Startian 30-vuotisjuhlavuotta edelsi merkittävä asiakasmäärän kasvu

10.01.2022

Startia 30 juhlavuosilogo ilman slogania vaerillinen vaaka WEB

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vietetään 30-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Vuonna 1992 perustettu ja osaksi Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin toimintaa vuonna 2008 siirtynyt uusyrityskeskus on toimintansa aikana tavannut yli 10 300 alkavaa yrittäjää ja ollut apuna ja tukena perustamassa yli 4 500 uutta yritystä Vaasan seudulle.

IMG 1991 rajattu

– Toimintamme tärkeimpänä ohjenuorana on auttaa elinvoimaisia yrityksiä syntymään, eli perustettujen yritysten määrä ei ole se tärkein asia. Uusyrityskeskuksen avulla syntyvät yritykset pärjäävät keskimääräistä paremmin. Nämä vuosien aikana perustetut yritykset ovat luoneet vähintään 15 000 uutta työpaikkaa seudulle. Yrittäjät turvaavat sen, että alueelta löytyy laaja tarjonta tarvittavia palveluita ja samalla ne kasvattavat kuntien verokertymää. Myös seudun ostovoima lisääntyy, kun elinvoimaiset yritykset työllistävät sekä yrittäjiä että työntekijöitä, Startian johtaja Tommi Virkama listaa uusyrityskeskuksen merkitystä seudulle.

Startian palvelut, jotka ovat maksuttomia asiakkaille, rahoitetaan VASEKin omistajakuntien perusrahoituksella, mutta myös mittavan asiantuntijaverkoston tuella.

– Meillä on tällä hetkellä lähes 30 asiantuntijakumppania, jotka tarjoavat osaamisensa uusien yrittäjien käyttöön. Meidän kauttamme alkava yrittäjä saa todella laajan verkoston avukseen, Virkama kertoo.

Juhlavuotensa kunniaksi Startia lahjoittaa pienen lahjan kaikille perustamisneuvonnassa käyneille uusille Vaasan seudun yrityksille. Suuremmat juhlavuoden juhlallisuudet järjestetään syksyllä Startian oikean syntymäpäivän sekä valtakunnallisen yrittäjänpäivän tienoilla.

29 prosenttia enemmän alkavia yrittäjiä

Uusyrityskeskus Startia kasvatti asiakasmääräänsä peräti 29 prosentilla vuonna 2021. Perustettujen yritysten määrä pysyi sen sijaan aikaisempien vuosien tasolla.

  • Perustamisneuvontaa saaneita alkavia yrittäjiä 753 (2020: 583)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 1 213 kpl (2020: 1 029 kpl)
  • Perustamisneuvonnan jälkeen perustettuja yrityksiä 196 (2020: 182), 26 % kaikista seudulle perustetuista yrityksistä.

– Osa-aikayrittäjyys ja kevytyrittäjyys ovat selvästi lisääntyneet. Erilaisten laskutuspalvelujen kautta toimivat kevytyrittäjät ilman Y-tunnusta eivät näy tilastoissamme perustettuina yrityksinä eivätkä myöskään sellaiset yritykset, joilla on Y-tunnus, mutta joita ei ole ilmoitettu kaupparekisteriin, Virkama muistuttaa.

Enemmän kehittämistä, vähemmän koronahaasteita

Yritystoiminnan käynnistyttyä seudun yritykset siirtyvät VASEKin yritysneuvonnan asiakkaiksi.  

  • Yritysneuvontaa saaneita yrityksiä 1 096 (2020: 1 221)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 2 728 kpl (2020: 3 109 kpl)
  • Näistä yrityksistä 182 (2020: 175) sai apua omistajan- ja sukupolvenvaihdosasioissa.
  • Näistä yrityksistä 395 (2020: 701) sai apua koronatilanteeseen liittyviin haasteisiin tai koronatukien hakemiseen.

– Valtaosalla yritysneuvonnan asiakkaistamme oli viime vuonna suunnitelmissa yritystoiminnan kehittäminen, kasvu ja investoinnit. Koronaan liittyviä haasteita sekä muita taloushaasteita toki on edelleen, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Juuri nyt on käynnissä kustannustuen viides hakukierros. Kannustamme kaikkia yrittäjä selvittämään omat mahdollisuutensa hakea tukea. Me autamme tarvittaessa, joten kannattaa varata aika niin selvitetään kriteerit ja mahdollisuudet, Nydahl muistuttaa.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää