Tervetuloa juurtumaan Vaasaan

27.05.2020

gray trunk green leaf tree beside body of water 762679

VASEKissa kehitysjohtajana työskentelevä Riitta Björkenheim opiskelee MDI Akatemiassa tämän päivän aluepoliittisia ilmiöitä. Teoriat ja skenaariot luovat pohjaa monille pohdinnoille, ideoille ja kehitysehdotuksille, vaikka uusien asukkaiden houkuttelemiseen.

Mietitään tilannetta, että olisit juuri muuttanut Vaasaan ja saisit kutsun piknikille kaupunkipuutarhaan, Vaasan kauneimmalle paikalle. Lähtisitkö?

Seudulla on jo useita vuosia pohdittu uudenlaisia tapoja houkutella ja ottaa uudet vaasalaiset entistä tehokkaammin ja huolellisemmin vastaan. Jo nykyisellään muuttajat saavat tietopaketin, jossa on mm. lippuja urheilu- ja kulttuurikohteisiin. Mutta mitä jos tervetulotoivotus olisi vieläkin henkilökohtaisempi, toivotus joka käynnistäisi juurtumisen kaupunkiin hyvin konkreettisella tavalla?

Meillä voisi olla kaupunkipuutarha, jonne kutsuttaisiin pari kertaa vuodessa jokainen Vaasaan muuttanut opiskelija, työntekijä, perhe tai Vaasaan sijoittuneen yrityksen edustaja piknikille yhdessä kaupunginjohtajan kanssa ja istuttamaan oma puu, pensas, perenna tai hyötykasvi rakentamaan tätä puistoa. Sillä kaupunkihan on sen asukkaat yhdessä, myös puisto voisi olla näiden asukkaiden puut ja kasvit yhdessä.

Kaupunkipuutarha voisi olla osa lähidemokratiaa, konkreettinen esimerkki asukkaiden osallistamisesta ja yhteistä julkisen tilan kehittämistä. Kasvava puistoalue, jonka kehittämiseen sekä viranhaltijoiden että poliittisen johdon voimin sitoudutaan.

Vierailin – silloin kun vielä matkustamaan pääsi – Rio de Janeirossa tutustumassa yhden miehen aloitteeseen, josta on muodostunut nähtävyys, johon yli 1 000 ihmistä tutustuu päivittäin. Jo edesmennyt Jorge Selaron päällysti Lapan kaupunginosassa sijaitsevat korkeat portaat värikkäillä keramiikkalaatoilla. Lukuisat ihmiset ympäri maailmaa lähettivät hänelle laattojaan ja palaavat myöhemmin paikalle katsomaan, mihin kohtaan portaita ne on sijoitettu. Aika monta suomalaista keramiikkalaattaa minäkin onnistuin askelmilta bongaamaan.

Saisimmeko kaupunkipuutarhalla aikaan Roihuvuori-ilmiön? Kirsikkapuiden kukinnan, hanamin lisäksi meidän kaupunkipuutarhassamme voisi seurata hyötykasvien kasvamista ja sadonkorjuuta, saaristolle ominaisten tyrnipensaiden sadon runsautta tai juhannusruusujen nuppujen aukeamista. Kaupunkipuutarha toisi kaupungin nykyiseen tervetulopakettiin upean lisän, mutta olisi myös paljon muuta: kaupunkilaisten uusi vihreä olohuone ja julkisten tilojen hyväksikäyttöä, ympäristöprojekti ja ajan myötä myös houkutteleva nähtävyys ja samalla tuore hiilinielu. Näin koronakriisin myötä olemme huomanneet, miten tärkeäksi on tullut mahdollisuus nauttia omasta lähiympäristöstä, rannoista ja luonnosta.

Oma puu kaupunkipuutarhassa aloittaisi symbolisella merkityksellään asukkaiden juurtumisen Vaasaan. Jos tie vie kuitenkin pois jossain vaiheessa, oma puu houkuttelisi palaamaan tai käymään. Oman puun avulla voisi jättää itsestään pysyvän jäljen kaupunkiin.

Vaihto-opiskelijan kirje kotimaahan: ”Hei äiti, olen saanut istuttaa tähän kaupunkiin oman puun.”.

Ylpeänä vieraille: ”Ja tässä on meidän lasten omat puut, jotka istutettiin, kun muutimme tänne.”

Kesälomamatkalla: ”Katsokaas lapset, tähän isi ja äiti istuttivat puut, silloin kun tulivat tänne opiskelemaan”.

Iltakävelyllä (äänettömästi koiralle): ”Tässä on minun puuni, täällä ovat minun juureni.”

 

Riitta Björkenheim
kehitysjohtaja

 

Kolumni on julkaistu Vaasa Insiderissä 27.5.2020

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

24.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää

Uudenlainen tilausvene tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä merellä

17.06.2020 | Uutiset
Aivan näinä päivinä käynnistyy Molpessa West Coast Rib Charterin toiminta. Sen kotisatamasta on ulkosaaristoon vain 15 minuutin venematka ja luvassa on aivan uudenlaista elämyksellistä chartervenetoimintaa.
Lue lisää