Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022

pexels mikhail nilov 6964138

Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.

Yrityssaneerauksella pyritään pelastamaan elinkelpoinen yritys. Elinkelpoisella toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka on periaatteessa tervettä, mutta joka on eri syistä, kuten suuresta luottotappiosta johtuen, joutunut taloudellisiin vaikeuksiin. Saneeraus edellyttää velkojen uudelleenjärjestelyä laatimalla maksuohjelma, mutta monissa tapauksissa se edellyttää myös itse liiketoiminnan uudelleenjärjestelyä.

Samalla kun käräjäoikeus hyväksyy saneerausmenettelyn aloittamishakemuksen, määrätään selvittäjä, ja juuri selvittäjä pohtii yhdessä yrityksen johdon kanssa, mitkä uudelleenjärjestelyt ovat tarkoituksenmukaisia. Selvittäjä myös laatii maksuohjelmaehdotuksen — eli paljonko yritys maksaa kuukausittain kullekin velkojalle.

Ajatuksena on, että velkojien pitäisi saada lopulta enemmän verrattuna siihen, mitä konkurssin myötä saisi. Velkojat, joilla on vakuuksia saatavilleen (usein pankki), saavat täyden osuuden sikäli kuin vakuus myös saneerausmenettelyssä riittää. Ainoastaan vakuudettomia velkoja leikataan maksuohjelmassa.

Konkreettisesti saneerausmenettelyn aloittaminen tarkoittaa sitä, että yritys saa hengähdystauon, koska viivästysseuraamukset ja perintätoimenpiteet keskeytetään menettelyn alussa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että menettelyn aikana syntyvät velat on maksettava tavanomaisessa erääntymisjärjestyksessä. Tässä kohtaa terveen liiketoiminnan vaatimus tulee kuvaan mukaan, koska jos et pysty maksamaan näitä uusia juoksevia velkoja (kuten vuokrat, palkat, ostot), saneerausmenettelyn jatkamiselle ei ole edellytyksiä.

Yrityssaneeraukseen hakeutuminen edellyttää hyvin valmisteltua hakemusta, joka sisältää analyysit yrityksestä, kassatilanteesta, ennusteista, tilintarkastajan lausunnon jne. Tästä syystä tällaiset hakemukset tehdään käytännössä kaikissa tapauksissa asiantuntijan avustuksella. Jos hakemus on jostain kohtaa puutteellinen, annetaan yleensä mahdollisuus täydentää hakemusta.

Vahva suositukseni on palkata asiantuntija saneeraushakemuksen laatimiseen, jotta koko prosessille saadaan parhaat mahdollisuudet menestyä. On myös tavallista, että hakija pyytää suurimpien velkojien ennakkohyväksyntää ennen hakemuksen jättämistä, jotta tällä tavoin parannetaan mahdollisuutta saada käräjäoikeudelta myönteinen päätös.

Bjorn

Jos näyttää selvältä, ettei saneeraus voi pelastaa yritystä, jäljellä oleva vaihtoehto on joko hakeutua itse konkurssiin tai odottaa jonkin velkojan hakevan yritystä konkurssiin.

Riippumatta siitä, liittyykö kysymyksesi saneeraus- tai konkurssimenettelyyn, allekirjoittanut ja muut Näsman & Båskin asianajajat voivat auttaa sinua kysymyksissäsi. Älä epäröi ottaa yhteyttä – ensimmäinen puhelimitse/sähköpostitse tapahtuva konsultointi on maksuton.

Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy
Björn Båsk
asianajaja, partneri

Yrityssaneerausprosessin kulku

 1. Hakemus käräjäoikeuteen
  2–4 viikkoa

 2. Päätös saneerausmenettelyn aloittamisesta, selvittäjän asettaminen
  2 kuukautta

 3. Selvittäjän taloudellinen perusselvitys ja luettelo saatavista
  2 kuukautta

 4. Maksuohjelmaehdotus
  1–2 kuukautta

 5. Maksuohjelman vahvistaminen, valvojan määrääminen (yleensä sama henkilö kuin selvittäjä)
  3–6 vuotta

 6. Maksuohjelma suoritettu

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää