Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022

pexels mikhail nilov 6964138

Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.

Yrityssaneerauksella pyritään pelastamaan elinkelpoinen yritys. Elinkelpoisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka on periaatteessa tervettä, mutta joka on eri syistä, kuten suuresta luottotappiosta johtuen, joutunut taloudellisiin vaikeuksiin. Saneeraus edellyttää velkojen uudelleenjärjestelyä laatimalla maksuohjelma, mutta monissa tapauksissa se edellyttää myös itse liiketoiminnan uudelleenjärjestelyä.

Samalla kun käräjäoikeus hyväksyy saneerausmenettelyn aloittamishakemuksen, määrätään selvittäjä, ja juuri selvittäjä pohtii yhdessä yrityksen johdon kanssa, mitkä uudelleenjärjestelyt ovat tarkoituksenmukaisia. Selvittäjä myös laatii maksuohjelmaehdotuksen — eli paljonko yritys maksaa kuukausittain kullekin velkojalle.

Ajatuksena on, että velkojien pitäisi saada lopulta enemmän verrattuna siihen, mitä konkurssin myötä saisi. Velkojat, joilla on vakuuksia saatavilleen (usein pankki), saavat täyden osuuden sikäli kuin vakuus myös saneerausmenettelyssä riittää. Ainoastaan vakuudettomia velkoja leikataan maksuohjelmassa.

Konkreettisesti saneerausmenettelyn aloittaminen tarkoittaa sitä, että yritys saa hengähdystauon, koska viivästysseuraamukset ja perintätoimenpiteet keskeytetään menettelyn alussa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että menettelyn aikana syntyvät velat on maksettava tavanomaisessa erääntymisjärjestyksessä. Tässä kohtaa terveen liiketoiminnan vaatimus tulee kuvaan mukaan, koska jos et pysty maksamaan näitä uusia juoksevia velkoja (kuten vuokrat, palkat, ostot), saneerausmenettelyn jatkamiselle ei ole edellytyksiä.

Yrityssaneeraukseen hakeutuminen edellyttää hyvin valmisteltua hakemusta, joka sisältää analyysit yrityksestä, kassatilanteesta, ennusteista, tilintarkastajan lausunnon jne. Tästä syystä tällaiset hakemukset tehdään käytännössä kaikissa tapauksissa asiantuntijan avustuksella. Jos hakemus on jostain kohtaa puutteellinen, annetaan yleensä mahdollisuus täydentää hakemusta.

Vahva suositukseni on palkata asiantuntija saneeraushakemuksen laatimiseen, jotta koko prosessille saadaan parhaat mahdollisuudet menestyä. On myös tavallista, että hakija pyytää suurimpien velkojien ennakkohyväksyntää ennen hakemuksen jättämistä, jotta tällä tavoin parannetaan mahdollisuutta saada käräjäoikeudelta myönteinen päätös.

Bjorn

Jos näyttää selvältä, ettei saneeraus voi pelastaa yritystä, jäljellä oleva vaihtoehto on joko hakeutua itse konkurssiin tai odottaa jonkin velkojan hakevan yritystä konkurssiin.

Riippumatta siitä, liittyykö kysymyksesi saneeraus- tai konkurssimenettelyyn, allekirjoittanut ja muut Näsman & Båskin asianajajat voivat auttaa sinua kysymyksissäsi. Älä epäröi ottaa yhteyttä – ensimmäinen puhelimitse/sähköpostitse tapahtuva konsultointi on maksuton.

Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy
Björn Båsk
asianajaja, partneri

Yrityssaneerausprosessin kulku

 1. Hakemus käräjäoikeuteen
  2–4 viikkoa

 2. Päätös saneerausmenettelyn aloittamisesta, selvittäjän asettaminen
  2 kuukautta

 3. Selvittäjän taloudellinen perusselvitys ja luettelo saatavista
  2 kuukautta

 4. Maksuohjelmaehdotus
  1–2 kuukautta

 5. Maksuohjelman vahvistaminen, valvojan määrääminen (yleensä sama henkilö kuin selvittäjä)
  3–6 vuotta

 6. Maksuohjelma suoritettu

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää