Tekoälyn avulla tehoa yritystoimintaan

23.10.2018

Skycode Mantyla 600pxJussi Mäntylä

Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaverkoston uusin vahvistus on vaasalaisyritys Skycode. Jussi Mäntylän luotsaama ohjelmistotoimisto valmistaa yritysten tarpeisiin räätälöityjä ohjelmistoja, intranettejä, mobiilisovelluksia, verkkokauppoja, toiminnanohjausjärjestelmiä sekä tekoälyä hyödyntäviä ohjelmistoja. Henkilökuntaa Skycodessa on tällä hetkellä 10 henkilöä.

– Tämän hetken kärkijuttu on tekoäly, Mäntylä kertoo. – Siitä puhutaan nyt paljon. Vaikka monilla jo sana ”tekoäly” vie ajatukset robotteihin, on hyvä muistaa, että tekoäly on laajan aineiston todennäköisyyslaskentaa.

Miten yrittäjä voi hyödyntää tekoälyä

Yksinkertaistetusti tekoälyssä on kyse siitä, että annetun aineiston perusteella kone osaa tehdä päätöksiä. Yritysten tarpeiden mukaisesti voidaan tehdä talteen kerättyä tietoa hyödyntävä ohjelmisto, jolla ohjataan esimerkiksi tuotannon suunnittelua, lehmien ruokinnan optimointia tai kuljetusreittien suunnittelua. Tekoälyn avulla yritystoimintaa saadaan rationalisoitua ja koneiden ja laitteiden käyttöastetta nostettua, mikä puolestaan tuo liiketoimintaan kasvua.

– Raamit tekoälyn käytölle antaa ja sen kehitystä ohjaa aina ihminen. Tekoälyn käyttöönotto ei tarkoita sitä, että se päästettäisiin halliin riehumaan, Mäntylä muistuttaa.

Skycode office 600pxSkycoden tilat Vaasassa Rantakadulla

Tekoälyn rakentamisessa lähdetään liikkeelle miettimällä, millaista tietoa yrityksellä on jo kerättynä ja mitä tietoa voi mahdollisesti alkaa kerätä. Jos esimerkiksi ostoista ja toimittajien toimintavarmuudesta on dokumentaatiota, data kootaan oikeaan muotoon ja syötetään tekoälyohjelmistolle. Se analysoi kerätyn aineiston, ”big datan”, ja auttaa ostojen optimoinnissa. Näin yrittäjällä on mahdollisuus vaikuttaa varastonsa kokoon.

Tekoälyohjelmisto integroidaan yrittäjän olemassa olevaan ohjelmistoon tai sitä varten rakennetaan uusi ohjelmisto.

Vastaus annetun aineiston perusteella

Mäntylän mukaan tekoälyn hyödyntäminen mielletään vielä kalliiksi. Usein myös luullaan, että tekoälylle pitäisi kertoa, miten päätös tehdään.

– Ohjelmistolle annetaan kerätty aineisto ja sille esitetään kysymys. Vastauksen se antaa sille annetun aineiston pohjalta. Perusteluja se ei sen sijaan kerro.

Yleisin haaste tekoälyn hyödyntämisessä yrittäjälle on tiedon puuttuminen. Jos esimerkiksi kone tai laite on jostain syystä ollut pois päältä, tietoa ei ole saatu talletettua.

Skycode paivajohtajana JaakkolaTietotekniikkaa Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jonna Jaakkola oli Skycodella Päivä johtajana -kampanjassa mukana seuraamassa Jussi Mäntylän työtä.  

Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama muistuttaa, että tekoäly auttaa yritystä tehostamaan ja järkeistämään toimintaa.
– Se antaa informaatiota päätöksentekoon, oikeaa tietoa oikeaan aikaan oikeista asioista. On myös hyvä tietää, että tekoälyn tuominen yrityksen prosesseihin ei välttämättä edes maksa paljon, hän jatkaa.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää