Seudun logistiikka-asiat ministeriössä

10.11.2011

Vaasan sataman Euroopan liikenneverkossa (TEN-T) säilymisen puolesta 9.11. laadittu kannanotto korostaa sataman merkitystä osana E12-reittiä ja seudun viennin mahdollistajana. 

Suomen viennistä 7 % ja teknologiaviennistä 12 % lähtee Vaasan seudulta.

Vaasan Sataman johtajan Teijo Seppelinin mukaan sataman jättäminen TEN-T -verkon ulkopuolelle ei ole hyväksyttävissä.  Euroopan komission 19.10.2011 antamassa ehdotuksessa uusiksi liikenneverkon suuntaviivoiksi esitetään Eurooppatie 12 sisällytettäväksi TEN-T -verkkoon.

- Vaasan satama palvelee ja turvaa energiateollisuuden kuljetustarpeita. Ennusteiden mukaan satama saavuttaa tänä vuonna 1,5 miljoonan tonnin tavaramäärän. Jos Vaasa jää TEN-T -verkon ulkopuolelle, ei ole tiedossa millä edellytyksillä ja aikataululla takaisin verkkoon voidaan nousta.

Vaasan satamalla on yhteisiä kehityshankkeita ja yhteisiä investointi- ja rahoitustarpeita E12-reitillä olevan Uumajan kanssa. Komission uudessa TEN-T -politiikassa rahoitetaan jatkossa hankkeita, jotka muun muassa tuovat parannusta useamman jäsenvaltion välisiin liikenneyhteyksiin.

Vaasan Sataman kehityssuunnitelman toimenpiteitä on jo toteutettu. Seudun yritykset ovat vahvasti sitoutuneet satamaan, ja alue rakentuu voimakkaasti mm. syksyllä 2012 valmistuvan, jo ykkösvaiheessaan maailman suurimman biokaasupolttolaitoksen ja tuulivoimayhtiö Mervento Oy:n tonttivarauksen ansiosta.

Jatkosuunnitelmat selviä

Liikenne- ja viestintäministeriössä ja eduskunnassa oli keskiviikkona 2.11.2011 TEN-T -verkon luokitusten lisäksi esillä Merenkurkun liikenne ja nykyisen liikenteen jatkuminen sekä Vaasan lentoliikenne ja lentoaseman investoinnit.

Pohjanmaan liiton maakuntajohtajan Olav Jernin esittämä tarve liikenneministeriön johtaman virkamiestyöryhmän perustamiselle Merenkurkun liikenteen kehittämiseksi hyväksyttiin.

Vaasan lentologistiikka-alueen kehittäminen jatkuu. Lentokoneille tarkoitetun purku- ja lastaustason rakentamiseen valtiolta haettu 1,6 milj. euron tuki ei vielä selvinnyt. Tavoitteena on, että ensimmäiset rakennustyöt alkavat maalis-huhtikuussa.

VASEKin projektipäällikkö Riitta Björkenheim katsoo odottavilla mielin eteenpäin:
- Nyt saimme konkreettiset aikataulut logistiikka-asioiden etenemiselle. Lisäksi kutsumme ministeriöstä vierailulle hallitusneuvos Mikael Nybergin ja liikenneneuvos Lassi Hilskan tutustumaan Vaasan seutuun, EnergyVaasaan ja sen yrityksiin.

 

Lisätietoja:
Riitta Björkenheim
projektipäällikkö, VASEK
044 512 6612

Teijo Seppelin
satamajohtaja, Vaasan Satama
06 325 4500, 040 559 9652‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan seudun henkilöliikenne vähähiilisemmäksi – analyysista eväitä keskusteluun

09.10.2019 | Uutiset
Vaasan seudulla tehdään töitä vähähiilisen liikkumisen eteen. MoveIT – Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeessa on tavoitteena laatia toimintasuunnitelma vähähiilisten liikkumispalveluiden edistämiseksi seudullamme. Toimintasuunnitelman valmistelun taustaksi julkaistiin nykytila-analyysi Vaasan seudun liikennetavoitteista.
Lue lisää

Huolitsijafoorumissa puhuttiin mahdollisuuksista – ja niitähän on!

08.10.2019 | Uutiset
VASEKin logistiikka-asiantuntijoiden Riitta Björkenheimin ja Anna Måtts-Fransénin järjestämä perinteinen Huolitsijaforum keräsi tuvan täyteen, huolitsijoita, logistiikkatoimijoita sekä laivayhtiöiden ja seudun yritysten ja teollisuuden edustajia.
Lue lisää

Yritykset houkuttelevat Aalto-yliopiston tekniikan opiskelijoita töihin Vaasaan

08.10.2019 | Uutiset
Vaasalaisia työnantajia lähtee yhdessä 25.10. Urakokkareille Otaniemeen Espooseen houkuttelemaan Aalto-yliopiston diplomi-insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoita töihin Vaasaan. Mukana ovat Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering ja Vaasan kaupunki.
Lue lisää

Vaasan seudun tapahtumakalenteri on uudistunut

03.10.2019 | Uutiset
Seudun suurimmat tapahtumakalenterit ovat yhdistyneet voidakseen palvella Vaasan seudun ja koko Pohjanmaan tapahtumankävijöitä ja tapahtumanjärjestäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.
Lue lisää

Lentäen liikkeelle

30.09.2019 | Uutiset
Astuimme lomakauden jälkeen kohti syksyä ja saimme lentävän lähdön muun muassa uuden laivan konkreettisen rakentamisen alkamisen ja positiivisten valtionbudjettipäätösten myötä.
Lue lisää

Yrittäjältä yrittäjille – Linqit tarjoaa digitaalisen kohtaamispaikan yrityksille

30.09.2019 | Uutiset
Linqit on uusi, digitaalinen kohtaamispaikka, jossa yritykset voivat nopeasti ja helposti löytää ja palkata ylimääräistä työvoimaa lyhyempiä tai pitempiä toimeksiantoja varten. Yritys aloitti toimintansa vajaat kaksi vuotta sitten, ja liittyi heinäkuussa 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioverkostoon.
Lue lisää

Konkreettisia tuloksia ja hyvin valmisteltuja tausta-aineistoja

27.09.2019 | Uutiset
Kolmivuotinen MABA II -hanke (Midway Alignment Botnia Atlantica II) on päättymässä syyskuun lopussa. Hankkeen tuloksia on koottu loppuraporttia varten, ja sen viimeiset aktiviteetit toteutettiin kesällä. Valtionrajat ylittävälle MABA II:lle asetetut odotukset ylittyivät jo silloin, kun uusi Merenkurkun liikennettä varten räätälöity laiva ehdittiin tilata hyvissä ajoin ennen hankkeen päättymistä.
Lue lisää

Yrittäjäasennetta on vaalittava

26.09.2019 | Uutiset
Omatoimisuus, määrätietoisuus, omistautuminen, ratkaisukeskeisyys ja rohkeus ovat kaikki ominaisuuksia, joita edellytetään yrittäjiltä, mutta samalla ne ovat ominaisuuksia, joita usein myös odotetaan lapsilta ja nuorilta, ja heitä tuetaan, jotta he omaksuisivat tällaisia ominaisuuksia. Ominaisuudet voisi myös kiteyttää yhdeksi sanaksi: yrittäjäasenne.
Lue lisää