Suomalainen yritys ei aina maksa arvonlisäveroa Norjaan tavaroita myydessään

17.09.2018

LeinonenRotvold600pxNorjan arvonlisäverot ja tullimääräykset olivat aiheena Nordic Gatewayn järjestämässä Pop up Bodö -tapahtumaan valmistelevassa koulutuksessa. Norjan veroviranomaisen Statteetatenin Marit Cathrine Røtvold ja Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan Riitta Leinonen kertoivat yrittäjille Norjan säännöistä ja käytännöistä.

Arvonlisäveroasioissa ratkaisevaa on se, käsitetäänkö tavaran ja palveluiden myynti tapahtuvaksi myyntinä Norjaan vai Norjassa. Huomioitavaa on, että esimerkiksi Huippuvuoret eivätkä öljynporauslautat ole arvonlisäverosääntöjen piirissä. Pääsääntönä tavaroiden viennin arvonlisäveron maksamisessa on, että kun suomalainen yritys vie tavaraa Norjaan, tavaran ostaja huolehtii arvonlisäveron maksamisesta, eikä suomalaisen yrityksen tarvitse rekisteröityä arvonlisävelvolliseksi. Jos myytävä tavara, esimerkiksi mökkipaketti, myydään asennettuna, suomalainen yrityksen pitää rekisteröityä arvonlisäverolliseksi ja maksaa arvonlisävero, koska asennustyö tapahtuu Norjassa.

Arvonlisävero Norjassa on 25 %, elintarvikkeista 15 %. Alle 350 Norjan kruunun arvoisista maahan tuoduista tavaroista ei arvonlisäveroa makseta. Røtvold korosti, että arvonlisäverokysymykset voivat olla visaisia, ja siksi veroviranomainen tekee pyydettäessä tilanteen perusteella ennakkopäätöksiä. Ennakkopäätökset ovat maksullisia mutta neuvot saa maksutta. Merkitystä arvonlisäveropäätökseen voi olla esimerkiksi sillä, myydäänkö tavara euroissa vain Norjan kruunuissa.

Maan rajojen yli toimitettavat palvelut jaetaan paikkaan sidottuihin ja paikasta riippumattomiin: Paikkaan sidotut palvelut ovat arvonlisäverollisia. Suomalaisen arkkitehtitoimiston palvelun tuottaminen ei ole sidottu paikkaan, ja siksi se laskuttaa palvelunsa ilman arvonlisäveroa – ja jos ostaja on norjalainen yksityishenkilö, arvonlisäveroa ei lankea edes ostajan maksettavaksi. Jos palvelun ostaja on norjalainen yritys, se maksaa veron. Sähköisten palvelujen tuottaminen ei ole riippuvaista paikasta mutta silti ulkomaisen esimerkiksi sovelluksia, musiikkia ja lisenssejä yksityishenkilöille myyvän yrityksen täytyy rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi.

Tullimääräysten pääsääntönä on, että kaikista kaupallisista tavaroista on maksettava arvonlisävero Norjaan. Elintarvikkeille tarvitaan joka tapauksessa tuontilupa. Tullilaitos haluaa elinkeinoelämän käyttävän huolintaliikkeitä, jotka hoitavat kaikki verot ja maksut etukäteen rajanylityksen mahdollistamiseksi. Ympäri vuorokauden auki olevia tullitoimistoja on Suomen ja Norjan rajalla vain kaksi: Kilpisjärven/Helligskogenin ja Kivilompolon tullit. Yrittäjän on siis hyvä muistaa rajalle saapumisen oikea-aikaisuus ja se, että tullit priorisoivat sähköisesti tehtyjä tulliselvityksiä.

Leinonen kertoi, että Pohjoiskalotin Rajaneuvonnalle esitetyt kysymykset koskevat usein juuri yritysten arvonlisäverorekisteröintiä ja työntekijöiden rekisteröintiin liittyviä asioita. Lisäksi Rajaneuvonta välittää kontakteja esimerkiksi VASEKin kaltaisille kehitysyhtiöille.

– Asiakassuhteen rakentamisessa norjalaisen yrityksen kanssa pitää muistaa panostaa sosiaaliseen puoleen, muistutti Leinonen, – eli vaikkapa käydä neuvotteluja edeltävänä iltana parilla oluella.

Yksi koulutustilaisuuden tavoitteista oli tarjota yrityksille asiantuntijakontakteja, ja tilaisuuden päätyttyä moni yrittäjä alkoikin heti selvitellä omia kysymyksiään Røtvoldin ja Leinosen kanssa.

Ennen Bodön Pop up -tapahtumaa järjestetään Norjan mahdollisuuksista kiinnostuneille yrittäjille ja yrityksille vielä pitchauskoulutus Pietarsaaressa 19.9. Sebastian Widjeskogin vetämänä. Bodön-matka järjestetään 9.–11.10., mukaan voi vielä ilmoittautua!

Lisätietoja

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

www.nordicgateway.fi

 NG EAKR Vipu 400px‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Yhteistyö avainasemassa menestykseen

05.06.2020 | Uutiset
Heidi Uskaure toimii yksinyrittäjänä yrityksessä nimeltä Pieni Idea. Uskaure kuvailee yritystään luovien agenttien toimistoksi, joka tarjoaa matalan kynnyksen markkinointiapua niin pieniin kuin suurempiinkin tarpeisiin. Yritys koostuu joukosta erinäisiä freelancereita, jotka tekevät markkinointia yhdessä Vaasan alueella sekä muualla Suomessa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

04.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

03.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020 | Uutiset
Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.
Lue lisää

Tukirahat seudun yritysten hyväksi

01.06.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvontapalveluita on käytetty vilkkaasti parin viimeisen kuukauden aikana. VASEKin yrityspalveluissa on tähän mennessä autettu yli 470 eri yritystä koronatilanteen aiheuttamien ongelmien ja kehittämistarpeiden kanssa.
Lue lisää

Tervetuloa juurtumaan Vaasaan

27.05.2020 | Uutiset
Mietitään tilannetta, että olisit juuri muuttanut Vaasaan ja saisit kutsun piknikille kaupunkipuutarhaan, Vaasan kauneimmalle paikalle. Lähtisitkö?
Lue lisää

Uutisia MoveIT-hankkeesta

26.05.2020 | Uutiset
Uusi kuski liikkumisen hankkeeseen ja Vaasan kaupungille valtionavustusta joukkoliikenteen brändäystä varten.
Lue lisää

Vaasa.fi Kuntamarkkinoinnin SM-finaaliin

25.05.2020 | Uutiset
Ainutlaatuinen seudullinen verkkopalvelu vaasa.fi on valittu Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailun finaaliin. Kuntaliiton mukaan finaaliin valituissa töissä on pohjana huolellista brändityötä ja tuloksena elinvoiman ja kehityksen voimistumista.
Lue lisää