Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022

pexels mikhail nilov 6964138

Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.

Yrityssaneerauksella pyritään pelastamaan elinkelpoinen yritys. Elinkelpoisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka on periaatteessa tervettä, mutta joka on eri syistä, kuten suuresta luottotappiosta johtuen, joutunut taloudellisiin vaikeuksiin. Saneeraus edellyttää velkojen uudelleenjärjestelyä laatimalla maksuohjelma, mutta monissa tapauksissa se edellyttää myös itse liiketoiminnan uudelleenjärjestelyä.

Samalla kun käräjäoikeus hyväksyy saneerausmenettelyn aloittamishakemuksen, määrätään selvittäjä, ja juuri selvittäjä pohtii yhdessä yrityksen johdon kanssa, mitkä uudelleenjärjestelyt ovat tarkoituksenmukaisia. Selvittäjä myös laatii maksuohjelmaehdotuksen — eli paljonko yritys maksaa kuukausittain kullekin velkojalle.

Ajatuksena on, että velkojien pitäisi saada lopulta enemmän verrattuna siihen, mitä konkurssin myötä saisi. Velkojat, joilla on vakuuksia saatavilleen (usein pankki), saavat täyden osuuden sikäli kuin vakuus myös saneerausmenettelyssä riittää. Ainoastaan vakuudettomia velkoja leikataan maksuohjelmassa.

Konkreettisesti saneerausmenettelyn aloittaminen tarkoittaa sitä, että yritys saa hengähdystauon, koska viivästysseuraamukset ja perintätoimenpiteet keskeytetään menettelyn alussa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että menettelyn aikana syntyvät velat on maksettava tavanomaisessa erääntymisjärjestyksessä. Tässä kohtaa terveen liiketoiminnan vaatimus tulee kuvaan mukaan, koska jos et pysty maksamaan näitä uusia juoksevia velkoja (kuten vuokrat, palkat, ostot), saneerausmenettelyn jatkamiselle ei ole edellytyksiä.

Yrityssaneeraukseen hakeutuminen edellyttää hyvin valmisteltua hakemusta, joka sisältää analyysit yrityksestä, kassatilanteesta, ennusteista, tilintarkastajan lausunnon jne. Tästä syystä tällaiset hakemukset tehdään käytännössä kaikissa tapauksissa asiantuntijan avustuksella. Jos hakemus on jostain kohtaa puutteellinen, annetaan yleensä mahdollisuus täydentää hakemusta.

Vahva suositukseni on palkata asiantuntija saneeraushakemuksen laatimiseen, jotta koko prosessille saadaan parhaat mahdollisuudet menestyä. On myös tavallista, että hakija pyytää suurimpien velkojien ennakkohyväksyntää ennen hakemuksen jättämistä, jotta tällä tavoin parannetaan mahdollisuutta saada käräjäoikeudelta myönteinen päätös.

Bjorn

Jos näyttää selvältä, ettei saneeraus voi pelastaa yritystä, jäljellä oleva vaihtoehto on joko hakeutua itse konkurssiin tai odottaa jonkin velkojan hakevan yritystä konkurssiin.

Riippumatta siitä, liittyykö kysymyksesi saneeraus- tai konkurssimenettelyyn, allekirjoittanut ja muut Näsman & Båskin asianajajat voivat auttaa sinua kysymyksissäsi. Älä epäröi ottaa yhteyttä – ensimmäinen puhelimitse/sähköpostitse tapahtuva konsultointi on maksuton.

Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy
Björn Båsk
asianajaja, partneri

Yrityssaneerausprosessin kulku

 1. Hakemus käräjäoikeuteen
  2–4 viikkoa

 2. Päätös saneerausmenettelyn aloittamisesta, selvittäjän asettaminen
  2 kuukautta

 3. Selvittäjän taloudellinen perusselvitys ja luettelo saatavista
  2 kuukautta

 4. Maksuohjelmaehdotus
  1–2 kuukautta

 5. Maksuohjelman vahvistaminen, valvojan määrääminen (yleensä sama henkilö kuin selvittäjä)
  3–6 vuotta

 6. Maksuohjelma suoritettu

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää