Takana kasvun ja kehittymisen vuosikymmen

11.02.2010

Syksyllä 2003 perustettu yhdeksän kunnan omistama seudullinen kehittämisyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy - lyhyemmin VASEK - aloitti varsinaisen toimintansa vuoden 2004 alussa. Alusta lähtien yhtiön tavoitteena on ollut edistää seudullista yhteistyötä, vahvistaa täällä toimivien yritysten toimintaedellytyksiä sekä tehostaa viestintää alueen sisällä ja alueelta ulospäin.

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli VASEKille kasvun ja kehittymisen aikaa, jolloin yhtiö löysi oman roolinsa seudun kuntien, elinkeinoelämän sekä opetuksen ja tutkimuksen yhteistyökumppanina.

Aluekeskusohjelman toteuttaja

Viime vuoden vaihteeseen asti VASEK toteutti Vaasan seudun aluekeskusohjelmaa, joka oli osa kansallista Aluekeskusohjelmaa (AKO). Sen tavoitteena oli seudun elinvoiman ja kilpailukyvyn vahvistaminen sekä sosiaalisen pääoman kasvattaminen seudun omista lähtökohdista. Tämän vuoden alusta lähtien AKO:n työtä jatkaa alueiden kansallisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen tähtäävä Alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma (KOKO), jota Vaasan seudulla toteuttaa VASEK.

AKO:n avulla on rahoitettu mm. turkistalouden, puutaloteollisuuden, venealan, hyvinvointi- ja palvelualan sekä osaamisintensiivisten palveluyritysten kehittämiseen tähtääviä hankkeita. Myös energiaklusterin viestinnän ja seudun logistiikan kehittäminen ovat olleet tärkeitä asioita. Koulutukseen liittyvät hankkeet, esimerkiksi Vaasanseudun Urheiluakatemia ja korkeakoulukonsortion ja kampusalueen toimintaa kehittävät hankkeet, ovat myös olleet AKO:n toimenpidelistoilla.

Seudullinen yrityspalvelupiste

Kuuden vuoden aikana pienestä kolmen henkilön toimistosta on kasvanut 15 asiantuntijan työyhteisö, jonka henkilökunnasta suurin osa tuottaa yrityksille neuvontapalveluja. Alkavien yrittäjien neuvontaan keskittyneen Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian siirtyminen VASEKin yhteyteen vuoden 2008 alussa toi huomattavan lisäyksen VASEKin yrityskontaktien määrään. Unelma seudullisesta yrityspalvelupisteestä on toteutunut eri alojen osaajien yhteistyönä.

Yritysten toimintaedellytyksiä VASEK on kehittänyt seudullisen yritysrekisterin, tontti- ja toimitilarekisterin sekä opiskelijoiden ja yritysten kohtaamispaikan, ConnectCompetence -portaalin avulla.

Toimialakohtaisen elinkeinoneuvonnan, investointitukien hakemisen ja muun rahoitusneuvonnan sekä toimitilojen etsimisen ohella yritysneuvojat ovat keskittyneet myös omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin liittyviin kysymyksiin, yrityskummien välittämiseen sekä esimerkiksi yhteisosaston keräämiseen vuosittain Tampereen alihankintamessuille. Seudun logistiikan kehittäminen on ollut tärkeä asia ja siihen panostetaan edelleen.

Energiaklusterin yritysten toimintaedellytyksiä on parannettu panostamalla klusterin viestintään. Myös seudun sisäistä viestintää ja seutumarkkinointia on tehostettu ja tätä työtä jatketaan myös tällä vuosikymmenellä olemalla mukana Vaasan seudun viestinnän kehittämisessä.

Vakiintunut toimija

VASEKin rooli seutua eteenpäin vievänä toimijana on vahvistunut tähänastisten toimintavuosien aikana. Yhteistyö seudun yrittäjien ja elinkeinoelämän muiden toimijoiden kanssa on ollut tiivistä. Hyvää yhteistyötä on tehty myös kansallisella tasolla esimerkiksi aluekeskusohjelman muiden toteuttajien ja seudullisten kehittämisyhtiöiden kanssa.

VASEKin tehtävä seudullisen elinkeinoneuvonnan koordinoijana ja toimialakohtaisten yrityspalvelujen tuottajana sekä elinkeinoihin liittyvien kehityshankkeiden ja seudun markkinoinnin toteuttajana on kirkastunut. Näitä tehtäviään VASEK toteuttaa tiiviissä yhteistyössä kuntien, elinkeinoelämän sekä koulutuksen ja tutkimuksen kanssa ja kokoaa eri toimijoita yhteiseen keskusteluun ja toimintaan seudun kilpailukyvyn edistämiseksi.

Teksti: Johanna Haveri



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää