”Teette erittäin hyvää työtä seudun eteen” – VASEKin toiminnan kouluarvosana peräti 8,6

01.07.2021

Piktogrammi kuvana

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin säännöllisesti toteuttama sidosryhmäkysely lähetettiin toukokuussa noin 180 henkilölle. Vastaajat edustivat elinkeinoelämän organisaatioita, aluekehitysviranomaisia, koulutussektoria ja kehityshankkeiden toteuttajia. Myös kaikkien omistajakuntien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistot saivat sidosryhmäkyselyn vastattavakseen. Vastausprosentti oli 31.

– Koronavuonna 2020 sidosryhmäkysely jätettiin väliin, mutta saimme nyt verrata tuloksia vuonna 2019 toteutettuun saman sisältöiseen kyselyyn. Erittäin hienoa oli, että olimme vastausten perusteella pystyneet toteuttamaan kaikkia kolmea päätehtäväämme entistä paremmin. Saimme vastauksiakin tällä kertaa lähes 20 kappaletta enemmän kuin pari vuotta sitten, toimitusjohtaja Stefan Råback kiittelee.

Poimintoja sidosryhmäkyselyn tuloksista:

 • Vastaajista 92,86 % oli samaa mieltä tai täysin samaa mieltä siitä, että VASEK on onnistunut työssään hyvin yritys- ja elinkeinopalveluiden osalta. Asteikolla 1–4 keskiarvo oli 3,67 (2019: keskiarvo 3,5).
 • Alue- ja toimialakehityksen osalta keskiarvo oli 3,45 (2019: keskiarvo 3,35)
 • ja seudun markkinoinnin osalta 3,26 (2019: keskiarvo 3,03).

 

 • Väitteen ”VASEK reagoi seudun muutostilanteisiin aktiivisesti” kanssa samaa tai täysin samaa mieltä oli 92,85 % vastaajista, keskiarvo 3,59 (2019: keskiarvo 3,3).
 • VASEKin nähtiin myös tarttuvan aktiivisesti uusiin mahdollisuuksiin (keskiarvo 3,45; 2019: 3,47)
 • ja hahmottavan hyvin tulevaisuuden tarpeet (keskiarvo 3,36; 2019: 3,19).
 • Vastaajat pitivät VASEKia yhteistyökykyisenä antaen sille kyselyn korkeimman arvosanan (keskiarvo 3,73; 2019: 3,61)
 • ja aloitteellisena yhteistyön luomisessa (keskiarvo 3,33; 2019: 3,22).

 

 • Kehittämisyhtiön tavoitteet tunnettiin hyvin (76,79 % vastaajista samaa mieltä tai täysin samaa mieltä).
 • 82,15 % vastaajista tunsi myös tehtävät hyvin,
 • ja kehitysyhtiön toiminnan tuloksetkin oli 73,21 prosentilla vastaajista hyvin tiedossa.

 

 • VASEKin yrityspalveluista tärkeimpinä pidettiin aloittavan yrittäjän neuvontaa (83,93%; 2019: 86,8 %), omistajan-ja sukupolvenvaihdospalveluita (58,93 %; 2019: 44,7 %) ja toimivien yritysten kehittämistä (46,43 %; 2019: 44,7 %). Neljännelle sijalle kiilasi täysin uudeksi vastausvaihtoehdoksi nostettu kiertotalousalan klusterin kehittäminen (32,14 %).
 • Kehittämistoiminnasta vastaajat arvioivat tärkeimmiksi alueelliset strategiat ja ohjelmat (51,79 %; 2019: 68,4 %), edunvalvonnan ja neuvonnan erilaisten rahoituskanavien ja kokonaisrahoitusratkaisujen löytämiseksi (50 %, uusi vastausvaihtoehto) sekä VASEKin omien kehittämishankkeiden toteuttamisen (48,21 %; 2019: 55,3 %).
 • Seutuviestinnän ja -markkinoinnin osalta tärkeimpänä vastaajat pitivät osaavan työvoiman ja uusien asukkaiden houkuttelua seudulle (89,29 %; 2019: 71,1 %), uusien yritysten saamista seudulle (80,36 %; 2019: 73,7 %) sekä EnergyVaasa-klusterin markkinointia (64,29 %; 2019: 78,9 %).

 

Koronan vuoksi sidosryhmäkyselyyn oli nostettu kysymys VASEKin tuesta yrityksille koronaan liittyvissä asioissa. VASEKin neuvontaa eri tukimuotojen osalta, talousneuvontaa sekä näihin liittyvää viestintää pidettiin onnistuneena myös sidosryhmien näkökulmasta.

– Varsinaisena kohderyhmänä olevilta alueen yrityksiltä on asiakastyytyväisyyskyselyiden kautta saatu erittäin myönteistä palautetta korona-haasteisiin liittyvistä palveluistamme, Råback täydentää.

Sidosryhmäkyselyyn vastanneista 60,71 % antoi VASEKin toiminnasta kokonaisuudessaan kiitettävän kouluarvosanan (10 tai 9). Keskiarvo oli nyt peräti 8,61, jossa oli vielä hiukan nousua vuoteen 2019 verrattuna (8,5).

Avoimissa kysymyksissä vastaajat esittivät runsaasti mielipiteitään siitä, mihin VASEKin tulisi kiinnittää erityistä huomiota sekä antoivat vinkkejä havaituista kehittämistarpeista.

– Saimme avoimissa vastauksissa paljon kehuja ja kannustusta, mutta myös erilaisia toiveita. Tulokset antavat meille tärkeää suuntaviittaa siitä, että olemme oikealle tiellä ja mitä painotuksia toimintaamme toivotaan jatkossa. Sidosryhmäkyselyn tulokset on käsitelty yhtiössä sekä hallituksessa, että henkilöstön kanssa ja tuloksia hyödynnetään myös yhtiön strategian päivityksessä alkusyksyllä, Råback toteaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää