Tamperelaisesta Unikie Oy:stä Vuoden Uusyrittäjä – kunniamaininnat Kuopioon ja Vaasaan

05.06.2019

Kuva 1 Unikie 600pxUnikie Oy Tampereelta on valtakunnallisen Vuoden 2019 Uusyrittäjä -kilpailun voittaja.

Unikie Oy:stä Vuoden Uusyrittäjä – kunniamaininnat metsäalalle sekä omistajanvaihdoksella kasvuun nousseelle toimijalle

Vuoden 2019 Uusyrittäjäksi on valittu tamperelainen Unikie Oy. Kunniamaininnat myönnettiin kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle ja vaasalaiselle Kapkem Oy:lle. Tunnustukset myöntää Suomen Uusyrityskeskukset ry yhdessä Pantentti- ja rekisterihalliuksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa.

Unikie Oy – itseohjautuvilla autoilla menestykseen

Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi perusti yrityksen neljän kumppaninsa kanssa IT-alan konsultointia ja ohjelmistosuunnittelua varten vuonna 2015. Unikie on erikoistunut ympäristön havainnointiin ja itseohjautuviin ajoneuvoihin liittyvien ratkaisujen kehitykseen. Yrityksen tavoitteena on nousta kansainvälisten markkinoiden kärkeen keinonäköön liittyvissä tuotteissa.

– Aloittavien yritysten ensimmäiset vuodet ovat aina perinteisesti haastavia, mutta saamamme tuki niin asiantuntijapalveluina kuin verkostoitumistilaisuuksina ovat luoneet meille toimintaympäristön, jossa on helppo toimia. Kansainvälistyminen on ollut meille heti alusta lähtien itsestäänselvyys ja saamamme tuki kotimaassa on auttanut myös kansainvälisten hankkeiden synnyttämisessä, kertoo Esko Mertsalmi yhteistyöstä Ensimetrin kanssa.

Unikie toimii Tampereen lisäksi myös Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa, Turussa, Saksan Münchenissä ja Yhdysvaltojen San Josessa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut jo 18 miljoonaan euroon ja tulos on koko ajan ollut positiivinen. Unikie työllistää tällä hetkellä 180 henkeä.

– Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati kiinnitti erityisesti huomiota Unikien vahvaan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yritys toimii tulevaisuuden toimialalla – menestystä on lupa odottaa myös jatkossa, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Metsänhoitopalveluita Rautavaaralta Rantasalmelle

Kuva 2 Fourforest 300px

Kunniamaininnan raati myönsi kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle (kuvassa oikealla). Yritys toteuttaa Pohjois-Savon metsästrategian tavoitteita ja toimii yhdellä Pohjois-Savon vahvalla toimialalla metsätaloussektorissa.

– Metsäpalvelu FourForest on hyvä esimerkki siitä, että yrittäjyydelle löytyy tilaa myös perinteisemmiltä toimialoilta. Yrityksellä on myös merkittävä rooli biotalouden arvoketjussa. FourForest hoitaa biotaloudelle välttämätöntä raaka-ainetta ja lisää metsien hiilensitomiskykyä merkittävästi, toteaa Susanna Kallama.

Yritys on perustettu 2015 ja se on jo merkittävä työllistäjä nuoreksi yritykseksi: sillä on 16 omaa työntekijää ja kahdeksan työntekijää alihankintaverkoston kautta.

– Meillä kellään ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä vaan ryhdyimme yrittäjiksi suoraan niin sanotusti pystymetsästä. Ensitöiksemme painelimmekin suoraan Kuopionseudun Uusyrityskeskukseen, kertoo Pekka Silén FourForestin alkuvaiheista.

Omistajanvaihdoksella kasvuyrittäjäksi

Toisen kunniamaininnan sai vaasalainen Kapkem Oy, puhtaanapito- ja hygienia-alan tukkuliike. Vuonna 1997 perustettu yritys sai uuden alun tammikuussa 2017, kun Mika Kultti ja Sakari Rahtu päättivät uuden yrityksen perustamisen sijasta ostaa jo toimivan yrityksen sen alkuperäiseltä, eläköityvältä omistajalta. Uusien omistajien myötä yrityksen liikevaihto ja henkilöstö ovat kaksinkertaistuneet.

Kuva 3 Kapkem 600pxKapkemin henkilöstö otti iloisena vastaan paikallisen Vuoden Uusyrittäjän palkinnon.

– Kapkem on hieno esimerkki omistajanvaihdoksen mahdollisuuksista ja vaikutuksista. Nuoret yrittäjät pääsivät yrittäjyydessä heti vauhtiin ja syntyi uusi kasvuyritys. Tällaisia omistajanvaihdostarinoita kuulemme toivottavasti lisää myös jatkossa, sanoo Susanna Kallama.

Kilpailuraati piti arvokkaana sitä, millä rohkeudella omistajanvaihdos toteutettiin.

– Toimiala oli kummallekin entuudestaan vieras, minkä vuoksi alkuajat olivat yhtä opettelemista. Mutta se, että uskoimme itseemme, loi luottamuksen siihen, että hyvin tässä käy, sanovat Mika Kultti ja Sakari Rahtu.

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa. Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta yrittäjänä toimineiden, uusyrityskeskusten avulla yrityksensä perustaneiden yritysten joukosta. Vuoden Uusyrittäjä 2019 -kilpailussa menestyneet yritykset palkittiin uusyrityskeskusverkoston kesäpäivillä Järvisydämessä 5.6.2019.

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Susanna Kallama
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi
p. 040 587 2445

Unikie Oy
Esko Mertsalmi
toimitusjohtaja
esko.mertsalmi@unikie.com
puh. 0400 675 918

Metsäpalvelu FourForest Oy
Pekka Silén
toimitusjohtaja
pekka.silen@fourforest.fi
puh. 010 325 3610

Kapkem Oy
Sakari Rahtu
myynti- ja markkinointipäällikkö
sakari@kapkem.fi
puh. 040 532 6262



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää