Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021

ES Maleri 2Maalahtelainen Emelie Sandelin perusti oman yrityksen syksyllä 2020. ES Maalamo-nimellä hän tarjoaa kaikenlaisia viimeistely- ja sisustuspalveluita, kuten tapetointia ja maalausta, lattianlaittoa, julkisivumaalausta ja niin edelleen.

Kotona vietetty aika luo lisää työpaikkoja sisustusalan yrityksille

Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.

Elokuussa 2020 — keskellä globaalia pandemiaa — Emelie sai yritykselleen y-tunnuksen ja hänelle myönnettiin myös starttiraha. Reilut puoli vuotta myöhemmin hänen kalenterinsa on täynnä aina syksyyn asti. Hän ei olisi koskaan voinut haaveillakaan näin vauhdikkaasta alusta yritykselleen.

– Tällä alalla pandemialla on ilmeisesti ollut pelkästään positiivisia vaikutuksia, hän toteaa.

Emelie, joka on kotoisin Maalahdesta, valitsi peruskoulun jälkeen YA:n silloin aivan uuden sisustajalinjan. Hän suoritti tutkintonsa vuonna 2012 ja seuraavina vuosina hän työskenteli paikallisen maalausfirman työntekijänä ja myös kolme vuotta rautakaupassa. Sitä ennen hänen onnistui myös hankkia maalarintutkinto oppisopimuskoulutuksen kautta.

Oltuaan seitsemän vuotta työelämässä hän jäi ensimmäiselle vanhempainvapaalleen, ja alkoi silloin myös pohtia tulevaisuuttaan.

– Oli tehtävä valinta eli joko palata entiseen työpaikkaan tai perustaa oma yritys, mihin sekä monet kaverit että entinen työnantajani kannustivat minua, hän kertoo.

ES Maleri 5Emelie on innostunut erityisesti tapetoinnista. Nykyään tapettipöytää käytetään harvoin. Liima levitetään suoraan seinään ja tapettivuodat kiinnitetään suoraan laserin avulla. – Tapetti herättää niin paljon enemmän tunteita kuin maalattu pinta, Emelie uskoo.

Vapaus hallita itse työpäivien kulua houkutteli, ja kontaktiverkosto, jonka hän oli ehtinyt rakentamaan, sai yrittäjäksi ryhtymisen tuntumaan turvalliselta vaihtoehdolta.

– Lisäksi avopuolisoni oli myötämielinen ajatukselle, ja se myös ratkaisi päätöksen, Emelie jatkaa.

Hän kääntyi VASEKin puoleen ja on kiitollinen kaikista saamistaan hyvistä vinkeistä ja neuvoista.

– Prosessi sujui hyvin ja sain Tommi Virkamalta erinomaista apua budjetin ja kustannuslaskelmien laatimisessa. Jopa starttirahan hakemiseen tarvittavat toimenpiteet menivät avun ja neuvojen ansiosta aivan oikeassa järjestyksessä, Emelie jatkaa.

Emelie pohti paljon kannattaisiko hänen odottaa pandemian laantumista ennen yrityksen toiminnan aloittamista, mutta se oli myös asia, johon kukaan ei voinut antaa selkeää vastausta.

– Emelie oli valmis tähän, sillä hänellä on tahtoa kehittää itseään ja ottaa vastuuta omasta yritystoiminnastaan. Hän on myös persoonana sellainen, joka sopii asiakaspalveluun, uskoo Uusyrityskeskus Startian johtajana toimiva Tommi Virkama.

Tommi jatkaa:
– Emeliellä on ammattitaitoa, koulutusta sekä riittävästi työkokemusta oman yrityksen perustamiseen. Hän on jo toiminut itsenäisesti, ottanut vastuun omista asiakkaistaan ja projekteistaan, toisin sanoen toiminut yrittäjämäisesti.

ES Maleri 8Pandemia on tuonut töitä sisäremonttien muodossa. Tässä Emelie maalaamassa uudelleen omakotitalon kaikkia jalkalistoja.

Näin jälkiviisaana on helppo todeta, että yrittäjäksi ryhtyminen oli ehdottomasti oikea valinta, ja jo nyt Emelietä työllistää lukuisat projektit ja oma asiakaskunta.

– Kesä on varattu täyteen ja syksy näyttää hyvältä. Pandemialla on ollut positiivinen vaikutus – kun ihmiset työskentelevät kotona ja viettävät myös enemmän vapaa-aikaa kotona, on heillä aikaa miettiä, mihin projekteihin pitäisi tarttua. Ja kun matkustaminenkaan ei ole mahdollista, monet päättävät sen sijaan laittaa rahansa kodin kunnostamiseen, Emelie selittää.

Talven aikana hän on ollut kiireinen sisäremonttien kanssa ja hän tekeekin kaikkea lattioista tapetointiin ja maalaamiseen sekä muuhun niihin liittyvään.

– Rakastan tapetointia – tapetti voi herättää niin paljon enemmän tunteita kuin yksivärinen seinä, hän hymyilee. Mutta pidän myös ulkona olemisesta ja kesäaikana keskitytäänkin julkisivumaalauksiin. Pidän niiden tekemisestä myös erittäin paljon.

Kesää varten Emelie on hankkinut lisäresursseja kausityöntekijän muodossa. Se voiko hän palkata jonkun kokopäiväisesti myös myöhemmin, on vielä avoinna.

– Toki haluan kasvaa, mutta en niin paljon, että päädyn itse laittamaan kaiken työaikani hallintoon. En halua työskennellä toimistoissa, vaan haluan tehdä käytännön töitä, hän perustelee hymyillen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi

19.04.2021 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Johnson Matthey ovat allekirjoittaneet yhteisen aiesopimuksen. Brittiläinen akkuarvoketjutoimija on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun tehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.
Lue lisää

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää