Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022

Jarla 1Jan-Erik ja Tommy Kronkvist Ab Jarla-Products Oy:stä Maalahdesta ovat tyytyväisiä siirryttyään parissa vuodessa kalliolämpöön ja nyt myös omaan sähköntuotantoon.

Jarla-Products siirtyy fossiilivapaisiin energialähteisiin ja aloittaa oman sähköntuotannon

Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.

Jo vuonna 1969 nimellä Jarla-Plast perustettu yritys on perheyritys, jonka omistavat veljet Jan-Erik ja Krister Kronkvist sekä Jan-Erikin tytär Ida ja Kristerin poika Tommy.

– Olemme puhtaasti alihankintayritys ja valmistamme vain tilauksesta. Teemme mittatilaustyönä lasikuituvahvisteisia muovituotteita teollisuudelle, aloittaa Jan-Erik Kronkvist.

Jarla 8Ab Jarla-Products Oy:n toimintaan kuuluu kaikkea lasikuituvahvisteisten muovituotteiden valmistuksesta ja muottituotannosta raaka-aineiden ja osaamisen myyntiin.

Toimintaan kuuluu kaikkea lasikuituvahvisteisten muovituotteiden ja muottien valmistuksesta raaka-aineiden myyntiin ja osaamiseen. Yrityksen erityisosaamista on tyhjiöinjektio sekä kemikaaleja kestävät ja palonkestävät tuotteet. Ympäristöajattelu ja hyvä työympäristö ovat aina olleet keskiössä yrityksessä, joka toimii alalla, jota ei yleensä välttämättä heti suoraan yhdistetä juuri näihin teemoihin. Fossiilivapaaseen lämmitykseen ja omaan sähköntuotantoon tehtyjen uusien investointien ansiosta se on nyt ottanut ympäristöajattelussa askeleen pidemmälle.

Ensimmäisenä toimenpiteenä oli öljykattilan korvaaminen kalliolämmöllä, joka valmistui vuonna 2021 ja johon yhtiö sai hakea Business Finlandin energiatukea.

– Sitä olimme miettineet jo useita vuosia, ja kun päätös tehtiin, käännyimme suoraan VASEKin puoleen hakemusasiakirjojen kanssa. Heidän palvelunsa olivat meille jo ennestään tuttuja, kun vuonna 2010 haimme tukea uuden varastohallin rakentamiseen, tuotantopäällikkö Tommy Kronkvist kertoo.

Jarla 4Kalliolämmön asennukseen yhtiö sai 15 prosentin energiatuen Business Finlandin kautta. Energiatukea voidaan myöntää sellaisten yritysten ja yhteenliittymien investointi- ja tarkastushankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä, energiansäästöä, tuotannon tai energiankäytön tehokkuutta tai jotka muutoin tekevät energiajärjestelmästä pitkällä aikavälillä hiilineutraalimpaa.

Yritysneuvoja Olav Nylundista tuli heidän uusi yhteyshenkilönsä ja sekä Jan-Erik että Tommy ovat kiitollisia kaikesta häneltä saamastaan avusta.

– On mahtavaa, että nämä palvelut ovat myös maksuttomia. Jos pitäisi maksaa konsulttipalkkioita, niin ei tukiprosentista jäisi paljoa jäljelle, he toteavat. Kynnys ottaa yhteyttä on matala ja saamme aina nopeasti vastaukset kysymyksiimme.

Myös toinen hanke on nyt suunnitteilla, ja myös tällä kertaa Nylund avustaa yritystä prosessissa. Kyse on sähkönkulutuksen kustannusten laskemisesta asentamalla aurinkopaneeleja koko hallin kaakon suuntaan kallistuvan katon mitalta.

– Pystymme käyttämään suurinta sallittua kapasiteettia 50 kW ja katto riitti juuri tähän, toteaa Jan-Erik.

Jarla 9Jan-Erik Kronkvist osoittaa kaakon suuntaan kallistuvaa hallin kattoa, joka kevääseen mennessä pitäisi peittää aurinkopaneeleilla. Yhtiön tilat sijaitsevat tähän tarkoitukseen hyvin sopivalla, aukealla paikalla.

VASEKin laskelmien mukaan todellinen säästö on noin 35 000 kW vuodessa, mikä nykyhinnoilla tarkoittaisi noin 12 000 euroa vuodessa.

– Mahdollista ylijäämää voimme myydä, mutta tietysti rakennamme nämä pääosin omaan käyttöön ja päiväsaikaan pyörivää tuotantoa varten, Tommy selventää.

Maaseudulla toimiva yritys voi saada 30 % tukea tällaiseen investointiin, ja marraskuun viimeiseen päivään asti on mahdollista jättää hakemus sisälle.

– Kiinnostus aurinkopaneeleita kohtaan on Pohjanmaalla tällä hetkellä valtavaa, sanoo yritysneuvoja Olav Nylund. Jarla-Products saa niiden myötä suuret säästöt, ja tähän samaan junaan on vielä muiden samoissa ajatuksissa olevien yritysten mahdollista hypätä.Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää