Tukirahat seudun yritysten hyväksi

01.06.2020

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvontapalveluita on käytetty vilkkaasti parin viimeisen kuukauden aikana. VASEKin yrityspalveluissa on tähän mennessä autettu yli 470 eri yritystä koronatilanteen aiheuttamien ongelmien ja kehittämistarpeiden kanssa.

– Lähes 140 yritystä on saanut meiltä apua Business Finlandin tai ELY-keskuksen myöntämän koronarahoituksen hakemisessa. Joidenkin yritysten kanssa on edetty jo maksatusvaiheeseen, eli autamme yrittäjiä myös sitten, kun on aika raportoida tehty työ ja kustannukset tuen maksajalle, toimitusjohtaja Stefan Råback kertoo.

– Haluamme, että seudun yritykset selviävät koronakriisistä mahdollisimman vähin vaurioin, siksi kannattaa seurata viestintäämme ja olla meihin yhteydessä, jos on epävarma siitä, mitä vaihtoehtoja oman yrityksen tilanteeseen on tarjolla, Råback muistuttaa.

VASEK ottaa myös Vaasan seudun kuntien puolesta vastaan yksinyrittäjätukihakemukset ja käy hakemukset läpi ennen kuin ne siirtyvät yrityksen YTJ:n mukaiseen kotikuntaan päätöksentekoa varten. VASEKilla on jo käsitelty lähes 350 hakemusta. Kunnat ovat myöntäneet 2 000 euron yksinyrittäjätuen 320 yritykselle.

– Odotimme kyllä saavamme jo tässä alkuvaiheessa huomattavasti enemmän hakemuksia, yksinyrittäjätukiprosessista VASEKilla vastaava Tommi Virkama myöntää.

– Olemme varanneet riittävästi resursseja hakemusten käsittelyyn ja huolellisesti täytetyt hakemukset olemme saaneet käsiteltyä muutamassa päivässä, jonka jälkeen ne ovat siirtyneet kuntiin, hän jatkaa.

Maalahdessa yksinyrittäjätuesta päätöksiä tekee muun muassa kunnanjohtaja Jenny Malmsten.

– Myös päätöksenteko ja tuen maksatus sujuvat ripeästi, tuki on yrityksen tilillä tavallisesti 2–5 päivän sisällä päätöksestä. Toivomme, että kuntamme yksinyrittäjät tutustuvat tuen kriteereihin ja lähettävät sähköisen hakemuksen, sillä rahaa riittää varmasti kaikille ehdot täyttäville, Malmsten vakuuttaa.

Isonkyrön kunnanjohtaja Tero Kankaanpää on samoilla linjoilla:

– Tukea voi hakea vielä kesän jälkeenkin, joten siinä mielessä kiirettä ei ole, mutta tärkeintä on, että tukea hakee heti kun edellytykset täyttyvät. Kunnat joutuvat palauttamaan jakamatta jääneet rahat, joten mielellämme näemme, että ne menevät oman kunnan yrittäjien hyödyksi, hän toteaa.

VASEKin sähköisessä järjestelmässä lähes 60 yksinyrittäjän hakemuksen käsittely on kesken ja yrittäjältä odotetaan lisäselvityksiä tai puuttuvia liitteitä.

– Monen yksinyrittäjän hakemus odottaa selvitystä siitä, että yrityksen liikevaihto on laskenut tukiehtojen mukaisesti vähintään 30 prosenttia. Näitä hakemuksia emme siis ole vielä hylänneet, vaan ne odottavat hakijalta tuoreempia kirjanpitoraportteja, jotka osoittavat liikevaihdon laskun, Virkama tarkentaa.

23 hakijan hakemus on hylätty. Useimmiten hylkäyksen syynä on ollut se, ettei yrittäjä ole tukiehtojen mukaisesti päätoiminen yrittäjä.

Yksinyrittäjätukea voidaan myöntää 16.3.–31.8.2020 syntyneisiin kustannuksiin ja avustuksen viimeinen hakupäivä on 30.9.2020.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää