Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020

Omistajanvaihdos verotusValmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.

– Sukupolvenvaihdoksessa on valittava, annetaanko yritys lahjana seuraavalle sukupolvelle jo elinaikana vai siirtyykö se vasta perintönä. Ja mikäli valitaan siirtää yritys jo luopujan elinaikana, onko kyse lahjasta vai lahjanluonteisesta kaupasta? Tällöin lahjavero voi jäädä pois osittain tai kokonaan, mikäli tietyt ehdot täyttyvät, Grüssner kertoo ja listaa:

– Omistus siirtyy vähintään 10 prosentista osakkeista ja jatkaja jatkaa yrityksen toimintaa. Ja yrityksen jatkamisella tarkoitetaan nimenomaan vastuullista asemaa yrityksessä, kuten toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä toimimista.

Jotta lahjaverohuojennus on mahdollinen, täytyy yrityksellä olla tosiasiallista elinkeinotoimintaa. Esimerkiksi sijoitusyhtiöiden tai yhtiöiden, jotka harjoittavat pääasiassa passiivista kiinteistövuokrausta, sukupolvenvaihdokseen voi olla vaikea saada verohuojennusta.

Sukupolvenvaihdos voidaan myös tehdä myymällä yritys jatkajalle käypään arvoon.

– Tällöin jatkaja voi esimerkiksi jäädä kauppahinnan velaksi luopujille ja velkaa lyhennetään osinko- tai palkkatuloilla. Jos velkaa on jäljellä vielä luopujien kuoleman jälkeen, perivät perilliset velat, jolloin yrityksen jatkaja jatkaa velan lyhentämistä sisaruksilleen.

Grüssner muistuttaa, että mikäli yritys myydään jatkajalle käypään markkinahintaan, on luopujan pitänyt omistaa yritys tai osakkeet kauemmin kuin kymmenen vuotta, jotta luovuttaja ei joudu maksamaan pääomatuloveroa luovutusvoitosta.

Grüssner painotti, että kaikkein tärkein ja ehkä vaikein keskustelu sukupolvenvaihdoksissa on käytävä siitä, miten luopujan kaikkia perillisiä kohdellaan sukupolvenvaihdoksessa.

– Kuka jatkaa yritystä? Miten muille perillisille kompensoidaan se, että yksi heistä saa yrityksen? Omaisuudenjako on tehtävä niin, että perhesuhteet säilyvät. Jos yksi perillisistä jatkaa yritystä ja muut saavat osuudet siitä, pystyvät he kartuttamaan omaisuuttaan osingoilla, jotka tulevat jatkajan työn ansiosta. Kyseessä ei siis ole pelkästään yrityksen omistajanvaihdos, vaan laajempi kysymys perhevarallisuuden suunnittelusta. Näistä asioista on uskallettava keskustella avoimesti.

Grüssner esitteli luentonsa aikana useita korkeimman hallinto-oikeuden tekemiä ennakkopäätöksiä sukupolvenvaihdosten verotuksesta. Viimeistään tässä vaiheessa kaikille kuulijoille kävi varmasti ilmi se, että sukupolvenvaihdos täytyy suunnitella huolella ja olla ajoissa yhteydessä asiantuntijaan, jotta kaikki mahdolliset toteutusmallit ja niiden vaikutukset verotukseen voidaan käydä läpi.

Katso myös aikaisempien webinaarien tallenteet:

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää