Startian 30-vuotisjuhlavuotta edelsi merkittävä asiakasmäärän kasvu

10.01.2022

Startia 30 juhlavuosilogo ilman slogania vaerillinen vaaka WEB

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vietetään 30-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Vuonna 1992 perustettu ja osaksi Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin toimintaa vuonna 2008 siirtynyt uusyrityskeskus on toimintansa aikana tavannut yli 10 300 alkavaa yrittäjää ja ollut apuna ja tukena perustamassa yli 4 500 uutta yritystä Vaasan seudulle.

IMG 1991 rajattu

– Toimintamme tärkeimpänä ohjenuorana on auttaa elinvoimaisia yrityksiä syntymään, eli perustettujen yritysten määrä ei ole se tärkein asia. Uusyrityskeskuksen avulla syntyvät yritykset pärjäävät keskimääräistä paremmin. Nämä vuosien aikana perustetut yritykset ovat luoneet vähintään 15 000 uutta työpaikkaa seudulle. Yrittäjät turvaavat sen, että alueelta löytyy laaja tarjonta tarvittavia palveluita ja samalla ne kasvattavat kuntien verokertymää. Myös seudun ostovoima lisääntyy, kun elinvoimaiset yritykset työllistävät sekä yrittäjiä että työntekijöitä, Startian johtaja Tommi Virkama listaa uusyrityskeskuksen merkitystä seudulle.

Startian palvelut, jotka ovat maksuttomia asiakkaille, rahoitetaan VASEKin omistajakuntien perusrahoituksella, mutta myös mittavan asiantuntijaverkoston tuella.

– Meillä on tällä hetkellä lähes 30 asiantuntijakumppania, jotka tarjoavat osaamisensa uusien yrittäjien käyttöön. Meidän kauttamme alkava yrittäjä saa todella laajan verkoston avukseen, Virkama kertoo.

Juhlavuotensa kunniaksi Startia lahjoittaa pienen lahjan kaikille perustamisneuvonnassa käyneille uusille Vaasan seudun yrityksille. Suuremmat juhlavuoden juhlallisuudet järjestetään syksyllä Startian oikean syntymäpäivän sekä valtakunnallisen yrittäjänpäivän tienoilla.

29 prosenttia enemmän alkavia yrittäjiä

Uusyrityskeskus Startia kasvatti asiakasmääräänsä peräti 29 prosentilla vuonna 2021. Perustettujen yritysten määrä pysyi sen sijaan aikaisempien vuosien tasolla.

  • Perustamisneuvontaa saaneita alkavia yrittäjiä 753 (2020: 583)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 1 213 kpl (2020: 1 029 kpl)
  • Perustamisneuvonnan jälkeen perustettuja yrityksiä 196 (2020: 182), 26 % kaikista seudulle perustetuista yrityksistä.

– Osa-aikayrittäjyys ja kevytyrittäjyys ovat selvästi lisääntyneet. Erilaisten laskutuspalvelujen kautta toimivat kevytyrittäjät ilman Y-tunnusta eivät näy tilastoissamme perustettuina yrityksinä eivätkä myöskään sellaiset yritykset, joilla on Y-tunnus, mutta joita ei ole ilmoitettu kaupparekisteriin, Virkama muistuttaa.

Enemmän kehittämistä, vähemmän koronahaasteita

Yritystoiminnan käynnistyttyä seudun yritykset siirtyvät VASEKin yritysneuvonnan asiakkaiksi.  

  • Yritysneuvontaa saaneita yrityksiä 1 096 (2020: 1 221)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 2 728 kpl (2020: 3 109 kpl)
  • Näistä yrityksistä 182 (2020: 175) sai apua omistajan- ja sukupolvenvaihdosasioissa.
  • Näistä yrityksistä 395 (2020: 701) sai apua koronatilanteeseen liittyviin haasteisiin tai koronatukien hakemiseen.

– Valtaosalla yritysneuvonnan asiakkaistamme oli viime vuonna suunnitelmissa yritystoiminnan kehittäminen, kasvu ja investoinnit. Koronaan liittyviä haasteita sekä muita taloushaasteita toki on edelleen, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Juuri nyt on käynnissä kustannustuen viides hakukierros. Kannustamme kaikkia yrittäjä selvittämään omat mahdollisuutensa hakea tukea. Me autamme tarvittaessa, joten kannattaa varata aika niin selvitetään kriteerit ja mahdollisuudet, Nydahl muistuttaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää