Rahoitusta kahdelle uudelle, koko Merenkurkun alueelle tärkeälle hankkeelle

30.04.2021

pexels mike 192364

Merenkurkun alueen laaja yhteistyökumppanuus on saanut Merenkurkun neuvoston johdolla rahoitusta kahdelle tärkeälle hankkeelle, jotka ovat erittäin ajankohtaisia viimeaikaisen loistouutisen johdosta.

Nordic Battery Belt Logistics on yksi rahoitusta saavista hankkeista. Hankkeessa keskitytään Merenkurkun alueelle suunniteltavien akkutehtaiden logistiikkavirtoihin. Myös Kiinteä yhteys -hanketta tutkiskellaan lähemmin. Hankkeessa tarkastellaan Merenkurkun neuvostolle saapuneita lukuisia toteutusehdotuksia Merenkurkun sillasta. Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt molemmille hankkeille tukea Interreg Botnia-Atlantican kautta.

Nordic Battery Belt Logistics – Ajankohtainen hanke

Nordic Battery Belt Logistics -hankkeessa laaditaan strategia, jonka tarkoituksena on edistää kestäviä ja kustannustehokkaita kuljetuksia alueella valtionrajat ylittävästä näkökulmasta. Pyrkimyksenä on saada parempi käsitys siitä, millaisia uusia logistiikkavirtoja alueelle voi kehittyä suunnitteilla olevien akkutehtaiden seurauksena. Kyse on siis sekä inventoinnista että strategiasta, joiden avulla alueen logistiikkatarjontaa ja infrastruktuuria voidaan parantaa Nordic Battery Belt -akkuklusterin kehittämisen tukemiseksi.

Uutinen otettiin ilolla vastaan

Vaasanseudun kehitysyhtiö VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback iloitsee myönteisestä rahoituspäätöksestä ja pitää valtionrajat ylittävää suunnittelua hyvänä asiana.

– Vaasa muodostaa yhdessä Skellefteån Northvoltin ja Mo i Ranaan suunnitteilla olevan FREYR Batteryn kanssa akkuvyöhykkeen, joka vaikuttaa logistiikkavirtoihin koko Merenkurkun alueella. Kaikki hyötyvät siitä, että voimme tehdä yhteistyötä näiden asioiden parissa, linkittää eri tehtaat toisiinsa ja tehdä yhteistoimin pitkäjänteisiä panostuksia. VASEKilla on muutakin yhteistoimintaa Merenkurkun alueen energia-alan ja cleantechin parissa, ja prosessit tukevat toisiaan.

Myös norjalaisen Rana Utviklingin hankejohtaja Kim-André Åsheim on sitä mieltä, että yhteistyö yhteisen akkuklusterin luomiseksi hyödyttää kaikkia ja luo synergiaa.

– Pohjoismaisesta akkuvyöhykkeestä on puhuttu pitkään. Vaasan, Skellefteån ja Mo i Ranan akkutehtaiden myötä tästä on tulossa totta. Voimme saada paljon aikaan hyvällä yhteistyöllä tällä Euroopan uudella akkualueella. 

Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg on tehnyt pitkään yhteistyötä esim. Skellefteån kanssa, ja hän pitää yhteistoiminnan laajentamista myönteisenä.

– Alueen yhteistyöstä syntyy merkittäviä etuja. Maailmanlaajuisesta näkökulmasta katsottuna sijaitsemme erittäin lähellä toisiamme, ja yhteistyön avulla voimme markkinoida itseämme vieläkin vahvempana ja suurempana. Laajemmasta näkökulmasta tarkasteltuna materiaalivirrat hyödyttävät meitä kaikkia suunnittelun, priorisoitujen investointien kuin myös esimerkiksi satamakapasiteetin ja nykyisten edellytysten hyödyntämisen suhteen.

Skellefteån kunnan elinkeinopäällikkö Anja Palm kommentoi:

– Meillä on loistavat mahdollisuudet kehittää aluettamme ja muodostua tärkeäksi osaksi vihreää siirtymää. Tämä tuo mukanaan suuria haasteita, minkä takia alue- ja valtionrajat ylittävä yhteistyö on tärkeää, jotta voimme yhdessä houkutella osaamista ja kehityspääomaa.

Kiinteä Merenkurkun yhteys – Utopiaa vai tarpeellinen investointi?

Alueella on jo tänä päivänä toimiva infrastruktuuri ja yhteydet Eurooppaan, mutta rahtiliikenteen määrän odotetaan todennäköisesti kasvavan Merenkurkun alueen massiivisten investointien myötä. Tämä lisää edellytyksiä Merenkurkun sillan rakentamiselle, minkä ansiosta Kiinteä yhteys -hankkeen ajoitus onkin erinomainen.

Merenkurkun silta muuttui jälleen viime kesänä ajankohtaiseksi Eranti Engineering Oy:n optimistisen, sosioekonomisen laskelman ansiosta. Aihe sai runsaasti medianäkyvyyttä, minkä jälkeen useat kansainväliset toimijat lähestyivät Merenkurkun neuvostoa ja esittelivät omia liiketoimintamallejaan, mm. rahoitusjärjestelyjä kiinteälle Merenkurkun yhteydelle. Liiketoimintaehdotuksia saapui kansainvälisiltä toimijoilta ympäri maailmaa. Hanke koostuu kahdesta osasta: kokonaisvaltaisesta vaikutusten arvioinnista ja liiketoimintaehdotusten tarkastelusta.

Merenkurkun neuvosto EAYY:n hallituksen jäsen ja Region Västerbottenin alueellisen kehityslautakunnan varapuheenjohtaja Åsa Ågren Wikström:

– Mikäli kaikki panostukset toteutuvat, pohjoiseen syntyy todellinen akkuvyöhyke, mikä korostaa infrastruktuurin merkitystä. Tällä tavoin myös Kiinteä yhteys ‑hanke muuttuu tehtaiden myötä entistä ajankohtaisemmaksi. Olemmekin pitkään puhuneet kiinteän yhteyden puolesta. Molemmat hankkeet osoittavat, että alueella elää vahva yhteistyötahto ja halu vahvistaa aluettamme entisestään.

Ruotsin Blå Vägen -yhdistyksen puheenjohtaja Christer Rönnlund lisää:

– Tämä on ilahduttavaa. Kiinteä Merenkurkun yhteys hyödyttäisi rannikkokaupunkien lisäksi kaikkia kuntia E12-väylän varrella, minkä takia yhdistyksemme hallitus on päättänyt osallistua hankkeen toteutukseen ja rahoitukseen. Lisäksi tämä aloite tukee muita alueella meneillään olevia investointeja.

Kansanedustaja ja Merenkurkun neuvosto EAYY:n puheenjohtaja Joakim Strand on samaa mieltä:

– Merenkurkun neuvosto on jälleen aikaansa edellä ja käynnistää Nordic Battery Belt Logistics -hankkeen samaan aikaan Johnson Mattheyn akkutehdasuutisen kanssa. Molemmat hankkeet ovat hyvä tapa yhdistää alue, koota voimat ja kehittää aluetta yhdessä maakunta- ja valtionrajat ylittävällä tavalla.

– Selvitys kiinteästä yhteydestä näyttäytyy samalla täysin uudessa valossa, kun tehtaita perustetaan molemmin puolin Merenkurkkua. Laivan, sähkölentoliikenteen ja akkuklusterin visioihin on ajoittain suhtauduttu epäluuloisesti, mutta nyt ne ovat toteutumassa. Sama koskee siltaa.

– Kiinteä yhteys mahdollistaa lukemattomia uusia ihmiskohtaamisia sekä luonnollisen, arkipäiväisen yhteistoiminnan pohjalaisten ja västerbottenilaisten välillä. Olemme erittäin kiitollisia kaukonäköisistä virkamiehistämme ja päätöksentekijöistämme sekä heidän valmiudestaan ja halustaan tehdä yhteistyötä, jonka avulla kehitämme alueesta maailman parhaan alueen asua ja työskennellä.

 

Merenkurkun neuvosto EAYY ja Merenkurkun alue

Merenkurkun neuvosto EAYY on Pohjanmaan kolmen maakunnan, Ruotsin Västerbottenin läänin ja Örnsköldsvikin kunnan sekä koko alueen kaupunkien ja kuntien muodostama pohjoismainen, raja-alueellinen yhteistyöfoorumi. Yhdessä ne muodostavat Merenkurkun alueen.

Merenkurkun neuvosto pyrkii edistämään ja kehittämään vahvaa ja elinvoimaista aluetta valtionrajat ylittävän yhteistyön avulla. Toimimme neutraalina yhteistyöalustana kaikkien Merenkurkun alueella sijaitsevien jäsentemme ja toimijoidemme hyväksi. www.kvarken.org

 

Nordic Battery Belt Logistics

Nordic Battery Belt Logistics -hankkeessa laaditaan strategia, jonka tarkoituksena on edistää kestäviä ja kustannustehokkaita kuljetuksia alueella valtionrajat ylittävästä näkökulmasta. Pyrkimyksenä on saada parempi käsitys siitä, millaisia uusia logistiikkavirtoja alueelle voi kehittyä suunnitteilla olevien akkutehtaiden seurauksena. Kyse on siis sekä inventoinnista että strategiasta, joiden avulla alueen logistiikkatarjontaa ja infrastruktuuria voidaan parantaa Nordic Battery Belt -akkuklusterin kehittämisen tukemiseksi.

Kumppanuudessa ovat mukana Merenkurkun neuvosto EAYY, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Skellefteån kunta ja Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEK. Hankkeen tukijoihin kuuluvat lisäksi Rana Utvikling, MidtSkandia ja Future Cleantech Solutions.

  • Kokonaisbudjetti 300 000 EUR
  • Päärahoittaja Interreg Botnia-Atlantica
  • Hankeaika 05/2021–10/2022

Kiinteä yhteys

Hankkeessa luodaan päätöksenteko-ohjeita, joita voidaan käyttää perustana pitkäjänteiselle ja valtionrajat ylittävälle (itä-länsi) strategialle/linjaukselle siitä, miten kiinteää yhteyttä edistetään tulevaisuudessa.

Hanke koostuu kahdesta osasta:

  • Kokonaisvaltainen vaikutustenarviointi. Vaikutustenarviointi sisältää laadunvarmistuksen hankkeen sosioekonomisista seurauksista sekä yleisluontoisen ympäristöarvioinnin ehdotetuista vaihtoehtoisista reiteistä.
  • Liiketoimintaehdotusten tarkastelu. Liiketoimintaehdotukset ovat luonteeltaan monimutkaisia, ja niiden sisällön analysoimiseksi ja ehdotusten toteutettavuuden arvioimiseksi vaaditaan asiantuntemusta ja lisäselvityksiä.

Kumppanuudessa ovat mukana Merenkurkun neuvosto EAYY ja Ruotsin Blå Vägen -yhdistys. Hankkeen tukijoihin kuuluvat lisäksi Meridiam, Etgar Al Engineering ja Green Carbon Recovery.

  • Kokonaisbudjetti 215 000 EUR
  • Päärahoittaja Interreg Botnia-Atlantica
  • Hankeaika 05/2021–10/2022

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Haemme tiedottaja-kääntäjää määräaikaiseen työsuhteeseen (sijaisuus)

12.05.2021 | Uutiset
Hallitset suomen, ruotsin ja englannin kielet ja sinulla on kokemusta eri tekstilajien kääntämisestä. Työajastasi noin puolet menee käännös- ja kielenhuoltotehtäviin, pääosin suomi-ruotsi, mutta myös ruotsi-suomi ja suomi-englanti. Osallistut VASEKin ja Vaasan seudun viestinnän toteutukseen, joten toivomme, että kirjoitat sujuvasti niin tiedotteita, verkkotekstejä kuin artikkeleitakin.
Lue lisää

Nuoria kuunnellen – Vetovoimaa ja pitovoimaa etsimässä

07.05.2021 | Uutiset
Vaasa on katukuvaltaan nuorekas, sillä kaupunki on väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin opiskelukaupunki. Peräti joka viides vastaantulija kadulla on korkeakouluopiskelija. – Kun lisää yhtälöön vielä 160 yrityksen kansainvälisen energiateknologiaklusterin ja jatkuvan osaajapulan, ei tarvitse ihmetellä miksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemämme seutumarkkinointityön yhtenä tärkeimmistä tavoitteista lähitulevaisuudessa on vaikuttaa erityisesti nuorten jäämiseen Vaasan seudulle myös opiskelujen jälkeen, markkinointipäällikkö Mari Kattelus kertoo.
Lue lisää

Yrittäjyysinto kasvanut - 56 % kasvu Startian avulla perustettujen yritysten määrässä

06.05.2021 | Uutiset
Uusien yritysten perustaminen Uusyrityskeskusten kautta on ollut odotettua vilkkaampaa jo viime kesästä lähtien. Tämän vuoden tammi-maaliskuun aikana Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta uusia yrityksiä perustettiin yhteensä 64, kun viime vuoden vastaava lukema oli 41. Kasvua perustettujen yritysten määrässä oli siis huimat 56 prosenttia.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

06.05.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

06.05.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä – kolme onnellisinta saavat kylään Maria Veitolan

05.05.2021 | Uutiset
Maailman onnellisimmaksi kaupungiksi tähtäävä Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä tehdäkseen tunnetuksi onnellisen elämän saloja. Tutkimusmatkalle on kutsuttu mukaan myös mediapersoona Maria Veitola, joka syventyy Vaasalle toimittamassaan videosarjassa ehdokkaiden elämäntarinoihin ja onnen elementteihin.
Lue lisää

Kotieläintila tarjoaa viihtyisää ajanviettoa eläinten kanssa

04.05.2021 | Uutiset
Jokainen, joka on joskus viettänyt aikaa eläinten kanssa, tietää, miten palkitsevaa ja rauhoittavaa se voi olla. Anna Salmi perheineen ylläpitää Södra Vallgrundissa kotieläintila Aava Kertun Kotitilaa, jossa vietetään aikaa eläinten kanssa niitä sekä luontoa suuresti kunnioittaen.
Lue lisää

Rahoitusta kahdelle uudelle, koko Merenkurkun alueelle tärkeälle hankkeelle

30.04.2021 | Uutiset
Merenkurkun alueen laaja yhteistyökumppanuus on saanut Merenkurkun neuvoston johdolla rahoitusta kahdelle tärkeälle hankkeelle, jotka ovat erittäin ajankohtaisia viimeaikaisen loistouutisen johdosta.
Lue lisää