Startian 30-vuotisjuhlavuotta edelsi merkittävä asiakasmäärän kasvu

10.01.2022

Startia 30 juhlavuosilogo ilman slogania vaerillinen vaaka WEB

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vietetään 30-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Vuonna 1992 perustettu ja osaksi Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin toimintaa vuonna 2008 siirtynyt uusyrityskeskus on toimintansa aikana tavannut yli 10 300 alkavaa yrittäjää ja ollut apuna ja tukena perustamassa yli 4 500 uutta yritystä Vaasan seudulle.

IMG 1991 rajattu

– Toimintamme tärkeimpänä ohjenuorana on auttaa elinvoimaisia yrityksiä syntymään, eli perustettujen yritysten määrä ei ole se tärkein asia. Uusyrityskeskuksen avulla syntyvät yritykset pärjäävät keskimääräistä paremmin. Nämä vuosien aikana perustetut yritykset ovat luoneet vähintään 15 000 uutta työpaikkaa seudulle. Yrittäjät turvaavat sen, että alueelta löytyy laaja tarjonta tarvittavia palveluita ja samalla ne kasvattavat kuntien verokertymää. Myös seudun ostovoima lisääntyy, kun elinvoimaiset yritykset työllistävät sekä yrittäjiä että työntekijöitä, Startian johtaja Tommi Virkama listaa uusyrityskeskuksen merkitystä seudulle.

Startian palvelut, jotka ovat maksuttomia asiakkaille, rahoitetaan VASEKin omistajakuntien perusrahoituksella, mutta myös mittavan asiantuntijaverkoston tuella.

– Meillä on tällä hetkellä lähes 30 asiantuntijakumppania, jotka tarjoavat osaamisensa uusien yrittäjien käyttöön. Meidän kauttamme alkava yrittäjä saa todella laajan verkoston avukseen, Virkama kertoo.

Juhlavuotensa kunniaksi Startia lahjoittaa pienen lahjan kaikille perustamisneuvonnassa käyneille uusille Vaasan seudun yrityksille. Suuremmat juhlavuoden juhlallisuudet järjestetään syksyllä Startian oikean syntymäpäivän sekä valtakunnallisen yrittäjänpäivän tienoilla.

29 prosenttia enemmän alkavia yrittäjiä

Uusyrityskeskus Startia kasvatti asiakasmääräänsä peräti 29 prosentilla vuonna 2021. Perustettujen yritysten määrä pysyi sen sijaan aikaisempien vuosien tasolla.

  • Perustamisneuvontaa saaneita alkavia yrittäjiä 753 (2020: 583)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 1 213 kpl (2020: 1 029 kpl)
  • Perustamisneuvonnan jälkeen perustettuja yrityksiä 196 (2020: 182), 26 % kaikista seudulle perustetuista yrityksistä.

– Osa-aikayrittäjyys ja kevytyrittäjyys ovat selvästi lisääntyneet. Erilaisten laskutuspalvelujen kautta toimivat kevytyrittäjät ilman Y-tunnusta eivät näy tilastoissamme perustettuina yrityksinä eivätkä myöskään sellaiset yritykset, joilla on Y-tunnus, mutta joita ei ole ilmoitettu kaupparekisteriin, Virkama muistuttaa.

Enemmän kehittämistä, vähemmän koronahaasteita

Yritystoiminnan käynnistyttyä seudun yritykset siirtyvät VASEKin yritysneuvonnan asiakkaiksi.  

  • Yritysneuvontaa saaneita yrityksiä 1 096 (2020: 1 221)
  • Asiakaskontakteja (tapaamiset, videoneuvottelut, puhelut, sähköpostit) 2 728 kpl (2020: 3 109 kpl)
  • Näistä yrityksistä 182 (2020: 175) sai apua omistajan- ja sukupolvenvaihdosasioissa.
  • Näistä yrityksistä 395 (2020: 701) sai apua koronatilanteeseen liittyviin haasteisiin tai koronatukien hakemiseen.

– Valtaosalla yritysneuvonnan asiakkaistamme oli viime vuonna suunnitelmissa yritystoiminnan kehittäminen, kasvu ja investoinnit. Koronaan liittyviä haasteita sekä muita taloushaasteita toki on edelleen, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.

– Juuri nyt on käynnissä kustannustuen viides hakukierros. Kannustamme kaikkia yrittäjä selvittämään omat mahdollisuutensa hakea tukea. Me autamme tarvittaessa, joten kannattaa varata aika niin selvitetään kriteerit ja mahdollisuudet, Nydahl muistuttaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

FREYR on toimittanut Vaasaan suunnitellun akkukennotehtaan ympäristövaikutusten arviointiohjelman

27.01.2022 | Uutiset
FREYR Batteryn kennotehdasvalmistelu on Suomen ensimmäinen ison kokoluokan kennohanke, ja olemme erittäin iloisia, että valmistelu on edennyt tähän vaiheeseen.
Lue lisää

Citylogistiikka tutkimuskohteena Jaakko Hakalan opinnäytetyössä

27.01.2022 | Uutiset
Insinööri Jaakko Hakalan logistiikan tutkinto-ohjelmaan kuuluva opinnäytetyö Citylogistiikan ja sähkökäyttöisen liikkumisen tulevaisuus Vaasassa valmistui loppuvuodesta 2021. Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskellut vaasalainen Hakala keskittyi tutkimuksessaan selvittämään citylogistiikan ja sähköä käyttövoimanaan käyttävän liikenteen tulevaisuuden mahdollisuuksia Vaasassa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

27.01.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kun yritys kasvaa ja palkataan ensimmäinen työntekijä

26.01.2022 | Uutiset
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin!
Lue lisää

Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä

20.01.2022 | Uutiset
Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta.
Lue lisää

30 vuotta tarinoita todellisesta elämästä – historian havinaa ja uusia tuulia Startian kanavissa

19.01.2022 | Uutiset
Startia on tarjonnut uusyrityspalveluja Vaasan seudulla jo 30 vuoden ajan. Suurempia juhlallisuuksia kaavaillaan Startian oikean syntymäpäivän ja syyskuun valtakunnallisen yrittäjänpäivän paikkeille, mutta ajatuksena on, että vuosipäivää huomioidaan koko vuoden 2022 ajan sosiaalisen median kanavissamme.
Lue lisää

Pohjoismaiden hiilineutraalille akkuklusterille hiilineutraalia logistiikkaa

13.01.2022 | Uutiset
Yhteiskuntamme on sähköistymässä kiihtyvällä vauhdilla. Sähköinen liikenne – puhutaan sitten sähköautoista, sähkörekoista, hybridilaivoista tai pienistä sähkölentokoneista – on tulossa osaksi arkipäivää myös Suomessa.
Lue lisää

Yksi Euroopan ensimmäisistä akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaista suunnitteilla Vaasaan

11.01.2022 | Uutiset
Suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advances Materials ovat tehneet tonttivarauksen GigaVaasa-alueelta ja solmineet aiesopimuksen (Memorandum of Understanding) Vaasan kaupungin kanssa akkuanodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan.
Lue lisää