNC-jyrsimeen ja CNC-plasmaleikkuriin, moderniin JIG-hitsauspöytään ja uuteen koneporaan.

Samanaikaisesti alkoi vuokrattu tuotantotila muodostua tuotannon pullonkaulaksi, ja hän päätti rakentaa oman verstasrakennuksen – paljolti investointitukimahdollisuuksien ja yritysneuvoja Olav Nylundin kanssa käymiensä keskustelujen ansiosta.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö investoinnit voisi vaikuttaa positiivisesti pitkästi tulevaisuuteen. Sekä yrityksen että asiakkaiden kannalta, Nylund toteaa.

Rakentamisesta ei selvitty kuitenkaan ilman koettelemuksia. Niclas päätti tehdä muun muassa tontin maanrakennustyöt itse, mutta oli rakentamisen aikana peräti kolme kertaa sairaslomalla. Alkukesästä 2018 yritys pystyi vihdoin muuttamaan uusiin tiloihin, joissa voidaan nykyisin ottaa työn alle huomattavasti aiempaa suurempia töitä.

– Kaikki on täällä sujuvampaa. Olen investoinut uusiin koneisiin ja hankkinut muun muassa CNC-jyrsimen ja CNC-plasmaleikkurin, modernin JIG-hitsauspöydän ja uuden koneporan. Olav Nylund on auttanut investointitukihakemuksien laatimisessa sekä hallin että koneiden osalta, Niclas lisää.

Mekanix 2 www
Oma metalliverstas on ollut Nicklaksen unelma 25 vuoden ajan. Nyt siitä on tullut totta, osittain koneiden ja tuotantotilojen investointitukimahdollisuuksien ansiosta.
– Ilman VASEKia istuisin luultavasti edelleen miettimässä asiaa, Niclas myöntää.

Uudessa verstaassaan hän valmistaa nyt räätälöityjä metallituotteita asiakkaiden toiveiden mukaisesti – kaikissa kokoluokissa. Asiakkaat ovat suurelta osin Uudenkaarlepyyn ja Vöyrin väliltä ja koostuvat teollisuusyrityksistä sekä kuljetus- että maanrakennusalan urakoitsijoista ja pienyrityksistä.

– Tämä on mielenkiintoista ja vaihtelevaa työtä, josta saa sekä asiakaskontakteja että tyytyväisen olon siitä, että voi luoda jotain mikä toimii ja mitä tarvitaan, Niclas hymyilee.

Hän tähtää jatkuvaan kehittämiseen, sekä henkilökohtaisesti että yrityksen liikevaihdon osalta, mutta ottaa päivän kerrallaan.

– Aion antaa rakennuspölyn ensin laskeutua ennen kuin teen seuraavan suuren päätöksen.

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand ja Mekanix
Suomennos: VASEK

Lue lisää VASEKin yrityspalveluista

Luupin alla tammikuussa: JH Tilipalvelu

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan seudun henkilöliikenne vähähiilisemmäksi – analyysista eväitä keskusteluun

09.10.2019 | Uutiset
Vaasan seudulla tehdään töitä vähähiilisen liikkumisen eteen. MoveIT – Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeessa on tavoitteena laatia toimintasuunnitelma vähähiilisten liikkumispalveluiden edistämiseksi seudullamme. Toimintasuunnitelman valmistelun taustaksi julkaistiin nykytila-analyysi Vaasan seudun liikennetavoitteista.
Lue lisää

Huolitsijafoorumissa puhuttiin mahdollisuuksista – ja niitähän on!

08.10.2019 | Uutiset
VASEKin logistiikka-asiantuntijoiden Riitta Björkenheimin ja Anna Måtts-Fransénin järjestämä perinteinen Huolitsijaforum keräsi tuvan täyteen, huolitsijoita, logistiikkatoimijoita sekä laivayhtiöiden ja seudun yritysten ja teollisuuden edustajia.
Lue lisää

Yritykset houkuttelevat Aalto-yliopiston tekniikan opiskelijoita töihin Vaasaan

08.10.2019 | Uutiset
Vaasalaisia työnantajia lähtee yhdessä 25.10. Urakokkareille Otaniemeen Espooseen houkuttelemaan Aalto-yliopiston diplomi-insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoita töihin Vaasaan. Mukana ovat Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering ja Vaasan kaupunki.
Lue lisää

Vaasan seudun tapahtumakalenteri on uudistunut

03.10.2019 | Uutiset
Seudun suurimmat tapahtumakalenterit ovat yhdistyneet voidakseen palvella Vaasan seudun ja koko Pohjanmaan tapahtumankävijöitä ja tapahtumanjärjestäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.
Lue lisää

Lentäen liikkeelle

30.09.2019 | Uutiset
Astuimme lomakauden jälkeen kohti syksyä ja saimme lentävän lähdön muun muassa uuden laivan konkreettisen rakentamisen alkamisen ja positiivisten valtionbudjettipäätösten myötä.
Lue lisää

Yrittäjältä yrittäjille – Linqit tarjoaa digitaalisen kohtaamispaikan yrityksille

30.09.2019 | Uutiset
Linqit on uusi, digitaalinen kohtaamispaikka, jossa yritykset voivat nopeasti ja helposti löytää ja palkata ylimääräistä työvoimaa lyhyempiä tai pitempiä toimeksiantoja varten. Yritys aloitti toimintansa vajaat kaksi vuotta sitten, ja liittyi heinäkuussa 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioverkostoon.
Lue lisää

Konkreettisia tuloksia ja hyvin valmisteltuja tausta-aineistoja

27.09.2019 | Uutiset
Kolmivuotinen MABA II -hanke (Midway Alignment Botnia Atlantica II) on päättymässä syyskuun lopussa. Hankkeen tuloksia on koottu loppuraporttia varten, ja sen viimeiset aktiviteetit toteutettiin kesällä. Valtionrajat ylittävälle MABA II:lle asetetut odotukset ylittyivät jo silloin, kun uusi Merenkurkun liikennettä varten räätälöity laiva ehdittiin tilata hyvissä ajoin ennen hankkeen päättymistä.
Lue lisää

Yrittäjäasennetta on vaalittava

26.09.2019 | Uutiset
Omatoimisuus, määrätietoisuus, omistautuminen, ratkaisukeskeisyys ja rohkeus ovat kaikki ominaisuuksia, joita edellytetään yrittäjiltä, mutta samalla ne ovat ominaisuuksia, joita usein myös odotetaan lapsilta ja nuorilta, ja heitä tuetaan, jotta he omaksuisivat tällaisia ominaisuuksia. Ominaisuudet voisi myös kiteyttää yhdeksi sanaksi: yrittäjäasenne.
Lue lisää