Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022

Jarla 1Jan-Erik ja Tommy Kronkvist Ab Jarla-Products Oy:stä Maalahdesta ovat tyytyväisiä siirryttyään parissa vuodessa kalliolämpöön ja nyt myös omaan sähköntuotantoon.

Jarla-Products siirtyy fossiilivapaisiin energialähteisiin ja aloittaa oman sähköntuotannon

Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.

Jo vuonna 1969 nimellä Jarla-Plast perustettu yritys on perheyritys, jonka omistavat veljet Jan-Erik ja Krister Kronkvist sekä Jan-Erikin tytär Ida ja Kristerin poika Tommy.

– Olemme puhtaasti alihankintayritys ja valmistamme vain tilauksesta. Teemme mittatilaustyönä lasikuituvahvisteisia muovituotteita teollisuudelle, aloittaa Jan-Erik Kronkvist.

Jarla 8Ab Jarla-Products Oy:n toimintaan kuuluu kaikkea lasikuituvahvisteisten muovituotteiden valmistuksesta ja muottituotannosta raaka-aineiden ja osaamisen myyntiin.

Toimintaan kuuluu kaikkea lasikuituvahvisteisten muovituotteiden ja muottien valmistuksesta raaka-aineiden myyntiin ja osaamiseen. Yrityksen erityisosaamista on tyhjiöinjektio sekä kemikaaleja kestävät ja palonkestävät tuotteet. Ympäristöajattelu ja hyvä työympäristö ovat aina olleet keskiössä yrityksessä, joka toimii alalla, jota ei yleensä välttämättä heti suoraan yhdistetä juuri näihin teemoihin. Fossiilivapaaseen lämmitykseen ja omaan sähköntuotantoon tehtyjen uusien investointien ansiosta se on nyt ottanut ympäristöajattelussa askeleen pidemmälle.

Ensimmäisenä toimenpiteenä oli öljykattilan korvaaminen kalliolämmöllä, joka valmistui vuonna 2021 ja johon yhtiö sai hakea Business Finlandin energiatukea.

– Sitä olimme miettineet jo useita vuosia, ja kun päätös tehtiin, käännyimme suoraan VASEKin puoleen hakemusasiakirjojen kanssa. Heidän palvelunsa olivat meille jo ennestään tuttuja, kun vuonna 2010 haimme tukea uuden varastohallin rakentamiseen, tuotantopäällikkö Tommy Kronkvist kertoo.

Jarla 4Kalliolämmön asennukseen yhtiö sai 15 prosentin energiatuen Business Finlandin kautta. Energiatukea voidaan myöntää sellaisten yritysten ja yhteenliittymien investointi- ja tarkastushankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä, energiansäästöä, tuotannon tai energiankäytön tehokkuutta tai jotka muutoin tekevät energiajärjestelmästä pitkällä aikavälillä hiilineutraalimpaa.

Yritysneuvoja Olav Nylundista tuli heidän uusi yhteyshenkilönsä ja sekä Jan-Erik että Tommy ovat kiitollisia kaikesta häneltä saamastaan avusta.

– On mahtavaa, että nämä palvelut ovat myös maksuttomia. Jos pitäisi maksaa konsulttipalkkioita, niin ei tukiprosentista jäisi paljoa jäljelle, he toteavat. Kynnys ottaa yhteyttä on matala ja saamme aina nopeasti vastaukset kysymyksiimme.

Myös toinen hanke on nyt suunnitteilla, ja myös tällä kertaa Nylund avustaa yritystä prosessissa. Kyse on sähkönkulutuksen kustannusten laskemisesta asentamalla aurinkopaneeleja koko hallin kaakon suuntaan kallistuvan katon mitalta.

– Pystymme käyttämään suurinta sallittua kapasiteettia 50 kW ja katto riitti juuri tähän, toteaa Jan-Erik.

Jarla 9Jan-Erik Kronkvist osoittaa kaakon suuntaan kallistuvaa hallin kattoa, joka kevääseen mennessä pitäisi peittää aurinkopaneeleilla. Yhtiön tilat sijaitsevat tähän tarkoitukseen hyvin sopivalla, aukealla paikalla.

VASEKin laskelmien mukaan todellinen säästö on noin 35 000 kW vuodessa, mikä nykyhinnoilla tarkoittaisi noin 12 000 euroa vuodessa.

– Mahdollista ylijäämää voimme myydä, mutta tietysti rakennamme nämä pääosin omaan käyttöön ja päiväsaikaan pyörivää tuotantoa varten, Tommy selventää.

Maaseudulla toimiva yritys voi saada 30 % tukea tällaiseen investointiin, ja marraskuun viimeiseen päivään asti on mahdollista jättää hakemus sisälle.

– Kiinnostus aurinkopaneeleita kohtaan on Pohjanmaalla tällä hetkellä valtavaa, sanoo yritysneuvoja Olav Nylund. Jarla-Products saa niiden myötä suuret säästöt, ja tähän samaan junaan on vielä muiden samoissa ajatuksissa olevien yritysten mahdollista hypätä.



Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää