Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022

097A1970 800px

Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Pietarsaarenseudun Kehitysyhtiö Concordia, Dynamo Närpes sekä Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat tarttuneet juuri näihin tarpeisiin. Kehitysyhtiöt tarjoavat omien toimialueidensa yrityksille maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa omistajan- ja sukupolvenvaihdoksissa. Lisäksi henkilökohtaista neuvontaa täydentää materiaalit, jotka on saatavilla sekä digitaalisena että painetussa muodossa niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Juuri ilmestyneen Yrityksen ostajan tarkistuslistan tarkoituksena on saada yrityskaupan kohteena olevasta yrityksestä kaikki olennainen tieto selville ja havaita kauppaan liittyvät riskit ennen yrityskaupan toteuttamista.

– Due Diligence -tarkistukseen soveltuva muistilista on tarkoitettu yrityksen ostajalle, mutta myös yrityksen myyjä hyötyy listasta, sillä hän voi listan avulla tarkistaa oman yrityksensä tilanteen, laittaa paperit kuntoon ja korjata mahdolliset puutteet ennen yrityskauppaneuvottelujen alkamista, yrityspalvelujohtaja ja omistajanvaihdosasiantuntija Kjell Nydahl VASEKilta toteaa.

– Ostajan on otettava huolellisesti selvää ostokohteesta ennen kauppaa ja myös myyjän on annettava kaikki tarvittavat tiedot yrityksestä. Näin ostaja tietää mitä on ostamassa eikä jälkeenpäin synny riitatilanteita, joiden selvittäminen oikeusteitse on kuluttavaa ja kallista, yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta painottaa.

Tarkistuslista sisältää teemoittain jaetut muistilistat niin omaisuudesta, henkilöstöasioista, kaupallisista materiaaleista, taloudesta ja rahoituksesta, sopimuksista ja lakiasioista, ympäristövastuuasioista sekä vakuutuksista, tietojärjestelmistä ja verotukseen liittyvistä asioista.

– Jokainen yritys on erilainen, joten kaikki tarkistuslistan kohdat eivät koske kaikkia yrityksiä, siksi se kannattaa käydä huolellisesti läpi ja peilata oman yrityksen toimintaan. Yhdeltä istumalta kaikkia tietoja ja asiakirjoja ei varmastikaan saa kasaan, mutta kannattaa edetä pala kerrallaan ja huolellisesti dokumentoiden, kannustaa toimitusjohtaja Stefan Malm, Dynamo Närpes.

Yritysneuvoja Antti Alasaari VASEKilta täydentää:

– Yrittäjä saa varmasti tarkistuslistassa mainittujen tietojen ja dokumenttien keräämisestä hyvän tuntihinnan, jos hän sen avulla saa myös paremman hinnan myymästään yrityksestä. Yritys, jossa on asiat sekä asiakirjat kunnossa ja ajan tasalla on houkutteleva ostokohde ja se näkyy myös kauppahinnassa, Alasaari vakuuttaa.

Pohjanmaan alueen kehitysyhtiöissä omistajanvaihdosneuvontaa saa sekä suomeksi että ruotsiksi ja myös englanniksi. Mitä monimutkaisempia asiat ovat, sitä enemmän tarvitaan henkilökohtaista apua:

– Yrityskauppaprosessista ei selviä pelkästään materiaaleja lukemalla ja tarkistuslistaa läpikäymällä, vaan tarvitaan myös keskusteluja asiantuntijoiden kanssa. Suosittelemme tutustumaan tarkistuslistaan, tiekarttoihin sekä omistajanvaihdosoppaisiin ja sen jälkeen ottamaan rohkeasti yhteyttä oman alueen omistajanvaihdosneuvojaan, kannustaa yritysneuvoja Anthony Hannus Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta.

 

Sustaining Businesses in Ostrobothnia -hankkeen tavoitteena on jakaa tietoa mahdollisuudesta ryhtyä yrittäjäksi yritysoston kautta ja siitä, kuinka tärkeää on pitää yritys myyntikunnossa. Hankkeen toimenpiteisiin sisältyy potentiaalisten yritysten ostajien ja myyjien tukeminen prosessissa, jotta omistajanvaihdos voi tapahtua hallitusti ja sujuvasti. Hankekumppaneina ovat Pietarsaaren seudun kehitysyhtiö Concordia, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Ab Företagshuset Dynamo Yritystalo Oy, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus Oy. Hankkeen rahoitus on Maaseutuohjelmasta.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää