Tamperelaisesta Unikie Oy:stä Vuoden Uusyrittäjä – kunniamaininnat Kuopioon ja Vaasaan

05.06.2019

Kuva 1 Unikie 600pxUnikie Oy Tampereelta on valtakunnallisen Vuoden 2019 Uusyrittäjä -kilpailun voittaja.

Unikie Oy:stä Vuoden Uusyrittäjä – kunniamaininnat metsäalalle sekä omistajanvaihdoksella kasvuun nousseelle toimijalle

Vuoden 2019 Uusyrittäjäksi on valittu tamperelainen Unikie Oy. Kunniamaininnat myönnettiin kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle ja vaasalaiselle Kapkem Oy:lle. Tunnustukset myöntää Suomen Uusyrityskeskukset ry yhdessä Pantentti- ja rekisterihalliuksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa.

Unikie Oy – itseohjautuvilla autoilla menestykseen

Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi perusti yrityksen neljän kumppaninsa kanssa IT-alan konsultointia ja ohjelmistosuunnittelua varten vuonna 2015. Unikie on erikoistunut ympäristön havainnointiin ja itseohjautuviin ajoneuvoihin liittyvien ratkaisujen kehitykseen. Yrityksen tavoitteena on nousta kansainvälisten markkinoiden kärkeen keinonäköön liittyvissä tuotteissa.

– Aloittavien yritysten ensimmäiset vuodet ovat aina perinteisesti haastavia, mutta saamamme tuki niin asiantuntijapalveluina kuin verkostoitumistilaisuuksina ovat luoneet meille toimintaympäristön, jossa on helppo toimia. Kansainvälistyminen on ollut meille heti alusta lähtien itsestäänselvyys ja saamamme tuki kotimaassa on auttanut myös kansainvälisten hankkeiden synnyttämisessä, kertoo Esko Mertsalmi yhteistyöstä Ensimetrin kanssa.

Unikie toimii Tampereen lisäksi myös Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa, Turussa, Saksan Münchenissä ja Yhdysvaltojen San Josessa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut jo 18 miljoonaan euroon ja tulos on koko ajan ollut positiivinen. Unikie työllistää tällä hetkellä 180 henkeä.

– Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati kiinnitti erityisesti huomiota Unikien vahvaan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yritys toimii tulevaisuuden toimialalla – menestystä on lupa odottaa myös jatkossa, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Metsänhoitopalveluita Rautavaaralta Rantasalmelle

Kuva 2 Fourforest 300px

Kunniamaininnan raati myönsi kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle (kuvassa oikealla). Yritys toteuttaa Pohjois-Savon metsästrategian tavoitteita ja toimii yhdellä Pohjois-Savon vahvalla toimialalla metsätaloussektorissa.

– Metsäpalvelu FourForest on hyvä esimerkki siitä, että yrittäjyydelle löytyy tilaa myös perinteisemmiltä toimialoilta. Yrityksellä on myös merkittävä rooli biotalouden arvoketjussa. FourForest hoitaa biotaloudelle välttämätöntä raaka-ainetta ja lisää metsien hiilensitomiskykyä merkittävästi, toteaa Susanna Kallama.

Yritys on perustettu 2015 ja se on jo merkittävä työllistäjä nuoreksi yritykseksi: sillä on 16 omaa työntekijää ja kahdeksan työntekijää alihankintaverkoston kautta.

– Meillä kellään ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä vaan ryhdyimme yrittäjiksi suoraan niin sanotusti pystymetsästä. Ensitöiksemme painelimmekin suoraan Kuopionseudun Uusyrityskeskukseen, kertoo Pekka Silén FourForestin alkuvaiheista.

Omistajanvaihdoksella kasvuyrittäjäksi

Toisen kunniamaininnan sai vaasalainen Kapkem Oy, puhtaanapito- ja hygienia-alan tukkuliike. Vuonna 1997 perustettu yritys sai uuden alun tammikuussa 2017, kun Mika Kultti ja Sakari Rahtu päättivät uuden yrityksen perustamisen sijasta ostaa jo toimivan yrityksen sen alkuperäiseltä, eläköityvältä omistajalta. Uusien omistajien myötä yrityksen liikevaihto ja henkilöstö ovat kaksinkertaistuneet.

Kuva 3 Kapkem 600pxKapkemin henkilöstö otti iloisena vastaan paikallisen Vuoden Uusyrittäjän palkinnon.

– Kapkem on hieno esimerkki omistajanvaihdoksen mahdollisuuksista ja vaikutuksista. Nuoret yrittäjät pääsivät yrittäjyydessä heti vauhtiin ja syntyi uusi kasvuyritys. Tällaisia omistajanvaihdostarinoita kuulemme toivottavasti lisää myös jatkossa, sanoo Susanna Kallama.

Kilpailuraati piti arvokkaana sitä, millä rohkeudella omistajanvaihdos toteutettiin.

– Toimiala oli kummallekin entuudestaan vieras, minkä vuoksi alkuajat olivat yhtä opettelemista. Mutta se, että uskoimme itseemme, loi luottamuksen siihen, että hyvin tässä käy, sanovat Mika Kultti ja Sakari Rahtu.

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa. Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta yrittäjänä toimineiden, uusyrityskeskusten avulla yrityksensä perustaneiden yritysten joukosta. Vuoden Uusyrittäjä 2019 -kilpailussa menestyneet yritykset palkittiin uusyrityskeskusverkoston kesäpäivillä Järvisydämessä 5.6.2019.

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Susanna Kallama
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi
p. 040 587 2445

Unikie Oy
Esko Mertsalmi
toimitusjohtaja
esko.mertsalmi@unikie.com
puh. 0400 675 918

Metsäpalvelu FourForest Oy
Pekka Silén
toimitusjohtaja
pekka.silen@fourforest.fi
puh. 010 325 3610

Kapkem Oy
Sakari Rahtu
myynti- ja markkinointipäällikkö
sakari@kapkem.fi
puh. 040 532 6262‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää