Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat kaipaamaan tukea

17.02.2023

pexels andrew neel 2312369

Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen ja maksuttoman neuvonnan avulla perustettiin vuoden 2022 aikana Suomeen lähes 6200 uutta yritystä. Neuvontatapahtumien määrä sekä pituudet kasvoivat suhteessa perustettujen yritysten määrään. Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat varovaisiksi.

Vuonna 2022 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa kävi 524 asiakasta (2021: 748). Asiakaskontakteja (tapaaminen, puhelu, sähköposti, videoneuvottelu) oli 1 065 kpl (2021: 1 213). Startian avulla seudulle perustettiin 178 uutta yritystä (2021: 196). Kaikkien yrityspalveluiden asiakkaista 157 yrityksen aiheena oli omistajanvaihdos, joko toiminnan ostaminen tai myyminen (2021: 182).

Startian johtaja Tommi Virkaman mukaan hyvä työllisyystilanne ja epävarmat ajat vaikuttivat yrityksen perustamishalukkuuteen, mutta rohkaisee silti suunnittelemaan tulevaa:

– Vaikka ajat olisivat juuri nyt haastavia, suunnitelmia kannattaa kuitenkin aina tehdä. Sitä paitsi ulkoiset tilanteet vaikuttavat tiettyihin toimialoihin enemmän kuin toisiin. Voihan juuri sinun liikeideasi kannattaa maailman tilanteesta huolimatta! Yrittäjyyden testaamisen voi esimerkiksi aloittaa ensin sivutoimisena, sanoo Virkama.

Startiaan voi aina ottaa yhteyttä. Haluamme auttaa – ota yhteyttä,
jos harkitset yrityksen perustamista, Virkama jatkaa.

Varsinaisten yritysten perustamismäärä laskussa, sivutoiminen yrittäjyys aiempaa suositumpaa


Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten määrä jäi edellisvuodesta 11 prosenttia. Kaupparekisteriin merkittyjä yrityksiä on valtakunnallisestikin perustettu aiempaa vähemmän, joten Uusyrityskeskusten perustamismäärät seuraavat kokonaiskehitystä. Sivutoimisen yrittäjyyden osuus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, samoin kevytyrittäjyys on yhä suositumpaa – kevytyrittäjyys ei näy tilastoissa uusina yrityksinä, vaikka hekin käyttävät yritysten neuvontapalveluita.

– Korkean työllisyyden aikana yritysten perustamisaktiivisuus laskee, kun työmarkkinat vetävät hyvin. Neuvonnassa näkyy, että alkavat yrittäjät kaipaavat nyt aiempaa enemmän tukea yrittäjyyden alkutaipaleella. Autamme tietysti kaikkia asiakkaita yritysmuodosta huolimatta, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.

– Yrittäjyys on kasvun, investointien ja hyvinvoinnin ydin. Uusyrityskeskustoiminnan avulla perustetaan elinvoimaisempia yrityksiä, joten toiminnalla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Tarvitsemme erilaisia yrityspalveluita jo alkuvaiheesta lähtien sekä myös lupauksen yrittäjille siitä, että yhteiskunnassa tehdään ennakoitavia ja johdonmukaisia päätöksiä, painottaa Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

– Erityisesti epävarmoina aikoina yrityksille vakaa toimintaympäristö korostuu. Kannustava verotus on yritysten ja työpaikkojen syntymiselle tärkeää. Kaikkien eri osa-alueiden lainsäädännön tasolta kuntien toimenpiteisiin tulee toimia, jotta yhteiskunta on yritysmyönteinen: Yhteiskunnan tehtävänä on mahdollistaa yrittäjyys – ei haitata tai estää sitä, muistuttaa Suomen Uusyrityskeskusten Uusyrittäjän ystävän aamiaistilaisuudessa 14.2.2023 vieraillut kansanedustaja Sari Multala (kok.).

Uusia yrityksiä syntyy myös omistajanvaihdosten kautta

Uusyrityskeskusten valtakunnallisena tavoitteena on nostaa toimivan yrityksen ostaminen nykyistä vahvemmin esiin yhtenä tapana aloittaa yrittäjyys. Suomen Uusyrityskeskukset ovat myös mukana valtakunnallisessa Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hankkeessa.

Tommi Virkaman mukaan myös Vaasan seudulla on tulossa paljon yrityksiä myyntiin ja niille kaivataan jatkajia. Samaa toteaa Suomen Uusyrityskeskusten hallituksen varapuheenjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen:

–Suomessa kymmenet tuhannet yritykset ovat vaarana jäädä ilman jatkajaa, ja samalla katoaa iso määrä osaamista ja työpaikkoja. Tämä on valtakunnallinen haaste, jota Uusyrityskeskusverkosto on osaltaan ratkaisemassa.

Startian tarjoama apu on tutkitusti hyödyllistä


Kaikille Startian perustamisneuvonnan asiakkaille lähetettiin vuoden aikana palautekyselyt ja tulokset olivat loistavia: Startian asiakkaista 92,98 % suosittelisi erittäin todennäköisesti palvelua myös muille (2021: 90,91 %). Asiakastyytyväisyyden keskiarvo asteikolla 1–4 oli 3,84 (2021: 3,82).

Kaikki uusyrityskeskukset saavat erittäin hyvää palautetta neuvonnastaan ja keskusten yhteinen NPS-luku eli suositusindeksi on 86. Lisäksi valtakunnallisen vaikuttavuustutkimuksen mukaan Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten eloonjäämisprosentti on merkittävä: 80 % Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden päästä perustamisesta.

Suomen Uusyrityskeskukset ry on kattojärjestö 30 paikalliselle ja alueelliselle Uusyrityskeskukselle, joissa tarjotaan maksutonta ja ammattitaitoista yritysneuvontaa kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Uusyrityskeskusten tehtävänä on edesauttaa mahdollisimman kannattavan yrittäjyyden syntymistä Suomeen.



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää