Ruotsin markkinoille pyrkiminen on luonnollisinta aloittaa läheltä

08.02.2018

 Board
Jenny Åkermark, Linnéa Egnor Byström ja Magnus Wiklundin Ruotsista sekä Lasse Pohjala VASEKilta.

Cleantech Kvarken -hankkeen puitteissa käynnistettiin syksyllä 2017 Advisory Board -toiminta, jossa tavoitteena on solmia uusia liikekumppanuuksia energia- ja ympäristöalan yritysten välillä kummallakin puolella Merenkurkkua. Yritysneuvojat ja yrityskehittäjät Teknologiakeskus Merinovasta ja VASEKista ovat paikalla Örnsköldsvikissä, Uumajassa ja Skellefteåssa säännöllisesti aina muutaman päivän kerrallaan tapaamassa ruotsalaisia yrityksiä. Samalla tavoin yrityskehittäjät Ruotsin puolelta tulevat joka kuukausi Vaasaan parin päivän ajaksi tapaamaan Vaasan seudun yrittäjiä.

Tammikuun Advisory Board -päivään mahtui neljä tapaamista. Kaikki neljä yritystä olivat jo aiemmin viime vuoden puolella tavanneet ruotsalaiset yrityskehittäjät, ja nyt oli aika yhdessä Magnus Wiklundin, Jenny Åkermarkin ja Linnéa Egnor Byströmin kanssa käydä läpi, miten asiat ovat edenneet ja pohtia edelleen yrityksiä ja yhteyshenkilöitä, joita kontaktoida.

Lieskoski NylundMauri Lieskoski Geo-Pipelta ja Olav Nylund VASEKilta

Vaasalaisyritys Geo-Pipe GP Oy kehittää ja valmistaa tuotteita luontoon varastoituvan ilmaisenergian hyödyntämiseksi. Yrityksen perustaja Mauri Lieskoski haluaa hyödyntää Advisory Boardin tarjoaman mahdollisuuden laajentaa tuotteiden tunnettuutta Ruotsin puolella Västerbottenin alueella. Geo-Pipe GP:llä on myös tuotteiden valmistusta siellä.

– Meillä on kyllä myös jälleenmyyjä Tukholmassa, mutta tämäkin mahdollisuus täytyy hyödyntää, kun siihen annetaan mahdollisuus. Kaikenlainen apu otetaan kiitollisuudella vastaan tuotteiden saamiseksi markkinoille, koska uusien innovaatioiden tunnetuksi saaminen kestää, Lieskoski toteaa.

Wiklund nostaa tapaamisen aikana esiin ehkä yllättävänkin kohderyhmän eli erikoisrakennukset kuten vankilat:

– On tutkittu, että yhden vangin vedenkulutus vastaa kolmihenkisen perheen kulutusta. Voisiko Geopipen tuote mahdollistaa säästöjä kohteissa, joissa lämpimän veden tai lämmityksen kustannukset ovat suuret? hän pohtii.

MajaniemiRunsorissa sijaitsevan Ampnerin toimitusjohtaja Tapio Majaniemen mukaan yrityksellä ei ole aiemmin ollut resursseja pyrkiä Ruotsin markkinoille, mutta nyt on sen aika. Majaniemi olisi halukas tekemään matkan Ruotsiin tapaamaan samalla kertaa useampia potentiaalisia yhteistyökumppaneita:

– Toimivan laivayhteyden ansiosta vierailu Ruotsissa on helppoa, ja Ruotsin markkinoille pyrkiminen on luonnollisinta aloittaa läheltä eli Uumajasta. Mahdollisuuksia on ja siksi etsimmekin Ruotsista kumppania, jolla olisi halu kasvuun uuden liiketoiminnan kautta, Majaniemi toteaa.

Teollisen automaation yritys Norcar Automation valmistaa laitteita ja robotteja erilaisia tuotantolinjoja varten. Yritys on nyt perustamassa toimistoa Vaasan seudulle, ja myyntijohtaja Kim Högkvist tarttui tilaisuuteen tulla VASEKille juttelemaan mahdollisuuksista Ruotsin markkinoilla.

Åkermark ja Egnor Byström luettelevat Uumajan ja Örnsköldsvikin alueen yrityksiä, joilla voisi olla tarpeita automaatiojärjestelmille:

– Eräs yritys on muuttamassa uusiin tiloihin Örnsköldsvikin ulkopuolelle, heillä voisi olla tarvetta uusia tuotantolinjoja samassa yhteydessä. Mieleen tulee myös toinen yritys, joka on laajentamassa toimintaansa, Egnor Byström luettelee.

NorcarTapaamisen päätteeksi sovitaan, että parin viikon päästä palataan asiaan ja silloin Högkvist saa listan yhteyshenkilöistä, joita on jo alustavasti informoitu suomalaisyrityksen tuotteista.

Jos liiketoimintamahdollisuudet Ruotsissa kiinnostavat, ota yhteyttä VASEKiin niin sovitaan tapaaminen seuraavalle Advisory Board -päivälle!

 

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name]

Intrerreg BA FI RGB



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää