Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022

097A1970 800px

Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Pietarsaarenseudun Kehitysyhtiö Concordia, Dynamo Närpes sekä Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat tarttuneet juuri näihin tarpeisiin. Kehitysyhtiöt tarjoavat omien toimialueidensa yrityksille maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa omistajan- ja sukupolvenvaihdoksissa. Lisäksi henkilökohtaista neuvontaa täydentää materiaalit, jotka on saatavilla sekä digitaalisena että painetussa muodossa niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Juuri ilmestyneen Yrityksen ostajan tarkistuslistan tarkoituksena on saada yrityskaupan kohteena olevasta yrityksestä kaikki olennainen tieto selville ja havaita kauppaan liittyvät riskit ennen yrityskaupan toteuttamista.

– Due Diligence -tarkistukseen soveltuva muistilista on tarkoitettu yrityksen ostajalle, mutta myös yrityksen myyjä hyötyy listasta, sillä hän voi listan avulla tarkistaa oman yrityksensä tilanteen, laittaa paperit kuntoon ja korjata mahdolliset puutteet ennen yrityskauppaneuvottelujen alkamista, yrityspalvelujohtaja ja omistajanvaihdosasiantuntija Kjell Nydahl VASEKilta toteaa.

– Ostajan on otettava huolellisesti selvää ostokohteesta ennen kauppaa ja myös myyjän on annettava kaikki tarvittavat tiedot yrityksestä. Näin ostaja tietää mitä on ostamassa eikä jälkeenpäin synny riitatilanteita, joiden selvittäminen oikeusteitse on kuluttavaa ja kallista, yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta painottaa.

Tarkistuslista sisältää teemoittain jaetut muistilistat niin omaisuudesta, henkilöstöasioista, kaupallisista materiaaleista, taloudesta ja rahoituksesta, sopimuksista ja lakiasioista, ympäristövastuuasioista sekä vakuutuksista, tietojärjestelmistä ja verotukseen liittyvistä asioista.

– Jokainen yritys on erilainen, joten kaikki tarkistuslistan kohdat eivät koske kaikkia yrityksiä, siksi se kannattaa käydä huolellisesti läpi ja peilata oman yrityksen toimintaan. Yhdeltä istumalta kaikkia tietoja ja asiakirjoja ei varmastikaan saa kasaan, mutta kannattaa edetä pala kerrallaan ja huolellisesti dokumentoiden, kannustaa toimitusjohtaja Stefan Malm, Dynamo Närpes.

Yritysneuvoja Antti Alasaari VASEKilta täydentää:

– Yrittäjä saa varmasti tarkistuslistassa mainittujen tietojen ja dokumenttien keräämisestä hyvän tuntihinnan, jos hän sen avulla saa myös paremman hinnan myymästään yrityksestä. Yritys, jossa on asiat sekä asiakirjat kunnossa ja ajan tasalla on houkutteleva ostokohde ja se näkyy myös kauppahinnassa, Alasaari vakuuttaa.

Pohjanmaan alueen kehitysyhtiöissä omistajanvaihdosneuvontaa saa sekä suomeksi että ruotsiksi ja myös englanniksi. Mitä monimutkaisempia asiat ovat, sitä enemmän tarvitaan henkilökohtaista apua:

– Yrityskauppaprosessista ei selviä pelkästään materiaaleja lukemalla ja tarkistuslistaa läpikäymällä, vaan tarvitaan myös keskusteluja asiantuntijoiden kanssa. Suosittelemme tutustumaan tarkistuslistaan, tiekarttoihin sekä omistajanvaihdosoppaisiin ja sen jälkeen ottamaan rohkeasti yhteyttä oman alueen omistajanvaihdosneuvojaan, kannustaa yritysneuvoja Anthony Hannus Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta.

 

Sustaining Businesses in Ostrobothnia -hankkeen tavoitteena on jakaa tietoa mahdollisuudesta ryhtyä yrittäjäksi yritysoston kautta ja siitä, kuinka tärkeää on pitää yritys myyntikunnossa. Hankkeen toimenpiteisiin sisältyy potentiaalisten yritysten ostajien ja myyjien tukeminen prosessissa, jotta omistajanvaihdos voi tapahtua hallitusti ja sujuvasti. Hankekumppaneina ovat Pietarsaaren seudun kehitysyhtiö Concordia, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Ab Företagshuset Dynamo Yritystalo Oy, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus Oy. Hankkeen rahoitus on Maaseutuohjelmasta.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää