Pohjanmaa matkalla muutokseen -kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta työkalu yrityksille

24.02.2021

Tiekartta kansi ThumbnailCERM-hankkeen toimijat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, Dynamo Närpes ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat julkaisseet yli 80-sivuisen tiekartan auttamaan yrityksiä viemään yritystään ja toimintaansa kohti kiertotaloutta ja kestävyyttä.

Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta sisältää käytännön esimerkkejä, joiden avulla yritys voi aloittaa oman kestävyystyönsä ja kehittää kestävyysajatteluaan. Oppaassa esitellyt esimerkit pohjaavat viimeisimpiin tutkimuksiin ja vallitseviin trendeihin sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tiekartan konkreettiset muistilistat ja ohjeet tekevät helpommaksi sekä pienten että suurten yritysten muutoksen kohti kestävämpää liiketoimintaa.

– Yritykset ja alueet, jotka uskaltavat toimia edelläkävijöinä siirtymisessä kestäviin ratkaisuihin usein myös palkitaan suurimmalla kasvulla. Yritys voi haluta toimia kestävästi monestakin eri syystä, mutta varmaa on, että kestävyysajattelu on tullut jäädäkseen, ja kaikilta yrityksiltä vaaditaan muutoksia, jotta Suomen hiilineutraaliustavoite saavutetaan vuoteen 2035 mennessä, projektipäällikkö Göran Östberg VASEKilta muistuttaa.

Työryhmä painottaa, että tiekartta tuo näkyväksi kiertotalouden mahdollisuudet Pohjanmaalla. Tiekartassa kuvaillaan trendejä ja syitä, miksi kestävyystyö on välttämätöntä.

– Viimeisten viiden vuosikymmenen aikana materiaalien kierrätys on kolminkertaistunut. Kiertotaloudessa resurssit säilyvät yhteiskunnan kierrossa sen sijaan, että niistä tulisi jätettä. Eli resursseja käytetään uudelleen niin pitkälle ja niin kauan kuin mahdollista. Tuote joko käytetään uudelleen tai siitä tulee uusien tuotteiden materiaalia. Kiertotalous vähentää tuotteiden ympäristövaikutuksia ja antaa monia mahdollisuuksia yrityksille kaikilla toimialoilla, projektipäällikkö Rasmus Hautala vakuuttaa.

– Kestävyysajattelussa on kyse pitkän aikavälin strategiasta. Yritysten on ennakoitava tulevaa, jos ne haluavat pysyä markkinoilla myös kymmenen vuoden kuluttua. Kun edetään kohti kestävää, kiertotalouteen nojaavaa toimintaa järjestelmällisesti ja pienin askelin, huomaa yritys pian olevansa myös tehokkaampi, kilpailukykyisempi ja kiinnostavampi sekä asiakkaiden että yhteistyökumppaneiden silmissä, projektipäällikkö Tomas Knuts Concordiasta painottaa.

Kiertotalouden mukaiset kestävät liiketoimintamallit tuovat yritykselle muun muassa rahallista säästöä, kasvavan kysynnän, vahvemman tavaramerkin, uusia yhteistyömahdollisuuksia ja vähemmän ympäristöriskejä. Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta tarjoaa yrityksille selkeät toimintaohjeet ja etenemisjärjestyksen, työkalut suunnitella etenemisen kohti kestävää toimintaa juuri yrityksen omista lähtökohdista.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää