Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat kaipaamaan tukea

17.02.2023

pexels andrew neel 2312369

Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen ja maksuttoman neuvonnan avulla perustettiin vuoden 2022 aikana Suomeen lähes 6200 uutta yritystä. Neuvontatapahtumien määrä sekä pituudet kasvoivat suhteessa perustettujen yritysten määrään. Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat varovaisiksi.

Vuonna 2022 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa kävi 524 asiakasta (2021: 748). Asiakaskontakteja (tapaaminen, puhelu, sähköposti, videoneuvottelu) oli 1 065 kpl (2021: 1 213). Startian avulla seudulle perustettiin 178 uutta yritystä (2021: 196). Kaikkien yrityspalveluiden asiakkaista 157 yrityksen aiheena oli omistajanvaihdos, joko toiminnan ostaminen tai myyminen (2021: 182).

Startian johtaja Tommi Virkaman mukaan hyvä työllisyystilanne ja epävarmat ajat vaikuttivat yrityksen perustamishalukkuuteen, mutta rohkaisee silti suunnittelemaan tulevaa:

– Vaikka ajat olisivat juuri nyt haastavia, suunnitelmia kannattaa kuitenkin aina tehdä. Sitä paitsi ulkoiset tilanteet vaikuttavat tiettyihin toimialoihin enemmän kuin toisiin. Voihan juuri sinun liikeideasi kannattaa maailman tilanteesta huolimatta! Yrittäjyyden testaamisen voi esimerkiksi aloittaa ensin sivutoimisena, sanoo Virkama.

Startiaan voi aina ottaa yhteyttä. Haluamme auttaa – ota yhteyttä,
jos harkitset yrityksen perustamista, Virkama jatkaa.

Varsinaisten yritysten perustamismäärä laskussa, sivutoiminen yrittäjyys aiempaa suositumpaa


Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten määrä jäi edellisvuodesta 11 prosenttia. Kaupparekisteriin merkittyjä yrityksiä on valtakunnallisestikin perustettu aiempaa vähemmän, joten Uusyrityskeskusten perustamismäärät seuraavat kokonaiskehitystä. Sivutoimisen yrittäjyyden osuus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, samoin kevytyrittäjyys on yhä suositumpaa – kevytyrittäjyys ei näy tilastoissa uusina yrityksinä, vaikka hekin käyttävät yritysten neuvontapalveluita.

– Korkean työllisyyden aikana yritysten perustamisaktiivisuus laskee, kun työmarkkinat vetävät hyvin. Neuvonnassa näkyy, että alkavat yrittäjät kaipaavat nyt aiempaa enemmän tukea yrittäjyyden alkutaipaleella. Autamme tietysti kaikkia asiakkaita yritysmuodosta huolimatta, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.

– Yrittäjyys on kasvun, investointien ja hyvinvoinnin ydin. Uusyrityskeskustoiminnan avulla perustetaan elinvoimaisempia yrityksiä, joten toiminnalla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Tarvitsemme erilaisia yrityspalveluita jo alkuvaiheesta lähtien sekä myös lupauksen yrittäjille siitä, että yhteiskunnassa tehdään ennakoitavia ja johdonmukaisia päätöksiä, painottaa Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

– Erityisesti epävarmoina aikoina yrityksille vakaa toimintaympäristö korostuu. Kannustava verotus on yritysten ja työpaikkojen syntymiselle tärkeää. Kaikkien eri osa-alueiden lainsäädännön tasolta kuntien toimenpiteisiin tulee toimia, jotta yhteiskunta on yritysmyönteinen: Yhteiskunnan tehtävänä on mahdollistaa yrittäjyys – ei haitata tai estää sitä, muistuttaa Suomen Uusyrityskeskusten Uusyrittäjän ystävän aamiaistilaisuudessa 14.2.2023 vieraillut kansanedustaja Sari Multala (kok.).

Uusia yrityksiä syntyy myös omistajanvaihdosten kautta

Uusyrityskeskusten valtakunnallisena tavoitteena on nostaa toimivan yrityksen ostaminen nykyistä vahvemmin esiin yhtenä tapana aloittaa yrittäjyys. Suomen Uusyrityskeskukset ovat myös mukana valtakunnallisessa Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hankkeessa.

Tommi Virkaman mukaan myös Vaasan seudulla on tulossa paljon yrityksiä myyntiin ja niille kaivataan jatkajia. Samaa toteaa Suomen Uusyrityskeskusten hallituksen varapuheenjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen:

–Suomessa kymmenet tuhannet yritykset ovat vaarana jäädä ilman jatkajaa, ja samalla katoaa iso määrä osaamista ja työpaikkoja. Tämä on valtakunnallinen haaste, jota Uusyrityskeskusverkosto on osaltaan ratkaisemassa.

Startian tarjoama apu on tutkitusti hyödyllistä


Kaikille Startian perustamisneuvonnan asiakkaille lähetettiin vuoden aikana palautekyselyt ja tulokset olivat loistavia: Startian asiakkaista 92,98 % suosittelisi erittäin todennäköisesti palvelua myös muille (2021: 90,91 %). Asiakastyytyväisyyden keskiarvo asteikolla 1–4 oli 3,84 (2021: 3,82).

Kaikki uusyrityskeskukset saavat erittäin hyvää palautetta neuvonnastaan ja keskusten yhteinen NPS-luku eli suositusindeksi on 86. Lisäksi valtakunnallisen vaikuttavuustutkimuksen mukaan Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten eloonjäämisprosentti on merkittävä: 80 % Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden päästä perustamisesta.

Suomen Uusyrityskeskukset ry on kattojärjestö 30 paikalliselle ja alueelliselle Uusyrityskeskukselle, joissa tarjotaan maksutonta ja ammattitaitoista yritysneuvontaa kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Uusyrityskeskusten tehtävänä on edesauttaa mahdollisimman kannattavan yrittäjyyden syntymistä Suomeen.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää