Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat kaipaamaan tukea

17.02.2023

pexels andrew neel 2312369

Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen ja maksuttoman neuvonnan avulla perustettiin vuoden 2022 aikana Suomeen lähes 6200 uutta yritystä. Neuvontatapahtumien määrä sekä pituudet kasvoivat suhteessa perustettujen yritysten määrään. Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat varovaisiksi.

Vuonna 2022 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa kävi 524 asiakasta (2021: 748). Asiakaskontakteja (tapaaminen, puhelu, sähköposti, videoneuvottelu) oli 1 065 kpl (2021: 1 213). Startian avulla seudulle perustettiin 178 uutta yritystä (2021: 196). Kaikkien yrityspalveluiden asiakkaista 157 yrityksen aiheena oli omistajanvaihdos, joko toiminnan ostaminen tai myyminen (2021: 182).

Startian johtaja Tommi Virkaman mukaan hyvä työllisyystilanne ja epävarmat ajat vaikuttivat yrityksen perustamishalukkuuteen, mutta rohkaisee silti suunnittelemaan tulevaa:

– Vaikka ajat olisivat juuri nyt haastavia, suunnitelmia kannattaa kuitenkin aina tehdä. Sitä paitsi ulkoiset tilanteet vaikuttavat tiettyihin toimialoihin enemmän kuin toisiin. Voihan juuri sinun liikeideasi kannattaa maailman tilanteesta huolimatta! Yrittäjyyden testaamisen voi esimerkiksi aloittaa ensin sivutoimisena, sanoo Virkama.

Startiaan voi aina ottaa yhteyttä. Haluamme auttaa – ota yhteyttä,
jos harkitset yrityksen perustamista, Virkama jatkaa.

Varsinaisten yritysten perustamismäärä laskussa, sivutoiminen yrittäjyys aiempaa suositumpaa


Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten määrä jäi edellisvuodesta 11 prosenttia. Kaupparekisteriin merkittyjä yrityksiä on valtakunnallisestikin perustettu aiempaa vähemmän, joten Uusyrityskeskusten perustamismäärät seuraavat kokonaiskehitystä. Sivutoimisen yrittäjyyden osuus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, samoin kevytyrittäjyys on yhä suositumpaa – kevytyrittäjyys ei näy tilastoissa uusina yrityksinä, vaikka hekin käyttävät yritysten neuvontapalveluita.

– Korkean työllisyyden aikana yritysten perustamisaktiivisuus laskee, kun työmarkkinat vetävät hyvin. Neuvonnassa näkyy, että alkavat yrittäjät kaipaavat nyt aiempaa enemmän tukea yrittäjyyden alkutaipaleella. Autamme tietysti kaikkia asiakkaita yritysmuodosta huolimatta, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.

– Yrittäjyys on kasvun, investointien ja hyvinvoinnin ydin. Uusyrityskeskustoiminnan avulla perustetaan elinvoimaisempia yrityksiä, joten toiminnalla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Tarvitsemme erilaisia yrityspalveluita jo alkuvaiheesta lähtien sekä myös lupauksen yrittäjille siitä, että yhteiskunnassa tehdään ennakoitavia ja johdonmukaisia päätöksiä, painottaa Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

– Erityisesti epävarmoina aikoina yrityksille vakaa toimintaympäristö korostuu. Kannustava verotus on yritysten ja työpaikkojen syntymiselle tärkeää. Kaikkien eri osa-alueiden lainsäädännön tasolta kuntien toimenpiteisiin tulee toimia, jotta yhteiskunta on yritysmyönteinen: Yhteiskunnan tehtävänä on mahdollistaa yrittäjyys – ei haitata tai estää sitä, muistuttaa Suomen Uusyrityskeskusten Uusyrittäjän ystävän aamiaistilaisuudessa 14.2.2023 vieraillut kansanedustaja Sari Multala (kok.).

Uusia yrityksiä syntyy myös omistajanvaihdosten kautta

Uusyrityskeskusten valtakunnallisena tavoitteena on nostaa toimivan yrityksen ostaminen nykyistä vahvemmin esiin yhtenä tapana aloittaa yrittäjyys. Suomen Uusyrityskeskukset ovat myös mukana valtakunnallisessa Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hankkeessa.

Tommi Virkaman mukaan myös Vaasan seudulla on tulossa paljon yrityksiä myyntiin ja niille kaivataan jatkajia. Samaa toteaa Suomen Uusyrityskeskusten hallituksen varapuheenjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen:

–Suomessa kymmenet tuhannet yritykset ovat vaarana jäädä ilman jatkajaa, ja samalla katoaa iso määrä osaamista ja työpaikkoja. Tämä on valtakunnallinen haaste, jota Uusyrityskeskusverkosto on osaltaan ratkaisemassa.

Startian tarjoama apu on tutkitusti hyödyllistä


Kaikille Startian perustamisneuvonnan asiakkaille lähetettiin vuoden aikana palautekyselyt ja tulokset olivat loistavia: Startian asiakkaista 92,98 % suosittelisi erittäin todennäköisesti palvelua myös muille (2021: 90,91 %). Asiakastyytyväisyyden keskiarvo asteikolla 1–4 oli 3,84 (2021: 3,82).

Kaikki uusyrityskeskukset saavat erittäin hyvää palautetta neuvonnastaan ja keskusten yhteinen NPS-luku eli suositusindeksi on 86. Lisäksi valtakunnallisen vaikuttavuustutkimuksen mukaan Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten eloonjäämisprosentti on merkittävä: 80 % Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden päästä perustamisesta.

Suomen Uusyrityskeskukset ry on kattojärjestö 30 paikalliselle ja alueelliselle Uusyrityskeskukselle, joissa tarjotaan maksutonta ja ammattitaitoista yritysneuvontaa kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Uusyrityskeskusten tehtävänä on edesauttaa mahdollisimman kannattavan yrittäjyyden syntymistä Suomeen.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää