Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020

Omistajanvaihdos verotusValmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.

– Sukupolvenvaihdoksessa on valittava, annetaanko yritys lahjana seuraavalle sukupolvelle jo elinaikana vai siirtyykö se vasta perintönä. Ja mikäli valitaan siirtää yritys jo luopujan elinaikana, onko kyse lahjasta vai lahjanluonteisesta kaupasta? Tällöin lahjavero voi jäädä pois osittain tai kokonaan, mikäli tietyt ehdot täyttyvät, Grüssner kertoo ja listaa:

– Omistus siirtyy vähintään 10 prosentista osakkeista ja jatkaja jatkaa yrityksen toimintaa. Ja yrityksen jatkamisella tarkoitetaan nimenomaan vastuullista asemaa yrityksessä, kuten toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä toimimista.

Jotta lahjaverohuojennus on mahdollinen, täytyy yrityksellä olla tosiasiallista elinkeinotoimintaa. Esimerkiksi sijoitusyhtiöiden tai yhtiöiden, jotka harjoittavat pääasiassa passiivista kiinteistövuokrausta, sukupolvenvaihdokseen voi olla vaikea saada verohuojennusta.

Sukupolvenvaihdos voidaan myös tehdä myymällä yritys jatkajalle käypään arvoon.

– Tällöin jatkaja voi esimerkiksi jäädä kauppahinnan velaksi luopujille ja velkaa lyhennetään osinko- tai palkkatuloilla. Jos velkaa on jäljellä vielä luopujien kuoleman jälkeen, perivät perilliset velat, jolloin yrityksen jatkaja jatkaa velan lyhentämistä sisaruksilleen.

Grüssner muistuttaa, että mikäli yritys myydään jatkajalle käypään markkinahintaan, on luopujan pitänyt omistaa yritys tai osakkeet kauemmin kuin kymmenen vuotta, jotta luovuttaja ei joudu maksamaan pääomatuloveroa luovutusvoitosta.

Grüssner painotti, että kaikkein tärkein ja ehkä vaikein keskustelu sukupolvenvaihdoksissa on käytävä siitä, miten luopujan kaikkia perillisiä kohdellaan sukupolvenvaihdoksessa.

– Kuka jatkaa yritystä? Miten muille perillisille kompensoidaan se, että yksi heistä saa yrityksen? Omaisuudenjako on tehtävä niin, että perhesuhteet säilyvät. Jos yksi perillisistä jatkaa yritystä ja muut saavat osuudet siitä, pystyvät he kartuttamaan omaisuuttaan osingoilla, jotka tulevat jatkajan työn ansiosta. Kyseessä ei siis ole pelkästään yrityksen omistajanvaihdos, vaan laajempi kysymys perhevarallisuuden suunnittelusta. Näistä asioista on uskallettava keskustella avoimesti.

Grüssner esitteli luentonsa aikana useita korkeimman hallinto-oikeuden tekemiä ennakkopäätöksiä sukupolvenvaihdosten verotuksesta. Viimeistään tässä vaiheessa kaikille kuulijoille kävi varmasti ilmi se, että sukupolvenvaihdos täytyy suunnitella huolella ja olla ajoissa yhteydessä asiantuntijaan, jotta kaikki mahdolliset toteutusmallit ja niiden vaikutukset verotukseen voidaan käydä läpi.

Katso myös aikaisempien webinaarien tallenteet:

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää