Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021

ES Maleri 2Maalahtelainen Emelie Sandelin perusti oman yrityksen syksyllä 2020. ES Maalamo-nimellä hän tarjoaa kaikenlaisia viimeistely- ja sisustuspalveluita, kuten tapetointia ja maalausta, lattianlaittoa, julkisivumaalausta ja niin edelleen.

Kotona vietetty aika luo lisää työpaikkoja sisustusalan yrityksille

Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.

Elokuussa 2020 — keskellä globaalia pandemiaa — Emelie sai yritykselleen y-tunnuksen ja hänelle myönnettiin myös starttiraha. Reilut puoli vuotta myöhemmin hänen kalenterinsa on täynnä aina syksyyn asti. Hän ei olisi koskaan voinut haaveillakaan näin vauhdikkaasta alusta yritykselleen.

– Tällä alalla pandemialla on ilmeisesti ollut pelkästään positiivisia vaikutuksia, hän toteaa.

Emelie, joka on kotoisin Maalahdesta, valitsi peruskoulun jälkeen YA:n silloin aivan uuden sisustajalinjan. Hän suoritti tutkintonsa vuonna 2012 ja seuraavina vuosina hän työskenteli paikallisen maalausfirman työntekijänä ja myös kolme vuotta rautakaupassa. Sitä ennen hänen onnistui myös hankkia maalarintutkinto oppisopimuskoulutuksen kautta.

Oltuaan seitsemän vuotta työelämässä hän jäi ensimmäiselle vanhempainvapaalleen, ja alkoi silloin myös pohtia tulevaisuuttaan.

– Oli tehtävä valinta eli joko palata entiseen työpaikkaan tai perustaa oma yritys, mihin sekä monet kaverit että entinen työnantajani kannustivat minua, hän kertoo.

ES Maleri 5Emelie on innostunut erityisesti tapetoinnista. Nykyään tapettipöytää käytetään harvoin. Liima levitetään suoraan seinään ja tapettivuodat kiinnitetään suoraan laserin avulla. – Tapetti herättää niin paljon enemmän tunteita kuin maalattu pinta, Emelie uskoo.

Vapaus hallita itse työpäivien kulua houkutteli, ja kontaktiverkosto, jonka hän oli ehtinyt rakentamaan, sai yrittäjäksi ryhtymisen tuntumaan turvalliselta vaihtoehdolta.

– Lisäksi avopuolisoni oli myötämielinen ajatukselle, ja se myös ratkaisi päätöksen, Emelie jatkaa.

Hän kääntyi VASEKin puoleen ja on kiitollinen kaikista saamistaan hyvistä vinkeistä ja neuvoista.

– Prosessi sujui hyvin ja sain Tommi Virkamalta erinomaista apua budjetin ja kustannuslaskelmien laatimisessa. Jopa starttirahan hakemiseen tarvittavat toimenpiteet menivät avun ja neuvojen ansiosta aivan oikeassa järjestyksessä, Emelie jatkaa.

Emelie pohti paljon kannattaisiko hänen odottaa pandemian laantumista ennen yrityksen toiminnan aloittamista, mutta se oli myös asia, johon kukaan ei voinut antaa selkeää vastausta.

– Emelie oli valmis tähän, sillä hänellä on tahtoa kehittää itseään ja ottaa vastuuta omasta yritystoiminnastaan. Hän on myös persoonana sellainen, joka sopii asiakaspalveluun, uskoo Uusyrityskeskus Startian johtajana toimiva Tommi Virkama.

Tommi jatkaa:
– Emeliellä on ammattitaitoa, koulutusta sekä riittävästi työkokemusta oman yrityksen perustamiseen. Hän on jo toiminut itsenäisesti, ottanut vastuun omista asiakkaistaan ja projekteistaan, toisin sanoen toiminut yrittäjämäisesti.

ES Maleri 8Pandemia on tuonut töitä sisäremonttien muodossa. Tässä Emelie maalaamassa uudelleen omakotitalon kaikkia jalkalistoja.

Näin jälkiviisaana on helppo todeta, että yrittäjäksi ryhtyminen oli ehdottomasti oikea valinta, ja jo nyt Emelietä työllistää lukuisat projektit ja oma asiakaskunta.

– Kesä on varattu täyteen ja syksy näyttää hyvältä. Pandemialla on ollut positiivinen vaikutus – kun ihmiset työskentelevät kotona ja viettävät myös enemmän vapaa-aikaa kotona, on heillä aikaa miettiä, mihin projekteihin pitäisi tarttua. Ja kun matkustaminenkaan ei ole mahdollista, monet päättävät sen sijaan laittaa rahansa kodin kunnostamiseen, Emelie selittää.

Talven aikana hän on ollut kiireinen sisäremonttien kanssa ja hän tekeekin kaikkea lattioista tapetointiin ja maalaamiseen sekä muuhun niihin liittyvään.

– Rakastan tapetointia – tapetti voi herättää niin paljon enemmän tunteita kuin yksivärinen seinä, hän hymyilee. Mutta pidän myös ulkona olemisesta ja kesäaikana keskitytäänkin julkisivumaalauksiin. Pidän niiden tekemisestä myös erittäin paljon.

Kesää varten Emelie on hankkinut lisäresursseja kausityöntekijän muodossa. Se voiko hän palkata jonkun kokopäiväisesti myös myöhemmin, on vielä avoinna.

– Toki haluan kasvaa, mutta en niin paljon, että päädyn itse laittamaan kaiken työaikani hallintoon. En halua työskennellä toimistoissa, vaan haluan tehdä käytännön töitä, hän perustelee hymyillen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää