Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021

ES Maleri 2Maalahtelainen Emelie Sandelin perusti oman yrityksen syksyllä 2020. ES Maalamo-nimellä hän tarjoaa kaikenlaisia viimeistely- ja sisustuspalveluita, kuten tapetointia ja maalausta, lattianlaittoa, julkisivumaalausta ja niin edelleen.

Kotona vietetty aika luo lisää työpaikkoja sisustusalan yrityksille

Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.

Elokuussa 2020 — keskellä globaalia pandemiaa — Emelie sai yritykselleen y-tunnuksen ja hänelle myönnettiin myös starttiraha. Reilut puoli vuotta myöhemmin hänen kalenterinsa on täynnä aina syksyyn asti. Hän ei olisi koskaan voinut haaveillakaan näin vauhdikkaasta alusta yritykselleen.

– Tällä alalla pandemialla on ilmeisesti ollut pelkästään positiivisia vaikutuksia, hän toteaa.

Emelie, joka on kotoisin Maalahdesta, valitsi peruskoulun jälkeen YA:n silloin aivan uuden sisustajalinjan. Hän suoritti tutkintonsa vuonna 2012 ja seuraavina vuosina hän työskenteli paikallisen maalausfirman työntekijänä ja myös kolme vuotta rautakaupassa. Sitä ennen hänen onnistui myös hankkia maalarintutkinto oppisopimuskoulutuksen kautta.

Oltuaan seitsemän vuotta työelämässä hän jäi ensimmäiselle vanhempainvapaalleen, ja alkoi silloin myös pohtia tulevaisuuttaan.

– Oli tehtävä valinta eli joko palata entiseen työpaikkaan tai perustaa oma yritys, mihin sekä monet kaverit että entinen työnantajani kannustivat minua, hän kertoo.

ES Maleri 5Emelie on innostunut erityisesti tapetoinnista. Nykyään tapettipöytää käytetään harvoin. Liima levitetään suoraan seinään ja tapettivuodat kiinnitetään suoraan laserin avulla. – Tapetti herättää niin paljon enemmän tunteita kuin maalattu pinta, Emelie uskoo.

Vapaus hallita itse työpäivien kulua houkutteli, ja kontaktiverkosto, jonka hän oli ehtinyt rakentamaan, sai yrittäjäksi ryhtymisen tuntumaan turvalliselta vaihtoehdolta.

– Lisäksi avopuolisoni oli myötämielinen ajatukselle, ja se myös ratkaisi päätöksen, Emelie jatkaa.

Hän kääntyi VASEKin puoleen ja on kiitollinen kaikista saamistaan hyvistä vinkeistä ja neuvoista.

– Prosessi sujui hyvin ja sain Tommi Virkamalta erinomaista apua budjetin ja kustannuslaskelmien laatimisessa. Jopa starttirahan hakemiseen tarvittavat toimenpiteet menivät avun ja neuvojen ansiosta aivan oikeassa järjestyksessä, Emelie jatkaa.

Emelie pohti paljon kannattaisiko hänen odottaa pandemian laantumista ennen yrityksen toiminnan aloittamista, mutta se oli myös asia, johon kukaan ei voinut antaa selkeää vastausta.

– Emelie oli valmis tähän, sillä hänellä on tahtoa kehittää itseään ja ottaa vastuuta omasta yritystoiminnastaan. Hän on myös persoonana sellainen, joka sopii asiakaspalveluun, uskoo Uusyrityskeskus Startian johtajana toimiva Tommi Virkama.

Tommi jatkaa:
– Emeliellä on ammattitaitoa, koulutusta sekä riittävästi työkokemusta oman yrityksen perustamiseen. Hän on jo toiminut itsenäisesti, ottanut vastuun omista asiakkaistaan ja projekteistaan, toisin sanoen toiminut yrittäjämäisesti.

ES Maleri 8Pandemia on tuonut töitä sisäremonttien muodossa. Tässä Emelie maalaamassa uudelleen omakotitalon kaikkia jalkalistoja.

Näin jälkiviisaana on helppo todeta, että yrittäjäksi ryhtyminen oli ehdottomasti oikea valinta, ja jo nyt Emelietä työllistää lukuisat projektit ja oma asiakaskunta.

– Kesä on varattu täyteen ja syksy näyttää hyvältä. Pandemialla on ollut positiivinen vaikutus – kun ihmiset työskentelevät kotona ja viettävät myös enemmän vapaa-aikaa kotona, on heillä aikaa miettiä, mihin projekteihin pitäisi tarttua. Ja kun matkustaminenkaan ei ole mahdollista, monet päättävät sen sijaan laittaa rahansa kodin kunnostamiseen, Emelie selittää.

Talven aikana hän on ollut kiireinen sisäremonttien kanssa ja hän tekeekin kaikkea lattioista tapetointiin ja maalaamiseen sekä muuhun niihin liittyvään.

– Rakastan tapetointia – tapetti voi herättää niin paljon enemmän tunteita kuin yksivärinen seinä, hän hymyilee. Mutta pidän myös ulkona olemisesta ja kesäaikana keskitytäänkin julkisivumaalauksiin. Pidän niiden tekemisestä myös erittäin paljon.

Kesää varten Emelie on hankkinut lisäresursseja kausityöntekijän muodossa. Se voiko hän palkata jonkun kokopäiväisesti myös myöhemmin, on vielä avoinna.

– Toki haluan kasvaa, mutta en niin paljon, että päädyn itse laittamaan kaiken työaikani hallintoon. En halua työskennellä toimistoissa, vaan haluan tehdä käytännön töitä, hän perustelee hymyillen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

FREYR on toimittanut Vaasaan suunnitellun akkukennotehtaan ympäristövaikutusten arviointiohjelman

27.01.2022 | Uutiset
FREYR Batteryn kennotehdasvalmistelu on Suomen ensimmäinen ison kokoluokan kennohanke, ja olemme erittäin iloisia, että valmistelu on edennyt tähän vaiheeseen.
Lue lisää

Citylogistiikka tutkimuskohteena Jaakko Hakalan opinnäytetyössä

27.01.2022 | Uutiset
Insinööri Jaakko Hakalan logistiikan tutkinto-ohjelmaan kuuluva opinnäytetyö Citylogistiikan ja sähkökäyttöisen liikkumisen tulevaisuus Vaasassa valmistui loppuvuodesta 2021. Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskellut vaasalainen Hakala keskittyi tutkimuksessaan selvittämään citylogistiikan ja sähköä käyttövoimanaan käyttävän liikenteen tulevaisuuden mahdollisuuksia Vaasassa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

27.01.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kun yritys kasvaa ja palkataan ensimmäinen työntekijä

26.01.2022 | Uutiset
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin!
Lue lisää

Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä

20.01.2022 | Uutiset
Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta.
Lue lisää

30 vuotta tarinoita todellisesta elämästä – historian havinaa ja uusia tuulia Startian kanavissa

19.01.2022 | Uutiset
Startia on tarjonnut uusyrityspalveluja Vaasan seudulla jo 30 vuoden ajan. Suurempia juhlallisuuksia kaavaillaan Startian oikean syntymäpäivän ja syyskuun valtakunnallisen yrittäjänpäivän paikkeille, mutta ajatuksena on, että vuosipäivää huomioidaan koko vuoden 2022 ajan sosiaalisen median kanavissamme.
Lue lisää

Pohjoismaiden hiilineutraalille akkuklusterille hiilineutraalia logistiikkaa

13.01.2022 | Uutiset
Yhteiskuntamme on sähköistymässä kiihtyvällä vauhdilla. Sähköinen liikenne – puhutaan sitten sähköautoista, sähkörekoista, hybridilaivoista tai pienistä sähkölentokoneista – on tulossa osaksi arkipäivää myös Suomessa.
Lue lisää

Yksi Euroopan ensimmäisistä akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaista suunnitteilla Vaasaan

11.01.2022 | Uutiset
Suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advances Materials ovat tehneet tonttivarauksen GigaVaasa-alueelta ja solmineet aiesopimuksen (Memorandum of Understanding) Vaasan kaupungin kanssa akkuanodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan.
Lue lisää