Pohjanmaa matkalla muutokseen -kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta työkalu yrityksille

24.02.2021

Tiekartta kansi ThumbnailCERM-hankkeen toimijat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, Dynamo Närpes ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat julkaisseet yli 80-sivuisen tiekartan auttamaan yrityksiä viemään yritystään ja toimintaansa kohti kiertotaloutta ja kestävyyttä.

Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta sisältää käytännön esimerkkejä, joiden avulla yritys voi aloittaa oman kestävyystyönsä ja kehittää kestävyysajatteluaan. Oppaassa esitellyt esimerkit pohjaavat viimeisimpiin tutkimuksiin ja vallitseviin trendeihin sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tiekartan konkreettiset muistilistat ja ohjeet tekevät helpommaksi sekä pienten että suurten yritysten muutoksen kohti kestävämpää liiketoimintaa.

– Yritykset ja alueet, jotka uskaltavat toimia edelläkävijöinä siirtymisessä kestäviin ratkaisuihin usein myös palkitaan suurimmalla kasvulla. Yritys voi haluta toimia kestävästi monestakin eri syystä, mutta varmaa on, että kestävyysajattelu on tullut jäädäkseen, ja kaikilta yrityksiltä vaaditaan muutoksia, jotta Suomen hiilineutraaliustavoite saavutetaan vuoteen 2035 mennessä, projektipäällikkö Göran Östberg VASEKilta muistuttaa.

Työryhmä painottaa, että tiekartta tuo näkyväksi kiertotalouden mahdollisuudet Pohjanmaalla. Tiekartassa kuvaillaan trendejä ja syitä, miksi kestävyystyö on välttämätöntä.

– Viimeisten viiden vuosikymmenen aikana materiaalien kierrätys on kolminkertaistunut. Kiertotaloudessa resurssit säilyvät yhteiskunnan kierrossa sen sijaan, että niistä tulisi jätettä. Eli resursseja käytetään uudelleen niin pitkälle ja niin kauan kuin mahdollista. Tuote joko käytetään uudelleen tai siitä tulee uusien tuotteiden materiaalia. Kiertotalous vähentää tuotteiden ympäristövaikutuksia ja antaa monia mahdollisuuksia yrityksille kaikilla toimialoilla, projektipäällikkö Rasmus Hautala vakuuttaa.

– Kestävyysajattelussa on kyse pitkän aikavälin strategiasta. Yritysten on ennakoitava tulevaa, jos ne haluavat pysyä markkinoilla myös kymmenen vuoden kuluttua. Kun edetään kohti kestävää, kiertotalouteen nojaavaa toimintaa järjestelmällisesti ja pienin askelin, huomaa yritys pian olevansa myös tehokkaampi, kilpailukykyisempi ja kiinnostavampi sekä asiakkaiden että yhteistyökumppaneiden silmissä, projektipäällikkö Tomas Knuts Concordiasta painottaa.

Kiertotalouden mukaiset kestävät liiketoimintamallit tuovat yritykselle muun muassa rahallista säästöä, kasvavan kysynnän, vahvemman tavaramerkin, uusia yhteistyömahdollisuuksia ja vähemmän ympäristöriskejä. Pohjanmaa matkalla muutokseen – Kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartta tarjoaa yrityksille selkeät toimintaohjeet ja etenemisjärjestyksen, työkalut suunnitella etenemisen kohti kestävää toimintaa juuri yrityksen omista lähtökohdista.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää

Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021 | Uutiset
Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.
Lue lisää