Vaasan sataman Euroopan liikenneverkossa (TEN-T) säilymisen puolesta 9.11. laadittu kannanotto korostaa sataman merkitystä osana E12-reittiä ja seudun viennin mahdollistajana. 

Suomen viennistä 7 % ja teknologiaviennistä 12 % lähtee Vaasan seudulta.

Vaasan Sataman johtajan Teijo Seppelinin mukaan sataman jättäminen TEN-T -verkon ulkopuolelle ei ole hyväksyttävissä.  Euroopan komission 19.10.2011 antamassa ehdotuksessa uusiksi liikenneverkon suuntaviivoiksi esitetään Eurooppatie 12 sisällytettäväksi TEN-T -verkkoon.

- Vaasan satama palvelee ja turvaa energiateollisuuden kuljetustarpeita. Ennusteiden mukaan satama saavuttaa tänä vuonna 1,5 miljoonan tonnin tavaramäärän. Jos Vaasa jää TEN-T -verkon ulkopuolelle, ei ole tiedossa millä edellytyksillä ja aikataululla takaisin verkkoon voidaan nousta.

Vaasan satamalla on yhteisiä kehityshankkeita ja yhteisiä investointi- ja rahoitustarpeita E12-reitillä olevan Uumajan kanssa. Komission uudessa TEN-T -politiikassa rahoitetaan jatkossa hankkeita, jotka muun muassa tuovat parannusta useamman jäsenvaltion välisiin liikenneyhteyksiin.

Vaasan Sataman kehityssuunnitelman toimenpiteitä on jo toteutettu. Seudun yritykset ovat vahvasti sitoutuneet satamaan, ja alue rakentuu voimakkaasti mm. syksyllä 2012 valmistuvan, jo ykkösvaiheessaan maailman suurimman biokaasupolttolaitoksen ja tuulivoimayhtiö Mervento Oy:n tonttivarauksen ansiosta.

Jatkosuunnitelmat selviä

Liikenne- ja viestintäministeriössä ja eduskunnassa oli keskiviikkona 2.11.2011 TEN-T -verkon luokitusten lisäksi esillä Merenkurkun liikenne ja nykyisen liikenteen jatkuminen sekä Vaasan lentoliikenne ja lentoaseman investoinnit.

Pohjanmaan liiton maakuntajohtajan Olav Jernin esittämä tarve liikenneministeriön johtaman virkamiestyöryhmän perustamiselle Merenkurkun liikenteen kehittämiseksi hyväksyttiin.

Vaasan lentologistiikka-alueen kehittäminen jatkuu. Lentokoneille tarkoitetun purku- ja lastaustason rakentamiseen valtiolta haettu 1,6 milj. euron tuki ei vielä selvinnyt. Tavoitteena on, että ensimmäiset rakennustyöt alkavat maalis-huhtikuussa.

VASEKin projektipäällikkö Riitta Björkenheim katsoo odottavilla mielin eteenpäin:
- Nyt saimme konkreettiset aikataulut logistiikka-asioiden etenemiselle. Lisäksi kutsumme ministeriöstä vierailulle hallitusneuvos Mikael Nybergin ja liikenneneuvos Lassi Hilskan tutustumaan Vaasan seutuun, EnergyVaasaan ja sen yrityksiin.

 

Lisätietoja:
Riitta Björkenheim
projektipäällikkö, VASEK
044 512 6612

Teijo Seppelin
satamajohtaja, Vaasan Satama
06 325 4500, 040 559 9652

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle