Tervetuloa juurtumaan Vaasaan

27.05.2020

gray trunk green leaf tree beside body of water 762679

VASEKissa kehitysjohtajana työskentelevä Riitta Björkenheim opiskelee MDI Akatemiassa tämän päivän aluepoliittisia ilmiöitä. Teoriat ja skenaariot luovat pohjaa monille pohdinnoille, ideoille ja kehitysehdotuksille, vaikka uusien asukkaiden houkuttelemiseen.

Mietitään tilannetta, että olisit juuri muuttanut Vaasaan ja saisit kutsun piknikille kaupunkipuutarhaan, Vaasan kauneimmalle paikalle. Lähtisitkö?

Seudulla on jo useita vuosia pohdittu uudenlaisia tapoja houkutella ja ottaa uudet vaasalaiset entistä tehokkaammin ja huolellisemmin vastaan. Jo nykyisellään muuttajat saavat tietopaketin, jossa on mm. lippuja urheilu- ja kulttuurikohteisiin. Mutta mitä jos tervetulotoivotus olisi vieläkin henkilökohtaisempi, toivotus joka käynnistäisi juurtumisen kaupunkiin hyvin konkreettisella tavalla?

Meillä voisi olla kaupunkipuutarha, jonne kutsuttaisiin pari kertaa vuodessa jokainen Vaasaan muuttanut opiskelija, työntekijä, perhe tai Vaasaan sijoittuneen yrityksen edustaja piknikille yhdessä kaupunginjohtajan kanssa ja istuttamaan oma puu, pensas, perenna tai hyötykasvi rakentamaan tätä puistoa. Sillä kaupunkihan on sen asukkaat yhdessä, myös puisto voisi olla näiden asukkaiden puut ja kasvit yhdessä.

Kaupunkipuutarha voisi olla osa lähidemokratiaa, konkreettinen esimerkki asukkaiden osallistamisesta ja yhteistä julkisen tilan kehittämistä. Kasvava puistoalue, jonka kehittämiseen sekä viranhaltijoiden että poliittisen johdon voimin sitoudutaan.

Vierailin – silloin kun vielä matkustamaan pääsi – Rio de Janeirossa tutustumassa yhden miehen aloitteeseen, josta on muodostunut nähtävyys, johon yli 1 000 ihmistä tutustuu päivittäin. Jo edesmennyt Jorge Selaron päällysti Lapan kaupunginosassa sijaitsevat korkeat portaat värikkäillä keramiikkalaatoilla. Lukuisat ihmiset ympäri maailmaa lähettivät hänelle laattojaan ja palaavat myöhemmin paikalle katsomaan, mihin kohtaan portaita ne on sijoitettu. Aika monta suomalaista keramiikkalaattaa minäkin onnistuin askelmilta bongaamaan.

Saisimmeko kaupunkipuutarhalla aikaan Roihuvuori-ilmiön? Kirsikkapuiden kukinnan, hanamin lisäksi meidän kaupunkipuutarhassamme voisi seurata hyötykasvien kasvamista ja sadonkorjuuta, saaristolle ominaisten tyrnipensaiden sadon runsautta tai juhannusruusujen nuppujen aukeamista. Kaupunkipuutarha toisi kaupungin nykyiseen tervetulopakettiin upean lisän, mutta olisi myös paljon muuta: kaupunkilaisten uusi vihreä olohuone ja julkisten tilojen hyväksikäyttöä, ympäristöprojekti ja ajan myötä myös houkutteleva nähtävyys ja samalla tuore hiilinielu. Näin koronakriisin myötä olemme huomanneet, miten tärkeäksi on tullut mahdollisuus nauttia omasta lähiympäristöstä, rannoista ja luonnosta.

Oma puu kaupunkipuutarhassa aloittaisi symbolisella merkityksellään asukkaiden juurtumisen Vaasaan. Jos tie vie kuitenkin pois jossain vaiheessa, oma puu houkuttelisi palaamaan tai käymään. Oman puun avulla voisi jättää itsestään pysyvän jäljen kaupunkiin.

Vaihto-opiskelijan kirje kotimaahan: ”Hei äiti, olen saanut istuttaa tähän kaupunkiin oman puun.”.

Ylpeänä vieraille: ”Ja tässä on meidän lasten omat puut, jotka istutettiin, kun muutimme tänne.”

Kesälomamatkalla: ”Katsokaas lapset, tähän isi ja äiti istuttivat puut, silloin kun tulivat tänne opiskelemaan”.

Iltakävelyllä (äänettömästi koiralle): ”Tässä on minun puuni, täällä ovat minun juureni.”

 

Riitta Björkenheim
kehitysjohtaja

 

Kolumni on julkaistu Vaasa Insiderissä 27.5.2020

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää