Tamperelaisesta Unikie Oy:stä Vuoden Uusyrittäjä – kunniamaininnat Kuopioon ja Vaasaan

05.06.2019

Kuva 1 Unikie 600pxUnikie Oy Tampereelta on valtakunnallisen Vuoden 2019 Uusyrittäjä -kilpailun voittaja.

Unikie Oy:stä Vuoden Uusyrittäjä – kunniamaininnat metsäalalle sekä omistajanvaihdoksella kasvuun nousseelle toimijalle

Vuoden 2019 Uusyrittäjäksi on valittu tamperelainen Unikie Oy. Kunniamaininnat myönnettiin kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle ja vaasalaiselle Kapkem Oy:lle. Tunnustukset myöntää Suomen Uusyrityskeskukset ry yhdessä Pantentti- ja rekisterihalliuksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa.

Unikie Oy – itseohjautuvilla autoilla menestykseen

Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi perusti yrityksen neljän kumppaninsa kanssa IT-alan konsultointia ja ohjelmistosuunnittelua varten vuonna 2015. Unikie on erikoistunut ympäristön havainnointiin ja itseohjautuviin ajoneuvoihin liittyvien ratkaisujen kehitykseen. Yrityksen tavoitteena on nousta kansainvälisten markkinoiden kärkeen keinonäköön liittyvissä tuotteissa.

– Aloittavien yritysten ensimmäiset vuodet ovat aina perinteisesti haastavia, mutta saamamme tuki niin asiantuntijapalveluina kuin verkostoitumistilaisuuksina ovat luoneet meille toimintaympäristön, jossa on helppo toimia. Kansainvälistyminen on ollut meille heti alusta lähtien itsestäänselvyys ja saamamme tuki kotimaassa on auttanut myös kansainvälisten hankkeiden synnyttämisessä, kertoo Esko Mertsalmi yhteistyöstä Ensimetrin kanssa.

Unikie toimii Tampereen lisäksi myös Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa, Turussa, Saksan Münchenissä ja Yhdysvaltojen San Josessa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut jo 18 miljoonaan euroon ja tulos on koko ajan ollut positiivinen. Unikie työllistää tällä hetkellä 180 henkeä.

– Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati kiinnitti erityisesti huomiota Unikien vahvaan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yritys toimii tulevaisuuden toimialalla – menestystä on lupa odottaa myös jatkossa, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Metsänhoitopalveluita Rautavaaralta Rantasalmelle

Kuva 2 Fourforest 300px

Kunniamaininnan raati myönsi kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle (kuvassa oikealla). Yritys toteuttaa Pohjois-Savon metsästrategian tavoitteita ja toimii yhdellä Pohjois-Savon vahvalla toimialalla metsätaloussektorissa.

– Metsäpalvelu FourForest on hyvä esimerkki siitä, että yrittäjyydelle löytyy tilaa myös perinteisemmiltä toimialoilta. Yrityksellä on myös merkittävä rooli biotalouden arvoketjussa. FourForest hoitaa biotaloudelle välttämätöntä raaka-ainetta ja lisää metsien hiilensitomiskykyä merkittävästi, toteaa Susanna Kallama.

Yritys on perustettu 2015 ja se on jo merkittävä työllistäjä nuoreksi yritykseksi: sillä on 16 omaa työntekijää ja kahdeksan työntekijää alihankintaverkoston kautta.

– Meillä kellään ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä vaan ryhdyimme yrittäjiksi suoraan niin sanotusti pystymetsästä. Ensitöiksemme painelimmekin suoraan Kuopionseudun Uusyrityskeskukseen, kertoo Pekka Silén FourForestin alkuvaiheista.

Omistajanvaihdoksella kasvuyrittäjäksi

Toisen kunniamaininnan sai vaasalainen Kapkem Oy, puhtaanapito- ja hygienia-alan tukkuliike. Vuonna 1997 perustettu yritys sai uuden alun tammikuussa 2017, kun Mika Kultti ja Sakari Rahtu päättivät uuden yrityksen perustamisen sijasta ostaa jo toimivan yrityksen sen alkuperäiseltä, eläköityvältä omistajalta. Uusien omistajien myötä yrityksen liikevaihto ja henkilöstö ovat kaksinkertaistuneet.

Kuva 3 Kapkem 600pxKapkemin henkilöstö otti iloisena vastaan paikallisen Vuoden Uusyrittäjän palkinnon.

– Kapkem on hieno esimerkki omistajanvaihdoksen mahdollisuuksista ja vaikutuksista. Nuoret yrittäjät pääsivät yrittäjyydessä heti vauhtiin ja syntyi uusi kasvuyritys. Tällaisia omistajanvaihdostarinoita kuulemme toivottavasti lisää myös jatkossa, sanoo Susanna Kallama.

Kilpailuraati piti arvokkaana sitä, millä rohkeudella omistajanvaihdos toteutettiin.

– Toimiala oli kummallekin entuudestaan vieras, minkä vuoksi alkuajat olivat yhtä opettelemista. Mutta se, että uskoimme itseemme, loi luottamuksen siihen, että hyvin tässä käy, sanovat Mika Kultti ja Sakari Rahtu.

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa. Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta yrittäjänä toimineiden, uusyrityskeskusten avulla yrityksensä perustaneiden yritysten joukosta. Vuoden Uusyrittäjä 2019 -kilpailussa menestyneet yritykset palkittiin uusyrityskeskusverkoston kesäpäivillä Järvisydämessä 5.6.2019.

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Susanna Kallama
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi
p. 040 587 2445

Unikie Oy
Esko Mertsalmi
toimitusjohtaja
esko.mertsalmi@unikie.com
puh. 0400 675 918

Metsäpalvelu FourForest Oy
Pekka Silén
toimitusjohtaja
pekka.silen@fourforest.fi
puh. 010 325 3610

Kapkem Oy
Sakari Rahtu
myynti- ja markkinointipäällikkö
sakari@kapkem.fi
puh. 040 532 6262‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

03.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää