Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021

ES Maleri 2Maalahtelainen Emelie Sandelin perusti oman yrityksen syksyllä 2020. ES Maalamo-nimellä hän tarjoaa kaikenlaisia viimeistely- ja sisustuspalveluita, kuten tapetointia ja maalausta, lattianlaittoa, julkisivumaalausta ja niin edelleen.

Kotona vietetty aika luo lisää työpaikkoja sisustusalan yrityksille

Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.

Elokuussa 2020 — keskellä globaalia pandemiaa — Emelie sai yritykselleen y-tunnuksen ja hänelle myönnettiin myös starttiraha. Reilut puoli vuotta myöhemmin hänen kalenterinsa on täynnä aina syksyyn asti. Hän ei olisi koskaan voinut haaveillakaan näin vauhdikkaasta alusta yritykselleen.

– Tällä alalla pandemialla on ilmeisesti ollut pelkästään positiivisia vaikutuksia, hän toteaa.

Emelie, joka on kotoisin Maalahdesta, valitsi peruskoulun jälkeen YA:n silloin aivan uuden sisustajalinjan. Hän suoritti tutkintonsa vuonna 2012 ja seuraavina vuosina hän työskenteli paikallisen maalausfirman työntekijänä ja myös kolme vuotta rautakaupassa. Sitä ennen hänen onnistui myös hankkia maalarintutkinto oppisopimuskoulutuksen kautta.

Oltuaan seitsemän vuotta työelämässä hän jäi ensimmäiselle vanhempainvapaalleen, ja alkoi silloin myös pohtia tulevaisuuttaan.

– Oli tehtävä valinta eli joko palata entiseen työpaikkaan tai perustaa oma yritys, mihin sekä monet kaverit että entinen työnantajani kannustivat minua, hän kertoo.

ES Maleri 5Emelie on innostunut erityisesti tapetoinnista. Nykyään tapettipöytää käytetään harvoin. Liima levitetään suoraan seinään ja tapettivuodat kiinnitetään suoraan laserin avulla. – Tapetti herättää niin paljon enemmän tunteita kuin maalattu pinta, Emelie uskoo.

Vapaus hallita itse työpäivien kulua houkutteli, ja kontaktiverkosto, jonka hän oli ehtinyt rakentamaan, sai yrittäjäksi ryhtymisen tuntumaan turvalliselta vaihtoehdolta.

– Lisäksi avopuolisoni oli myötämielinen ajatukselle, ja se myös ratkaisi päätöksen, Emelie jatkaa.

Hän kääntyi VASEKin puoleen ja on kiitollinen kaikista saamistaan hyvistä vinkeistä ja neuvoista.

– Prosessi sujui hyvin ja sain Tommi Virkamalta erinomaista apua budjetin ja kustannuslaskelmien laatimisessa. Jopa starttirahan hakemiseen tarvittavat toimenpiteet menivät avun ja neuvojen ansiosta aivan oikeassa järjestyksessä, Emelie jatkaa.

Emelie pohti paljon kannattaisiko hänen odottaa pandemian laantumista ennen yrityksen toiminnan aloittamista, mutta se oli myös asia, johon kukaan ei voinut antaa selkeää vastausta.

– Emelie oli valmis tähän, sillä hänellä on tahtoa kehittää itseään ja ottaa vastuuta omasta yritystoiminnastaan. Hän on myös persoonana sellainen, joka sopii asiakaspalveluun, uskoo Uusyrityskeskus Startian johtajana toimiva Tommi Virkama.

Tommi jatkaa:
– Emeliellä on ammattitaitoa, koulutusta sekä riittävästi työkokemusta oman yrityksen perustamiseen. Hän on jo toiminut itsenäisesti, ottanut vastuun omista asiakkaistaan ja projekteistaan, toisin sanoen toiminut yrittäjämäisesti.

ES Maleri 8Pandemia on tuonut töitä sisäremonttien muodossa. Tässä Emelie maalaamassa uudelleen omakotitalon kaikkia jalkalistoja.

Näin jälkiviisaana on helppo todeta, että yrittäjäksi ryhtyminen oli ehdottomasti oikea valinta, ja jo nyt Emelietä työllistää lukuisat projektit ja oma asiakaskunta.

– Kesä on varattu täyteen ja syksy näyttää hyvältä. Pandemialla on ollut positiivinen vaikutus – kun ihmiset työskentelevät kotona ja viettävät myös enemmän vapaa-aikaa kotona, on heillä aikaa miettiä, mihin projekteihin pitäisi tarttua. Ja kun matkustaminenkaan ei ole mahdollista, monet päättävät sen sijaan laittaa rahansa kodin kunnostamiseen, Emelie selittää.

Talven aikana hän on ollut kiireinen sisäremonttien kanssa ja hän tekeekin kaikkea lattioista tapetointiin ja maalaamiseen sekä muuhun niihin liittyvään.

– Rakastan tapetointia – tapetti voi herättää niin paljon enemmän tunteita kuin yksivärinen seinä, hän hymyilee. Mutta pidän myös ulkona olemisesta ja kesäaikana keskitytäänkin julkisivumaalauksiin. Pidän niiden tekemisestä myös erittäin paljon.

Kesää varten Emelie on hankkinut lisäresursseja kausityöntekijän muodossa. Se voiko hän palkata jonkun kokopäiväisesti myös myöhemmin, on vielä avoinna.

– Toki haluan kasvaa, mutta en niin paljon, että päädyn itse laittamaan kaiken työaikani hallintoon. En halua työskennellä toimistoissa, vaan haluan tehdä käytännön töitä, hän perustelee hymyillen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022 | Uutiset
Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää

Bergö Havsudden on ainutlaatuinen mökkeilyvaihtoehto luonnonkauniissa meriympäristössä

08.07.2022 | Uutiset
Bergön saari Maalahdessa on pitkään ollut suosittu retkeily- ja mökkeilykohde. Saarelle on nyt tullut yksi vaihtoehto lisää, Torolf Westin rakennuttamat vuokramökit. Mökkejä on kolme ja ne ovat vuokrattavissa vuoden ympäri.
Lue lisää

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää