Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024
Kaikki puhujat

Anders Ankarlid (agood company), Jonas Sandlin (KIP Services), Hanna Malkamäki (VASEK), Johanna Långskog (Mustasaaren kunta), Annakaisa Elo (LAB Ammattikorkeakoulu), Susanna Vanhamäki (LAB Ammattikorkeakoulu), Lea Heikinheimo (LAB Ammattikorkeakoulu).

Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.

Tilaisuuden avasivat Johanna Långskog Mustasaaren kunnasta ja Hanna Malkamäki Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK:sta. Johanna kertoi Renergin taustoista ja siitä, miten kiertotalousklusteri syntyi osana Cirkular Ekonomi Korsholm -hanketta 2017-2019. Hanna puolestaan muistutti, miksi kiertotalous on kestävän kehityksen kannalta kriittinen asia, ja korosti, että kiertotalous alkaa jo suunnittelupöydältä.

– Usein toimenpiteet, joilla säästetään resursseja, ovat myös ympäristölle edullisia”, Malkamäki painotti. 

Susanna Vanhamäki (LAB Ammattikorkeakoulu)

Susanna Vanhamäki (LAB Ammattikorkeakoulu)

Kiertotalouskäytäntöjä esille

Susanna Vanhamäki LAB Ammattikorkeakoulusta Lahdesta esitteli monipuolisia esimerkkejä yhteistyöstä ja kiertotalousprojekteista, joita LAB Ammattikorkeakoulussa toteutetaan. Myös Lea Heikinheimo ja Annakaisa Elo osallistuivat esitykseen esittelemällä omia hankkeitaan ja niiden tavoitteita. Esimerkkejä löytyi muun muassa tekstiilien ja muovien uusiokäytöstä, mikä herätti kiinnostusta ja loi uskoa kiertotalouden mahdollisuuksiin.

Anders AAnders Ankarlid (kuvassa) agood companysta tarjosi inspiroivia näkökulmia kestävään kulutukseen ja materiaaleihin sekä konkreettisia toimenpiteitä kuluttajille, yrityksille ja julkiselle sektorille epäkestävän kulutuksen torjumiseksi. Hänen puheenvuoronsa kannusti kuulijoita pohtimaan omia toimintatapojaan ja niiden vaikutusta ympäristöön.

Kestävyyttä ja resurssitehokkuutta Kokkola Industrial Parkissa (KIP)

Jonas Sandlin KIP Servicesilta antoi katsauksen KIP Servicesin toimintaan, sen historiaan ja siihen, miten heidän kehittämänsä kiertotalouden ekosysteemi edistää kestävyyttä ja resurssitehokkuutta Kokkola Industrial Parkin alueella. Hänen esityksensä avasi näkymiä siihen, miten teollisuus voi olla merkittävässä roolissa kiertotalouden edistämisessä.

Verkostoitumista ja uusia alkuja

Tapahtuman lämmin ilmapiiri ja kiinnostavat puheenvuorot herättivät vilkasta keskustelua. Nyt onkin aika jatkaa Renergi-kiertotalousyhteisön kehittämistä ja saada alueen yritykset mukaan erilaisiin alustoihin, jotka edistävät kiertotaloutta ja parantavat tehokkuutta koko alueella. Tavoitteena on tehdä alueesta houkutteleva etabloitumisalue myös muualle Suomeen ja Eurooppaan.

Renergi kick-off -tilaisuus osoitti selvästi, että kiertotalouden edistäminen vaatii yhteistyötä eri toimijoiden välillä, ja että tällainen yhteistyö voi synnyttää merkittäviä muutoksia kohti kestävämpää tulevaisuutta.

SOF-hanke edistää kestävää kehitystä

Tapahtuma oli järjestetty osittain Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner (SOF) -hanketta, joka on Euroopan Unionin osarahoittama. SOF-hanke on osoitus alueen sitoutumisesta kestävään kehitykseen ja pyrkimyksestä toimia edelläkävijänä kestävien ratkaisujen edistämisessä. Renergi kick-off -tilaisuus oli yksi konkreettinen askel tähän suuntaan.

 

Lue lisää: www.renergi.fi‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää