Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022

pexels mikhail nilov 6964138

Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.

Yrityssaneerauksella pyritään pelastamaan elinkelpoinen yritys. Elinkelpoisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka on periaatteessa tervettä, mutta joka on eri syistä, kuten suuresta luottotappiosta johtuen, joutunut taloudellisiin vaikeuksiin. Saneeraus edellyttää velkojen uudelleenjärjestelyä laatimalla maksuohjelma, mutta monissa tapauksissa se edellyttää myös itse liiketoiminnan uudelleenjärjestelyä.

Samalla kun käräjäoikeus hyväksyy saneerausmenettelyn aloittamishakemuksen, määrätään selvittäjä, ja juuri selvittäjä pohtii yhdessä yrityksen johdon kanssa, mitkä uudelleenjärjestelyt ovat tarkoituksenmukaisia. Selvittäjä myös laatii maksuohjelmaehdotuksen — eli paljonko yritys maksaa kuukausittain kullekin velkojalle.

Ajatuksena on, että velkojien pitäisi saada lopulta enemmän verrattuna siihen, mitä konkurssin myötä saisi. Velkojat, joilla on vakuuksia saatavilleen (usein pankki), saavat täyden osuuden sikäli kuin vakuus myös saneerausmenettelyssä riittää. Ainoastaan vakuudettomia velkoja leikataan maksuohjelmassa.

Konkreettisesti saneerausmenettelyn aloittaminen tarkoittaa sitä, että yritys saa hengähdystauon, koska viivästysseuraamukset ja perintätoimenpiteet keskeytetään menettelyn alussa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että menettelyn aikana syntyvät velat on maksettava tavanomaisessa erääntymisjärjestyksessä. Tässä kohtaa terveen liiketoiminnan vaatimus tulee kuvaan mukaan, koska jos et pysty maksamaan näitä uusia juoksevia velkoja (kuten vuokrat, palkat, ostot), saneerausmenettelyn jatkamiselle ei ole edellytyksiä.

Yrityssaneeraukseen hakeutuminen edellyttää hyvin valmisteltua hakemusta, joka sisältää analyysit yrityksestä, kassatilanteesta, ennusteista, tilintarkastajan lausunnon jne. Tästä syystä tällaiset hakemukset tehdään käytännössä kaikissa tapauksissa asiantuntijan avustuksella. Jos hakemus on jostain kohtaa puutteellinen, annetaan yleensä mahdollisuus täydentää hakemusta.

Vahva suositukseni on palkata asiantuntija saneeraushakemuksen laatimiseen, jotta koko prosessille saadaan parhaat mahdollisuudet menestyä. On myös tavallista, että hakija pyytää suurimpien velkojien ennakkohyväksyntää ennen hakemuksen jättämistä, jotta tällä tavoin parannetaan mahdollisuutta saada käräjäoikeudelta myönteinen päätös.

Bjorn

Jos näyttää selvältä, ettei saneeraus voi pelastaa yritystä, jäljellä oleva vaihtoehto on joko hakeutua itse konkurssiin tai odottaa jonkin velkojan hakevan yritystä konkurssiin.

Riippumatta siitä, liittyykö kysymyksesi saneeraus- tai konkurssimenettelyyn, allekirjoittanut ja muut Näsman & Båskin asianajajat voivat auttaa sinua kysymyksissäsi. Älä epäröi ottaa yhteyttä – ensimmäinen puhelimitse/sähköpostitse tapahtuva konsultointi on maksuton.

Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy
Björn Båsk
asianajaja, partneri

Yrityssaneerausprosessin kulku

 1. Hakemus käräjäoikeuteen
  2–4 viikkoa

 2. Päätös saneerausmenettelyn aloittamisesta, selvittäjän asettaminen
  2 kuukautta

 3. Selvittäjän taloudellinen perusselvitys ja luettelo saatavista
  2 kuukautta

 4. Maksuohjelmaehdotus
  1–2 kuukautta

 5. Maksuohjelman vahvistaminen, valvojan määrääminen (yleensä sama henkilö kuin selvittäjä)
  3–6 vuotta

 6. Maksuohjelma suoritettu

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää