Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020

Omistajanvaihdos verotusValmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.

– Sukupolvenvaihdoksessa on valittava, annetaanko yritys lahjana seuraavalle sukupolvelle jo elinaikana vai siirtyykö se vasta perintönä. Ja mikäli valitaan siirtää yritys jo luopujan elinaikana, onko kyse lahjasta vai lahjanluonteisesta kaupasta? Tällöin lahjavero voi jäädä pois osittain tai kokonaan, mikäli tietyt ehdot täyttyvät, Grüssner kertoo ja listaa:

– Omistus siirtyy vähintään 10 prosentista osakkeista ja jatkaja jatkaa yrityksen toimintaa. Ja yrityksen jatkamisella tarkoitetaan nimenomaan vastuullista asemaa yrityksessä, kuten toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä toimimista.

Jotta lahjaverohuojennus on mahdollinen, täytyy yrityksellä olla tosiasiallista elinkeinotoimintaa. Esimerkiksi sijoitusyhtiöiden tai yhtiöiden, jotka harjoittavat pääasiassa passiivista kiinteistövuokrausta, sukupolvenvaihdokseen voi olla vaikea saada verohuojennusta.

Sukupolvenvaihdos voidaan myös tehdä myymällä yritys jatkajalle käypään arvoon.

– Tällöin jatkaja voi esimerkiksi jäädä kauppahinnan velaksi luopujille ja velkaa lyhennetään osinko- tai palkkatuloilla. Jos velkaa on jäljellä vielä luopujien kuoleman jälkeen, perivät perilliset velat, jolloin yrityksen jatkaja jatkaa velan lyhentämistä sisaruksilleen.

Grüssner muistuttaa, että mikäli yritys myydään jatkajalle käypään markkinahintaan, on luopujan pitänyt omistaa yritys tai osakkeet kauemmin kuin kymmenen vuotta, jotta luovuttaja ei joudu maksamaan pääomatuloveroa luovutusvoitosta.

Grüssner painotti, että kaikkein tärkein ja ehkä vaikein keskustelu sukupolvenvaihdoksissa on käytävä siitä, miten luopujan kaikkia perillisiä kohdellaan sukupolvenvaihdoksessa.

– Kuka jatkaa yritystä? Miten muille perillisille kompensoidaan se, että yksi heistä saa yrityksen? Omaisuudenjako on tehtävä niin, että perhesuhteet säilyvät. Jos yksi perillisistä jatkaa yritystä ja muut saavat osuudet siitä, pystyvät he kartuttamaan omaisuuttaan osingoilla, jotka tulevat jatkajan työn ansiosta. Kyseessä ei siis ole pelkästään yrityksen omistajanvaihdos, vaan laajempi kysymys perhevarallisuuden suunnittelusta. Näistä asioista on uskallettava keskustella avoimesti.

Grüssner esitteli luentonsa aikana useita korkeimman hallinto-oikeuden tekemiä ennakkopäätöksiä sukupolvenvaihdosten verotuksesta. Viimeistään tässä vaiheessa kaikille kuulijoille kävi varmasti ilmi se, että sukupolvenvaihdos täytyy suunnitella huolella ja olla ajoissa yhteydessä asiantuntijaan, jotta kaikki mahdolliset toteutusmallit ja niiden vaikutukset verotukseen voidaan käydä läpi.

Katso myös aikaisempien webinaarien tallenteet:

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää