Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023

Jukajan Ristikko 1Jukajan Ristikon kattoristikot tunnetaan koko Suomessa laadustaan ja tarkkuudestaan. Kaikki ristikot valmistetaan mittatilauksena. Viiden osaomistajan omistama yritys työllistää lähes 30 henkilöä ympäri vuoden.

Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot. Näin on tänäkin päivänä, mutta myös uusia tuotteita on lisätty valikoimaan, ja viime vuosina kasvu ja kehitys ovat olleet erityisen hyviä, pandemiasta, sodasta, inflaatiosta ja korkojen noususta huolimatta.

Yrityksen salaisuutena on ollut suuri halu sopeutua markkinoille, tuotekehitys ja uuden teknologian käyttöönotto. Laatuun panostaminen on alusta asti ollut A ja O, ja Jukajan kattoristikot ovatkin alalla hyvässä maineessa. Kun pandemia iski, jouduttiin yrityksessä kuitenkin tekemään sopeuttamistoimenpiteitä.

– Matkustaminen loppui kuin seinään, ja sen sijaan ihmiset alkoivat panostaa kotiinsa ja puutarhaansa. Näimme lisääntyneen tarpeen erilaisille piharakennuksille – ladoille ja varastorakennuksille, tynnyrisaunoille, grillikodille ja vastaaville – ja ryhdyimme kehittämään niille omaa tuotantolinjaa. Samalla avasimme verkkokaupan, kertoo myyntipäällikkö Kimmo Lähdesmäki.

Jukajan Ristikko 10– Jukajan Ristikko valmistaa kattoristikkoja sekä omakotitaloihin että rivitaloihin, piharakennuksiin, autotalleihin ja niin edelleen. Niitä myydään kaikkialla Suomessa ja valmistetaan aina tilauksesta, asiakkaiden toiveiden ja mittojen mukaan, myyntipäällikkö Kimmo Lähdesmäki ja toimitusjohtaja Mika Myllymäki kertovat.

Kehitys on jatkunut, ja kesään mennessä yhtiö lanseeraa oman autotallimalliston.

Tämän hankkeen ohella myös muiden puutuotteiden tuotanto on kasvanut. Siihen kuuluu alihankintatyötä muun muassa huonekaluteollisuudelle sekä erilaisia piharakennuksia ja myös joitakin muita valmiita tuotteita.

– Kattotuolien tuotanto on nykyään noin 35 prosenttia liiketoiminnastamme, kun taas piharakennusten osuus on 30 prosenttia ja jäljellä oleva valmistus on muiden yritysten sopimusvalmistusta ja komponenttituotantoa, toimitusjohtaja Mika Myllymäki sanoo.

Kehitykseen kuuluu myös vihreä siirtymä, jonka mukaisesti vaihdettiin jo useita vuosia sitten tuotantolaitosten lämmitysmuodoksi öljyn sijaan jäännöpuista tehtyyn puumurskaan. Tänä vuonna yritys on siirtymässä myös omaan, vihreään aurinkosähköntuotantoon.

– Investointi uusiutuvaan energiaan on nykyään välttämätöntä, Myllymäki uskoo. Asiakkaat arvostavat sitä, ja siitä tulee todennäköisesti sertifointivaatimuskin tulevaisuudessa. Meillä on suuri sähkönkulutus myös kesäaikana, kun tuotanto on korkeimmillaan, joten aurinkopaneeli-investointi kannattaa pitkällä tähtäimellä.

Jukajan Ristikko 6Materiaalien hintojen nousu ja vaihtelu on suuri haaste teollisuudelle – seuraavalla vuosineljänneksellä myytäville tuotteille on vaikea asettaa kiinteää hintaa.

Tukipäätös tuli vuodenvaihteessa, ja ensimmäisessä vaiheessa tuotantotilojen katolle on tarkoitus asentaa kymmenen omakotitalon kulutuksen verran aurinkopaneeleja.

Kehittämisprosessissa on jatkuvasti ollut mukana myös VASEK, jonka yritysneuvoja Antti Alasaari on toiminut jo monen vuoden ajan yrityksen keskustelu- ja yhteistyökumppanina.

– Alasaari on auttanut meitä hakuprosesseissa sekä Business Finlandin pandemian aikaisen kehittämistyön että uusiutuvan energian investointituen osalta. Olemme tyytyväisiä, kun voimme hyödyntää VASEKin palveluita ja osaamista, sanovat Myllymäki ja Lähdesmäki.

Jukajan Ristikko 11Pandemian iskiessä Jukajan Ristikon tuotevalikoimaa päätettiin laajentaa. Ladoista ja varastorakennuksista, grillikodista ja tynnyrisaunoista tuli uusi markkinarako, kun ihmiset alkoivat panostaa kotiinsa ja puutarhaansa matkustamisen sijaan.
– Avasimme piharakennuksillemme verkkokaupan, jonka osuus kaikesta myynnistämme on nyt noin 20 prosenttia, myyntipäällikkö Kimmo Lähdesmäki ja toimitusjohtaja Mika Myllymäki kertovat.

Alasaari puolestaan on vaikuttunut yhtiön kehittämishalukkuudesta ja kyvystä viedä läpi muutoksia aina tarvittaessa.

– Jukajan Ristikko on onnistunut muokkaamaan ja monipuolistamaan toimintaansa sekä luonut kasvua ja kasvanutta liikevaihtoa poikkeuksellisena ja haastavana aikana, hän toteaa.

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää