Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021

ES Maleri 2Maalahtelainen Emelie Sandelin perusti oman yrityksen syksyllä 2020. ES Maalamo-nimellä hän tarjoaa kaikenlaisia viimeistely- ja sisustuspalveluita, kuten tapetointia ja maalausta, lattianlaittoa, julkisivumaalausta ja niin edelleen.

Kotona vietetty aika luo lisää työpaikkoja sisustusalan yrityksille

Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.

Elokuussa 2020 — keskellä globaalia pandemiaa — Emelie sai yritykselleen y-tunnuksen ja hänelle myönnettiin myös starttiraha. Reilut puoli vuotta myöhemmin hänen kalenterinsa on täynnä aina syksyyn asti. Hän ei olisi koskaan voinut haaveillakaan näin vauhdikkaasta alusta yritykselleen.

– Tällä alalla pandemialla on ilmeisesti ollut pelkästään positiivisia vaikutuksia, hän toteaa.

Emelie, joka on kotoisin Maalahdesta, valitsi peruskoulun jälkeen YA:n silloin aivan uuden sisustajalinjan. Hän suoritti tutkintonsa vuonna 2012 ja seuraavina vuosina hän työskenteli paikallisen maalausfirman työntekijänä ja myös kolme vuotta rautakaupassa. Sitä ennen hänen onnistui myös hankkia maalarintutkinto oppisopimuskoulutuksen kautta.

Oltuaan seitsemän vuotta työelämässä hän jäi ensimmäiselle vanhempainvapaalleen, ja alkoi silloin myös pohtia tulevaisuuttaan.

– Oli tehtävä valinta eli joko palata entiseen työpaikkaan tai perustaa oma yritys, mihin sekä monet kaverit että entinen työnantajani kannustivat minua, hän kertoo.

ES Maleri 5Emelie on innostunut erityisesti tapetoinnista. Nykyään tapettipöytää käytetään harvoin. Liima levitetään suoraan seinään ja tapettivuodat kiinnitetään suoraan laserin avulla. – Tapetti herättää niin paljon enemmän tunteita kuin maalattu pinta, Emelie uskoo.

Vapaus hallita itse työpäivien kulua houkutteli, ja kontaktiverkosto, jonka hän oli ehtinyt rakentamaan, sai yrittäjäksi ryhtymisen tuntumaan turvalliselta vaihtoehdolta.

– Lisäksi avopuolisoni oli myötämielinen ajatukselle, ja se myös ratkaisi päätöksen, Emelie jatkaa.

Hän kääntyi VASEKin puoleen ja on kiitollinen kaikista saamistaan hyvistä vinkeistä ja neuvoista.

– Prosessi sujui hyvin ja sain Tommi Virkamalta erinomaista apua budjetin ja kustannuslaskelmien laatimisessa. Jopa starttirahan hakemiseen tarvittavat toimenpiteet menivät avun ja neuvojen ansiosta aivan oikeassa järjestyksessä, Emelie jatkaa.

Emelie pohti paljon kannattaisiko hänen odottaa pandemian laantumista ennen yrityksen toiminnan aloittamista, mutta se oli myös asia, johon kukaan ei voinut antaa selkeää vastausta.

– Emelie oli valmis tähän, sillä hänellä on tahtoa kehittää itseään ja ottaa vastuuta omasta yritystoiminnastaan. Hän on myös persoonana sellainen, joka sopii asiakaspalveluun, uskoo Uusyrityskeskus Startian johtajana toimiva Tommi Virkama.

Tommi jatkaa:
– Emeliellä on ammattitaitoa, koulutusta sekä riittävästi työkokemusta oman yrityksen perustamiseen. Hän on jo toiminut itsenäisesti, ottanut vastuun omista asiakkaistaan ja projekteistaan, toisin sanoen toiminut yrittäjämäisesti.

ES Maleri 8Pandemia on tuonut töitä sisäremonttien muodossa. Tässä Emelie maalaamassa uudelleen omakotitalon kaikkia jalkalistoja.

Näin jälkiviisaana on helppo todeta, että yrittäjäksi ryhtyminen oli ehdottomasti oikea valinta, ja jo nyt Emelietä työllistää lukuisat projektit ja oma asiakaskunta.

– Kesä on varattu täyteen ja syksy näyttää hyvältä. Pandemialla on ollut positiivinen vaikutus – kun ihmiset työskentelevät kotona ja viettävät myös enemmän vapaa-aikaa kotona, on heillä aikaa miettiä, mihin projekteihin pitäisi tarttua. Ja kun matkustaminenkaan ei ole mahdollista, monet päättävät sen sijaan laittaa rahansa kodin kunnostamiseen, Emelie selittää.

Talven aikana hän on ollut kiireinen sisäremonttien kanssa ja hän tekeekin kaikkea lattioista tapetointiin ja maalaamiseen sekä muuhun niihin liittyvään.

– Rakastan tapetointia – tapetti voi herättää niin paljon enemmän tunteita kuin yksivärinen seinä, hän hymyilee. Mutta pidän myös ulkona olemisesta ja kesäaikana keskitytäänkin julkisivumaalauksiin. Pidän niiden tekemisestä myös erittäin paljon.

Kesää varten Emelie on hankkinut lisäresursseja kausityöntekijän muodossa. Se voiko hän palkata jonkun kokopäiväisesti myös myöhemmin, on vielä avoinna.

– Toki haluan kasvaa, mutta en niin paljon, että päädyn itse laittamaan kaiken työaikani hallintoon. En halua työskennellä toimistoissa, vaan haluan tehdä käytännön töitä, hän perustelee hymyillen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Dermoshopille valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021

25.09.2021 | Uutiset
Vahva Dermosil-brändi ja verkkokauppa ovat Dermoshopin menestyksen kivijalat. Yritys lanseerasi ensimmäisen version verkkokaupasta jo 25 vuotta sitten.
Lue lisää

Kestävä Pohjanmaa-hanke mukana Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla maanantaina 27.9.

21.09.2021 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke on mukana Pohjanmaan kestävän kehityksen viikolla maanantaina 27.9. Maakunnan yhteisellä tapahtumaviikolla matkailualan parissa työskenteleville tarjotaan erinomainen tilaisuus kuulla muun muassa Miksi toiminta kestävän matkailun periaatteiden mukaan on yhä tärkeämpää sekä Sustainable Travel Finland (STF) vastuullisen matkailun ohjelman merkityksestä kilpailukeinona
Lue lisää

Gårds Smak Startian vuoden 2021 uusyrittäjä Vaasanseudulla

20.09.2021 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vöyriläisyritys Gårds Smak Oy:n vuoden 2021 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla.
Lue lisää

Koko Suomi voi nyt äänestää maailman onnellisinta ihmistä

15.09.2021 | Uutiset
Toimittaja Maria Veitola vieraili elokuussa Vaasan seudulla syventyäkseen maailman onnellisimman paikan onnellisuuteen. Veitola tapasi etsintäkuulutuksen kautta löydetyt kolme vaasanseutulaista, jotka ovat ehdolla maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. Vierailuista kootun Maria & maailman onnellisimmat -videosarjan perusteella jokainen voi äänestää kolmikosta mielestään onnellisinta.
Lue lisää

Energy Academy kokoaa Vaasan seudun kärkiyritykset ja korkeakoulut ainutlaatuiseen yhteistyöhön

13.09.2021 | Uutiset
Pohjoismaiden energiapääkaupungissa Vaasassa on kasvava energiaklusteri, ja uutiset akkuteollisuusalueen kehityksestä vahvistavat seudun hyviä tulevaisuuden näkymiä. Uudella korkeakoulujen ja yritysten yhteisellä Energy Academy -toimintamallilla lisätään entisestään alueen vetovoimaa opiskelijoille ja valmistuneille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.09.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Erämaa ja luonto työpaikkana

08.09.2021 | Uutiset
Puolitoista vuotta sitten maailma muuttui, ja moni joutui yllättäen kohtaamaan uuden ja erilaisen arjen. Niinpä keväällä 2020 metsä ja luonto olivat ratkaisevassa roolissa monen suomalaisen hyvinvoinnissa, ja kiinnostus ulkoiluharrastukseen on kasvanut edelleen siitä lähtien. Erä- ja tunturiopas Fred Södergran oli vuotta aiemmin perustanut oman yrityksen, ja nyt hän odottaa innolla pääsevänsä laajentamaan liiketoimintaansa ja ratsastamaan sen suuren ulkoilukiinnostuksen aallonharjalla, joka...
Lue lisää

Yrittäjien välisillä asiakirjoilla vältetään ristiriitatilanteita

07.09.2021 | Uutiset
Osakassopimus, yhtiöjärjestys ja yhtiösopimus ovat keinoja välttää riskejä, jotka realisoituvat, jos omistajien välille syntyy ristiriitoja, muistutti asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan toisessa osassa Yrittäjien väliset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää