Tukirahat seudun yritysten hyväksi

01.06.2020

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvontapalveluita on käytetty vilkkaasti parin viimeisen kuukauden aikana. VASEKin yrityspalveluissa on tähän mennessä autettu yli 470 eri yritystä koronatilanteen aiheuttamien ongelmien ja kehittämistarpeiden kanssa.

– Lähes 140 yritystä on saanut meiltä apua Business Finlandin tai ELY-keskuksen myöntämän koronarahoituksen hakemisessa. Joidenkin yritysten kanssa on edetty jo maksatusvaiheeseen, eli autamme yrittäjiä myös sitten, kun on aika raportoida tehty työ ja kustannukset tuen maksajalle, toimitusjohtaja Stefan Råback kertoo.

– Haluamme, että seudun yritykset selviävät koronakriisistä mahdollisimman vähin vaurioin, siksi kannattaa seurata viestintäämme ja olla meihin yhteydessä, jos on epävarma siitä, mitä vaihtoehtoja oman yrityksen tilanteeseen on tarjolla, Råback muistuttaa.

VASEK ottaa myös Vaasan seudun kuntien puolesta vastaan yksinyrittäjätukihakemukset ja käy hakemukset läpi ennen kuin ne siirtyvät yrityksen YTJ:n mukaiseen kotikuntaan päätöksentekoa varten. VASEKilla on jo käsitelty lähes 350 hakemusta. Kunnat ovat myöntäneet 2 000 euron yksinyrittäjätuen 320 yritykselle.

– Odotimme kyllä saavamme jo tässä alkuvaiheessa huomattavasti enemmän hakemuksia, yksinyrittäjätukiprosessista VASEKilla vastaava Tommi Virkama myöntää.

– Olemme varanneet riittävästi resursseja hakemusten käsittelyyn ja huolellisesti täytetyt hakemukset olemme saaneet käsiteltyä muutamassa päivässä, jonka jälkeen ne ovat siirtyneet kuntiin, hän jatkaa.

Maalahdessa yksinyrittäjätuesta päätöksiä tekee muun muassa kunnanjohtaja Jenny Malmsten.

– Myös päätöksenteko ja tuen maksatus sujuvat ripeästi, tuki on yrityksen tilillä tavallisesti 2–5 päivän sisällä päätöksestä. Toivomme, että kuntamme yksinyrittäjät tutustuvat tuen kriteereihin ja lähettävät sähköisen hakemuksen, sillä rahaa riittää varmasti kaikille ehdot täyttäville, Malmsten vakuuttaa.

Isonkyrön kunnanjohtaja Tero Kankaanpää on samoilla linjoilla:

– Tukea voi hakea vielä kesän jälkeenkin, joten siinä mielessä kiirettä ei ole, mutta tärkeintä on, että tukea hakee heti kun edellytykset täyttyvät. Kunnat joutuvat palauttamaan jakamatta jääneet rahat, joten mielellämme näemme, että ne menevät oman kunnan yrittäjien hyödyksi, hän toteaa.

VASEKin sähköisessä järjestelmässä lähes 60 yksinyrittäjän hakemuksen käsittely on kesken ja yrittäjältä odotetaan lisäselvityksiä tai puuttuvia liitteitä.

– Monen yksinyrittäjän hakemus odottaa selvitystä siitä, että yrityksen liikevaihto on laskenut tukiehtojen mukaisesti vähintään 30 prosenttia. Näitä hakemuksia emme siis ole vielä hylänneet, vaan ne odottavat hakijalta tuoreempia kirjanpitoraportteja, jotka osoittavat liikevaihdon laskun, Virkama tarkentaa.

23 hakijan hakemus on hylätty. Useimmiten hylkäyksen syynä on ollut se, ettei yrittäjä ole tukiehtojen mukaisesti päätoiminen yrittäjä.

Yksinyrittäjätukea voidaan myöntää 16.3.–31.8.2020 syntyneisiin kustannuksiin ja avustuksen viimeinen hakupäivä on 30.9.2020.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

24.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää

Uudenlainen tilausvene tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä merellä

17.06.2020 | Uutiset
Aivan näinä päivinä käynnistyy Molpessa West Coast Rib Charterin toiminta. Sen kotisatamasta on ulkosaaristoon vain 15 minuutin venematka ja luvassa on aivan uudenlaista elämyksellistä chartervenetoimintaa.
Lue lisää