Heli Hietamies 600pxKolster Oy Ab:n IPR-lakimies Heli Hietamies tapasi toukokuussa VASEKilla yrittäjiä, joita kiinnosti se, miten tavaramerkkien rekisteröiminen voisi tuoda heille kilpailuetua ja suojata ainutlaatuiset ideat ja brändit. Tietoiskun jälkeen oli mahdollista jutella oman yrityksen tavaramerkki- ja patenttiasioista Kolster Oy Ab:n asiantuntijoiden kanssa.

– Tavaramerkit ja brändit eivät ole vain suurille yrityksille. Yrityksen vahvan brändin perustana on yleensä tavaramerkki tai muu vastaava aineeton oikeus. Nämä on tunnistettava, niitä on vaalittava ja niistä on huolehdittava. Tavaramerkki erottaa yrityksen tuotteet ja palvelut muiden vastaavista ja tavaramerkki on aina myös osa yrityksen varallisuutta, sillä se on siirrettävissä ja lisensoitavissa, Hietamies muistuttaa.

Tavaramerkin rekisteröimisellä saa oikeuden kieltää muita käyttämästä samaa tai samankaltaista merkkiä samoille tai samankaltaisille tavaroille. Tavaramerkkiä haetaan yleensä kansallisesti, mutta on olemassa myös esim. koko Euroopan unionin kattava tavaramerkkirekisteröinti.

Kolster tilaisuus 600pxTavaramerkiksi voi rekisteröidä minkä tahansa erottamiskykyisen merkin. Yleensä kyseessä on sana, kuvio tai niiden yhdistelmä. Tavaramerkiksi ei käy esimerkiksi haettujen tuotteiden tai palveluiden lajia, laatua tai käyttötarkoitusta kuvaileva merkki.

– Lisäksi on tärkeää, että merkki on riittävän erilainen kuin aiemmin rekisteröidyt tavaramerkit, jotta sekaannusvaaraa aikaisempiin merkkeihin nähden ei synny. PRH:n ja EUIPO:n tavaramerkkitietokannasta voi tutustua jo rekisteröityihin tavaramerkkeihin, Hietamies kertoo.

Tässä vaiheessa tietoiskua esitettiin lukuisia kysymyksiä siitä, miten voidaan estää se, että oma tavaramerkki sekoittuu muihin tai että joku lähtee matkimaan oman yrityksen tavaramerkkiä.

Hietamies muistutti, että kerran rekisteröityä tavaramerkkiä on myös käytettävä aktiivisesti:

– Jos tavaramerkki on ollut yli viisi vuotta käyttämättömänä, voi joku toinen hakea sen rekisteröinnin kumoamista. On myös itse valvottava markkinoita ja huomattava, jos joku rikkoo yrityksen oikeuksia tavaramerkin osalta.

Tavaramerkit, samoin kuin patentitkin, ovat melkoinen viidakko, mutta onneksi maksutonta apua on saatavissa. Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatio Kolster Oy Ab tarjoaa maksutonta neuvontaa patentti- ja suojausasioissa aloittaville yrittäjille ja jo toimiville yrityksille aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina. Varaa aika neuvontaan (45 min.) osoitteesta info@vasek.fi.

 

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle