Pelialan klusteri tukeutuu yhteistyöhön ja verkostoihin

28.09.2017

Jussi Loukiainen

West Coast Game Lab on Vaasan ammattikorkeakoulun projekti pelialan klusterin synnyttämiseksi Vaasan seudulle. Jussi Loukiainen Muovasta on projektin päänä viemässä eteenpäin pelialaa, jonne yritykset syntyvät useimmiten harrastuksen ja intohimon kautta.

– Meillä on Palosaarella Ylen tiloissa sijaitsevassa Game Labissa tällä hetkellä neljä yritystä vuokralla, lisäksi Gamelabin yhteisissä tiloissa on mahdollista työskennellä. Yhteensä seudulla on noin kymmenkunta pelialan yritystä ja lisäksi muutama pelikehittäjätiimi, jotka suunnittelevat yrityksen perustamista. Yhteiset tilat ovat tärkeät, sillä ala kehittyy ja yritykset menestyvät ainoastaan yhteistyön ja verkostojen kautta. Netistä löytyy tietoa pelien kehittämisestä, mutta kyllä vertaistuki on tärkeämpää. Kun kaikki tähtäävät samoille globaaleille markkinoille, eivät yritykset ole kilpailijoita keskenään, joten yhteistyö ja tietojen- sekä osaamisen vaihto on luontevaa, Loukiainen kertoo.

– Pelinkehittäjien tiimien jäsenet ovat usein hajallaan ympäri Suomea, eikä uusilla yrityksillä tai tiimeillä ole itsellään kaikkea tarvittavaa osaamista. Game Labin verkostojen kautta voimme etsiä tiimien tarvitsemia ammattilaisia kuten graafikoita, musiikkialan toimijoita, markkinoinnin ja rahoituksen asiantuntijoita tai vaikka peleille tärkeän monetisaation osaajia.

peliala1– VASEK ja Uusyrityskeskus Startia ovat olleet meille hyvä yhteistyökumppani, sillä Startian kautta aloittava peliyritys saa saumattomasti ja mutkattomasti kaiken tarvitsemansa avun liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja yrityksen perustamiseen. Alatorilta puolestaan on meille päin lähetetty yrityksiä, jotka tarvitsevat verkostoja ja pelialaan liittyvää apua, Loukiainen kiittelee.

Loukiaisen mukaan West Coast Game Labin tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä olla Euroopan paras paikka tehdä pelejä. Klusterille haetaan kasvua uusien, syntyvien yritysten kautta ja tavoitteena olisi saada ainakin muutama menestyspeli maailman markkinoille.

– Esimerkiksi Applen AppStoreen tulee päivittäin 600 uutta peliä, joten uusien pelien täytyy todella erottautua joukosta menestyäkseen. Pelialan yrityksissä pitäisikin jo alusta lähtien miettiä suunnitelmallista markkinointia ja hallita koko projektia ammattimaisesti heti alusta lähtien.

peliala2Loukiaisen mukaan Vaasan seudun pelialan klusterissa mennään hieman trendien vastavirtaan, sillä monet yrityksistä tekevät ensisijaisesti PC-pelejä, missä kilpailu on vähäisempää kuin mobiilipeleissä.

– Oman pelaamisen jakaminen nettiin on todella suosittua ja e-urheilu kovassa nousussa. Sosiaalisuus on pelaamisessa tärkeää, sillä pelatessa voi olla yhteydessä kavereihin, vaikka nämä olisivat fyysisesti ympäri maailmaa.

Loukiainen pitää energia-alan klusteria pelialan klusterin esikuvana, sillä myös EnergyVaasan yritykset, niin isot kuin pienetkin, puhaltavat yhteen hiileen pyrkiessään vientimarkkinoille. Hänen mielestään energia-ala voisi saada paljon boostia pelillistämisestä, eli pelialan klusteri voisi hyödyttää myös energia-klusteria:

– Kansainvälisten tutkimusten mukaan työhön käytetyn ajan määrä on vähentynyt, mutta peleihin käytetään enemmän aikaa. Syynä tähän on se, että pelit ovat niin hyviä ja pelissä menestymisestä saatava hallittavuuden tunne koukuttaa. Tämän tunteen kun saisi vietyä teollisuuden ympäristöön, voisi olla melkoinen tuottavuusloikka yrityksille, kun töitä tehtäisiin melkein kuin huvikseen.

 

Yritysneuvonta pelialan yrityksille Uusyrityskeskus Startiasta. Varaa aika tästä.

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää