Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022

pexels mikhail nilov 6964138

Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.

Yrityssaneerauksella pyritään pelastamaan elinkelpoinen yritys. Elinkelpoisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka on periaatteessa tervettä, mutta joka on eri syistä, kuten suuresta luottotappiosta johtuen, joutunut taloudellisiin vaikeuksiin. Saneeraus edellyttää velkojen uudelleenjärjestelyä laatimalla maksuohjelma, mutta monissa tapauksissa se edellyttää myös itse liiketoiminnan uudelleenjärjestelyä.

Samalla kun käräjäoikeus hyväksyy saneerausmenettelyn aloittamishakemuksen, määrätään selvittäjä, ja juuri selvittäjä pohtii yhdessä yrityksen johdon kanssa, mitkä uudelleenjärjestelyt ovat tarkoituksenmukaisia. Selvittäjä myös laatii maksuohjelmaehdotuksen — eli paljonko yritys maksaa kuukausittain kullekin velkojalle.

Ajatuksena on, että velkojien pitäisi saada lopulta enemmän verrattuna siihen, mitä konkurssin myötä saisi. Velkojat, joilla on vakuuksia saatavilleen (usein pankki), saavat täyden osuuden sikäli kuin vakuus myös saneerausmenettelyssä riittää. Ainoastaan vakuudettomia velkoja leikataan maksuohjelmassa.

Konkreettisesti saneerausmenettelyn aloittaminen tarkoittaa sitä, että yritys saa hengähdystauon, koska viivästysseuraamukset ja perintätoimenpiteet keskeytetään menettelyn alussa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että menettelyn aikana syntyvät velat on maksettava tavanomaisessa erääntymisjärjestyksessä. Tässä kohtaa terveen liiketoiminnan vaatimus tulee kuvaan mukaan, koska jos et pysty maksamaan näitä uusia juoksevia velkoja (kuten vuokrat, palkat, ostot), saneerausmenettelyn jatkamiselle ei ole edellytyksiä.

Yrityssaneeraukseen hakeutuminen edellyttää hyvin valmisteltua hakemusta, joka sisältää analyysit yrityksestä, kassatilanteesta, ennusteista, tilintarkastajan lausunnon jne. Tästä syystä tällaiset hakemukset tehdään käytännössä kaikissa tapauksissa asiantuntijan avustuksella. Jos hakemus on jostain kohtaa puutteellinen, annetaan yleensä mahdollisuus täydentää hakemusta.

Vahva suositukseni on palkata asiantuntija saneeraushakemuksen laatimiseen, jotta koko prosessille saadaan parhaat mahdollisuudet menestyä. On myös tavallista, että hakija pyytää suurimpien velkojien ennakkohyväksyntää ennen hakemuksen jättämistä, jotta tällä tavoin parannetaan mahdollisuutta saada käräjäoikeudelta myönteinen päätös.

Bjorn

Jos näyttää selvältä, ettei saneeraus voi pelastaa yritystä, jäljellä oleva vaihtoehto on joko hakeutua itse konkurssiin tai odottaa jonkin velkojan hakevan yritystä konkurssiin.

Riippumatta siitä, liittyykö kysymyksesi saneeraus- tai konkurssimenettelyyn, allekirjoittanut ja muut Näsman & Båskin asianajajat voivat auttaa sinua kysymyksissäsi. Älä epäröi ottaa yhteyttä – ensimmäinen puhelimitse/sähköpostitse tapahtuva konsultointi on maksuton.

Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy
Björn Båsk
asianajaja, partneri

Yrityssaneerausprosessin kulku

 1. Hakemus käräjäoikeuteen
  2–4 viikkoa

 2. Päätös saneerausmenettelyn aloittamisesta, selvittäjän asettaminen
  2 kuukautta

 3. Selvittäjän taloudellinen perusselvitys ja luettelo saatavista
  2 kuukautta

 4. Maksuohjelmaehdotus
  1–2 kuukautta

 5. Maksuohjelman vahvistaminen, valvojan määrääminen (yleensä sama henkilö kuin selvittäjä)
  3–6 vuotta

 6. Maksuohjelma suoritettu

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää