Startian 30-vuotisjuhlavuotta edelsi merkittävä asiakasmäärän kasvu

10.01.2022

Startia 30 juhlavuosilogo ilman slogania vaerillinen vaaka WEB

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vietetään 30-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Vuonna 1992 perustettu ja osaksi Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin toimintaa vuonna 2008 siirtynyt uusyrityskeskus on toimintansa aikana tavannut yli 10 300 alkavaa yrittäjää ja ollut apuna ja tukena perustamassa yli 4 500 uutta yritystä Vaasan seudulle.

IMG 1991 rajattu

– Toimintamme tärkeimpänä ohjenuorana on auttaa elinvoimaisia yrityksiä syntymään, eli perustettujen yritysten määrä ei ole se tärkein asia. Uusyrityskeskuksen avulla syntyvät yritykset pärjäävät keskimääräistä paremmin. Nämä vuosien aikana perustetut yritykset ovat luoneet vähintään 15 000 uutta työpaikkaa seudulle. Yrittäjät turvaavat sen, että alueelta löytyy laaja tarjonta tarvittavia palveluita ja samalla ne kasvattavat kuntien verokertymää. Myös seudun ostovoima lisääntyy, kun elinvoimaiset yritykset työllistävät sekä yrittäjiä että työntekijöitä, Startian johtaja Tommi Virkama listaa uusyrityskeskuksen merkitystä seudulle.

Startian palvelut, jotka ovat maksuttomia asiakkaille, rahoitetaan VASEKin omistajakuntien perusrahoituksella, mutta myös mittavan asiantuntijaverkoston tuella.

– Meillä on tällä hetkellä lähes 30 asiantuntijakumppania, jotka tarjoavat osaamisensa uusien yrittäjien käyttöön. Meidän kauttamme alkava yrittäjä saa todella laajan verkoston avukseen, Virkama kertoo.

Juhlavuotensa kunniaksi Startia lahjoittaa pienen lahjan kaikille perustamisneuvonnassa käyneille uusille Vaasan seudun yrityksille. Suuremmat juhlavuoden juhlallisuudet järjestetään syksyllä Startian oikean syntymäpäivän sekä valtakunnallisen yrittäjänpäivän tienoilla.

29 prosenttia enemmän alkavia yrittäjiä

Uusyrityskeskus Startia kasvatti asiakasmääräänsä peräti 29 prosentilla vuonna 2021. Perustettujen yritysten määrä pysyi sen sijaan aikaisempien vuosien tasolla.

  • Perustamisneuvontaa saaneita alkavia yrittäjiä 753 (2020: 583)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 1 213 kpl (2020: 1 029 kpl)
  • Perustamisneuvonnan jälkeen perustettuja yrityksiä 196 (2020: 182), 26 % kaikista seudulle perustetuista yrityksistä.

– Osa-aikayrittäjyys ja kevytyrittäjyys ovat selvästi lisääntyneet. Erilaisten laskutuspalvelujen kautta toimivat kevytyrittäjät ilman Y-tunnusta eivät näy tilastoissamme perustettuina yrityksinä eivätkä myöskään sellaiset yritykset, joilla on Y-tunnus, mutta joita ei ole ilmoitettu kaupparekisteriin, Virkama muistuttaa.

Enemmän kehittämistä, vähemmän koronahaasteita

Yritystoiminnan käynnistyttyä seudun yritykset siirtyvät VASEKin yritysneuvonnan asiakkaiksi.  

  • Yritysneuvontaa saaneita yrityksiä 1 096 (2020: 1 221)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 2 728 kpl (2020: 3 109 kpl)
  • Näistä yrityksistä 182 (2020: 175) sai apua omistajan- ja sukupolvenvaihdosasioissa.
  • Näistä yrityksistä 395 (2020: 701) sai apua koronatilanteeseen liittyviin haasteisiin tai koronatukien hakemiseen.

– Valtaosalla yritysneuvonnan asiakkaistamme oli viime vuonna suunnitelmissa yritystoiminnan kehittäminen, kasvu ja investoinnit. Koronaan liittyviä haasteita sekä muita taloushaasteita toki on edelleen, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Juuri nyt on käynnissä kustannustuen viides hakukierros. Kannustamme kaikkia yrittäjä selvittämään omat mahdollisuutensa hakea tukea. Me autamme tarvittaessa, joten kannattaa varata aika niin selvitetään kriteerit ja mahdollisuudet, Nydahl muistuttaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää